De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 september 2007.

Cultuurzaterdag, 29 september 2007

Opnieuw claim op werken Fries Museum

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden loopt opnieuw het risico schilderijen kwijt te raken door een claim van erfgenamen van een joodse kunsthandelaar. Het gaat om een portret van Saskia van Uylenburgh uit het atelier van Rembrandt en om Rotsachtig landschap met ruiter van de Friese schilder Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680). De werken zouden tot de kunstverzameling van de joodse handelaar Nathan Katz behoren.

Economiezaterdag, 29 september 2007

Lekkerste Zaterdag bij natuurvoedingwinkels

Leeuwarden - De Nederlandse natuurvoedingswinkels houden vandaag de Lekkerste Zaterdag. Tijdens deze dag, onderdeel van de Week van de Smaak, houden bijna 120 winkeliers proeverijen en andere activiteiten in hun winkels.

Economiezaterdag, 29 september 2007

Beveiligingsbedrijf Rendicom is failliet

Leek - Beveiligingsbedrijf Rendicom uit Leek is failliet. Bij het bedrijf werkten vijftien mensen, van wie acht uitzendkrachten. Dat meldde curator R. Verdonk gisteren. De curator heeft al een overnamekandidaat op het oog. Een combinatie van een beveiligingsbedrijf en een reïntegratiebureau heeft zich als belangstellende gemeld.

Economiezaterdag, 29 september 2007

7 Friese finalisten bij ‘Jonge Ondernemers’

Leeuwarden - Fryslân levert zeven van de twaalf finalisten van de Jonge Ondernemers Prijs (JOP). Dat maakte de organisatie gisteren bekend.

Economiezaterdag, 29 september 2007

Dommerholts derde onder dienstverleners

Heerenveen - Dommelholts Advocten, met vestigingen in Heerenveen, Apeldoorn en Zwolle, is derde geworden bij de verkiezing van ‘beste zakelijk dienstverlener van Nederland’. Met de criteria integriteit, branchekennis en toegevoegde waarde haalde het advocatenkantoor de hoogste score van alle 250 deelnemende advieskantoren. Alleen de prijs zat een nog hogere notering in de weg, meldt Blauw Research, die het onderzoek uitvoerde onder ruim 52.000 zakelijke beslissers. De hoogste plek is voor het Twentse advocatenkantoor Damsté, tweede werd advocatenkantoor Houthoff Buruma.

Economiezaterdag, 29 september 2007

Fries bedrijf scoort met scholensoftware

Leeuwarden - Meer dan de helft van de middelbare scholen in Nederland werkt met de software van SchoolMaster in Leeuwarden. Een goed product op een verder slecht bediende markt, stelt SchoolMaster-directeur Siebrand Dijkstra (39). ,,Mooi, snel en intuïtief”, beoordeelt Dijkstra zelf zijn belangrijkste programma, Magister. Deze week maakte het bedrijf bekend dat het Gepro uit Drachten heeft overgenomen, leverancier van lesroostersoftware.

Hoofdartikelzaterdag, 29 september 2007

De bijbel...

Over enkele weken begint de Bijbel10daagse, een initiatief van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Katholieke Bijbelstichting (KBS). In de veertien dagen die de actie duurt, gebeurt er op allerlei plaatsen een en ander om aandacht te vragen voor de bijbel en voor haar boodschap. Ter gelegenheid van de bijbelweken zijn diverse uitgaven verschenen, met name rondom het thema van de Bijbel10daagse: de vreemdeling.

Regiozaterdag, 29 september 2007

Verrassingscontrole levert veel fouten op

Leeuwarden - Bij een grootscheepse controle-actie in Fryslân zijn deze week veel milieuovertredingen vastgesteld. Volgens de eerste uitkomsten kwamen de controleurs op 152 plaatsen in totaal 77 situaties tegen die niet door de beugel konden. Dat leidde in twaalf gevallen tot een proces-verbaal. Een aantal bedrijven kreeg te horen dat er op een later tijdstip nog eens een controleur op bezoek komt.

Regiozaterdag, 29 september 2007

Drs. weer een beetje bijzonder

Leeuwarden - Ooit was het een titel waarop je trots kon zijn. Doctorandus, of doctoranda. Ook in het Friesch Dagblad was het tot ver in de jaren negentig gebruik de titulatuur van interviewpartners en bronnen te vermelden. Daaraan kon je zien of de geciteerde academisch geschoold was. Vanaf komende week zal de titel gestaag verdwijnen. Op universiteiten krijgen afgestudeerden voortaan de internationale titel Master mee. Op de Vrije Universiteit krijgt de laatste lichting doctorandussen komende week zijn bul.

Regiozaterdag, 29 september 2007

School test zijn eigen innovaties

Utrecht/Leeuwarden - Scholieren gaan zelf onderzoeken of onderwijsvernieuwing iets uithaalt. Dertien scholen voor voortgezet onderwijs zullen drie jaar lang samen met wetenschappers onderzoek verrichten. Twee Friese scholen zijn geselecteerd: Piter Jelles Impuls in Leeuwarden en de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk.

Regiozaterdag, 29 september 2007

Van heel weinig iets heel moois maken

Honderdzeventig deelnemers dongen gisteren mee in het 44ste Nederlands Kampioenschap Bloemschikken voor amateurs. Onder hen vijf mannen. Dat is de top van het legioen aan Nederlanders dat zich er in georganiseerd verband mee bezighoudt. Organisator Groei & Bloei telt 70.000 leden in 150 afdelingen, en 20.000 van hen zijn bloemschikkers, zegt voorzitter Gerrit Wagelaar. Wedstrijddeelnemers beginnen in de B-klasse, en daarboven zitten de A-, de A-select- en de ereklasse. De beste tien schuiven op, de slechtste tien zakken een treetje. Gistermiddag werd Julia Ridder uit Alkmaar landskampioen in de ereklasse - voor de derde keer; ze mag de wisselbeker houden. Albert Voogd werd derde in B.

Sportzaterdag, 29 september 2007

VC Sneek wil serieus gaan meedoen in B-league

Sneek - De eerste dames- en herenteams van volleybalclub Sneek trappen vandaag af voor de start van de competitie in de nieuwe B-league, de vroegere eerste divisie. Met Derk de Saegher (dames) en Hans Bruins haalde de club voor het eerst sinds lange tijd weer eens twee trainers van buiten de provincie. Daarmee spreekt Sneek haar ambities uit, want de club wil dit seizoen op twee fronten serieus meedoen.

Sportzaterdag, 29 september 2007

Langs de lijn moet ook nog wat geleerd worden

Leeuwarden - Denk je dat je kind gewoon even moet ballen, staan er opeens tachtig trainers langs de lijn. Gisteravond kregen beginnende pupillentrainers op vijftig locaties in Nederland les van de KNVB tijdens aftrapbijeenkomsten. Ook bij Blauw Wit’34 in Leeuwarden. ,,Als ik dát had geweten”, zegt de vader van één van de veel bekeken spelertjes veelbetekenend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties