De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 augustus 2008.

Cultuurvrijdag, 29 augustus 2008

Gedreven spel in jeugdopera ‘Platée’

Dat het mogelijk is om in tien dagen tijd een opera in te studeren met jongeren zonder of weinig opera-ervaring, bewees gisteravond de gedreven en met passie gespeelde uitvoering van de komische barokopera Platée van Jean-Philippe Rameau. Het Belgische muziektheater Transparant, kunstcampus deSingel in Antwerpen en het Frysk Festival hebben hiervoor de krachten gebundeld. De opera werd gespeeld door Belgische en Friese jongeren. De professionele coaches hadden de zangers zover gekregen dat ze haast als volleerde operasterren speelden.

Cultuurvrijdag, 29 augustus 2008

Van oude tot zeer oude muziek

Muziek van bijna zeshonderd jaar oud vinden wij oude muziek. Heel oude muziek zelfs, want stukken uit de vijftiende eeuw zijn al weer twee keer zo oud als muziek van Bach. Het is dus een intrigerende gedachte dat de collectie Piae Cantiones (Vrome liederen) die Jaakko Finno, directeur van de kathedraalschool in het Finse Turku, in 1582 publiceerde, werken bevat van rond het jaar 1000; die waren in die tijd dus al bijna zeshonderd jaar oud.

Cultuurvrijdag, 29 augustus 2008

Fryske Sjongjûn kent veel gezelligheid

HESSEL FLUITMAN

Economievrijdag, 29 augustus 2008

Groenbanken: vermogen en winst groeien

Zeist/Amsterdam - Triodos Bank, die zich inzet voor een duurzame samenleving, heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst behaald van 3,7 miljoen euro; 3 procent meer dan in dezelfde periode in 2007. Het balanstotaal nam verder toe. De duurzame ASN Bank wint ook terrein. Klanten stappen vaker over naar deze groenbanken omdat deze niet beleggen in speculatieve fondsen. En dat brengt nu met de kredietcrisis meer geld op.

Economievrijdag, 29 augustus 2008

Friesland Bank boekt fors minder winst

Leeuwarden – Friesland Bank heeft in de eerste helft van 2008 een fors lagere nettowinst geboekt. Volgens de halfjaarcijfers van de bank kwam de nettowinst uit op 41 miljoen euro. De nettowinst is in vergelijking met de eerste helft van 2007 met meer dan 60 procent gedaald. Het nettoresultaat kwam toen zeer hoog uit op 106 miljoen euro, onder meer vanwege de verkoop van het belang in Kempen & Co. In de eerste helft van 2008 zijn bovendien de inkomsten uit bancaire deelnemingen (onder andere Van Lanschot Bankiers en BinckBank) aanzienlijk lager dan een jaar geleden. Het balanstotaal van Friesland Bank steeg met 4 procent naar 10,6 miljard euro. Friesland Bank verwacht voor heel 2008 een verdere groei van de activiteiten, maar een veel lagere jaarwinst dan in 2007.

Hoofdartikelvrijdag, 29 augustus 2008

Kraakverbod...

Het CDA, de ChristenUnie en de VVD willen een verbod op het kraken van leegstaande panden. Volgens een initiatiefwet van deze partijen moet iemand die een huis kraakt daarvoor ruim twee jaar celstraf kunnen krijgen. Daarnaast willen de partijen gemeenten het recht geven om er in overleg met de eigenaar voor te zorgen dat een pand binnen negen maanden een alternatieve bestemming krijgt. Een gemeente kan op deze manier de leegstand van kantoren, winkels en woningen tegengaan.

Regiovrijdag, 29 augustus 2008

Grootste deel A7-zone over op groen gas

Joure - In 2015 haalt een groot deel van de A7-zone zijn gas uit mest en vergisting. Die intentie hebben de betrokken gemeenten Sneek, Heerenveen, Opsterland en Skarsterlân en een aantal bedrijven gisteren uitgesproken. De potentiële voordelen zijn legio. Het kan duizenden banen opleveren én een eind maken aan het mestoverschot.

Regiovrijdag, 29 augustus 2008

Dislocatie kan niet zelfstandige school worden

Heerenveen - Ze werken bij de christelijke basisschool De Burcht, maar op hun salarisstrookje staat dat Het Kompas hun werkgever is. Voor het personeel van de school in de Heerenveense nieuwbouwwijk Skoatterwâld is het allemaal nodeloos ingewikkeld. Voor de bovenschoolse Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs in Heerenveen (VCO) is het vooral een financiële strop: er komt minder geld voor schoolmiddelen.

Regiovrijdag, 29 augustus 2008

Vrees voor heertjesgedrag van de leerlingen

Heerenveen - ,,Daar staat het nu, het forsche gebouw, dat met zijn sobere, en toch in smaakvollen stijl gehouden belijning, zijn rijkdom aan lichtscheppingen, zijn ruime afmetingen en door heel zijn voorkomen u reeds van verre toeroept: ik ben een school, de nieuwe Heerenveensche ambachtsschool.”

Regiovrijdag, 29 augustus 2008

Doeksen is de minst dure rederij

Terschelling - Rederij Doeksen is de goedkoopste vervoerder van passagiers en (vracht)auto’s van en naar de Waddeneilanden. Dat blijkt uit cijfers van een recent onderzoek, waarbij de tarieven van Teso, Doeksen en Wagenborg zijn vergeleken. Bij het onderzoek door consultatiebureau Ecorys uit Rotterdam zijn de tarieven afgezet tegen het aantal te varen kilometers.

Regiovrijdag, 29 augustus 2008

Dokkumers hebben zin in Stadsfeesten

Dokkum - Gistermorgen fietste Jaap Brugman nog snel even een rondje door Dokkum. Overal zag hij mensen druk in de weer met vlaggetjes en andere versiering. ,,Iedereen heeft er zin in”, concludeert Brugman, doelend op de Stadsfeesten die vanavond beginnen.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 augustus 2008

‘Soms heb je met die ene persoon een prachtig gesprek’

Drogeham - Meer dan tweehonderd kerken doen deze zomer mee aan Tsjerkepaad. Op diverse manieren tonen ze hun rijke historie als bedehuis, monument en ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad staat wekelijks een van deze kerken in de kijker. Vandaag: de Nicolaskerk in Drogeham

Geloof & Kerkvrijdag, 29 augustus 2008

Dominicanen: luis in de kerkelijke pels

Opnieuw wordt het einde geschreven van een religieuze groep in Nederland die als leefgemeenschap geen antwoord heeft weten te vinden op de radicaal veranderde plek van kerk en geloof. Maar het betreft hier wel een van de ooit krachtigste en meest aanzienlijke: de dominicanen.

Sportvrijdag, 29 augustus 2008

De Vries kan spelen, Van der Ree op de bank

Leeuwarden – Waar SC Cambuur-Leeuwarden in de eerste drie wedstrijden van het seizoen nog steevast in dezelfde basisopstelling aan de aftrap verscheen, zal dat vanavond in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen anders zijn. Rachid El Khalifi moet rechts voorin plaats maken voor Marc Mboua, maar verrassender is dat Dennis van der Ree gepasseerd wordt door trainer Jurrie Koolhof. Die kan inmiddels ook beschikken over Mark de Vries, want die heeft voor twee jaar getekend bij Cambuur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties