De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 april 2015.

Achtergrondvrijdag, 3 april 2015

Nieuwe wet leidt tot geldverspilling

De politiek staat soms ver van de praktijk af, blijkt uit de uitvoering van de Wet werk en zekerheid in het (basis)onderwijs. Daarvoor moeten dure krachten ingehuurd worden. Geld dat niet aan de leerling besteed kan worden.

Economievrijdag, 3 april 2015

Complexere mestafzet en grotere natuurrisico's bij einde quotum

Leeuwarden - Na 2007 is de veestapel gegroeid, wat heeft geleid tot een toename van de Nederlandse melkproductie met 15 procent zonder een verhoging van de milieubelasting. De extra melk die de koeien produceren is vooral bedoeld voor de export. De versnelde schaalvergroting die eraan komt, zorgt met de nieuwe mestwetgeving voor een complexere mestafzet, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving.

Regiovrijdag, 3 april 2015

Dramatisch broedjaar voor de koning van de weide

Leeuwarden - De grutto heeft in 2014 een dramatisch jaar gehad. Dat schrijft natuurorganisatie It Fryske Gea in het Jaaroverzicht onderzoek en inventarisatie, dat gisteren gepubliceerd werd. Vorig jaar werden 328 broedparen geteld in de belangrijkste graslandreservaten van It Gea (ruim 4600 hectare in totaal).

Regiovrijdag, 3 april 2015

Hylpers in actie voor behoud badpaviljoen

Hindeloopen - Een dichtgemaakte gaanderij, afbrokkelend beton, rotte kozijnen. Dat is de huidige aanblik van het badpaviljoen aan de Westerdijk in Hindeloopen. Het paviljoen is al jaren dicht en verloedert in rap tempo. Tijd voor actie, vindt Marjan Poutsma uit Sneek. ,,It paviljoen kin in peareltsje węze oan de Iselmar. Mar dan moat der wol wat barre."

Regiovrijdag, 3 april 2015

Zorg dat de chauffeur jou ziet en jij hem

Hallum - ,,Passeren van vrachtverkeer, hoe doe je dat?" Johan Maijs van grond-, water- en wegenbouwbedrijf Oosterhof Holman staat voor de klas. Een paar kinderen halen hun schouders op. De 28 leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Op 'e Dobbe in Hallum kregen gisteren een voorlichting over veilig fietsen langs vrachtverkeer, met een echte vrachtwagen.

Regiovrijdag, 3 april 2015

Friese dorpen pionieren met eigen stroom

Raerd - Negen dorpen en streken in Fryslân willen op energiegebied zelfvoorzienend worden. Komend jaar zetten ze op papier hoe en op welke termijn ze dat willen bereiken, en creëren ze draagvlak in de dorpsgemeenschap. Het project is een initiatief van Doarpswurk en de Friese Milieufederatie, die het proces ook begeleiden.

Sportvrijdag, 3 april 2015

Norbruis maakt kans op paralympische prijs

Leeuwarden - Wielrenster Alyda Norbruis uit Ureterp is door de wereldwijde paralympische beweging genomineerd voor de prestigieuze internationale titel 'Atlete van de maand'. Op de website van de organisatie (wwww.paralympic.org) kunnen bezoekers stemmen op zes sporters die stuk voor stuk in maart voor een of meerdere bijzondere prestaties hebben gezorgd. Norbuis deed dat vorige week tijdens het WK paracycling in Apeldoorn: ze veroverde drie keer goud.

Sportvrijdag, 3 april 2015

Steenbergen kan met besten mee in Swim Cup

Eindhoven - Marrit Steenbergen (Oosterwolde) heeft tijdens de elfde editie van de Swim Cup in Eindhoven laten zien dat ze in het Pieter van den Hoogenband-stadion met de besten mee kan. De vijftienjarige zwemster van het Drachtster DZ&PC pakte niet alleen de titel op de 200 meter vlinderslag, maar verbeterde ook nog eens twee keer het nationaal record voor vijftienjarigen en dook daarmee beide keren ook onder de limiet voor de Europese Spelen in Baku.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties