De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van woensdag, 29 september 2010.

Cultuurwoensdag, 29 september 2010

Theun Mosk genomineerd voor Scenografieprijs

Leeuwarden - De Friese theatermaker Theun Mosk (IJlst, 1980) is genomineerd voor de Wijnberg ScenografiePrijs 2010. Dat heeft een woordvoerster van het Theater Instituut Nederland (TIN) gisteren gemeld. De prijs is bedoeld voor scenografen die ,,de afgelopen jaren een noemenswaardige ontwikkeling hebben doorgemaakt”. Mosk maakt kans op de prijs (een bedrag van 2500 euro) vanwege zijn vormgeving voor de voorstelling Tussen van Schweigman&.

Cultuurwoensdag, 29 september 2010

Leven van Simke Kloosterman wordt iepenloftspul

Harkema - De Stifting Iepenloftspul Harkema brengt in september 2011 het levensverhaal van de Friese schrijfster Simke Kloosterman (1876-1938) op de planken. Dat heeft een woordvoerster gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 29 september 2010

Vier Friese galeries op kunstbeurs in Amsterdam

Leeuwarden - Vier Friese galeries zullen in januari vertegenwoordigd zijn op de kunstbeurs Realisme 11 in Amsterdam. Het zijn Galerie Lauswolt uit Olterterp, Galerie Smarius uit Gorredijk, Galerie De Vis uit Harlingen en Kunstruimte Wagemans uit Beetsterzwaag. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 29 september 2010

Friese Katterpillaar in voorprogramma van Lenny Kuhr

Leeuwarden - De Friese band Katterpillaar staat in het voorprogramma van Lenny Kuhr. De band speelt voorafgaand aan de voorstelling Dichtbij volgende week zondag in Podium Vlieland. Dat heeft de band gisteren bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 29 september 2010

Akkerbouw heeft groot deel inkomen nog op land staan

Leeuwarden - Friese akkerbouwers hebben door de regen van de afgelopen weken niet kunnen oogsten. Door de vertraging van de oogst heeft een gemiddeld bedrijf nu nog voor 150.000 euro aan producten op het land staan. ,,Daarbij gaat het bij een gemiddelde teler om 120.000 euro aan pootaardappelen en enkele tienduizenden aan uien”, zegt Upt Hiddema van LTO Noord. ,,De kosten zijn al gemaakt, het gaat er nu om dat de producten van het land komen.” Akkerbouwers zijn niet pessimistisch over de kansen om de oogst nog binnen te kunnen halen. ,,Het is wel vaker voorgekomen dat een groot deel pas in oktober is geoogst.” Friese akkerbouwers pleiten er voor dat de waterschappen zich maximaal inzetten om de overvloedige regenval van de afgelopen weken weg te malen. ,,We moeten niet in de situatie komen zoals in de Achterhoek dat het water vanuit de sloot over het land loopt. Dan gaat de kwaliteit van de gewassen zeer snel achteruit”, zegt Hiddema. ,,Het droogt in het najaar altijd al moeilijker terwijl dat nu wel van groot belang is. Een groot deel van de oogst staat nog op het land.”

Hoofdartikelwoensdag, 29 september 2010

Moreel kompas...

Demissionair premier Balkenende heeft zaterdag in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York de vinger op de zere plek gelegd. De premier zei dat de VN hebben gefaald in het aanpakken van mondiale problemen. De VN spelen nauwelijks een rol in de bestrijding van de economische crisis. De VN-klimaattop in Kopenhagen eind vorig jaar is mislukt. En er worden te weinig resultaten geboekt voor de zogeheten Millenniumdoelen, zoals halvering van armoede in 2015.

Regiowoensdag, 29 september 2010

Strippenkaart na 2010 verleden tijd in Fryslân

Leeuwarden - Na 22 december kan in Fryslân de strippenkaart niet meer worden gebruikt voor een busreis. Vanaf donderdag 23 december gelden alleen nog de ov-chipkaart en abonnementen als geldig vervoerbewijs. Voor de Waddeneilanden wordt voorlopig een uitzondering gemaakt. Daar kunnen kaartjes worden gekocht in de bus.

Regiowoensdag, 29 september 2010

Heerenveen hoopt nog steeds op Skarsterlân

Heerenveen - Als het aan Lemmer, Balk en Joure ligt, kiezen hun inwoners in 2012 al een gemeenteraad voor de nieuwe fusiegemeente Friese Meren. Zij gaan er echter niet alleen over.

Regiowoensdag, 29 september 2010

‘Stop aanleg nieuw bedrijventerrein’

Drachten - Friese gemeenten moeten stoppen met de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Dat stelt Atelier Fryslân. Er zijn volgens de denktank van landschapskwaliteit te veel verpauperde terreinen die beter opgeknapt kunnen worden. Bovendien zijn er te veel kleine terreinen.

Regiowoensdag, 29 september 2010

Eén dik boek voor en door alle families Hettinga

Harlingen - Tien jaar was er nodig om alle families Hettinga in een boek te verzamelen, maar nu is het werk klaar. In meer dan achthonderd pagina’s met foto’s en verhalen staat de geschiedenis beschreven van alle Hettinga’s, verspreid over Fryslân én daarbuiten.

Regiowoensdag, 29 september 2010

Zorg om werkvoorziening neemt toe

Leeuwarden - Sociaal werkbedrijf Caparis stevent dit jaar af op een tekort van ruim twee miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers voor het tweede kwartaal dit jaar. De sociale werkvoorziening moet alle zeilen bijzetten om het tekort niet nog groter te laten worden.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 september 2010

Dr. Govert Buijs: kerkelijk pakket voor passanten

Apeldoorn - ,,Is het nog reëel van mensen te verlangen dat ze bij wijze van spreken één kerkbank verslijten?” Dr. Govert Buijs werpt die vraag op in Theologia Reformata, het tijdschrift voor gereformeerde theologie. Zijn stelling is dat dat heden ten dage eigenlijk niet meer te verwachten is.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 september 2010

5500 jongeren stapten uit Chr. Geref. Kerken

Nunspeet - De afgelopen vijftien jaar hebben ruim 5500 jongeren de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) verlaten. Dat komt neer op één jongere per dag. Het kleine reformatorische kerkgenootschap telde per 1 januari van dit jaar 74.374 leden. De cijfers laten zien dat het ook in CGK-kring moeilijk is om de jeugd binnenboord te houden.

Sportwoensdag, 29 september 2010

Niek Hooghiemster volgt het spoor van broer René

Oentsjerk - Niek Hooghiemster is de vierde Fries die volgend jaar in het shirt van het Ubbink Koga Cycling Team koerst. Gisteren tekende Hooghiemster een contract voor twee jaar bij de semiprofessionele formatie. Hooghiemster gaat daarmee zijn broer René achterna. Laatstgenoemde tekende vorige week een contract bij hetzelfde team. Ook Burgumer Sipke Zijlstra en Jenning Huizenga uit Franeker koersen bij Ubbink Koga.

Sportwoensdag, 29 september 2010

Christen-bokser van Frisia staat nooit alleen in de ring

Leeuwarden - Juichend stond hij zondag in de ring, zijn armen in de lucht geheven. Isaias Ferreira (21) van de Leeuwarder boksclub BVA Frisia werd voor een stampvolle sporthal in Nieuwegein kampioen van Nederland C-klasse tot 64 kilogram. De beker nam hij in ontvangst, daarna de felicitaties van zijn trainers Piet Roozendaal en Pascal Hartman en de andere Frisianen. Toen knielde hij en sloeg een kruis, om God te bedanken. Want Isaias staat tijdens zijn wedstrijden nooit alleen in de ring.

Sportwoensdag, 29 september 2010

Schotanus en Van der Wijk leiden

Drachten - De Friezen om utens Anton Schotanus uit Leek en Wiebe van der Wijk uit Emmeloord hebben hun (hoogste) rating gisteravond tijdens de vijfde ronde van het FK dammen volledig waar gemaakt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties