De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 3 juli 2008.

Cultuurdonderdag, 3 juli 2008

SLAL houdt na 25 jaar op te bestaan

Leeuwarden - Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden (SLAL) houdt ermee op. Dat heeft voorzitter Geart de Vries gisteren gemeld. ,,We hebben 25 jaar lang literaire activiteiten in Leeuwarden georganiseerd en hebben nu alle schrijvers wel eens gehad. Dan houdt het ’n keer op”, aldus De Vries. ,,Er zijn bovendien inmiddels veel andere literaire clubs in Leeuwarden; die moeten ook een kans krijgen.”

Cultuurdonderdag, 3 juli 2008

Opera Spanga blijft bestaan in Fryslân dankzij subsidie

Spanga - Opera Spanga blijft in Fryslân. Dat heeft artistiek leider Corina van Eijk gisteren gezegd. De Stichting Spanga het Verona van Weststellingwerf heeft voor de komende vier jaar een positief subsidieadvies van 150.000 euro gekregen van het Fonds voor de Podiumkunsten. Daarbij komt nog een provinciale subsidie van 45.000 euro per jaar. ,,Het is nog maar een advies, dat moet nog wel opgevolgd worden”, aldus Van Eijk, die zegt met dat bedrag de komende jaren in Spanga vooruit te kunnen.

Cultuurdonderdag, 3 juli 2008

Beelden vernield in openluchtexpositie Beetsterzwaag

Beetsterzwaag - In de Lycklamatuin achter het gemeentehuis in Beetsterzwaag zijn afgelopen weekend twee kunstwerken vernield. Het gaat om een beeld van Anki van der Kamp en een van Auke Wassenaar. De kunstwerken maken deel uit van de tentoonstelling Sterkwerk die sinds 1 juni te zien is op verschillende plaatsen in de provincie.

Economiedonderdag, 3 juli 2008

‘Op zoek naar versterken imuunsysteem’

Leeuwarden - Friesland Foods, Lactive en Animal Sciences Group van Wageningen UR onderzoeken samen nieuwe eiwitten die een rol spelen bij het versterken van het immuunsysteem. De expertise van Friesland Foods Domo op het gebied van melk- en wei-eiwitten en van Lactive dat een technologie heeft ontwikkeld om melkeiwitten een specifiek gezondheidseffect te geven en te zuiveren, wordt gebundeld met de kennis van Animal Sciences Group van Wageningen UR. De samenwerking van de drie partijen werd gisteren bekendgemaakt. Doel van deze samenwerking is om nieuwe weerstandsverhogende levensmiddeleningrediënten te ontwikkelen die toegepast kunnen worden in voedingsmiddelen en kindervoeding.

Economiedonderdag, 3 juli 2008

Nieuw Agrarisch Lab in Ferwert

Ferwert - Na een paar uur slaap stapt Jan Swart achter zijn bureau in het Agrarisch Laboratorium Noord Nederland (ALNN). Van slaperigheid is weinig te merken. ,,Een gezond kalf gevangen vannacht”, glundert hij en schakelt dan over naar het onderwerp van nu: het laboratorium, waarvan hij directeur-eigenaar is. Juist de praktijk op zijn eigen boerderij is voor hem een stimulans voor het onderzoekswerk van het ALNN, dat zich steeds meer uitbreidt. Gistermiddag werd het nieuwe bedrijfspand in Ferwert geopend door Siem Jan Schenk van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. Aanstaande zaterdag houdt het bedrijf een open dag.

Economiedonderdag, 3 juli 2008

Strenge controles op naleving

Leeuwarden - De Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de NAK controleren intensief op de naleving van verboden op beregening met oppervlaktewater. Dit verbod is ingesteld omdat beregening met oppervlaktewater de kans op verspreiding van bruinrot ernstig vergroot. Het verbod geldt in heel Nederland bij de teelt van pootaardappelen.

Hoofdartikeldonderdag, 3 juli 2008

Het Openbaar Ministerie...

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geoordeeld dat Wilders niet buiten het wettelijk boekje is gegaan met uitspraken over de islam. Ook zijn film Fitna is geen reden tot strafvervolging. Het OM beoordeelde ruim veertig aangiften wegens het aanzetten tot haat of discriminatie.

Regiodonderdag, 3 juli 2008

Tandems te leen bij Groene Kruiswinkel

Heerenveen - De Groene Kruiswinkel in Heerenveen krijgt de beschikking over enkele tandems, die gebruikt kunnen worden door mensen met een beperking. De tandems zijn betaald door chemieconcern BASF.

Regiodonderdag, 3 juli 2008

Weinig auto’s in Fryslân

Leeuwarden - Friezen en Groningers hebben relatief weinig auto’s. Dat staat in het rapport Overwegend Onderweg van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het autobezit in Fryslân is ongeveer even laag als dat in steden. Dat is opvallend, omdat in andere plattelandsgebieden, zoals Zeeland en Limburg, veel meer mensen een auto hebben.

Regiodonderdag, 3 juli 2008

‘Alles is te hacken, dus ook de verkiezingen‘

Leeuwarden - Stemmen via internet mag niet tijdens de waterschapsverkiezingen, omdat er kwetsbaarheden zijn gevonden in het computersysteem. Niet verbazingwekkend, vindt hoogleraar Edo Roos-Lindgreen van de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in beveiliging van computersystemen. ,,Alles is te hacken, dus ook verkiezingen.”

Regiodonderdag, 3 juli 2008

Terschelling weert EVT nog steeds van kade

Terschelling - De Eigen Veerdienst Terschelling van ondernemer Bernard Haantjes mag van de gemeente geen passagiers laten in- en uitstappen op het ponton waar nu de Koegelwieck van rederij Doeksen ligt. Terschelling weigerde EVT al eerder een aanlegvergunning, maar op last van de rechter moest de gemeente de zaak opnieuw behandelen.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 juli 2008

Afplatting Godsbeeld ligt op de loer

Zwolle - Mensen maken God overzichtelijk. Zo denken en zo praten ze over Hem. En niet alleen niet-christenen. Dat stelt ds. Bas Luiten in De Reformatie, weekblad binnen de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt). ,,Ik schrik soms van de ‘mensmiddelpuntige’ gebeden die tot de Almachtige worden opgezonden.”

Geloof & Kerkdonderdag, 3 juli 2008

Dogmatiek heeft een imagoprobleem

Amsterdam - ,,Dogmatiek heeft een imagoprobleem”, stelt prof. dr. Kees van der Kooi, geboren in Leeuwarden, in de rede die hij vandaag hield bij zijn inauguratie als hoogleraar westerse systematische theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. ,,Is het met het oog op marketing niet beter te spreken over geloofsleer, systematische theologie of iets met spiritualiteit erin? Dat laatste zou zeker scoren.” Een bewerking van zijn rede.

Sportdonderdag, 3 juli 2008

West Bromwich mooie stap in voetbalcarričre Zuiverloon

Heerenveen - Niet het blauwwitte pompeblędenshirt van sc Heerenveen, maar het blauwwitte shirt van West Bromwich Albion zal de komende seizoen om de schouders hangen van Gianni Zuiverloon. De Rotterdamse verdediger tekent een contract voor drie seizoenen bij de club uit de Engelse Premier League. ,,Ik vind het jammer een warme club als Heerenveen te verlaten, maar aan de andere kant is dit een mooie volgende stap in mijn carričre.”

Sportdonderdag, 3 juli 2008

‘Droomfinale’ op de 26ste Takomstpartij

Oosterbierum - De 26ste Takomstpartij is gisteren gewonnen door Jorien Westra, Oane Veldman en Jan Hof. In een ‘droomfinale’ won het partuur met ‘alles aan de hang’ (5-5 en 6-6) van Thomas van Zuiden, Carlo Booms en Simon Nijkamp. Op die stand retourneerde Westra tot voor de kaats.

Sportdonderdag, 3 juli 2008

Van der Wei in 2009 als voorinse verder

Harlingen - De partuurcarrousel is goed op gang gekomen. De opmerkelijkste wijziging is de stap van Folkert van der Wei. Hij kaatst komend seizoen samen met Gert-Anne van der Bos en Daniël Iseger. De Witmarsumer achterinse denkt goed ook goed als voorinse uit de voeten te kunnen.

Sportdonderdag, 3 juli 2008

Kaatsen gestaakt na overlijden Arlman

Harlingen - De Hotze Schuil-partij in Harlingen is gisteren gestaakt nadat bekend was geworden dat oud-burgemeester Chris Arlman van de havenstad was overleden. Arlman, die zeer betrokken was bij de Harlinger kaatsvereniging Eendracht en onder andere voorzitter was van de Ouwe Seunen Partij, werd tijdens de wedstrijd onwel. Hij werd op het veld gereanimeerd en daarna met spoed naar het MCL in Leeuwarden vervoerd waar hij later op de avond overleed. Arlman werd 64 jaar.

Sportdonderdag, 3 juli 2008

Auke van der Graaf had niets meer te winnen

Harlingen – Auke van der Graaf houdt de kaatssport na dit seizoen voor gezien. Niet dat de Berlikumer, die zondag dertig jaar wordt, genoeg heeft van het spelletje, dat niet. De sport is echter moeilijk te combineren met zijn eigen installatiebedrijf. Bovendien wil hij graag dat zijn vrouw en hoofdklassekaatster Leonie nog een paar jaar door gaat. ,,Ik ha alles al wűn wat der te winnen falt. Ik wol graach dat sy trochkeatst.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties