De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 mei 2015.

Economievrijdag, 29 mei 2015

Verbod op landbouwgif zit er nog niet in

Den Haag - Het gebruik van het bestrijdingsmiddel RoundUp, met de werkende stof glyfosaat, wordt voorlopig niet verboden in Nederland. Dat geldt ook voor andere bestrijdingsmiddelen als neonicotinoïden.

Hoofdartikelvrijdag, 29 mei 2015

Boycotten wedstrijden is enige remedie

Het is een uiterst strategische zet van Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten om mensen uit de top van de Wereldvoetbalbond FIFA te arresteren. De verdenking is: corruptie. Vandaag staat de verkiezing van de voorzitter op het programma. Voordat de arrestaties waren verricht, stond de uitslag van de verkiezing vast: de 79-jarige Sepp Blatter zou worden herkozen. De enige tegenkandidaat, een Jordaanse prins, is vrijwel kansloos. De Nederlandse tegenkandidaat Michael van Praag trok zich al terug uit de race; niemand kan tegen Blatter op. Die heeft de afgelopen jaren in tientallen van de 209 FIFA-landen cadeautjes uitgedeeld: een voetbalveldje hier, een trainingskamp en weer ergens anders een mooi clubgebouw. Logisch dat die landen hun dankbaarheid willen uiten jegens Blatter. En wie weet, wordt hun stemgedrag - vóór Blatter - nog wel beloond met nóg een cadeautje.

Regiovrijdag, 29 mei 2015

Elektrische leenfiets helpt autorijder uit auto te jagen

Leeuwarden - ,,Het werkt echt. Medewerkers die wat verder wonen, komen nu ook op de fiets", zegt Janny Moed, hoofd personeelszaken van het Fries Museum, bij de start van een nieuwe rij2op5-campagne. Die campagne, waaraan inmiddels 55 Leeuwarder bedrijven meedoen, moet vooral via het uitlenen van elektrische fietsen personeel motiveren de auto ten minste twee van de vijf werkdagen te verruilen voor de fiets. Achterliggend doel is de spits in en rond Leeuwarden te ontlasten.

Regiovrijdag, 29 mei 2015

Koopmans College hekelt Inspectie van het Onderwijs

Hurdegaryp - Het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp vindt dat de Inspectie van het Onderwijs haar boekje ver te buiten is gegaan door een deel van de inhoud van voor de school negatieve rapporten met de media te delen. Dat zei advocaat Wouter Pors gisteren tegen de bestuursrechter in Groningen, waar de nieuwe school probeerde te bewerkstelligen dat de rapporten voorlopig niet openbaar worden. De rechter doet daar volgende week uitspraak over. Over de bezwaren zelf volgen later mogelijk nog zaken bij de civiele rechter.

Regiovrijdag, 29 mei 2015

Eindspurt tegen windmolenpark in IJsselmeer

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten zetten samen met de gemeente Súdwest-Fryslân en recreatieondernemers een eindsprint in om Windpark Fryslân, het windmolenpark in het IJsselmeer, alsnog tegen te houden.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 mei 2015

Openluchtconcert met Martin Brand in Garyp

Garyp - De Protestantse Gemeente van Garyp houdt vrijdagavond 5 juni een openluchtconcert met zanger Martin Brand. Het concert maakt deel uit van de vele activiteiten die de PKN-gemeente bewust doordeweeks, naast de zondagse eredienst, organiseert.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 mei 2015

Veel inzendingen voor liedwedstrijd

Hannover - Een oproep om nieuwe liederen in te zenden voor het Reformatiejubileum 2017 heeft in Duitsland 350 reacties opgeleverd van componisten. Dat hebben de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) en de Deutsche Evangelische Kirchentag bekendgemaakt.

Sportvrijdag, 29 mei 2015

Buitenpost geniet van alle voorpret, nu 't resultaat nog

De 'Slach om Blauforlaet' was er een tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Duitse soldaten wilden ten zuiden van Buitenpost de brug over het Prinses Margrietkanaal bij Blauwverlaat vernietigen. Friese verzetsstrijders voorkwamen dat en daardoor konden de Canadese soldaten Noordoost-Fryslân bereiken. Zeventig jaar na dato wordt in de regio gesproken van een mogelijk nieuwe slag om Blauwverlaat. Gelukkig een van heel andere aard, namelijk een sportieve. Want als voetbalclub Buitenpost morgen promoveert naar de hoofdklasse, wacht komend seizoen een treffen met streekgenoot Harkemase Boys.

Sportvrijdag, 29 mei 2015

Heerenveen verliest op punten

Heerenveen - Voor Europese begrippen is een dergelijke uitslag niet het ideaalste scenario, maar Heerenveen hoeft na het 2-2 gelijkspel beslist nog niet bij de pakken neer te gaan zitten. De ploeg van Lodeweges gaat er prat op dat ze ook in uitwedstrijden kan scoren. Dat zal nodig zijn voor de Friese ploeg, die voor de derde keer in de finale van de play-offs staat en dat nog steeds voor de derde keer kan verzilveren. ,,We hebben nog alle kans om daar met 1-0 te winnen en dan nog door te gaan", aldus Mark Uth. ,,Alles is nog open."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties