De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 3 april 2013.

Cultuurwoensdag, 3 april 2013

Kijkje in rondreizende Vrede Express

Leeuwarden | Op initiatief van het Fries Verzetsmuseum staat de Vrede Express deze maand op het Zaailand in Leeuwarden. Hoewel deze rondreizende expositie over vrede en democratie bedoeld is voor scholieren, is deze tijdens het Museumweekend, komend weekend, ook geopend voor andere belangstellenden.

Economiewoensdag, 3 april 2013

Proef bovengronds mest uitrijden is afgekeurd

Burgum | Staatssecretaris Sharon Dijksma stemt niet in met een verlenging van de ontheffing van boeren in de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) om mest bovengronds uit te rijden. Dat heeft ze gisteren gemeld aan de vereniging en de Tweede Kamer. De NFW had met de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu om een verlenging van een proef gevraagd voor in totaal 75 boeren in Nederland. De NFW gaat niet in beroep tegen de beslissing.

Hoofdartikelwoensdag, 3 april 2013

Samenleving moet cyberaanval vrezen

Onlangs werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar een vanuit Nederland uitgevoerde aanval via internet op een Amerikaans antispambedrijf. De Nederlandse webhoster Cyberbunker zou massaal digitale aanvallen hebben uitgevoerd op het bedrijf Spamhaus, omdat dit bedrijf Cyberbunker op een zwarte lijst zou hebben gezet.

Regiowoensdag, 3 april 2013

Aparte zender voor het Fries moet blijven

Leeuwarden | De commissie-Hoekstra vindt dat het Fries in Fryslân niet zonder een aparte zender kan met een breed aanbod van nieuws, sport, muziek, cultuur en educatie. De regering heeft vanwege internationale verdragen ook de verplichting om die positie te waarborgen.

Regiowoensdag, 3 april 2013

Raard pakt de draad zoveel mogelijk op

Raard | Dorpsbewoners van Raard hebben het dagelijks leven zoveel mogelijk opgepakt, na het ongeval dat nieuwjaarsnacht in het dorp plaatsvond. ,,Oan ’e iene kant liket it al wer lang lyn, mar de realiteit sjochst om dy hinne. Ik sjoch hjir noch dageliks minsken rinnen mei krukken”, vertelt Thom Feddema, voorzitter van plaatselijk belang. Een aantal gewonden, onder wie Feddema, is nog altijd herstellende. ,,It giet mei stapkes.”

Regiowoensdag, 3 april 2013

Subsidie aangevraagd voor 86 kerken

Leeuwarden | Voor 86 kerken, kerktorens en kerkhoven in Fryslân is bij het rijk subsidie aangevraagd door de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen (SBKG). In totaal gaat het om een bedrag van 2,4 miljoen euro. De SBKG heeft veertig aanvragen afgewezen. Naar verwachting wordt in augustus bekend welke aanvragen worden gehonoreerd. De subsidie kan dan in 2014/2015 worden besteed.

Regiowoensdag, 3 april 2013

Positie Harlingen als zelfstandige gemeente onzeker

Harlingen | Als de burgers van Harlingen bij het referendum op 19 juni niet kiezen voor een fusie van hun gemeente met Menameradiel, Franekeradeel en het Bildt, moet Harlingen alsnog op zoek naar een sterke samenwerkingspartner. Het is echter onzeker of een dergelijke partner wel voorhanden is. Leeuwarden en Súdwest-Fryslân lijken daartoe niet bereid.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 april 2013

Speciale preken voor koning

Amsterdam | Met een eerste preek over dromen is dinsdag de weblog Preken voor de koning geopend. Predikanten en pastoors kunnen daar zelf nieuwe bijdragen aan leveren.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 april 2013

Teeven: Christenen Pakistan geen risicogroep

Den Haag | Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) blijft bij zijn weigering om christenen uit Pakistan die in Nederland asiel aanvragen aan te wijzen als risicogroep. Teeven schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Sportwoensdag, 3 april 2013

AVC doet goede zaken in de strijd om lijfsbehoud

Sexbierum | Voetbalclub AVC uit Sexbierum heeft in de derde klasse B goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De zaterdagclub versloeg topper Be Quick uit Dokkum met duidelijke cijfers: 3-1.

Sportwoensdag, 3 april 2013

Zwaluwen neemt de koppositie met zevenklapper over

Leeuwarden | Na twee gelijke spelen pakte Leeuwarder Zwaluwen gisteravond op het eigen kunstgras de winnende draad weer op. Het inhaalduel tegen CVVO werd in 7-2 winst omgezet. Daarmee bleef de ploeg van trainer Mark Bosma voor de zestiende keer op rij ongeslagen. Bovendien nam Zwaluwen de leiding in de tweede klasse I weer over van BCV, dat een etmaal lang mocht genieten van koppositie.

Sportwoensdag, 3 april 2013

Alles viel op zijn plek in het onvergetelijke sportjaar ’88

De Nederlandse sportgeschiedenis telt vele glorieuze momenten, maar nimmer viel alles zo op z’n plek als in het onvergetelijke sportjaar 1988. Het journalistieke kwartet Jaap Visser, Wessel Penning, Hugo Borst en Kees Jansma gaat in 1988. Het glorieuze sportjaar terug in de tijd.

Sportwoensdag, 3 april 2013

Beloften Heerenveen weer stapje dichter bij de titel

Groningen | Het belofteteam van sc Heerenveen heeft gisteravond goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. In een voorproefje op de strijd die komend weekeinde in de Euroborg plaatsvindt, werd nummer drie Groningen in de belofteneditie van de Derby van het Noorden verslagen. Jong Heerenveen won met 2-3. Aan de kant van de Friezen was Hakim Ziyech de grote man. Na rust vond hij tweemaal op prachtige wijze het net. Beide keren parkeerde Ziyech de bal in de bovenhoek.

Sportwoensdag, 3 april 2013

De Graafschap wil verder met Huistra

Doetinchem | Pieter Huistra fungeert waarschijnlijk ook volgend seizoen als trainer-coach van De Graafschap. Beide partijen sturen aan op een verlenging van het contract. De clubleiding verwacht eind deze week de handtekeningen te kunnen zetten onder de nieuwe verbintenis. ,,Beide partijen hebben dezelfde intentie, maar het is nog niet honderd procent rond”, liet een woordvoerder weten. De Fries Huistra (46) is aan zijn eerste seizoen bezig bij de ‘Superboeren’.

Sportwoensdag, 3 april 2013

Menzo naast assistent ook coach Jong Vitesse

Arnhem | Stanley Menzo is tot het eind van het seizoen coach van Jong Vitesse. De oud-trainer van SC Cambuur gaat die taak bij de Arnhemmers combineren met die van assistent-trainer bij het eerste elftal. Menzo is bij Jong Vitesse de opvolger van Gerry Hamstra, die zich als hoofd jeugdopleiding de komende maanden volledig gaat richten op het herinrichten van de voetbalacademie. De oud-trainer van Drachtster Boys verlengde zijn contract gisteren met een jaar.

Sportwoensdag, 3 april 2013

Zakelijke Koeman mist soms de romantiek

Ronald Koeman was succesvoller dan broer Erwin. Kwam door zijn zakelijke instinct, zeiden ze. Nu lijkt Ronald juist de romantiek in het voetbal te missen. Het was een treurig gezicht. Wie afgelopen vrijdag het internet afspeurde opzoek naar het speelprogramma van de eerste divisie trof een dood affiche aan. Om acht uur zouden AGOVV en Veendam aftrappen op sportpark Berg en Bos, zo was aan het begin van het seizoen afgesproken. Maar hoewel Pasen naderde, stond geen van beide clubs op na hun financiële overlijden. Dus bleef het vrijdag stil in Apeldoorn. De strijd tussen de twee gestorven voetbalclubs bestond alleen online. Het was even grappig als akelig reëel.

Sportwoensdag, 3 april 2013

Buitenpost in extra tijd met lege handen

Leeuwarden | Buitenpost is er gisteravond niet in geslaagd om de virtuele koploper Viboa in het inhaalduel de derde nederlaag op rij toe te brengen. Het werd uiteindelijk 1-2 voor de Winsumers, die daarmee het verschil op de ranglijst met Drachtster Boys terug brachten tot één punt. Balk was niet bijster gemotiveerd tegen het lager gerangschikte LTC en verloor op eigen veld met 1-3.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties