De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 29 juli 2010.

Cultuurdonderdag, 29 juli 2010

Kaarten ‘Pake Sytse’ soms lastig te krijgen via website

Drachten - Belangstellenden die kaarten willen kopen voor het iepenloftspul Pake Sytse ondervinden hinder van de haperingen in het nieuwe kaartverkoopsysteem van De Lawei in Drachten. ,,Er kunnen wel kaarten worden besteld, maar mensen hebben soms problemen met het invullen van het adres”, aldus producent Klaas Toering gisteren.

Cultuurdonderdag, 29 juli 2010

Ruim 2000 kaarten verkocht voor ‘It Feest’ in Jorwert

Jorwert - Voor het iepenloftspul It feest in Jorwert zijn inmiddels 2000 à 2500 kaarten verkocht. Dat heeft zakelijk leider Immie Jonkman gisteren gemeld. Met dat aantal loopt de kaartverkoop ,,voor op die van vorig jaar, dus we zijn tevreden”, zegt Jonkman. Er zijn in totaal 4500 kaarten beschikbaar.

Cultuurdonderdag, 29 juli 2010

Mierenvangers als parodie op rode mieren van Lawei

Drachten - Aan de gevel van atelier De Blauwe Roek (onderdeel van Talant) aan het Museumplein in Drachten zijn grote vliegenvangers opgehangen. Het kunstwerk is een parodie op de miereninvasie van kunstenaar Henk Hofstra die in mei Drachten overspoelde vanwege het vijftigjarige bestaan van schouwburg De Lawei.

Economiedonderdag, 29 juli 2010

Stabilisatie van de opbrengstprijzen in de zuivelbranche

Zoetermeer - De Nederlandse zuivelfabrieken hebben in de afgelopen week voor verschillende bestanddelen van de melk meer geld ontvangen dan in de week daarvoor. Daarmee lijkt er na een maand van prijsdalingen voor onder andere melkpoeders sprake te zijn van een stabilisatie van de prijzen en wellicht prijsverhogingen. De prijzen voor mager melkpoeder voor veevoederdoeleinden steeg licht evenals de prijs voor weipoeder. Dat meldt het Productschap Zuivel. De prijzen liggen nog steeds ruimschoots boven het niveau van vorig jaar.

Hoofdartikeldonderdag, 29 juli 2010

Gegevens van burgers, big brother...

De overheid lapt (eigen) regels over de bescherming van gegevens aan de laars. Dat blijkt uit een interne rapportage van het Ministerie van Justitie. De fouten worden door opsporingsdiensten gemaakt bij het opvragen en gebruiken van gegevens van klanten van telefoon- en internetdiensten. Jaarlijks worden zo’n drie miljoen gegevens opgevraagd van telecom-klanten (naam, adres, telefoonnummer, mailadres).

Regiodonderdag, 29 juli 2010

Niet te veel foto’s maken, maar genieten

Joure - ,,Drie, twee, één en...”. Een rode lawinepeil schiet de lucht boven Joure in. Het sein waarop de ballonvaarders op de Nutsbaan in Joure tijdens de 25e editie van de Friese Ballonfeesten wachten. De heteluchtballonnen mogen opstijgen. Eindelijk.

Regiodonderdag, 29 juli 2010

Elektrische boten krijgen eigen routes

Leeuwarden - In de gemeente Wymbritseradiel moet een vaarroute komen die alleen toegankelijk is voor elektrisch varen. De gemeente en de provincie Fryslân zijn hierover met elkaar in gesprek. Maar als het aan Jaap Goos van het Friese Merenproject ligt, blijft het daar niet bij en volgen er meer routes in Fryslân.

Regiodonderdag, 29 juli 2010

Earnewâld getergd eerste op de Snitser Mar

Terherne - De vlag kon gistermiddag in top op het Earnewâldster SKS-skûtsje na de zege op de Snitser Mar, maar van een feeststemming was allerminst sprake. Schipper Gerhard Pietersma is nog altijd boos over het verloren protest maandag bij De Veenhoop en vooral over de beschuldigingen dat hij frauduleus zou zijn gestart.

Regiodonderdag, 29 juli 2010

Er ís brood gebakken, maar het duurde maar kort

In 2006 besteedde het Friesch Dagblad een serie aan Friezen die ‘yn ’t spier’ zijn in ontwikkelingswerk. Hoe vergaat het hen nu? En wat hebben ze bereikt? Deze zomer vragen we het aan een aantal van hen. Vandaag: stichting Famtofam.

Regiodonderdag, 29 juli 2010

De minst kieskeurige hommels doen het beter

Leeuwarden - Veel tuinen in Fryslân worden deze zomer druk bezocht door hommels. Drukker lijkt wel dan andere jaren. Op één plant zijn al gauw vijf hommels te tellen. Op andere plaatsen vallen de insecten dan weer bij bosjes neer.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 juli 2010

Youth for Christ doekt afdeling Leeuwarden op

Leeuwarden - Het werk van Youth for Christ Leeuwarden stopt. Besloten is om de stekker uit de plaatselijke afdeling te trekken wegens het ontbreken van voldoende financiën. YfC Leeuwarden is meer dan veertig jaar actief geweest in de Friese hoofdstad. In 2007 werd nog uitgebreid het veertigjarig bestaan gevierd in café Vox, het vroegere The Kings Inn.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

Tzummarum krijgt wat het wil: de Jong Feinte-partij

Easterein - De jongens pupillenbond, de schooljongensbond, de jongensbond, de Freule en de Jong Nederland. Op weg naar een (mogelijke) carrière in de hoofdklasse staken Arnold Zijlstra, Hans Wassenaar en Steven de Bruin de afgelopen jaren alle belangrijke partijen in hun zak. In Easterein won het trio uit Tzummarum gisteren de klassieker die nog op het wensenlijstje stond: de Jong Feinte-partij. In de finale kreeg het partuur van St. Annaparochie met Sjoerd de Jong, Pieter Jan Plat en Jeroen Westra geen poot aan de grond.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

Discussie overschaduwt zeges Helmholt en Galama

IJlst - Het is een aloud adagium in het voetbal: wanneer het na afloop vooral over de scheidsrechter gaat, is dat geen goed teken. Hetzelfde kun je inmiddels zeggen over het fierljeppen. In de achttiende competitiewedstrijd pakten Bart Helmholt en Hiske Galama in IJlst gisteren hun dertiende dagtitels én sprong de van een hernia teruggekeerde Oane Galama weer opvallend goed. Dit alles sneeuwde echter onder doordat er (weer) ophef was over een straf die de technische commissie (TC) annex wedstrijdleiding uitdeelde. Er is in de sport steeds meer een welles-nietes-spelletje gaande tussen topljeppers en TC, en de vraag is waar dit toe leidt.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

Beerens in selectie van het Nederlands elftal

Heerenveen - Bondscoach Bert van Marwijk heeft Heerenveen-speler Roy Beerens opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal, dat op 11 augustus in Donetsk een oefenwedstrijd speelt in en tegen Oekraïne. Van Marwijk doet in het oefenduel met een van de organisatoren van EURO 2012 geen beroep op zijn vaste internationals.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

De PC wil meer grandeur en keert terug naar de beginwaarden

Franeker - De Koninklijke Permanente Commissie heeft het prijzenpakket voor 2010 fors aangepast. Het bestuur zal de winnaars van de PC volgende week woensdag het dubbele uitkeren: per kaatser krijgen ze 1500 euro tegenover 750 euro vorig jaar. Daartegenover krijgt een kaatser nog maar één gouden tientje in plaats van drie. De waarde van de munt bedraagt zo’n 175 euro.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

De ‘F’ langer op de kaatsshirts

Leeuwarden De Friesland Bank is ook de komende drie jaar hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB). Daarnaast steunt Friesland Bank de nieuwe Kaatsacademie die door de bondscoach Tjalling van den Berg wordt opgezet. Deze ‘Friesland Bank Kaatsacademie’ richt zich op talentvolle kaatsers, coaches en begeleiders.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

Feenstra naar Olijnsma en Bruinsma

Hijum Marten Feenstra vormt komend seizoen een kaatspartuur met Martijn Olijnsma en Hijlke Bruinsma.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

Friese schakers in de top in Dieren

Dieren De Friese schakers maken een uitstekende indruk tijdens de eerste twee dagen van het Open Nederlands kampioenschap in Dieren. In de hoofdgroep zijn na twee ronden nog elf schakers ongeslagen, waaronder de Friezen Sipke Ernst, Daan Brandenburg en Yge Visser.

Sportdonderdag, 29 juli 2010

Janmaat, Dost en Roorda in Jong Oranje

Zeist Daryl Janmaat, Geert Arend Roorda en Bas Dost van sc Heerenveen zijn door bondscoach Cor Pot in de selectie opgenomen voor het EK-kwalificatieduel van Jong Oranje op 11 in en Liechtenstein.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties