De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 29 september 2014.

Hoofdartikelmaandag, 29 september 2014

Wereld schrikt wakker van ebola, eindelijk

Het heeft lang geduurd maar eindelijk komt de wereld in beweging om de strijd aan te gaan met de ebola-uitbraak in West-Afrika. De epidemie in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria heeft al ruim 2600 levens geŽist. Het aantal ziektegevallen verdubbelt zich elke drie weken.

Hoofdartikelmaandag, 29 september 2014

Wie geen slachtoffers wil, moet thuisblijven

Nederland doet mee aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Daarmee schaart ons land zich in de groep van enkele tientallen landen die onder leiding van de Verenigde Staten IS willen bestrijden. De bedoeling is vooral met behulp van vliegtuigen en drones, onbemande vliegtuigjes, strategische doelen van IS te vernietigen, maar militaire deskundigen maken duidelijk dat voor een effectieve aanval grondtroepen vereist zijn. En dat is niet wat Obama en de deelnemende landen willen inzetten. De herinneringen aan de strijd in Irak en Afghanistan zijn nog te vers: honderden doden en uiteindelijk nauwelijks resultaat. Tegelijkertijd is er de scepsis: een oorlog tegen terroristen win je niet vanuit de lucht en zelfs met grondtroepen is het twijfelachtig of zo'n oorlog is te winnen.

Regiomaandag, 29 september 2014

PvdD wil meer openheid over furazolidon

Augustinusga - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moeten de consumenten informeren over de producten waarin mogelijk het verboden antibioticum furazolidon terecht is gekomen. Dat vindt fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Thieme zal mede naar aanleiding van artikelen in het Friesch Dagblad Kamervragen stellen.

Sportmaandag, 29 september 2014

Scorende Sinkgraven staat ook fysiek zijn mannetje

Het was na afloop een drukte van belang rond Daley Sinkgraven. De negentienjarige middenvelder bezorgde sc Heerenveen in de topper tegen PSV met de enige treffer de zege, maar ook zonder dat doelpunt zou hij zijn gekozen tot man of the match. ,,Dat ik in een topper goed speel is mooi meegenomen, want ik probeer elke wedstrijd mijn best te doen. Maar ik ben er wel blij mee", zei Sinkgraven, die alleen voor doelman Jeroen Zoet zijn hoofd koel hield.

Sportmaandag, 29 september 2014

Excelsior begint op Cambuur te lijken

Op 3 mei 2013 werd Cambuur bij Excelsior eerstedivisiekampioen. Gisteren mochten de Leeuwarders in de eredivisie hun handen dichtknijpen met een gelijkspel (1-1). Op een dag dat Excelsior meer op Cambuur leek dan de Leeuwarders zelf.

Sportmaandag, 29 september 2014

Heerenveen zet PSV weer op de plaats

Heerenveen - Het was een mooie beloning voor de negentienjarige middenvelder, die gisteren een fantastische wedstrijd speelde en tegen koploper PSV speelde met de allure van een international. Hij werd met recht gekozen tot man of the match. Dat goede optreden mocht Sinkgraven een klein kwartier voor tijd bekronen met zijn tweede competitiedoelpunt, na prima voorbereidend werk van Luciano Slagveer in combinatie met Mark Uth. Daarmee was Heerenveen de Eindhovenaren voor hetd erde seizoen op rij in eigen huis de baas.

Sportmaandag, 29 september 2014

'Sliding Slijngard': scherpte ontbrak al in warming-up

Trainer Henk de Jong gaf het eerlijk toe. Het moeizame spel van Cambuur tegen Excelsior werd mede veroorzaakt door het ontbreken van de geschorste Lucas Bijker. Zijn plaats centraal in de verdediging werd verrassenderwijs ingenomen door nieuwkomer Donovan Slijngard. Later ging Vytas Andriuskevicius op zijn positie spelen en verkaste Slijngard naar de voor hem vertrouwde linksbackplaats. De Jong: ,,Ze kregen de opbouw niet goed voor elkaar. Dat bewijst hoe moeilijk die positie centraal achterin bij ons is. Maar het is niet eerlijk om de nieuwe jongens af te vallen."

Sportmaandag, 29 september 2014

Column: Fatsoen

Onfatsoenlijk, dat was het. Met hoofdletter O? Ja. De manier waarop onlangs een toch alom gerespecteerde trainer uit het Friese amateurvoetbal een collega van een ander medium toesprak na een vraag die hij niet kon pruimen, kon niet door de beugel. Gelukkig is het alweer bijgelegd, maar het deed mij denken aan eigen 'confrontaties' met trainers. En aan die campagnes die 'we' altijd voeren voor respect, fair play en wat al niet meer.

Sportmaandag, 29 september 2014

VC Sneek start seizoen met hoofdprijs

Het was de eerste keer dat de Supercup naar VC Sneek ging. Twee keer eerder liet de ploeg zich in deze seizoensouverture tussen de regerend landskampioen en de bekerwinnaar verrassen. De laatste keer was dat in 2011 in Zwolle. ,,En dan nu winnen voor eigen publiek, dat is nog het aller mooiste", zei coach Petra Groenland met een blik op het scorebord: 25-18, 25-23 en 25-18.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties