De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 september 2006.

Bijschriftvrijdag, 29 september 2006

Nieuw leven

Lezen: Micha 4:9 en 10

Cultuurvrijdag, 29 september 2006

Poppodium Romein: mooie bende

Een mooie bende. En zo moet het elke week zijn. De openingsavond van poppodium Romein was precies zoals je dat verwacht van een concertzaal waar lang en veel om is gevraagd. Dat de biertaps het regelmatig lieten afweten en het personeel nogal ongeschoold overkwam, werd door de bezoekers dan ook niet als vervelend ervaren, maar eerder als een soort noodzakelijk kwaad. Kinderziektes, die er ongetwijfeld met de tijd wel uitgroeien. Zo niet de opkomst en de sfeer, want die was uitstekend. En dat moet vooral zo blijven.

Economievrijdag, 29 september 2006

Laatste bod Federatie aan CSM Suiker

Leeuwarden - De Nederlands Bieten Federatie (NBF) heeft CSM Suiker een ultimatum gesteld. Als CSM het laatste onderhandelingsbod niet accepteert, stopt de NBF met onderhandelen. Acties zijn dan onvermijdelijk. De suikerboeren staan in de startblokken om een fabriek van CSM te blokkeren.

Economievrijdag, 29 september 2006

Melkvee Academie kan langer door

Lelystad - De Melkvee Academie kan haar activiteiten voorzetten. De academie maakte bekend dat ze van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) subsidie krijgt voor de komende 1,5 jaar. Eerder al zegde het Productschap Zuivel een bijdrage toe.

Economievrijdag, 29 september 2006

Snorvliegen en netwerken in Schatzenburg

Menaldum - Een helikoptervlucht, snorvliegen en limousineritjes. De ondernemers van Menaldumadeel en Het Bildt hebben alles uit de kast gehaald om het publiek te lokken naar hun eerste Regiorelatiedagen. Die vinden vandaag en morgen plaats in Sporthal Schatzenburg, tussen Menaldum en Dronrijp.

Economievrijdag, 29 september 2006

Zilveren Pieper naar

Joure - Foeragebedrijf Wiersma is de trotse winnaar van de Zilveren Pieper 2006, de prijs voor de mooiste stand tijdens de 54ste Agrarische Schouw in Joure, gisteren.

Hoofdartikelvrijdag, 29 september 2006

Algemene beschouwingen…

Het waren geen gewone algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Dat kwam vooral omdat iedereen in en buiten de zaal wist dat de bijeenkomsten van de Kamer lagen in het perspectief van de verkiezingen in november. Met name de oppositie, met PvdA-leider Bos als belangrijkste woordvoerder, probeerde Balkenende uit de tent te lokken over het CDA-verkiezingsprogramma. Maar Balkenende reageerde als minister-president die het kabinetsbeleid verdedigde. Balkenende liet merken het ‘niet leuk’ te vinden dat de oppositie niet wilde meedoen aan het ‘feestje’ van de begroting, maar eigenlijk alleen maar kritiek had. Waarom kunnen we niet met z’n allen blij zijn? Natuurlijk wilde de oppositie niet blij zijn; die wil liever ‘in stilte’ profiteren van de vorderingen die in financieel-economisch opzicht bereikt zijn, mocht zij regeringsverantwoordelijkheid krijgen.

Regiovrijdag, 29 september 2006

Krimp biedt kansen

Leeuwarden - Fryslân kan economisch profiteren van bevolkingsafname. De sector toerisme en recreatie is gebaat bij rust en ruimte, waardoor krimp ook wat kan opleveren voor de regio. Dat stelde gedeputeerde Andriesen gisteren. Er moet een omslag in denken worden gemaakt: vernieuwing van woningen moet meer aandacht krijgen dan nieuwbouw.

Regiovrijdag, 29 september 2006

Friese les vooral omdat het moet

Leeuwarden - Friese les wordt in het basis- en voortgezet onderwijs vooral gegeven omdat het verplicht is. Steeds meer directies vinden het vak niet belangrijk en leerlingen zijn slecht gemotiveerd. Dat staat in een rapport van de Onderwijsinspectie, dat vandaag verschijnt.

Regiovrijdag, 29 september 2006

Baard loopt feestje

Baard - Het feestje dat Wetterskip Fryslân volgende maand in Baard wilde organiseren omdat alle Friese dorpen met meer dan vijftig inwoners zijn aangesloten op het rioleringssysteem, gaat niet door. Baard zou het laatste dorp in Fryslân zijn dat riolering krijgt.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 september 2006

‘Roer in catechese moet om’

Leiden - ,,Kennis, identiteit en toekomst voor de kerk hebben alles met elkaar te maken. Het verwerven van basiskennis in de catechese moet daarom in ere hersteld worden binnen de protestantse kerken. De identiteit van het geloof van de kerk staat op spel.’’ Dat zei dr. Wim Verboom in zijn afscheidscollege ‘Een voet te hoog? Kennis en catechese in de twintigste eeuw’.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 september 2006

Tussen twijfel en avontuur

Sneek - De jeugdige Sneker dominee A.W. Beute wordt rector aan de predikantenopleiding van de belijdend-gereformeerde kerk in Congo. Zondag neemt hij afscheid van de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) in Sneek-Koudum, die hij bijna vijf jaar gediend heeft. ,,Ik ben iemand van de twijfel, én van het avontuur.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 29 september 2006

Vrijwilligersdag

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland roept plaatselijke kerken op om 3 en 4 november mee te doen aan het landelijke vrijwilligersweekend. In Fryslân heeft zich nog geen enkele plaatselijke kerk gemeld bij het Protestants Dienstencentrum De Wjittering.

Sportvrijdag, 29 september 2006

Volwassen Heerenveen klaart klusje

Heerenveen - Een jaartje of tien struint Heerenveen inmiddels de Europese velden af en als die jacht de club één ding heeft geleerd dan is het wel dat resultaat altijd boven mooi voetbal moet gaan. Het duel tegen het Portugese Vitória Setúbal was gisteravond een mooi schoolvoorbeeld van hoe het spel in Europa moet worden gespeeld. Niet mooi, wel effectief.

Sportvrijdag, 29 september 2006

Rob Friend voelt zich beetje in de steek gelaten

Heerenveen - Zonder ook maar één moment serieus in de problemen te komen heeft SC Heerenveen zich gisteravond ten koste van Vitória Setúbal geplaatst voor de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi, de felbegeerde groepsfase. Daarmee is de eerste missie van trainer Gertjan Verbeek c.s. geslaagd.

Sportvrijdag, 29 september 2006

Emmen-thuis, afsluiting van een roerige week

Leeuwarden - De wedstrijd van Cambuur Leeuwarden tegen Emmen vormt vanavond de afsluiting van een roerig weekje bij de rodelantaarndrager van de eerste divsie. Het is wellicht ook meteen de afsluiting van het dienstverband van Roy Wesseling als trainer van de club. Want bij verlies is de mogelijkheid zeer aanwezig dat de beleidsbepalers de oefenmeester op straat zetten. Na alle beslommeringen rond het door hen naar buiten gebrachte persbericht, gaat het vanavond weer even over voetbal.

Weervrijdag, 29 september 2006

Enkele bui

Het blijft nog warm met vandaag wisselend bewolkt weer, vannacht buien en morgen nog een enkele bui. Het kwik stijgt daarbij naar waarden rond 20 graden. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het zuiden tot zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties