De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 3 januari 2004.

Achtergrondzaterdag, 3 januari 2004

Brazilië zet biodiesel in bij spoorwegen

Rio de Janeiro - De Braziliaanse spoorwegen gaan een aanzienlijk deel van hun treinen op biodiesel laten rijden. Het kan de definitieve doorbraak betekenen voor een minder vervuilende brandstof die de regering al meer dan twintig jaar probeert te promoten.

Analysezaterdag, 3 januari 2004

Iran rouwt om tienduizenden

Een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter verwoestte begin deze week de stad Bam in het zuid-oosten van Iran. Dertig- tot veertigduizend Iraniërs kwamen om, lokale bronnen spraken zelfs van vijftigduizend. Die telden namelijk de vermisten erbij op, omdat ze de kans nihil achtten dat die nog levend onder het puin vandaan komen.

Bijschriftzaterdag, 3 januari 2004

Twee werkwoorden

Eeuwenlang zijn we aan het bewerken geweest.

Hoofdartikelzaterdag, 3 januari 2004

De boeken van Anselm Grün…

Door tienduizenden worden ze verslonden, de boeken van de Duitse monnik Anselm Grün. In zekere zin is het ‘fenomeen Grün’ te vergelijken met de figuur van Henri Nouwen. Nouwen was katholiek, en geestelijke; Grün is ook beide. En beiden spreken (met name) protestanten aan.

Regiozaterdag, 3 januari 2004

Reconstructie met onzekerheden

Haren - De eerste Bildtkers waren bijzonder praktisch ingesteld. Door wets- of geloofsvoorschriften lieten ze zich niet teveel van de wijs brengen. ,,Eigenlijk gingen ze heel oecumenisch met elkaar om”, zegt godsdiensthistoricus Kees Kuiken uit Haren.

Regiozaterdag, 3 januari 2004

Noodopvang daklozen open vanwege kou

Leeuwarden - In verband met de aanhoudende kou heeft Stichting Maatschappelijke Opvang De Terp in Leeuwarden vrijwel het gehele weekeinde de nachtelijke noodopvang voor daklozen geopend. Bovendien is de dagopvang, die weekends altijd is gesloten, vandaag enkele uren open.

Regiozaterdag, 3 januari 2004

Varen door grachten Sneek

Sneek – De grachten in het centrum van Sneek moeten weer bevaarbaar worden. Door het Grootzand en het Kleinzand open te stellen voor boten, ontstaan er onder meer nieuwe aanlegplaatsen in het centrum en komen er mogelijkheden voor rondvaarten. Dat maakt de stad aantrekkelijker voor bezoekers en dat levert werkgelegenheid op.

Regiozaterdag, 3 januari 2004

Dorpshuis maakt Nijega onafhankelijk

Nijega – De Nijegaaster schoolkinderen gaan noodgedwongen in buurdorpen naar school en ook steeds meer volwassenen zoeken hun heil buiten Nijega.

Regiozaterdag, 3 januari 2004

Rokers zoeken lijdzaam de vrieskou op voor een sigaretje

Appelscha – Alleen buiten in de vrieskou mogen de zes rokende personeelsleden van de BONI-supermarkt in Appelscha nog hun sigaretje opsteken. Plaatsvervangend bedrijfsleider J. Dijkstra lacht ze hartelijk uit: ,,Ik ben gelukkig gestopt, sinds het nieuwe jaar.”

Geloof & Kerkzaterdag, 3 januari 2004

Nieuwe biografie over Hendrik de Cock

Zuidhorn – Er verschijnt dit jaar een nieuwe biografie over Hendrik de Cock. Het boek Hendrik de Cock – afgescheiden en toch betrokken! is geschreven door kerkhistoricus drs H. Veldman (61) uit Zuidhorn.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 januari 2004

‘Convent’ van bezwaarde hervormde kerkenraden

Leeuwarden - Principieel bezwaarde kerkenraden gaan een Convent van Hervormde Kerkenraden vormen. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Het Convent is een groep van kerkenraden die ,,om des gewetenswil niet mee kunnen naar de Protestantse Kerk in Nederland (PKN)’’.

Sportzaterdag, 3 januari 2004

De ‘buffel’ is gewoon allerbeste kandidaat

Heerenveen - De boerderij wordt verbouwd en van de oorspronkelijke kudde is weinig meer over. Als de oudste zoon het erf oprijdt, mijmert hij over de tijd dat hij hier nog woonde. ’t Kan hard gaan in tweeënhalf jaar tijd. Dagen omlijnd met gouden randjes schieten in zijn gedachten voorbij.

Sportzaterdag, 3 januari 2004

Met Verbeek verandert er niet zo gek veel

Heerenveen - Het was vrijdag wel even wennen om niet Foppe de Haan, maar Gertjan Verbeek als trainer achter de tafel aan de zijde van voorzitter Riemer van de Velde te zien zitten. Per 1 juli van dit jaar zal het beeld steeds vertrouwder gaan worden, want dan zal de 41-jarige Verbeek als hoofdtrainer in dienst treden bij SC Heerenveen, de club waar hij eerder als speler, jeugdtrainer en assistent-trainer werkzaam was.

Sportzaterdag, 3 januari 2004

Rick Hofstra reist af naar Lakeside

Sneek – De Sneker darter Rick Hofstra is vertrokken naar Engeland om mee te doen aan de Lakeside, voorheen Embassy, het officieuze wereldkampioenschap. Hofstra wist zich vorig jaar als eerste Fries ooit te kwalificeren voor het prestigieuze evenement in Frimley Green. Het toernooi begint vandaag met als favoriet de Nederlandse titelverdediger Raymond van Barneveld.

Sportzaterdag, 3 januari 2004

Surhuisterveen wordt obsessie Groenendaal

Surhuisterveen – Tien keer startte Richard Groenendaal in de Centrumcross van Surhuisterveen en nog niet één keer wist hij de wedstrijd te winnen. Vrijdagmiddag waren de Belgen Bart Wellens en Mario de Clercq de veldrijder uit Gastel te snel af. ,,Het ging goed, maar het moet nog beter’’, vond Groenendaal met nog een dikke week te gaan voor het NK in Heerlen.

Weerzaterdag, 3 januari 2004

Het zit er bijna weer op, deze winter of winterse periode. Het duurde maar kort en de sneeuwpret zo op de rand van de schoolvakanties is dan ook bijna weer voorbij. Gisteren was het een prachtige winterdag met heel veel zon, niet al te veel wind en temperatuur die maar nauwelijks het vriespunt bereikte. Verantwoordelijk voor deze fraaie dag was een hogedrukgebied bij Scandinavië. Met een oostelijke wind werd droge en koude vrieslucht aangevoerd. Dit hoog heeft echter te weinig kracht om stand te houden tegen aandringende depressies op de Noordzee en de Oceaan. Het laat zich - naar het zich nu laat aanzien - vrij gemakkelijk uit het zadel wippen en slaat bijna op de vlucht. Morgen ligt het boven de Baltische Staten en na het weekeinde verdwijnt het helemaal van het toneel. Dat maakt de weg vrij voor depressies die de Noordzee over kunnen steken in de richting van ons land. De vorst zal verdwijnen en maakt plaats voor zachte en vochtige lucht. De verwachting: vanmiddag is er zon, maar komt er geleidelijk aan meer bewolking voor. Er waait een zwakke tot matige wind die draait van het zuidoosten naar het zuiden tot zuidwesten. Het is een flink koude dag want de maximumtemperaturen blijven steken van 1 tot plaatselijk 3 graden(zuidoosten) onder het vriespunt. Vannacht vriest het minder dan gisternacht, maar met -3 of -4 graden kunnen we wederom spreken van een winters nachtje. Morgen volgt de dooiaanval met enige (lichte) sneeuw, later regen en een tot 3 (noordoosten) à 4 graden oplopende temperatuur. Dit onder regie van een matige tot vrij krachtige west tot zuidwestenwind. In de nacht enkele opklaringen bij een minima van dichtbij het vriespunt. Kans op gladheid! Vooruitzichten: maandag tot en met donderdag verlopen aan de zachte kant met overdag een temperatuur die eerst rond de 8 graden en vanaf woensdag rond de 5 graden schommelt. Ook de nachten verlopen vorstvrij. Iedere dag kunnen er wel perioden met regen of een paar buien voorkomen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties