De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 29 augustus 2012.

Achtergrondwoensdag, 29 augustus 2012

Beheer waddengebied vergt lef en slagkracht

Met alle organisaties en overheden die bij de Waddenzee betrokken zijn, is afstemming van beleid en beheer noodzakelijk. Die nog geborgd, maar samen nieuw beleid uitzetten niet. Wie hakt straks de knopen door?

Cultuurwoensdag, 29 augustus 2012

Korting voor jonge cultuurliefhebbers

Leeuwarden | Stadsschouwburg De Harmonie, Poppodium Romein, Tryater, de Bibliotheek en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden introduceren met ingang van het nieuwe schooljaar de Culture Card. Met deze pas krijgen jongeren tussen twaalf en 25 jaar korting op voorstellingen, concerten, museumbezoek en het lenen van cd’s en dvd’s bij de bibliotheek.

Cultuurwoensdag, 29 augustus 2012

JTS Meeuw komt met korte cursussen

Leeuwarden | Jeugdtheaterschool Meeuw in Leeuwarden begint in september met korte lessenseries. Dat is nieuw aangezien Meeuw eerder alleen een driejarige opleiding aanbood.

Economiewoensdag, 29 augustus 2012

Minder winst elektronicabedrijf

Leeuwarden | Elektronicaconcern Neways, met ook een vestiging in Leeuwarden, heeft in het eerste half jaar een nettowinst behaald van 2,2 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog 3,2 miljoen euro. Onderbezetting en extra kosten als gevolg van het doorschuiven of uitstellen van orders zorgden voor de lagere winst, meldt Neways. De omzet nam met 0,6 procent toe tot 144,4 miljoen euro. Het orderboek is met 67,8 miljoen beter gevuld dan vorig jaar. Neways is positief over het tweede halfjaar.

Economiewoensdag, 29 augustus 2012

Heerenveense Superconnie maakt doorstart als Eduhints

Heerenveen | De zeven werknemers van softwareontwikkelaar en -producent Superconnie in Heerenveen mogen door met hun baanbrekende wiskundeapplicatie. Het failliete bedrijf maakt een doorstart onder een groep van investeerders, voornamelijk buurbedrijven.

Hoofdartikelwoensdag, 29 augustus 2012

De taliban vullen straks het vacuüm op

Dat het met Afghanistan maar niet de goede kant uit wil gaan, is dezer dagen weer eens bewezen. Vijftien mannen en twee vrouwen werden zondagnacht in de Afghaanse provincie Helmand onthoofd door strijders van de taliban. Dat was een straf, omdat zij een gemengd feestje met muziek hielden. In het ultraconservatieve Afghanistan is openlijk getoonde genegenheid tussen mannen en vrouwen in de ogen van de taliban een gruwel.

Regiowoensdag, 29 augustus 2012

Eis: drie jaar cel voor brand in containers in Drachten

Leeuwarden | Het Openbaar Ministerie (OM) eist een vierjarige gevangenisstraf tegen een 25-jarige man uit Drachten, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht tussen juni 2010 en december 2011 afvalcontainers in brand te hebben gestoken in zijn woonplaats. De officier van justitie eiste gisteren tevens een behandeling in de forensisch-psychiatrische afdeling tegen de man, die minder toerekeningsvatbaar wordt geacht.

Regiowoensdag, 29 augustus 2012

Zestienroeden zijn veertien vierkante meter

Ten westen van De Knipe ligt de weg Zestienroeden. De naam is niet altijd gekoppeld geweest aan een weg, blijkt uit oude kaarten. Door Bauke Boersma

Regiowoensdag, 29 augustus 2012

Voorstel: nieuwe verdeling ganzengeld

Leeuwarden | Boeren die land in een ganzenfoerageergebied hebben liggen, maar wier landerijen nauwelijks te lijden hebben onder de ganzenstront krijgen voortaan niet meer automatisch een vergoeding van het rijk. Dat is het nieuwste voorstel van natuur- en landbouworganisaties verenigd in de ganzen-7 (G7) om de ganzenkosten te beperken.

Regiowoensdag, 29 augustus 2012

Tracé Traverse N31 ligt vast

Harlingen | De Traverse Harlingen, het deel van de N31 dat verlaagd door Harlingen gaat lopen, is een stap dichterbij gekomen. Gisteren heeft gedeputeerde Sietske Poepjes het vastgestelde Tracébesluit in ontvangst genomen van waarnemend hoofdingenieur-directeur Frank Schrover van Rijkswaterstaat.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 augustus 2012

Netanyahu opent Montefiore-molen bij Jeruzalem

Jeruzalem | Premier Netanyahu heeft gisteren, net buiten de stadsmuur van Jeruzalem, de Montefiore-molen officieel geopend. De molen, symbool van solidariteit en hoop, is in Fryslân gerestaureerd.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 augustus 2012

Aartsbisschop Syrië: collectieve broedermoord

Het tegelijk inktzwarte en bloedrode beeld dat aartsbisschop Jean-Clément Jeanbart van zijn thuisbasis Aleppo schetst, is angstwekkend. De geestelijk leider roept lokale christenen op vooral niet naar de wapens te grijpen.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 augustus 2012

Manifest predikanten: stem SP, of in elk geval links

Amsterdam | Stem sociaal in plaats van liberaal. Die oproep doet een groep theologen en christenen die actief zijn in verschillende kerken in Nederland in een zogenoemd Manifest voor sociale politiek.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties