De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 3 november 2011.

Cultuurdonderdag, 3 november 2011

Beeldend kunstenaar Hein Mader (86) overleden

Tsjeintgum - Beeldend kunstenaar Hein Mader uit Tsjeintgum bij Mantgum is maandag op 86-jarige leeftijd overleden. Mader was bekend van zijn metershoge, abstracte beelden van verschillende metalen. Ook maakte hij imposante objecten van steen.

Economiedonderdag, 3 november 2011

FNV Bondgenoten wil werkbonus vanaf 58e

Den Haag - FNV Bondgenoten wil dat werknemers vanaf hun 58e in vier jaar tijd een werkbonus kunnen opbouwen. Dat is drie jaar eerder dan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft voorgesteld. Ook wil de bond dat sparen in het kader van de nieuwe vitaliteitsregeling voor mensen met een laag inkomen fiscaal aantrekkelijker wordt. Dan kunnen ook straks nog mensen met een laag inkomen eerder stoppen met werken.

Economiedonderdag, 3 november 2011

CDA staat niet achter plan afschaffen MVO Nederland

Den Haag - Het CDA voelt er niets voor om de organisatie MVO Nederland op te heffen. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan gisteren tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. ,,Het initiatief om de financiële steun te schrappen gaan we niet in mee.”

Economiedonderdag, 3 november 2011

Kritiek op afstoten van het belang van de staat in NOM

Den Haag - In de Tweede Kamer was er gisteren forse kritiek op het kabinetsplan om de regie over en de deelname in de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) af te stoten. ,,Provincies kunnen hier zelf een belangrijke rol in spelen”, zei VVD-woordvoerster Afke Schaart. ,,Daar is de verantwoordelijkheid en dat is ook de reden dat we de belangen willen afstoten. In de begroting kunnen we het bedrag van 5,5 miljoen euro prima schrappen.”

Hoofdartikeldonderdag, 3 november 2011

De patiënt en de fouten in het ziekenhuis

Als het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis adequaat had gereageerd op de uitbraak van de Klebsiellabacterie was de situatie niet zo ernstig geweest. Dat oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat gisteren is verschenen. Volgens de IGZ heeft de leiding van het ziekenhuis de omvang van de uitbraak onderschat, net als de ernst en de duur. Tot op het hoogste niveau was er te weinig besef dat er iets ernstigs aan de hand was en dat daar snel iets tegen moest worden gedaan. Als gevolg van de bacteriebesmetting zijn zeer waarschijnlijk drie patiënten zijn overleden. Bij tien andere is dat mogelijk het geval geweest.

Regiodonderdag, 3 november 2011

Provincie vindt faillissement trein jammer

Sneek - Gedeputeerde Jannewietske de Vries zegt dat de financiële gevolgen van het faillissement van de Friese Stoomtrein Maatschappij voor de provincie nog niet bekend zijn. ,,Wij moeten dat nu eerst goed uitzoeken. Daar gaat een curator mee bezig.” Dinsdag is de zitting op de rechtbank in Leeuwarden. Die wijst dan een curator aan.

Regiodonderdag, 3 november 2011

Provincie maakte zaak-REC veel te politiek

Harlingen - De aanloop naar de bouw van de Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen is van een technisch/procedureel proces verzand in een politieke en maatschappelijke discussie, waar de provincie Fryslân zich eigenlijk verre van had moeten houden. Dat concludeert een ambtelijke werkgroep, die de kwestie-REC heeft geëvalueerd. Hun rapport stamt van begin mei, maar is gisteren pas openbaar gemaakt door Gedeputeerde Staten.

Regiodonderdag, 3 november 2011

Oktober was warmer en zonniger dan normaal

Leeuwarden Oktober 2011 past uitstekend in de opwarmende trend van de laatste twee decennia. In Fryslân verliep de maand ongeveer een graad warmer dan normaal. Echt koude dagen kwamen niet voor. Opvallend was de start van de maand met op 1 oktober de warmste oktoberdag sinds 1921.

Regiodonderdag, 3 november 2011

Ad van der Ham ziet nog lichtpuntjes bij het CDA

Drachten - Fries CDA-prominent Ad van der Ham blijft voorlopig lid van zijn partij. Vorige week schreef de oud-fractievoorzitter in Provinciale Staten in deze krant dat hij overwoog om zijn lidmaatschap op te zeggen als het CDA zou instemmen met de uitzetting van Mauro Manuel.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 november 2011

Ledental van Protestantse Kerk onder 1,9 miljoen

Utrecht - Het totaal aantal leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) staat op dit moment op minder dan 1,9 miljoen. Dat meldt de PKN in de eindrapportage over het project LedenRegistratie Protestantse Kerk (LRP). De notitie word volgende week door de synode behandeld. Het ledental is aanzienlijk minder dan de ruim 2 miljoen waar steeds van werd uitgegaan. Vorig jaar november maakte de PKN nog bekend was dat er 2.096.774 leden waren per 1 januari 2010. Dat cijfer stond in de Statistische Jaarbrief 2010.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 november 2011

Westvleterse Drievuldigheid in bruine flesjes

Het Trappistbier uit het West-Vlaamse Westvleteren is het beste in de wereld. De broeders verkopen het nu éénmalig in de supermarkt om geld op te halen voor verbouw van hun abdij.

Sportdonderdag, 3 november 2011

Aris moet in slotfase hoofd buigen bij Nijmegen

Wijchen - Lasaulec Aris heeft gisteravond in een zenuwslopende confrontatie met Matrixx Nijmegen aan het kortste eind getrokken. Waar de Leeuwarder basketballers twee weken terug nog kansloos en met ruime cijfers uit het bekertoernooi werden gekegeld door de Geldenaren, was het deze keer een stuk spannender (81-79). Feit is wel dat Aris na een veelbelovende seizoensstart even pas op de plaats moet maken.

Sportdonderdag, 3 november 2011

Valentijn thuis bij ‘snelste en meest dynamische’ team

Nieuweschoot - Zelf was Jos Valentijn in zijn tijd een meer dan gerespecteerd sprinter, die nooit de waardering kreeg die hij misschien wel verdiende. De in het Zuidhollandse Ter Aar geboren en sinds lange tijd in Heerenveen woonachtige sportfysiotherapeut keerde twee jaar geleden eigenlijk per toeval terug in de schaatssport. Als voorzitter van de stichting Team Orie. ,,Het snelste en meest dynamische team”, vindt de 59-jarige Valentijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties