De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 augustus 2012.

Cultuurvrijdag, 3 augustus 2012

Muzikale ode aan Piet Paulusma

Leeuwarden | Dolf de Vries uit Uitwellingerga heeft een single uitgebracht waarin hij een ode brengt aan weerman Piet Paulusma. Aan de opname van Weer, weer werkten verschillende bekende Nederlanders mee, onder wie Ellen ten Damme, Jacques d’Ancona en Vivian Boelen. De Vries heeft het nummer opgenomen samen met co-producer Peter Wybenga. Het nummer is uitgebracht door het Genevergenootschap. Paulusma, Wybenga en De Vries zijn alle lid van dit genootschap. Het zomerse lied werd in maart tijdens een diner van deze club voor het eerst ten gehore gebracht.

Economievrijdag, 3 augustus 2012

Subsidie zonnepanelen is financieel niet nodig

Den Bosch | Nederland heeft geen subsidie voor zonnepanelen nodig. Dat zeggen standhouders Peter Meijers en Erik de Leeuw van de vakbeurs Energie 2012 die in oktober in de Brabanthallen in Den Bosch wordt gehouden. Meijers is directeur van zonnepanelenleverancier IBC Solar uit Schinnen (Limburg) en Erik de Leeuw is commercieel directeur van CentroSolar uit Tiel. Door vooral de lagere productiekosten voor panelen en de betere financiële opbrengst is subsidie niet meer nodig om mensen over de streep te trekken, stellen de ondernemers. De nieuwe subsidieregeling die per 1 juli is ingegaan, is desondanks een aantrekkelijke bijkomstigheid.

Hoofdartikelvrijdag, 3 augustus 2012

Democratie in een versplinterde raad

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 was de conclusie onomstotelijk: de grote partijen worden kleiner, en de kleine partijen worden talrijker. De extreemste voorbeelden in Fryslân waren Smallingerland en Harlingen. Smallingerland kreeg een raad van tien fracties die 31 zetels verdelen. Harlingen kwam uit op negen fracties voor zeventien zetels, nog niet eens twee per partij. Door een afsplitsing zijn het ook daar inmiddels tien fracties geworden.

Regiovrijdag, 3 augustus 2012

Ook zonder school blijft Wyns erg hecht

Wyns | In Wyns sloot in 2008 de laatste basisschool. Daarmee was het een van de eerste dorpen in de provincie waar de eigen dorpsschool verdween. Obs De Winze had al in 2008 niet genoeg leerlingen meer om open te blijven. Tot echt negatieve gevolgen voor het dorp kwam het - gelukkig voor de Wynsers - echter niet. ,,Natuurlijk heeft het wel impact gehad”, vertelt Siebe Postma van Dorpsbelangen Wyns/Bartlehiem. ,,Er wordt toch iets weggesneden wat al die jaren bij een kleine gemeenschap hoorde. Als dorp hebben we er gelukkig met z’n allen voor kunnen zorgen dat de kinderen toch erg betrokken blijven bij alles wat hier gebeurt.”

Regiovrijdag, 3 augustus 2012

Douwe Visser van Sneek na zege in absolute top drie

Langweer | Hij heef er vijf wedstrijden op moeten wachten, maar gisteren was hij er weer: Douwe Visser van Sneek. Onverslaanbaar joeg hij de Pan over de hoge golven van de Langwarder Wielen. Zijn zege had een bijzonder tintje; hij staat nu op nummer drie in het vleugelklassement van de SKS.

Regiovrijdag, 3 augustus 2012

Twaalfjarige kan makkelijk aan drugs komen

Leeuwarden | Jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar kunnen makkelijk drugs scoren uit een coffeeshop. Dat blijkt uit de drugsmonitor over 2011 die het Trimbos-instituut gepubliceerd heeft.

Sportvrijdag, 3 augustus 2012

Postma slaat terug in Finn-klasse

Pieter-Jan Postma heeft zich uitstekend gerevancheerd voor de dramatisch verlopen dinsdag in het olympisch zeiltoernooi. De zeiler uit Leeuwarden zette gisteren twee tweede plaatsen in de boeken en schoof een plek op in het algemeen klassement in de Finn-klasse. Hij staat met 39 punten vijfde, slechts twee punten achter de Fransman Jonathan Lobert.

Sportvrijdag, 3 augustus 2012

Van Gerner slecht magische grens

Op het juiste moment bereikte turnster Céline van Gerner gisteren in de North Greenwich Arena een mijlpaal in haar loopbaan. Voor het eerste slechtte ze de magische grens van 57 punten. ,,Het was een perfecte wedstrijd, ik heb op het juiste moment gepiekt. Dit was veruit mijn hoogste score ooit”, sprak de turnster van Turncentrum Sportstad Heerenveen na de olympische meerkampfinale met een ook al glunderende coach Gerben Wiersma naast zich. Haar 57,232 was goed voor de twaalfde plaats, een voor de Nederlandse turnsport historische prestatie.

Sportvrijdag, 3 augustus 2012

Heerenveen slaagt voor eerste echte test

Ondanks een moeizame voorbereiding heeft sc Heerenveen het eerste belangrijke seizoensduel gewonnen. Rapid Boekarest sneuvelde in de derde voorronde van de Europa League: 4-0.

Sportvrijdag, 3 augustus 2012

Heerenveen na zege vooral erg opgelucht

Eén keer fungeerde Filip Djuricic deze week op de training van sc Heerenveen als proefkonijn voor de spitspositie in het duel met Rapid Boekarest (4-0). Bij afwezigheid van Matthew Amoah en Mark Uth zocht trainer Marco van Basten naar een oplossing en die zag hij na die ene oefensessie in de Servische spelverdeler. En waar in de voorbereiding een eerder experiment op de linkerflank faliekant mislukte, ging het de eigengereide Djuricic gisteravond een stuk beter af.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties