De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 3 maart 2010.

Cultuurwoensdag, 3 maart 2010

Eigen initiatief helpt bands in nood

Ben Norde heeft een eigen bedrijf dat machines voor de agrarische sector maakt en importeert. Zijn maat Martin de Rapper is slager. Ze houden allebei van muziek, al zegt Ben:,,Ik ben a-muzikaal.”

Cultuurwoensdag, 3 maart 2010

Friese bibliotheken geven cadeaus aan nieuwe leden

Leeuwarden - Openbare bibliotheken in twintig Friese gemeenten geven tijdens de Boekenweek cadeaus weg aan nieuwe leden. Dat heeft een woordvoerster van Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân gisteren gemeld. De bibliotheken daarmee aan bij een landelijke actie om leden te werven.

Cultuurwoensdag, 3 maart 2010

Drie nominaties voor Simke Kloostermanpriis

Leeuwarden - Lida Dykstra, Hanneke de Jong en Mindert Wynstra zijn genomineerd voor de Simke Kloostermanpriis 2010. Dat heeft de jury van de prijs gisteren bekendgemaakt. De prijs wordt driejaarlijks uitgereikt aan het beste Friestalige jeugd- of kinderboek. Het prijzengeld is dit jaar verhoogd van 1750 naar drieduizend euro.

Cultuurwoensdag, 3 maart 2010

Acteur Jan Arendz krijgt Pyt van der Zee-prijs 2010

Leeuwarden - Acteur Jan Arendz krijgt dit jaar de Pyt van der Zee-prijs, de driejaarlijkse provinciale prijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van amateurtoneel. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren bekendgemaakt. De prijs (een oorkonde en een bedrag van tweeduizend euro) wordt in juni uitgereikt door cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries.

Cultuurwoensdag, 3 maart 2010

De Bazuin Oentsjerk niet naar bondsconcours

Drachten - Brassband De Bazuin uit Oentsjerk is zaterdagavond niet de uitsmijter op het concours van de gezamenlijke muziekbonden in De Lawei in Drachten. Op het laatste moment heeft de topband onder leiding van dirigent Klaas van der Woude afgezegd. Officieel vanwege personele problemen.

Economiewoensdag, 3 maart 2010

Ook ‘vorst-WW’ voor open teelt in de landbouw

Den Haag - Voor de open teelt in de landbouw, zoals fruitteelt en akkerbouw, komt er een regeling waarbij werkgevers WW kunnen aanvragen wanneer het weer onwerkbaar is. In de bouw is deze regeling onlangs tot stand gekomen onder de naam vorst-WW. Ook de natuursteenbranche heeft onlangs vorst-WW aangevraagd bij minister Donner.

Economiewoensdag, 3 maart 2010

Ford-garage Van der Tol uit Drachten is failliet

Leeuwarden - Autobedrijf Van der Tol uit Drachten is gisteren door de rechter failliet verklaard. De reden van het faillissement van de Ford-dealer is dat de bank de kredietverlening heeft ingetrokken.

Economiewoensdag, 3 maart 2010

‘Geen grote faillissementen in Friese bouw’

Leeuwarden - In de Friese bouwsector zullen dit jaar niet veel grote bedrijven failliet gaan. Fryslân heeft al een ‘opschoningsactie’ achter de rug in deze sector. Ook zijn er in Fryslân relatief veel familiebedrijven in de bouw die sterk gefinancierd zijn.

Hoofdartikelwoensdag, 3 maart 2010

Minder kernkoppen...

De Amerikaanse president Barack Obama haalt de bezem door het kernwapenarsenaal. Gisteren werd bekend dat duizenden kernwapens verdwijnen. Obama streeft naar een kernwapenvrije wereld en hij heeft andere kernmachten opgeroepen hun voorraad nucleaire wapens te verminderen.

Regiowoensdag, 3 maart 2010

‘Eindelijk kunnen die noodlokalen weg’

Burgum - Na een periode van verbouwing en noodlokalen krijgen leerlingen van csg Liudger in Burgum weer les onder één dak.

Regiowoensdag, 3 maart 2010

Leeuwarden - Het is even wat gepruts met de laptop, maar dan hebben Klaas Winter en Chris Bakker uit vwo 6 van csg Liudger in Drachten hun opstelling aan de praat.

Regiowoensdag, 3 maart 2010

Dierenpartij is grote winnaar in Deinum

Deinum - Als Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren verstandig is, neemt ze binnenkort eens contact op met Sil Bleeker (12) uit Deinum. Voordat andere politieke partijen hem scouten voor een plekje in de Tweede Kamer, zo rond 2016.

Regiowoensdag, 3 maart 2010

Subsidiepot zonnepanelen is alweer leeg

Leeuwarden - De subsidiepot van 69 miljoen euro voor de bouw van particuliere installaties voor zonne-energie is binnen een dag - in theorie - alweer leeg. Toen de inschrijving maandag opende, ontstond er direct een run. Zeventienduizend mensen schreven zich in voor een subsidie van maximaal drieduizend euro per jaar.

Regiowoensdag, 3 maart 2010

‘De feart’ moet open! Maar welke partij is daar eigenlijk voor?

De Veenhoop - ,,André Hommel is der noch net. Dat is altyd ús earste”, zegt de 79-jarige Ebbe Otter in het stembureau van De Veenhoop als om kwart voor acht nog niemand zich heeft gemeld. Maar dan: ja hoor. Daar is Hommel. ,,Ik tocht, ik kom no mar wat letter, want de foarige kear wiene der problemen mei de kompjûter”, verklaart de medewerker van de Grontmij in Drachten zijn late komst. Hij mag nu evenwel weer ouderwets met het rode potlood stemmen, dus hij had best meteen om half acht kunnen komen. Hommel stemt tweemaal. Ook een keer voor zijn zoon. Hij overhandigt netjes de identiteitspapieren, hoewel controle van de papieren overbodig is in een dorp waar iedereen elkaar kent.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 maart 2010

Misstanden in R.-K. Kerk onder een gezinsvergrootglas

De pater heet Frits. Hij is 85, oud-lid van de missieorde van de maristen. Hij woont in een dorp ‘achter Venlo’, in Duitsland. Samen met een huishoudster met wie hij al veertig jaar huis en haard, maar niet het bed deelt, zeggen Frits en huishoudster Beate zelf. Zij is een nichtje van Frits en nu 66.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 maart 2010

‘Gods nieuwe wereld’ kan prima in nieuwe Bijbel

Leeuwarden - Is het koninkrijk van de hemel hetzelfde als Gods nieuwe wereld? Het was een van de vragen van meelevende en kritische leden van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) gisteravond op een ledenvergadering in Stenden University in Leeuwarden. Dr. Jaap van Dorp, coördinator bijbelwetenschappen Oude Testament bij het NBG en betrokken bij het project de Bijbel in Gewone Taal (BGT), vindt van wel.

Sportwoensdag, 3 maart 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal. Volg de sportredactie van het Friesch Dagblad op Twitter! FD SPORT OP TWITTER: Ga naar www.twitter.com/fd_sport of zoek in Twitter naar gebruiker fd_sport

Sportwoensdag, 3 maart 2010

Inhaalduels Cambuur en Harkemase Boys

Leeuwarden - De Koninklijke Nederlands Voetbal Bond KNVB heeft voor een groot aantal afgelaste wedstrijden in het betaalde voetbal en de top van het amateurvoetbal nieuwe data vastgesteld. Zo wordt het duel Cambuur Leeuwarden - FC Oss op maandag 22 maart ingehaald.

Sportwoensdag, 3 maart 2010

Cambuur en FC Groningen dichtbij akkoord over jeugdopleiding

Leeuwarden - SC Cambuur en FC Groningen willen tot een intensievere vorm van samenwerking komen wat betreft de jeugdopleidingen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Sportwoensdag, 3 maart 2010

LDODK verliest voor het eerst sinds drie maanden

Den Haag - De korfballers van LDODK uit Terwispel/Gorredijk hebben gisteravond in de befaamde Houtrust Sporthal voor het eerst sinds 13 december vorig jaar (Mid Fryslân uit, 23-17) een nederlaag geleden in de hoofdklasse A. In de topper tegen Die Haghe trok de formatie van trainer Gerald Aukes met 26-23 aan het kortste einde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties