De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 3 november 2008.

Cultuurmaandag, 3 november 2008

Volkshumor scoort weer in ‘Skoft yn ’e tiid’

Hij heeft de lijfspreuk van Tetman de Vries - tiid haldt gjin skoft - zich eventjes toegeëigend. Dat wil zeggen, Teake van der Meer heeft deze titel omgedraaid en zijn nieuwste programma ermee getypeerd: Skoft yn ’e tiid. De titel zegt ook alles wat Van der Meer doorgaans met zijn optredens pretendeert. Gewoon een pas op de plaats om even bij te komen, om even heerlijk ‘dom’ te lachen en jezelf te zijn. Geen cynisme, geen literaire of anderszins kunstzinnige reflecties op ons en onze samenleving en vooral geen grievende teksten jegens deze of gene. Hij krijgt er al jarenlang overal in Fryslân de zalen mee vol.

Cultuurmaandag, 3 november 2008

Gedreven, inspirerende musici in Grande Randonnée

Muziek maken is niet alleen nootjes spelen en een goede techniek hebben, het is veel meer. Muziek is een passie, een medium waar je je ziel in legt en daarnaast is het een universele taal, een taal die geen woorden nodig heeft om te begrijpen, om te voelen”, aldus barokvioliste Rachel Podger. Deze passie en bevlogenheid van muziek maken was gistermiddag in de Leeuwarder Harmonie te beleven tijdens het concert van Podger en klavecinist Gary Cooper. Zij gaven het tweede concert in de serie Grande Randonnée, een muzikale en spirituele voettocht door Europa.

Cultuurmaandag, 3 november 2008

Musicus Klaas Jan Mulder (78) overleden

Kampen - Organist, pianist en dirigent Klaas Jan Mulder is zaterdagmorgen op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Mulder was al enige tijd ziek.

Cultuurmaandag, 3 november 2008

Concordia Joure krijgt predikaat koninklijk

Joure - Harmonie Concordia mag zich voortaan koninklijk noemen. De muziekvereniging vierde afgelopen vrijdag haar honderdjarig bestaan en kreeg uit handen van burgemeester Kuiper van Skarsterlân de titel koninklijk uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een jubileumconcert in De Oerdracht in Joure. Als solist trad Arwin Kluft op, de Nederlandse Andrea Bocelli.

Hoofdartikelmaandag, 3 november 2008

De minister, de banken...

Minister van Financiën Bos deed het goed bij de financiële crisis. Tenminste, dat leek aanvankelijk zo. De minister kwam zelfverzekerd naar voren, sprak met besliste stem en leek enorm te groeien in zijn rol als minister én als financieel deskundige. Hij trad krachtig op en daar was iedereen blij mee: de overheid als baken in zee, in een tijd waarin financiële instellingen stuurloos leken rond te dobberen op de wilde zee.

Regiomaandag, 3 november 2008

‘Senueftich? Nee hear, mar ús dirigent wol’

Drachten - Zenuwachtig? Nee hoor, dat zijn Fenna Buma (12) en de elfjarige Manja Hoekstra uit Koudum niet. De bugelblazers spelen voor het eerst op het grote podium van De Lawei in Drachten met hun korps Nij Libben. ,,Mar ús dirigint is wol hiel senueftich.’’

Regiomaandag, 3 november 2008

De groten zagen, de kleintjes bouwen een egelhotel

In heel Nederland waren zaterdag tussen tien- en twaalfduizend mensen aan de slag in de natuur. Een van de plaatsen waar de vrijwilligers de handen uit de mouwen staken was Oranjewoud.

Regiomaandag, 3 november 2008

De rouw om een verloren kind begrijpt niemand

Leeuwarden - ,,Er rust een soort taboe op”, zegt Suzanne Sipma van de Friese Vereniging Ouders van een Overleden Kind (VOOK). ,,Ik sta geregeld achter de boekentafel van de vereniging, en dan kun je dat merken. Sommige mensen schrikken als ze zien dat het over overleden kinderen gaat, en lopen dan ineens door. Alsof ze niet willen weten dat het bestaat. Maar het bestaat wel degelijk, het komt voor. Kijk maar naar de advertenties in de krant.”

Regiomaandag, 3 november 2008

Starters bedrijf malen niet om kredietcrisis

Leeuwarden - Hoewel er minder bezoekers waren dan vorig jaar, is de jaarlijkse Startersdag van de Kamer van Koophandel zaterdag een succes geworden. Want crisis of niet: steeds meer mensen beginnen een eigen zaak.

Geloof & Kerkmaandag, 3 november 2008

Om zout te zijn moet je eerst jezelf zuiveren

Den Bosch - De katholieke jongerendag mag dan een feest zijn, tijdens de slotmis dragen de zes aanwezige bisschoppen stuk voor stuk hun ‘rouwgewaad’. Ze hadden de paarse kleding aangetrokken die ze normaal dragen bij begrafenissen, omdat het 2 november Allerzielen is, legt aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht uit tijdens de eucharistieviering aan het einde van de dag.

Geloof & Kerkmaandag, 3 november 2008

Monument in Sneek onthuld tijdens Allerzielen

Sneek - Op de rooms-katholieke begraafplaats in Sneek is zondagavond op Allerzielen een monument onthuld voor ongedoopte kinderen. ,,Je hebt niet het gevoel dat alles opgelost is, maar er is een daad gesteld’’, aldus Van Ulden. Door Hanneke Goudappel.

Geloof & Kerkmaandag, 3 november 2008

4300 bezoekers op ontmoetingsdag van Open Doors in Zwolle

Zwolle - Evangelische christenen hebben vaak een zwarte lijst met mensen die ze niet in de hemel willen zien, zei Anne van der Bijl zaterdag op de ontmoetingsdag van Open Doors in Zwolle. ,,Maar Jezus is júíst ook voor terroristen en moordenaars gestorven.”

Sportmaandag, 3 november 2008

VC Sneek blijft aan de leiding

Sneek - Coach Derk de Saegher waarschuwt al het hele seizoen voor teveel optimisme. Maar de volleybalsters van Sneek blijven ondertussen wel mooi hun punten sprokkelen. Zaterdagavond werd Capelle met lege handen naar huis gestuurd, al ging de thuisploeg wel met de hakken over de sloot.

Sportmaandag, 3 november 2008

‘Er is niet veel meer aan bij Black Boys’

Sneek - ,,De vereniging blijft optimistisch”, vertelt Black Boys voorzitter Gerrit Nieuwland, vlak voor de thuiswedstrijd tegen Langezwaag. Nieuwland doelt daarmee niet op de uitslag van de nog te spelen wedstrijd, maar op de oplossing voor het accommodatieprobleem waar de club uit Sneek mee zit. ,Wij willen graag naar het oude veld van WZS. Hier hebben we niets”, legt Nieuwland uit op het nieuwe sportpark Schuttersveld. ,,Ja, een eigen veld, maar geen eigen accommodatie. Onze enige inkomsten zijn nu de contributies.”

Sportmaandag, 3 november 2008

Elgersma: ‘Bist in klubman of bist it net’

Stiens - ,,Jaan, Jaan!”, schreeuwt Aizo Elgersma, staand voor de dug-out van het voetbalveld op sportpark It Gryn. Nee, hij is niet de coach van CSL, hij is slechts de leider en interim-verzorger. Als je de 55-jarige Stienser zo hoort, zou je anders vermoeden. De betrokkenheid bij de club en het eerste elftal is dan ook groot. ,,Do bist in klubman of do bist it net”, geeft Elgersma aan. Vanaf zijn 16e tot aan zijn 41e voetbalde hij in het eerste elftal meer dan vijfhonderd wedstrijden.

Sportmaandag, 3 november 2008

Ruime zege op Eindhoven toont groei van Flyers aan

Heerenveen - Hajé Flyers heeft gisteravond een ruime overwinning behaald op Eindhoven. De Heerenveense ijshockeyers leidden na de eerste periode al met 4-0 en bouwden die voorsprong uit naar een 7-0 eindstand. Het was voor het team van coach Chris Eimers een goed herstel in de bekercompetitie, na de nederlaag in de slotfase bij Tilburg (9-5) van vrijdag.

Sportmaandag, 3 november 2008

Sublieme ‘goldrush’ Benjamin Kok bij Berenloop

Terschelling - Sport is soms bikkelhard. Dat weten nu ook de broers Chris en David Hemstede. De Arnhemmers gingen tijdens de Berenloop na 40 kilometer nog aan de leiding. Toch gingen niet zij, maar Benjamin Kok uit Jistrum als eerste over de meet nabij de Brandaris. Zesvoudig winnaar Saher Yousef moest dit keer genoegen nemen met een bijrol en werd vierde.

Sportmaandag, 3 november 2008

Waar is de chemie tot op heden gebleven?

Een jeugdidool die in huilen uitbarst als hij per ongeluk zijn assistent tegen het lijf loopt, die zojuist met zijn drie collega-assistenten op basis van signalen van het jeugdidool zelf is ontslagen. Hoeveel kan een mens verdragen? En dan bedoel ik: wij die graag bewonderaars willen blijven van onze oude jeugdidolen. Een beetje held zie je zoiets niet graag doen. En je wilt al helemaal niet dat hij zelf snel zijn contract verlengt, zich vervolgens van ellende anderhalve week ziek meldt, maar ondertussen wel in staat is in een krantencolumn te suggereren dat een van die andere assistenten de onderlinge relatie verpestte.

Sportmaandag, 3 november 2008

Pakken en diskwalificaties, het schaatsen is weer begonnen

Heerenveen - Schaatsen en discussies, het is een combinatie die al jaren goed samen gaat. Elk seizoen is er wel wat en tijdens de Nederlandse afstandskampioenschappen was dat dit weekeinde niet anders. Het nieuwe schaatsjaar is amper begonnen of er is gebakkelei. Ditmaal over de nieuwe pakken en over een regel die tot diskwalificatie leidt. Welkom in de wondere wereld die schaatssport heet.

Sportmaandag, 3 november 2008

De Vries verrast op 1500 meter

Heerenveen - Ze ging er voor en ze slaagde met glans: marathonschaatsster Elma de Vries plaatste zich bij de NK afstanden dit weekeinde voor worldcups. Niet op één, maar op twee afstanden: de 1500 en 5000 meter. Daarmee werd ze en passant de beste Friezin. Marrit Leenstra plaatste zich op de 1500 meter ook en redde zo haar NK.

Sportmaandag, 3 november 2008

Sven Kramer doet op NK wat hij altijd doet: winnen

Heerenveen - Een pre-Olympisch schaatsseizoen of niet; voor Sven Kramer maakt het niets uit. Waar andere schaatsers zich in het jaar voor de Spelen van Vancouver in 2010 al druk maken over specialiseren en zo ja, op welke afstand, daar gaat het de 22-jarige topschaatser uit Heerenveen vooral om winnen. Want dat is, zo benadrukt hij te pas en te onpas, waar het hem om gaat in de sport. In dat licht bekeken was het niet eens zo heel verwonderlijk dat de Fries bij de NK afstanden dit weekeinde in Thialf door ging met datgene waar hij het vorige seizoen mee afsloot. Inderdaad, winnen.

Sportmaandag, 3 november 2008

Heerenveen geeft goals te makkelijk weg

Heerenveen - Het gelijkspel van sc Heerenveen tegen koploper AZ was misschien een felicitatie waard. Maar de manier waarop dat zaterdagavond gebeurde was dat zeker niet. De formatie van oefenmeester Trond Sollied gaf de goals weer veel te gemakkelijk weg en mocht de handen dichtknijpen met een puntendeling.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties