De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 3 december 2012.

Cultuurmaandag, 3 december 2012

Friese Yldau zevende op Liet International

Leeuwarden | Het Friese Yldau is met 52 punten zevende geworden tijdens Liet International 2012. Het songfestival voor Europese minderheidstalen werd zaterdag gehouden in het Spaanse Gijon. Yldau was afgevaardigd omdat ze vorig jaar het Firese songfestival Liet won. Aan de finale in Spanje deden elf acts uit heel Europa mee. Zangeres Lleuwen won met het liedje Ar gouloù bev (Het levende licht). Lleuwen, geboren in Wales, maar woonachtig in Bretagne, kreeg 87 punten van de jury voor haar Bretonse lied. De publieksprijs was voor Asturiana Mining Company.

Hoofdartikelmaandag, 3 december 2012

Moraliteit mede basis van goed leiding geven

De berichten over de onderwijsmoloch Amarantis, die in financiële problemen verkeert en waarvan de bestuurders zich verrijkten, zijn verbijsterend én nauwelijks verrassend. Dat laatste omdat al enige tijd duidelijk was hoe de bestuurders (de directie) zich een financieel beleid veroorloofden dat niet de belangen van onderwijs voor ogen had, maar andere belangen voorop stelde.

Regiomaandag, 3 december 2012

Minister: krimpjuf moet verhuizen naar Randstad

Den Haag | Docenten die in (toekomstige) krimpgebieden als Groningen, Limburg en Noordoost-Fryslân hun baan dreigen te verliezen, moeten worden verleid om naar de Randstad te verhuizen. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gaan binnenkort overleggen met de vier grote steden om te kijken of zo’n verhuizing aantrekkelijker kan worden gemaakt.

Regiomaandag, 3 december 2012

Fryslân nestelt zich weer in nationale brassbandtop

Groningen | Drie van de vijf nationale brassbandtitels gingen afgelopen weekend naar Fryslân. Excelsior uit Ferwert won in de tweede divisie voor de vierde keer. In de derde divisie won Gloria Dei uit Gerkesklooster-Stroobos. Halleluja uit Menaam eiste de titel in de vierde divisie op.

Regiomaandag, 3 december 2012

Michaëlschool wint prijs voor architectuur

Lemmer/Leeuwarden | De Michaëlschool aan de Hercules Seghersstraat in Leeuwarden heeft de Vredeman de Vriesprijs gewonnen. Architect Allart Vogelsang van architectenbureau Onix tekende het gebouw in opdracht van de Stichting Vrije Scholen Athena in Deventer.

Geloof & Kerkmaandag, 3 december 2012

Nationale Synode op 25 en 26 oktober

Kampen | De tweede editie van de Nationale Synode wordt gehouden op 25 en 26 oktober volgend jaar, opnieuw in de Grote Kerk in Dordrecht. Dat heeft voorzitter ds. Gerrit de Fijter laten weten.

Geloof & Kerkmaandag, 3 december 2012

R.-K. Kerk betaalt 2,6 miljoen aan slachtoffers misbruik

Den Haag | De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft tussen maart en half november van dit jaar 2,6 miljoen euro uitgekeerd als compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik. Dat blijkt uit cijfers die het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heeft bekendgemaakt.

Sportmaandag, 3 december 2012

Nachtelijk ontbijtje


Sportmaandag, 3 december 2012

Flyers moet nederlaag slikken in Eindhoven

Eindhoven | Friesland Flyers blijft na een puike seizoensstart wisselvallig presteren in de eredivisie. Hoewel de Heerenveners vrijdag nog met 4-1 afrekenden met Amsterdam, was Eindhoven een dag later met dezelfde cijfers te sterk voor de ploeg van coach Chris Eimers.

Sportmaandag, 3 december 2012

WWS klopt Leeuwarden in de top van de kelder

Leeuwarden | Een topper in de kelder. Dat was de wedstrijd tussen Leeuwarden en WWS zaterdag. Mede door het weer en de staat van het veld, werd het echter een weinig verheffend treffen tussen de twee titelkandidaten in de vijfde klasse B. WWS won met 1-2 en houdt de droom van een kampioenschap levend. Leeuwarden heeft dat ook nog in het vizier, ondanks het verlies. En dan is er ook nog Lions’66. Het is spannend boven in de kelder.

Sportmaandag, 3 december 2012

Ernst wint opnieuw Waling Dijkstra rapidtoernooi

Leeuwarden | Sipke Ernst heeft zaterdag voor de zesde maal in zijn carrière het Waling Dijkstra rapidtoernooi op zijn naam geschreven. In Tresoar noteerde de schaker uit Groningen, oorspronkelijk afkomstig uit Damwâld, een score van acht uit negen.

Sportmaandag, 3 december 2012

Dubbelslag brengt VC Sneek naar een tweede positie

Sneek/Apeldoorn | De volleybalsters van VC Sneek hebben gistermiddag na de 3-1 (25-12, 25-20, 26-28, 26-24) zege tegen Lycurgus de nummer twee van de Dela eredivisie Weert achterhaald op de ranglijst. Dat verloor eerder op die dag verrassend met dezelfde cijfers van Dynamo. Daarmee was de dubbelslag voor de formatie van trainer/coach Petra Groenland een feit, want zaterdag zegevierde de ploeg in Apeldoorn bij Alterno ook al met 1-3 (24-26, 25-22, 22-25 en 17-25).

Sportmaandag, 3 december 2012

Jan van Dijk prolongeert Friese damtitel

Bakkeveen | Jan van Dijk heeft zaterdag in de laatste ronde van het Fries damkampioenschap zijn titel geprolongeerd. De 21-jarige Ureterper bleef in Bakkeveen na een lange strijd overeind tegen Willem Leijenaar die aanvallend moest spelen om hem van de titel af te houden.

Sportmaandag, 3 december 2012

De aanval is voor LDODK beste verdediging

Gorredijk | Het avontuur van LDODK in de Korfbal League verliest in rap tempo aan ongewisheid. In een adembenemend duel zette de ploeg van trainer Jan Sjoerd Pool zaterdagavond ook de tweede thuiswedstrijd in winst om. Na een 14-13 ruststand werd Dalto uit Driebergen met 23-21 opzijgezet.

Sportmaandag, 3 december 2012

Beschamend Aris al na tien minuten klaar

Leeuwarden | Het was al voor rust dat zaterdag de eerste toeschouwers het Kalverdijkje verlieten. Het duel van Aris was weliswaar nog niet afgelopen, maar was al wel gespeeld. Al na tien minuten was het over en sluiten voor de Leeuwarders: tegen Den Bosch stonden ze na het eerste kwart met 27-5 achter. Onthutsend. Uiteindelijk werd het 60-98 voor de Brabanders; een afstraffing dus.

Sportmaandag, 3 december 2012

Marco van Basten voelt zich in de steek gelaten

Tilburg | Trainer Marco van Basten voelde zich in de uitwedstrijd tegen Willem II (3-1 verlies) in de steek gelaten door zijn eigen ploeg. De Tilburgse fans zongen het heel treffend: ,,Marco, neem die rotzooi mee.”

Sportmaandag, 3 december 2012

Heel simpel, het wordt degradatievoetbal

De 3-1 nederlaag van sc Heerenveen bij Willem II maakte veel los. Ook op internet en de social media was dat het geval. Op de Facebookpagina van de sportredactie van het Friesch Dagblad en via twitter vroegen wij naar uw mening. Een greep uit de vele reacties:


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties