De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 3 december 2003.

Agendawoensdag, 3 december 2003

De uitagenda voor de week van 4 t/m 10 december

Bijschriftwoensdag, 3 december 2003

Vermaning

Sommige mensen ‘hebben’ niets met de kerk. Ze vinden het maar ouderwets, uit de tijd.

Cultuurwoensdag, 3 december 2003

Twaalf bandjes bij Friese Popdag

Sneek – In het Bolwerk in Sneek wordt zaterdag de Friese Popdag gehouden. Twaalf schoolbandjes (Cereal Spiller, DNA, Frozen Blue Crystals, Funktion, In Limbo, The Monotones, No Compromise, N.Y.M., Onvoorspelbaar, Portall, Still No Name en Trickle Down) treden op en er zijn diverse workshops, demonstraties en er is een infomarkt.

Cultuurwoensdag, 3 december 2003

‘Macbeth’ is schaduwloos

Wat is de smaak van haat? Een muur die de Israëliër moet scheiden van de Palestijn? Een omheining met prikkeldraad die noodgedwongen de ene etnische minderheid ervan moet weerhouden de andere naar de keel te grijpen? De schreeuw van de Irakese moeder en de verlammende blik in de ogen van de vader bij de aanblik van hun vermoorde kind? Is hij bitter? Zoet? Voor William Shakespeare is de smaak van haat macht. Al het andere slechts bijsmaak. Voor zijn drama’s en interpretaties daarvan overigens geen onaardige bijsmaken.

Cultuurwoensdag, 3 december 2003

Drachtster singer/songwriter Femke in finale Grote Prijs van Nederland

Groningen - De inschrijvingsperiode voor de regiofinales van de Grote Prijs van Nederland waren met een week verlengd. De van Drachten afkomstige Femke Weidema besloot toen nog snel even een liedje op te nemen en in te sturen. Ze verwachtte er eigenlijk niets van. Toch werd ze uitgenodigd deel te nemen. En ze won overtuigend.

Expowoensdag, 3 december 2003

Appelscha, Bezoekerscentrum: uilenexpositie Bailoz Omarchali, kunstschilder, t/m 20 dec. * fototent. ‘Paddestoelen‘, t/m 20 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 3 december 2003

Terrorisme en wetgeving

Stel het volgende voor: op een verjaardagsfeestje of in het café lopen de emoties hoog op omtrent een overheidsinstantie die naar het oordeel van een of meerdere mensen uiterst onrechtvaardig handelt. Iemand roept: ik weet wel een manier om die overheid mores te leren. Wie gaat morgenavond mee? In diezelfde huiskamer of in datzelfde café is iemand die de wraaklustige een hak wil zetten. En diegene belt de politie, met de mededeling dat er iemand is die een strafbaar feit wil uitvoeren, naar het zich laat aanzien: een terroristische daad. De politie onderkent het gevaar, de officier van justitie ook en de grootspreker zit een paar uur later vast en blijft daar gedurende enkele maanden zitten, totdat duidelijk is dat hij eigenlijk niets van plan was.

Regiowoensdag, 3 december 2003

Zwerver Marcel gelooft dat ’t leven mooi is

Leeuwarden – Op het sinterklaasetentje voor verkopers van straatkrant de Riepe wordt het voorgerecht rondgedeeld. Een uiensoepje. De eters kunnen zich haast niet inhouden, maar toch wachten ze netjes het einde van het stiltemoment af. ,,Wat ruikt het lekker hč, en dan moet je nog wachten ook’’, mompelt één van de eters. Zo gauw het ‘smakelijk eten’ is uitgesproken, laten de veertien daklozen de lepels in de kommetjes landen om gretig de soep op te lepelen.

Regiowoensdag, 3 december 2003

Provincie sloopt te veel

Leeuwarden – Friesland sloopt waarschijnlijk te veel huurwoningen. De gezamenlijke woonplannen voorzien in het neerhalen van zo’n 10.000 huurwoningen (dat is 10 procent van de huidige voorraad). Dat is vermoedelijk 5000 panden te veel, schrijft RIGO Research en Advies BV in een Diagnose van de woningmarkt in Fryslân in 2003 en 2015.

Regiowoensdag, 3 december 2003

Rokende ambtenaren moeten naar buiten

Leeuwarden – Rokende ambtenaren van de gemeente Leeuwarden moeten vanaf 1 januari buiten hun peuk opsteken. Vanaf die datum geldt een algeheel rookverbod voor alle panden waarin personeel van de gemeente Leeuwarden is gehuisvest.

Regiowoensdag, 3 december 2003

‘Rijk heeft geen kustvisie’

Leeuwarden – Er moet een totaalbeeld komen van wat de Nederlandse overheid met de kustgebieden wil. De verschillende ministeries die zich met de kust bezighouden, beperken zich alleen tot hun eigen specialisme, waardoor er alleen reglementen en nauwelijks visies tot stand komen. Dat vindt de Raad voor de Wadden.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 december 2003

Kok brengt bundel en cd met liederen Iona op de markt

Kampen – Uitgeverij Kok in Kampen heeft een bundel en een cd met in het Nederlands vertaalde liederen van Iona op de markt gebracht. Het is een initiatief van SoW-predikant Gerke van Hielen en zijn doopsgezinde collega Teun Kruijswijk Jansen, beiden werkzaam in Wageningen én lid van de Nederlandse Iona Groep.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 december 2003

Raad van Kerken moet zich op taken beraden

Amersfoort – De Raad van Kerken in Nederland moet zich gaan beraden op de kerntaken. De twee grootste leden van dit samenwerkingsverband van achttien kerken hebben aangekondigd dat zij hun bijdrage voor 2004 zullen bevriezen op het niveau van 2003. Dat meldt algemeen secretaris ds Ineke Bakker in het gisteren verschenen Oecumenisch bulletin van de Raad van Kerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 december 2003

Tijd van bijbelsmokkel keert niet terug

Analyse

Geloof & Kerkwoensdag, 3 december 2003

Een teveel aan liturgie en ritueel

Bangalore - Nergens tijdens de dienst wordt afgeweken van datgene wat vooraf op papier is gezet, inclusief de gebeden en de uitgeschreven preek. De grootste kerk van Bangalore zit vol en de dienst is liturgisch verantwoord, maar eigenlijk trekken de mooie Indiase jurken (sari’s) meer aandacht.

Sportwoensdag, 3 december 2003

Goaltjesdief Gert Jan Tolsma jaagt op persoonlijk record

Leeuwarden - Spits Gert Jan Tolsma gaat dit seizoen op jacht naar zijn record als schutter. Dat dateert uit het seizoen 1999-2000 toen de thans 23-jarige aanvaller van Blue Boys er voor de toenmalige zesdeklasser 31 doelpunten in schoot.

Sportwoensdag, 3 december 2003

Hardnekkige blaren dwarsbomen ambities van Erik Edman

Heerenveen – Het is voor SC Heerenveen zaak om woensdagavond in de thuiswedstrijd ten koste van ADO Den Haag de weg naar boven weer in te slaan. Na twaalf speelronden bezet de Friese ploeg de elfde plaats en scoorde tot dusverre slechts twaalf keer. Uit de laatste vijf duels pakte de formatie van trainer Foppe de Haan slechts één punt. Teleurstellend, vindt ook Erik Edman.

Sportwoensdag, 3 december 2003

Jos Hooiveld vervangt Arek Radomski in de basis

Heerenveen – Foppe de Haan kan woensdagavond in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag geen beroep doen op Arek Radomski. De 26-jarige Pool kampt al enige tijd met liesklachten en heeft van de technische staf rust voorgeschreven gekregen. De positie van de verdedigende middenvelder zal worden ingenomen door Jos Hooiveld, zijn eerste uitverkiezing in de basis dit seizoen. Het bleef tot dusverre bij een invalbeurt van tien minuten. De Haan hoopt dat Radomski er zondag in de uitwedstrijd tegen NAC weer bij is.

Weerwoensdag, 3 december 2003

Nog bewolkt

Een hogedrukgebied bij Rusland heeft versterking gekregen van een hogedrukgebied uit de Azoren. Samen binden ze de strijd aan met depressies die West-Europa trachten te veroveren. Voorlopig blijven deze lagedrukgebieden op afstand en houden ze vooral huis in Frankrijk. Daar is het regelmatig echt slecht weer met zeer veel regen. De komende dagen blijven lagedrukgebieden zich daar ophouden en dus is een duidelijke weersverbetering in Frankrijk nog niet in zicht. Bij ons is het veel rustiger en bovendien ook droog. Wel is de aangevoerde lucht vochtig zodat we veel wolken zien. Ook vandaag is dat het geval, maar wellicht breekt de zon toch af en toe door.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties