De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 december 2004.

Bijschriftvrijdag, 3 december 2004

De ontluisterde

Psalm 14 is gelijk aan psalm 53.

Cultuurvrijdag, 3 december 2004

Integer Limburgs op Fryske klei

Opnieuw is Gé Reinders in Fryslân terechtgekomen. Naar eigen zeggen duurde het drie jaar sinds de laatste keer, maar naar het publiek te oordelen leek het alsof hij hier drie keer per jaar optreedt. Het was voor de Limburgse troubadour en zijn twee muzikanten Pieter Klaassen en Lucas Beukers tenminste niet moeilijk om het publiek mee te krijgen.

Economievrijdag, 3 december 2004

Strengere controle op ringrot blijft voorlopig

Leeuwarden - De extra onderzoeken naar de aardappelziekte ringrot gaan voorlopig door. Dat bevestigde U. Hiddema, akkerbouwwoordvoerder van de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie NLTO gisteren. Sinds de vorige maand geconstateerde ringrotbesmetting in Fryslân, zijn volgens Hiddema geen nieuwe besmettingen gevonden. De Plantenziektekundige dienst bevestigt dit. ,,De strengere controles die sinds die tijd zijn ingevoerd blijven echter voortduren’’, aldus Hiddema.

Economievrijdag, 3 december 2004

Noorden mee in herstel economie

Groningen - De noordelijke economie herstelt even snel als die van heel Nederland. Normaal volgt het Noorden de landelijke trend met een vertraging van enkele maanden. Wel neemt de werkloosheid toe, doordat meer arbeidsongeschikten op de arbeidsmarkt komen. Dat is een gevolg van het kabinetsbeleid om het aantal WAO’ers fors terug te brengen.

Hoofdartikelvrijdag, 3 december 2004

Het populisme…

Deze week werd bekend dat Henk Westbroek van Leefbaar Utrecht zich mogelijk kandidaat zal stellen voor het burgemeesterschap van Utrecht, als dat in 2006 een gekozen functie wordt. Omdat van Westbroek bekend is dat hij gemakkelijk toegang tot de media heeft, geven sommigen hem een goede kans om gekozen ten worden. Hij staat ook bekend als een populist. Dat betekent onder andere dat hij zal speculeren op de onlustgevoelens van burgers, hun de indruk zal geven dat er nu eindelijk in Utrecht zal gebeuren wat zij willen. Als programmapunten zullen een paar publiekstrekkers functioneren – naar de rest van het programma mag men raden. En niet aan de orde komt welke waarborg er is dat iemand die door veel lawaai in de media stemmen trekt, tegelijk ook een goede burgemeester is.

Regiovrijdag, 3 december 2004

Bewoner rijdt zelf te hard

Burgum - Bewoners die klagen dat er te hard wordt gereden in hun woonwijk blijken vooral zelf de snelheidsovertreders te zijn. Dat concludeert verkeersveiligheidsorganisatie 3VO na een onderzoek in Noordoost-Fryslân.

Regiovrijdag, 3 december 2004

Teleurstellend slot keuring in Ermelo

Ermelo - De eerste bezichtiging van de Friese hengstenkeuring in Ermelo is gisteren teleurstellend afgesloten met de aanwijzing van slechts vijf oudere hengsten voor de tweede bezichtiging. Die tweede ronde wordt op 21 januari in het FEC in Leeuwarden gehouden. In totaal werden in Ermelo 83 hengsten voor de tweede bezichtiging aangewezen. Die zullen overigens niet allemaal in Leeuwarden verschijnen. De meeste hengsten moeten namelijk nog opdraven voor een reeks controles (sperma, röntgenfoto’s van voeten en benen en nog wat andere veterinaire zaken). Gezien de ervaringen van voorgaande jaren, toen de meeste controles al voor de eerste bezichtiging verplicht waren gesteld, kan worden verwacht dat er nog wel een kwart tot eenderde afvalt.

Regiovrijdag, 3 december 2004

Fijn, subsidie! Maar valt dat even tegen

Krijg je subsidie om iets leuks te doen, moet je het bedrag voor het grootste deel weer afstaan.

Regiovrijdag, 3 december 2004

‘Franeker’ maakt geld vrij

Franeker – De gemeente Franekeradeel begint toch met de voorbereiding van de bouw van een nieuw gebouw voor De Bolder, de school voor speciaal onderwijs. De gemeenteraad trok gisteravond een krediet uit van 250.000 euro. Of de gemeente daadwerkelijk met de voorbereiding kan beginnen, hangt af van het provinciebestuur.

Regiovrijdag, 3 december 2004

Politie: geen grip op jeugd

Leeuwarden – De politie Midden Fryslân (Leeuwarden, Boarnsterhim) heeft te weinig kennis van de samenstelling en activiteiten van hangjongeren. De aanpak van de politie van overlast is nu vaak te ad hoc. Stichting Wijkwerk Leeuwarden, die het jongerenwerk doet, kan de jeugd niet aanpakken. De politie stelt op aandringen van Wijkwerk een jeugdagent aan.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 december 2004

‘Ze praten maar raak met de politici’

Diaconieën in Fryslân doen op plaatselijk niveau veel om mensen met een minimuminkomen te helpen. Maar ook particulieren laten zich op dit punt niet onbetuigd. In het Friesch Dagblad een serie voorbeelden ter inspiratie. Vandaag deel 3

Geloof & Kerkvrijdag, 3 december 2004

Verlangen reikt uiteindelijk naar Hem

De Adventstijd wordt wel een tijd van hoop en verwachting genoemd. Maar wat hopen en verwachten we eigenlijk? Het kerstfeest? Dat komt met het vorderen van de decembermaand vanzelf dichterbij. De geboorte van Christus? Die is al ongeveer 2000 jaar geleden geboren. Ds Stephan de Jong gaat in een tweeluik in op verlangen en verwachten in de Adventstijd.

Sportvrijdag, 3 december 2004

Indoor Friesland gaat ook in januari niet door

Leeuwarden – Indoor Friesland gaat volgende maand niet door. Het stichtingsbestuur krijgt de organisatie van het internationaal concours hippique niet rond.

Sportvrijdag, 3 december 2004

Aris besluit bizarre dagen met nederlaag

Amsterdam – Woon!Aris is gisteravond de koppositie kwijt geraakt in de eredivisie. De Leeuwarder basketballers verloren in Amsterdam met 107-86 tegen Astronauts. Door de nederlaag van de ploeg van coach Tom Simpson gaat nu Den Helder aan de leiding, de tegenstander van morgen.

Sportvrijdag, 3 december 2004

We gaan se inmake!’ over de rijke geschiedenis van het voetbal in


Sportvrijdag, 3 december 2004

Schuiteman kan weer doen waar hij goed in is

Leeuwarden – Zijn stem schalt weer als vanouds over het trainingsveld, zijn vingers wijzen. Twee weken geleden speelde Bernard Schuiteman tegen Helmond Sport na maanden van blessureleed - en een kortstondige rentree tegen Stormvogels Telstar - weer eens de volle negentig minuten. Ook vanavond tegen Excelsior zal hij er weer bij zijn. Schuiteman is definitief terug en dat betekent dat er lijnen uitgezet worden. Want dat is waar hij goed in is. ,,Ik blijf altijd bezig met het team, het geheel.”

Sportvrijdag, 3 december 2004

Heerenveen ontsnapt met Houdini-act

Heerenveen was in de extra tijd zelfs nog heel dicht bij de zege, waardoor de Friezen al met één been in de derde ronde hadden gestaan. Maar daar maalde niemand om, na de onwaarschijnlijke ontsnapping op de zompige grasmat in het Maksimir-stadion. ,,We hebben alles nog in eigen hand. Beveren (0-3 nederlaag tegen Benfica, BK) is uitgeschakeld en heeft nog een mooi tripje voor de boeg. Maar dit mogen we niet meer uit handen geven”, vond ook Verbeek.

Weervrijdag, 3 december 2004

Mistbanken

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en wolkenvelden en daarbij zakt het kwik tot 1 à 2 graden. Morgen hebben we mistbanken, bewolking maar in de middag nu en dan zon bij 7 graden. Het waait zwak tot matig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties