De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 3 april 2007.

Cultuurdinsdag, 3 april 2007

Brief Voltaire in archief van Tresoar

Leeuwarden - In het archief van Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden, is een origineel handgeschreven briefje gevonden van de Franse wijsgeer Voltaire (1694-1778). De Leidse onderzoeker C.D. van Strien vond het briefje ongeveer drie weken geleden.

Cultuurdinsdag, 3 april 2007

Blueslegende in Leeuwarden

Een blueslegende in Leeuwarden? Dat is wel vaker voorgekomen. Zo mocht de Ierse bluesrocker Rory Gallagher graag spelen in de Friese hoofdstad en ook Ckuck Berry deed Leeuwarden in 2000 nog aan. Maar Walter Trout was er nog niet geweest. Hij speelde op veel podia in ons land, zoals Pinkpop 1991 en Parkpop 1992. En nu dus op een maandagavond in Poppodium Romein.

Cultuurdinsdag, 3 april 2007

NNO opent theaterseizoen met Pink Floyd

Leeuwarden - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) opent het komende theaterseizoen met een Pink Floyd-project waarin alle hits van de Engelse band voorbij komen. Zangers Bert Heerink, Antonie Kamerling en Erik Mesie nemen de zangpartijen voor hun rekening, bijgestaan door gitarist Joost Vergoosen, zo heeft het NNO bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 3 april 2007

VJD wil graag groeien in vouwkartonnage

Joure - De Verenigde Jouster Drukkerijen (VJD) zijn weer helemaal terug. Financieel gezond, met een telg uit de familie die de drukkerij groot heeft gemaakt, Jan-Eric Siemonsma (39) als een van de drie eigenaren/directeuren. ,,Het voelt weer helemaal goed, we vullen elkaar precies goed aan. En we hebben het nog leuk ook met z’n drieën.”

Hoofdartikeldinsdag, 3 april 2007

De zaak-Holleeder...

Het is een scène in een misdaadfilm: de beschieting van een rechtszaal. Met enige fantasie kan er een fantastisch verhaal worden bedacht over de opdrachtgever van de aanval op de rechtszaal, over de belangen die spelen bij de verdachte, over geld, over wraak, over betrokkenheid van mensen in de ‘bovenwereld’, of over de geliefde van de verdachte. Het bijzondere van de aanval op de rechtszaal in Amsterdam, gisternacht, is dat het géén film is, maar werkelijkheid. We wisten het al veel eerder: Nederland is geen klein onschuldig landje aan de zee, maar een land waar topcriminelen elkaar neerschieten, waar mensen in de bovenwereld worden afgeperst, waar buitenlandse huurmoordenaars rondlopen en waar vele miljoenen euro’s worden rondgepompt in het illegale circuit en waar evenzoveel geld wordt witgewassen. Bijvoorbeeld in onroerend goed.

Regiodinsdag, 3 april 2007

‘Imago van opvang kind moet beter’

Leeuwarden - De kinderopvang heeft in Nederland nog altijd te kampen met een slecht imago. Hoewel ouders via de Wet Kinderopvang inmiddels een vergoeding kunnen krijgen, blijft het beeld bestaan dat de dienst duur is. Staatssecretaris Dijksma gaf gisteren het startsein voor een voorlichtingscampagne, die de reputatie moet verbeteren.

Regiodinsdag, 3 april 2007

Lemmer keert umts-mast

Lemmer - Bij de woonwijk Slijkhout in Lemmer komt geen umts-mast. De actie van enkele bewoners, die stellen dat plaatsing van de mast tot gezondheidsproblemen zou kunnen leiden,heeft zijn vruchten afgeworpen. De raadscommissie Lemsterland besloot gisteravond unaniem dat de mast niet geplaatst mag worden.

Regiodinsdag, 3 april 2007

Impuls voor Lauwersland

Anjum - Vier plattelandsprojecten in Noordoost-Fryslân krijgen de Europese subsidie die voor de golfbaan in Oostmahorn bestemd was. In totaal wordt ruim 350.000 euro geïnvesteerd in vier initiatieven, waaronder het plaatsen van webcams in natuurgebieden. De projecten moeten een impuls zijn voor het Friese deel van Lauwersland.

Regiodinsdag, 3 april 2007

In stad meer bijstand dan op het platteland

Leeuwarden - Inwoners van plattelandsgebieden hebben veel minder vaak een bijstandsuitkering dan stedelingen. Bewoners van stedelijke buurten genieten anderhalf keer zo vaak een uitkering als mensen in niet-stedelijke buurten. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 april 2007

‘Sensation’ in paasnachtversie

Kollumerzwaag - 50.000 jongeren gekleed in zwart en wit, dansend in de Amsterdam Arena. Het is het beeld van de grote raves Sensation Black en White Edition. In Kollumerzwaag is komende zaterdag een christelijke versie van Sensation in het kader van de paascyclus van de gezamenlijke kerken in het dorp. Zwart als kleur van de rouw en wit als de kleur van het feest van Pasen.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 april 2007

‘Flitsend’ bezig met de bijbel

Franeker - ‘Reus geveld. Man loopt over water. Zee opent zich. Apostel ontsnapt uit gevangenis.’ Het is een greep uit de berichten van de nieuwslezer in de multimediale trailer ‘BibleDate’ van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) die deze week in Franeker staat om jongeren op eigentijdse wijze met de bijbel in aanraking te brengen.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 april 2007

Kerk Wirdum in paars licht

Wirdum - De Martinustsjerke van Wirdum staat deze hele week in paars licht. De Protestantse Gemeente van Wirdum e.o. doet dit in het kader van de Stille Week.

Sportdinsdag, 3 april 2007

Cambuur behoudt én verhuurt De Vries

Leeuwarden - Ale Geert de Vries staat ook de komende drie jaar onder contract bij Cambuur Leeuwarden. De doelman uit Kollumerzwaag beschikte over een aflopend contract en lang was onduidelijk of hij zou blijven. De 26-jarige doelman is voor het derde seizoen op rij de stand-in van Peter van der Vlag en wil volgend seizoen speeltijd. Met Cambuur is afgesproken dat De Vries komend seizoen zal worden verhuurd.

Weerdinsdag, 3 april 2007

Af en toe zon

Vandaag is het wisselend bewolkt en koeler met maxima tussen 10 en 12 graden, bij een matige tot aan zee krachtige noordoostenwind. Het is morgen koel met af en toe zon en overwegend droog weer. De wind is dan matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties