De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 3 maart 2012.

Economiezaterdag, 3 maart 2012

De taxibranche wordt opgeschud door prijsvechters

Leeuwarden | Steeds vaker hebben taxibedrijven last van concurrenten die voor een veel lagere prijs een aanbesteding in de wacht slepen. Tegen deze prijsvechters is lastig op te boksen, want vaak gaan opdrachtgevers toch voor het laagste bedrag, merken Friese taxibedrijven.

Hoofdartikelzaterdag, 3 maart 2012

Keuzes over leven en over dood

De techniek in de medische wetenschap maakt veel handelingen en ingrepen mogelijk die eerder ondenkbaar waren. Nieuwe mogelijkheden stellen mensen ook voor nieuwe keuzes. Bekende voorbeelden zijn te vinden in de diagnostiek van het ongeboren kind: het is mogelijk om afwijkingen te zien in het ongeboren kind en soms kan er al voor de geboorte iets aan worden gedaan. Of niet. In het laatste geval komt de keuze: laten we het kind geboren worden of niet?

Regiozaterdag, 3 maart 2012

Koudegolf bepaalt het beeld van verder zachte winter

Leeuwarden | De extreme koudegolf in februari heeft de verder tegenvallende winter wel een gezicht gegeven. Er kon veel meer geschaatst worden dan in voorgaande drie winters, die feitelijk kouder waren.

Regiozaterdag, 3 maart 2012

Onbegrip over aaisykjen tast motivatie vogelwachters aan

Earnew‚ld | De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) moet beter gaan uitleggen waarom het rapen van kievitseieren en nestbescherming elkaar niet bijten. Dat is nodig omdat ,,de dualiteit in het beschermingsmodel van de BFVW niet altijd wordt begrepenĒ. Dat betoogde voorzitter Mark Brouwer gisteravond op de jaarvergadering van de BFVW.

Regiozaterdag, 3 maart 2012

Mobieltje mee op SKS-skŻtsje moet mogen

Woudsend | Om de veiligheid aan boord van de wedstrijdskŻtsjes van de SKS te vergroten moeten de schippers in het vervolg moderne communicatieapparatuur kunnen meenemen. Dat vindt de Vereniging van Schippers en Bemanningsleden (VSB) van de Sintrale Kommisje SkŻtsjesilen.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 maart 2012

Oeuvreprijs voor Huub Oosterhuis

Amsterdam | Theoloog-dichter Huub Oosterhuis krijgt de Theologie Oeuvreprijs 2012. Hij zal deze uitgereikt krijgen tijdens de Nacht van de Theologie die op 21 juni plaatsvindt in de Hermitage in Amsterdam. Het thema voor de tweede editie is Ďvreemd vermogení. Het galafeest voor theologen heeft dit jaar speciale aandacht voor Oosterhuis. Zijn bevlogenheid, gecombineerd met stug doorwerken, heeft een ongeŽvenaard oeuvre opgeleverd waarvoor hij nu geŽerd wordt. Van Oosterhuis verschijnt op 21 juni het pamflet Red hen die geen verweer hebben dat speciaal ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie 2012 is geschreven.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 maart 2012

Huiselijk geweld in Catechismus

Apeldoorn | Het zou goed zijn als zondag 39 van de Heidelbergse Catechismus wordt uitgebreid met een extra vraag en antwoord om huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Dat schrijft J.A. Voorthuijzen deze week in De Wekker, het blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Volgens de predikant uit Kampen ligt er nog steeds een taboe op (het voorkomen van) huiselijk geweld in christelijke gezinnen. Hij stelt voor om als vraag 104a op te nemen: Wat vraagt God van ouders, opvoeders en andere volwassenen met het oog op het vijfde gebod? Voorthuijzen wil dat het onderwerp in preken en tijdens kerkelijke bijeenkomsten aan de orde wordt gesteld.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 maart 2012

Geen ramp om veertig dagen geen tv te kijken

Franeker | Geen tv, geen afwasmachine en geen droger. Tijdens de veertigdagentijd staan deze elektrische apparaten uit in huize Wester in Franeker. ,,Vooral onze derde van zes kon zich niet meer vermaken zonder tvĒ, vertelt Baukje Wester-Westra. ,,Op een gegeven moment speelde de televisie de hoofdrol in huis. Ik was er zo zat van dat ik hem heb omgedraaid.Ē

Geloof & Kerkzaterdag, 3 maart 2012

Aantal moskeeŽn in de VS sterk gegroeid

Washington | Het aantal moskeeŽn in de Verenigde Staten (VS) is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Amerika telde in 2000 nog 1209 moskeeŽn. Tien jaar later is dat aantal bijna verdubbeld en staat de teller op 2106 islamitische gebedshuizen. Dat staat in een studie over moskeeŽn in Amerika, The American Mosque 2011.

Sportzaterdag, 3 maart 2012

Drachten haalt de titel terug naar Frysl‚n

Drachten | Nanny Hooyenga, Anne Broekstra en Cees Boertje hebben de noordelijke titel Bowls weer naar Frysl‚n gehaald. Bowls (ook wel koersbal genoemd) is een sport waarbij de bedoeling is dat een team zijn ballen (bowls) zo dicht mogelijk bij een Ďdoelbalí weet te plaatsen. In een spannende strijd in sporthal De Drait, waaraan werd deelgenomen door twintig drietallen, zegevierde het Drachtster trio. Titelverdediger Emmen moest genoegen nemen met de tweede plaats voor Joure.

Sportzaterdag, 3 maart 2012

Arts verwacht in deze fase veel van de ervaren spelers

Leeuwarden | SC Cambuur moet het vanavond in het thuisduel met FC Volendam zonder aanvoerder Sandor van der Heide doen. De middenvelder raakte in het duel met FC Emmen van vorige week geblesseerd aan zijn bovenbeen en heeft de hele week niet kunnen trainen. Ook Erik Bakker, die donderdag een kijkoperatie ondergaat aan zijn knie, ontbreekt, net als de geschorste Mohamed El Makrini.

Sportzaterdag, 3 maart 2012

Debuut lonkt na lang blessureleed voor Ďdie andereí Van der Heide

Terwijl supporters van Cambuur gisteren hun onvrede uitten op de nationale dag van het compliment, sprak Marco van der Heide over zijn nakende eerste minuten in het geelblauw, wellicht vanavond al.

Sportzaterdag, 3 maart 2012

KNKB komt met fonds voor noodlijdende clubs

Franeker | De Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) komt met een noodfonds voor verenigingen, die vanwege het teruglopend aantal leden in de problemen zijn geraakt bij de afdracht van de bondscontributie. De betreffende clubs kunnen tijdelijk een beroep doen op dat fonds van tienduizend euro. In ruil daarvoor eist de bond wel dat de verenigingen alle zeilen bijzetten om het ledental weer op te krikken. De afdeling Wirdum/Wytgaard was een van de eerste clubs met problemen.

Sportzaterdag, 3 maart 2012

Roorda in de basis tegen Den Haag

Heerenveen | In de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag zal Geert Arend Roorda vanavond voor het eerst sinds zeventien maanden weer eens als basisspeler mogen beginnen bij sc Heerenveen. Een mooi cadeautje van trainer Ron Jans voor de middenvelder die gisteren zijn 24e verjaardag vierde. Roorda vervangt in de basis de geschorste Sven Kums, die in de uitwedstrijd tegen AZ zijn vijfde gele kaart kreeg.

Sportzaterdag, 3 maart 2012

Cambuur boekt eerste overwinning van 2012

Leeuwarden | Het heeft even geduurd, maar SC Cambuur heeft de eerste overwinning van 2012 eindelijk te pakken. De Leeuwarder eerstedivisionist rekende gisteravond in eiegn stadion na zeven zegeloze wedstrijden af met een armzalig FC Volendam (4-1) en beteugelde daarmee de aanzwellende kritiek van de laatste weken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties