De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 oktober 2016.

Achtergrondzaterdag, 29 oktober 2016

Donkere hemel voor het waddengebied

Wanneer zag u voor het laatste een vallende ster? Zodra het in Nederland donker wordt, gaat overal het licht aan. Daardoor wordt de sterrenhemel steeds meer aan ons oog onttrokken. In de Randstad meer dan op de wadden. Maar ook daar is het ´s nachts niet helemaal donker.

Hoofdartikelzaterdag, 29 oktober 2016

Herijken als medicijn tegen angst

God is verdwenen uit de samenleving en Allah heeft zijn intrede gedaan. Dit is te kort door de bocht gezegd, maar de waarneming die er achter zit, klopt. God, geloof en kerk zijn begrippen die nog slechts een marginale betekenis hebben in de geseculariseerde Nederlandse samenleving. Tegelijkertijd zijn in diezelfde samenleving de god van de islam en de geloofspraktijk van de moslims bekende verschijnselen geworden. Aan de kleding van een christen zie je doorgaans niets van zijn geloof, bij moslims met een hoofddoek is dat wel het geval. De ramadan, de maand van inkeer van de moslims, is zichtbaar en merkbaar. Het kerstfeest is dat ook, maar de zichtbaarheid daarvan heeft maar heel weinig te maken met de boodschap van dat feest.

Regiozaterdag, 29 oktober 2016

Als je niks doet, groeit het gebied dicht

Buitenpost - Laarzen zijn geen overbodige luxe in het gebied Reahel West bij Buitenpost, dat opnieuw wordt ingericht om meer ruimte te geven aan de natuur. In de drassige grond zak je zo weg. ,,Hier komen verschillende landschapstypes voor", legt boswachter Jacob Hanenburg uit tijdens een wandeling door het gebied. Veen, klei, zandgrond; het landschap is gevarieerd, ook qua hoogte. Het water, kwelwater maar ook natuurlijk regenwater, zorgt voor variatie.

Regiozaterdag, 29 oktober 2016

Comenius begint na zomer met havo XL

Leeuwarden - Christelijke scholengemeenschap Comenius begint volgend schooljaar een havo XL in Leeuwarden. Het gaat om een concept dat in Fryslân nog niet bestaat. Directeur Hans Wildeboer vertelde dat gistermiddag bij de opening van @Forum, een andere nieuwe onderwijsvorm die Comenius sinds dit jaar aanbiedt.

Regiozaterdag, 29 oktober 2016

Safwan uit Syrië voelt zich thuis bij zijn Friese familie

Een jaar geleden ontvluchtte Safwan Saab (28) Syrië. Drie weken geleden kreeg hij de sleutel van zijn huis in Leeuwarden. Hier voelt hij zich thuis, temeer omdat hij nu weer in de buurt woont van vrienden die hij maakte toen hij in de noodopvang in Grou zat.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties