De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 29 september 2008.

Cultuurmaandag, 29 september 2008

Atol uit Sint Nyk wint Ienakterfestival

Heerenveen - De solovoorstelling Proletenfertriet heeft het Provinsjaal Ienakterfestival gewonnen. Het stuk werd gespeeld door Johan Spijkerman van toneelgroep Atol uit Sint Nicolaasga. De eenakter Atalanta van Peer Wittebols, uitgevoerd door studenten van de Docenten Drama Opleiding van de NHL, viel tweemaal in de prijzen. Studenten Ceciel Jenner, Tim Hammer, Zen Roorda en Suzan Tiesinga gingen zowel met de aanmoedigingsprijs als met de publieksprijs naar huis. Het Ienakter Festival vond zaterdag plaats in het Posthuis Theater in Heerenveen.

Cultuurmaandag, 29 september 2008

Dronryp brengt muzikaal stuk met ‘Us Jonges’

Dronryp - Iepenloftspul Dronryp komt volgend jaar opnieuw met een muzikaal stuk. Het publiek wordt meegenomen naar de periode 1940 tot 1970 met de productie Us Jonges.

Cultuurmaandag, 29 september 2008

Parnas brengt Shakespeare in Blokhuispoort

Leeuwarden - Leerlingen van Parnas spelen volgend jaar twee stukken van William Shakesepeare die waarschijnlijk worden opgevoerd in De Blokhuispoort in Leeuwarden. Onder leiding van docenten Jaap Hammer en Onno Sprey gaan jongeren tussen acht en dertien jaar aan de slag met De Storm en Veel drukte om niets van Shakespeare.

Hoofdartikelmaandag, 29 september 2008

Leeuwarden, Brussel, Washington...

Zaterdagmiddag, de binnenstad van Leeuwarden. Honderden mensen lopen in het mooie nazomerweer door de winkelstraten. Velen van hen dragen plastic tasjes met aankopen. Anderen lopen met dozen met daarin duurzame consumptiegoederen; een platte televisie of een stofzuiger. De terrassen zijn tot op de laatste plaats bezet. Hongerig winkelend publiek doet zich tegoed aan een luxe lunch of rust even uit met koffie en gebak. In de reisbureaus boeken vooral jonge mensen hun tweede vakantie: een weekje New York of een reis naar een verre bestemming.

Regiomaandag, 29 september 2008

Veel patiënten met hoofdpijn zijn verslaafd

Dokkum - Zeker 300.000 hoofdpijnpatiënten in Nederland zijn verslaafd aan pijnstillers. Farmaceuten beďnvloeden de patiënten en de huisartsen om de verkoop te stimuleren. In de hoofdpijnkliniek van het Bonifatiusziekenhuis in Dokkum worden patiënten gestimuleerd om af te kicken.

Regiomaandag, 29 september 2008

‘Wat is de Oldehove klein, vanuit de lucht!’

Leeuwarden - Of hij even tegen zijn vrouw wilde zeggen dat ze de markies naar beneden moest doen. Bram Bons moest keihard lachen toen zijn zus Sjoukje Bons zaterdagmiddag uit het zweefvliegtuig stapte en hem plompverloren deze mededeling deed. De Leeuwardense had zojuist vanaf de vliegbasis een vlucht boven haar stad gemaakt. Toen ze boven de wijk Bilgaard vloog, was het haar opgevallen dat de zon flink naar binnen scheen in de woning van haar broer.

Regiomaandag, 29 september 2008

‘Fries wettelijk verankeren’

Warns - De Friese taal opnemen in de Grondwet is niet alleen maar symboolpolitiek. Dat hield Alex Riemersma van het Mercator Europees kenniscentrum voor meertaligheid zaterdag zijn publiek op het Reaklif bij Warns voor. Daar werd de Slach by Warns herdacht.

Regiomaandag, 29 september 2008

‘Fries wettelijk verankeren’

Warns - De Friese taal opnemen in de Grondwet is niet alleen maar symboolpolitiek. Dat hield Alex Riemersma van het Mercator Europees kenniscentrum voor meertaligheid zaterdag zijn publiek op het Reaklif bij Warns voor. Daar werd de Slach by Warns herdacht.

Regiomaandag, 29 september 2008

‘Als ik thuis wil oefenen, worden de buren boos’

Houtigehage - ,,Wat een lawaai hier!” Met zijn vingers in de oren begroet een bezoeker van het NK Speedcarving in Houtigehage schreeuwend een bekende. ,,En nu zijn het er nog maar vijf”, zegt Baukje Wijnstra uit Houtigehage grijnzend. Samen met haar zusje Martine staat ze oordopjes te verkopen. Vijftig cent, de opbrengst gaat naar het Sinterklaasfeest in het dorp. ,,Wacht maar tot vanmiddag, dan gaan ze alle tien tegelijk kettingzagen. Dát is pas een lawaai!”

Geloof & Kerkmaandag, 29 september 2008

Mildheid bij synode over Numeri-debacle

Lunteren - ,,Ik had pijn in mijn buik toen de uitnodiging kwam voor de bijzondere vergadering over Numeri, ik dacht: dit wordt oorlog”, zei een van de synodeleden zaterdagmorgen. Maar oorlog bleef uit tijdens de landelijke vergadering van de Protestantse Kerk over het mislukken van het ledenregistratiesysteem. Na de spijtbetuigingen van bestuur en directie was de synode opvallend mild.

Geloof & Kerkmaandag, 29 september 2008

Boek Tim Keller na drie dagen al tweede druk

Franeker - De eerste druk van het boek van Tim Keller, In alle redelijkheid. Christelijk geloof voor welwillende sceptici is na drie dagen al uitverkocht. Dat heeft Uitgeverij Van Wijnen in Franeker gemeld.

Geloof & Kerkmaandag, 29 september 2008

93-jarige niet gedoopt wegens te koud water

Drachten - Een grote teleurstelling overkwam een 93-jarige dopeling zondagavond in de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Ze dacht zich te laten dopen, maar dit kon niet doorgaan omdat het water erg koud was. Er bleek een mankement aan het verwarmingselement in het bassin te zijn.

Sportmaandag, 29 september 2008

Eerste verlies Heerenveen in foutenfestival

Breda - Met een goed middenveld alleen kom je er niet. Tot die conclusie mag trainer Trond Sollied van sc Heerenveen na het foutenfestival in Breda toch onderhand wel zijn gekomen. Het avondje NAC leverde de Friese ploeg zaterdagavond niet alleen de eerste competitienederlaag op, maar ook de nodige vraagtekens. Door Bert Kalteren.

Sportmaandag, 29 september 2008

Doorzetters

Graeme Rutjes. Kent u die nog? Als een van de weinige voetballers die naast hun sportcarričre een studie volgden, verdiende hij in de jaren tachtig en negentig bijnamen als ‘Professor Eigenwijs’ en ‘Drs. Doorzetter’. Rutjes was een beperkte voetballer, maar schopte het niettemin tot het Nederlands elftal. Door eigenwijs te zijn en vol te houden waar anderen al lang zouden zijn afgehaakt. Onverzettelijk. Rotsblok op noppen. Ik moest aan hem denken toen deze week Rintje Ritsma bekend maakte dat hij het schaatsen voor gezien hield. Meer nog dan Rutjes is Ritsma de deskundige bij uitstek als het gaat om eigenwijs zijn en doorzetten. Ook al zag hij nooit een collegezaal van binnen.

Sportmaandag, 29 september 2008

Heerlijk ravotten met blauwe plekken als trofeeën

Leeuwarden - Het is een niet alledaags schouwspel. Zo’n dertig vrouwen op een veld die elkaar te lijf gaan in de strijd om land te veroveren. Het doel is een eivormige bal over de achterlijn op de grond te drukken. Rugby stelt in Nederland niet veel voor en damesrugby al helemaal niet. Maar in Leeuwarden staat Greate Tryn al weer voor het vijfde seizoen op rij haar mannetje in de competitie.

Sportmaandag, 29 september 2008

Van der Lelie al winnaar loopcircuit

Joure - Met alleen komende zaterdag nog de wedstrijd Drachten, is Rudi van der Lelie (Jubbega) al zeker van de eindzege van het Fries Loopcircuit. Hij won zaterdag met overmacht de Jouster Merkeloop. Bij de vrouwen won Mariska Kramer-Postma uit Drachten, al was haar suprematie aanmerkelijk groter.

Sportmaandag, 29 september 2008

Drachten diep in de problemen

Drachten - De korfballers van Drachten verloren met duidelijke cijfers van Unitas. Wat de ploeg van coach Henk Jan Mulder nodig heeft om uit de negatieve spiraal te komen, is een overwinning. Dat zat er zaterdag voor eigen publiek niet in. Er was zelfs geen moment uitzicht op een positief resultaat.

Sportmaandag, 29 september 2008

Overtuigende eerste zege ONS

Sneek - De stand op de ranglijst deed ONS-trainer Fred de Boer pijn aan de ogen. Maar na een nederlaag en twee remises was daar zaterdag de eerste seizoenszege. Staphorst werd na een aarzelende start gedecideerd aan de kant gezet. Door Johan Vellinga.

Sportmaandag, 29 september 2008

‘Mister Heerenveen’ sipt in positieve zin

Donkerbroek - Bij SV Donkerbroek keken ze voor het begin van het seizoen vreemd op. Trainer Jasper van der Veen was op non-actief gesteld door de vijfdeklasser en de vacature voor oefenmeester stond daardoor open. Na een tweetal sollicitanten lag er opeens een envelop van sc Heerenveen op de deurmat. Afzender: Maarten de Jong, bijnaam: Mister Heerenveen. Of hij de nieuwe trainer mocht worden bij de bescheiden dorpsclub. Dat mocht. Graag zelfs.

Sportmaandag, 29 september 2008

Dames van Sneek kwetsbaar

Sneek - De volleybalsters van Sneek hebben zaterdag voor eigen publiek de seizoensouverture in de B-league gewonnen. Lycurgus werd met 3-0 naar huis in Groningen gestuurd. Maar de selectie van VC Sneek blijkt wel heel kwetsbaar en daarom was trainer-coach Derk de Saegher ondanks de winst niet tevreden. Door Bram Buruma.

Sportmaandag, 29 september 2008

Friese basketbaljeugd ligt op zijn gat en moet eraf

Leeuwarden - Het is een grappig gezicht. De ruim twee meter lange Kevin Steenberge deelt flyers uit aan jeugdige basketbalfans, die niet verder dan zijn middel reiken. ,,Ze kijken naar ons op”, beseft de Amerikaan glimlachend. ,,Letterlijk en figuurlijk.” De jaarlijkse open dag gisteren van Aris Friesland staat niet voor niets in het teken van de jeugd. Die moet de weg naar de basketbalvelden, en het liefst uiteindelijk naar sporthal Kalverdijkje, eindelijk eens zien te vinden.

Sportmaandag, 29 september 2008

Tweejarigen laten sterke indruk achter in Wolvega

Wolvega - Tijdens de wekelijkse koersmeeting op de drafbaan van Wolvega stonden zaterdag de klassiekers voor de tweejarige paarden centraal. De hengsten ontmoetten elkaar in de Jonker Prijs, de merries in de Joffer Prijs. De twee winnaars hebben in elk geval één ding gemeen: beide werden precies een jaar geleden verkocht tijdens een unieke veiling in Vogelpark Avifauna in Alphen aan de Rijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties