De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 3 januari 2011.

Hoofdartikelmaandag, 3 januari 2011

Het ongewisse politieke klimaat...

Niets is zo ongewis als de politiek. Een vooruitblik op het politieke jaar 2011 is dan ook risicovol. Maar naast al dat ongewisse zijn er elementen die onmiskenbaar zijn. Zoals de groeiende onzekerheid over het functioneren van de leider van de PvdA, Job Cohen. Of de onzekerheid over het bestuur van het CDA: de kandidatuur voor het voorzitterschap eindigde in het zich terugtrekken van twee kandidaten en vervolgens werden ‘vrije verkiezingen’ in het vooruitzicht gesteld; ná de verkiezingen voor Provinciale Staten. Dan is er het talmende beleid van het kabinet wat betreft structurele bezuinigingen. Van de 18 miljard aan bezuinigingen zijn er nog slechts vier miljard ingevuld. De kleine bezuinigingen waartoe is besloten, stuitten op zware weerstand in het parlement en in de samenleving. Premier Rutte moest besluiten de btw-verhoging in de kunsten met een half jaar uit te stellen. Dat belooft heel wat als het grote geld moet worden gevonden. Dat zal gebeuren na de verkiezingen voor Provinciale Staten. De beslissingen die dan moeten worden genomen, zijn van een totaal andere orde dan de maatregelen die tot nu toe werden genomen. De maatschappelijke onrust die zal ontstaan, wordt wellicht ook van een andere orde.

Regiomaandag, 3 januari 2011

Superbus in Drachten en elfstedenbordjes in Nijega

Drachten - De oudjaarsploeg Frijsteat Folgeren in Drachten heeft dit jaar opnieuw een spectaculaire stunt uitgevoerd. De ploeg is erin geslaagd om de Superbus van Wubbo Ockels tentoon te stellen in de tuin van Vreewyk.

Regiomaandag, 3 januari 2011

Geen saaie cijfers, maar smeuïge praatjes

Gorredijk - Hans de Jong uit Gorredijk, ooit een van de boegbeelden van de Nederlandse meteorologie, is afgelopen zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. Tientallen jaren verzorgde hij het weerbericht voor diverse regionale en landelijke media, waaronder het Friesch Dagblad. Het ging hem niet om de saaie cijfers, maar om de smeuïge stukjes.

Regiomaandag, 3 januari 2011

Honderden trotseren kou voor een duik

Drachten - Ondanks dat sneeuw en ijs op nieuwjaarsdag grotendeels waren verdwenen, vonden veel mensen het toch te koud voor de traditionele nieuwjaarsduik. Door Merlijn Torensma.

Regiomaandag, 3 januari 2011

Veel branden tijdens de jaarwisseling

Leeuwarden - Tijdens oud en nieuw gingen in Fryslân meerdere gebouwen in vlammen op en hield de politie dertien mensen aan voor openlijke geweldpleging. De hulpdiensten spreken toch van een ‘beheersbare’ jaarwisseling. Anders dan de voorgaande twee jaren was er nauwelijks geweld tegen agenten, brandweer- en ambulancepersoneel.

Regiomaandag, 3 januari 2011

Veel oogletsel tijdens viering van de jaarwisseling in Fryslân

Leeuwarden - De dokterswacht, de ambulancediensten en de Spoedeisende Hulp hebben een drukke jaarwisseling achter de rug in Fryslân. Er waren veel vuurwerkslachtoffers, 59. De meesten hadden oogletsel. Vorig jaar waren er in totaal 49 slachtoffers. De jaarwisseling eiste dit jaar twee levens in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 3 januari 2011

PKN: pastorale handreiking over huiselijk geweld

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland heeft een pastorale handreiking over huiselijk geweld uitgebracht. De nieuwe brochure is bedoeld voor ambtsdragers en vrijwilligers in kerkelijke gemeenten.

Geloof & Kerkmaandag, 3 januari 2011

Zondag feest in Wolvega: kerken samen verder

Wolvega - De hervormden en gereformeerden in Wolvega zijn afgelopen weekeinde officieel gefuseerd. Met ingang van het nieuwe jaar vormen de Kerk op de Hoogte en de Ichtuskerk de Protestantse Gemeente Wolvega.

Sportmaandag, 3 januari 2011

Koç op huurbasis naar FC Eindhoven

Eindhoven Serhat Koç maakt het seizoen af bij FC Eindhoven, de club waar hij eerder ook onder contract stond. De aanvaller wordt gehuurd van Groningen. De eerste seizoenshelft huurde SC Cambuur de spits. Koç wist in Leeuwarden echter geen indruk te maken en de club stuurde hem terug naar Groningen. Eindhoven heeft voor het seizoen 2011-2012 het eerste recht tot koop van Koç bedwongen. De aanvaller werd in zijn eerste seizoen in de eerste divisie meteen clubtopscorer bij Eindhoven met achttien doelpunten en werd vervolgens gekocht door Groningen. In het Noorden kon de inmiddels 20-jarige spits nooit zijn faam als goaltjesdief waarmaken.

Sportmaandag, 3 januari 2011

Hoogte- en dieptepunt in kaatscarrière van Anema

Het moment kan Alle Jan Anema zich nog goed voor de geest halen. Op de PC tijdens de eerste omloop, met nog maar een eerst verkaatst, verdraait hij zijn knie. Het veld is door regen al behoorlijk glad geworden. ,,Ik liep heel rustig naar een bal toe en zou die lichtjes terugslaan. Mijn voet gleed weg. Ik hoorde een geluid, krak, en wist meteen dat het mis was. Dit was geen normale pijn.”

Sportmaandag, 3 januari 2011

Flyers begint 2011 met knappe zege

Geleen - De ijshockeyers van A6.nl Flyers Heerenveen zijn 2011 goed begonnen. In Geleen won de ploeg van het trainersduo Justin Bekkering en Hans Kroon met 2-4 van Ruijters Eaters.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties