De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van woensdag, 3 september 2003.

Bijschriftwoensdag, 3 september 2003

Gehoorzaamheid

Misschien overkomt het u ook wel eens: je hebt een klein beetje de snelheid overtreden (56 in plaats van 50 bijvoorbeeld) en prompt ligt er enkele maanden later een vriendelijk verzoek in je bus om een bepaald bedrag over te maken.

Cultuurwoensdag, 3 september 2003

Aardige jonges wiene it en Fryske

,,Rinse wrotte him tusken heit en it loket yn. Sa koe er moai dat geheimsinnige hokje fan de lokettiste besjen, mei al dy kleurige treinkaartsjes.

Cultuurwoensdag, 3 september 2003

Noorderlicht: de wereld in foto’s

Het begon met een kleinschalige

Cultuurwoensdag, 3 september 2003

Een enorm geluksgevoel tijdens een reis vol pijn

‘Reizen is een overgangsperiode, en reizen is op zijn best een tocht weg van huis, een je-op-weg begeven.’ Zegt Paul Theroux, wereldberoemd reiziger en inmiddels even in de zestig. De tocht dwars door oostelijk Afrika is de langste overlandreis van zijn leven. In Egypte bij Wadi Halkfa de grens over naar Soedan en Opper-Nubië, verder naar Khartoum, Ethiopië, Kenia, Uganda, nog dieper het zuiden in naar Malawi, Mozambique, Zimbabwe, en eindigend in Zuid-Afrika. Een reis vol pijn, eenzaamheid, ontberingen, overvallen, ziekte. En toch, een enorm geluksgevoel. Wat bezielt een mens?

Cultuurwoensdag, 3 september 2003

Schijnbaar eenvoudig lijnenspel

‘No sa’. Zo heet de tentoonstelling van Ids Willemsma (1949) die momenteel te zien is in het Fries Museum. De expositie van de bekende Friese kunstenaar omvat een twintigtal tekeningen, drie maquettes van gebouwen en een immens boombouwwerk. De tekeningen ogen eenvoudig, maar dat is bedrieglijk.

Cultuurwoensdag, 3 september 2003

Helder; de Toto van Fryslân

Als er op dit moment één Friese band is die van plan is de hitlijsten te gaan bestormen dan is dat Helder. De popgroep grijpt elke kans op haar weg en laat niet na de pers te bestoken met het laatste nieuws rondom de band. Vorige week won Helder met het nummer Gemis de maandfinale van het NCRV-radioprogramma Volgspot , een open podium voor aanstormend talent. Tijd voor een introductie.

Cultuurwoensdag, 3 september 2003

Ben van Oosten behoort tot orgeltop

Publicaties over Widor, cd-opnamen met het oeuvre van Vierne en Dupré, diverse Franse onderscheidingen - je zou bijna geneigd zijn te denken dat organist Ben van Oosten uitsluitend de tussen Roubaix en Marseille gecomponeerde orgelmuziek is toegedaan. Regelmatige bezoekers van zijn concerten weten wel beter en hetBolswarder orgelpubliek in elk geval sinds gisteravond, ofschoon de organist uit Den Haag al vaak in de Martinikerk heeft gespeeld: Ben van Oosten is organist met een brede repertoirekeus en tegelijkertijd een top-musicus.

Economiewoensdag, 3 september 2003

OR Philips: overleg was teleurstellend

Drachten – Het overleg tussen de directie van scheerapparatenfabrikant Philips in Drachten en de ondernemingsraad (OR) gisteren heeft niets opgeleverd. Volgens OR-voorzitter Jan Alphenaar heeft de directie geen duidelijkheid gegeven over de tweehonderd banen die mogelijk op de tocht staan. De OR gaat zich nu intern beraden op verdere acties. Maandag gaat de OR met de vakbonden om tafel.

Economiewoensdag, 3 september 2003

Niet begonnen om rijk te worden

Heerenveen - Hij dronk koffie met de sultan van het oliestaatje Brunei, hield over de hele wereld lezingen over wonen op de maan en huizen bouwen onder de zeespiegel en was in 1998 Ingenieur van het Jaar. Directeur Arie Pieter van den Berg, van familiebedrijf A.P. van den Berg bv in Heerenveen zit op 78-jarige leeftijd nog vol sprankelende en vooral innovatieve ideeën. ,,Zolang de geest levendig is en de ideeën komen, wil ik dit werk blijven doen’’, zegt directeur Van den Berg. Deze vrijdag viert zijn bedrijf het 35-jarig jubileum.

Hoofdartikelwoensdag, 3 september 2003

Te weinig huurhuizen

‘Corporaties, gemeentebesturen, de provincie en de rijksoverheid mogen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen.’ Zo eindigde het hoofdartikel van het Friesch Dagblad in maart 2001. Toen, meer dan twee jaar geleden, werd bekend dat er een tekort was aan huurwoningen in Fryslân. Vooral in de goedkope sector was er weinig aanbod. Dat was een nieuw fenomeen. Tot die tijd streden woningcorporaties tegen miljoenenverslindende leegstand. En ‘opeens’ was er woningnood. De wachtlijsten liepen vol, en zijn sinds die tijd alleen maar langer geworden.

Regiowoensdag, 3 september 2003

‘Bliid dat wy it jubileum fiere kinne’

By de lêzer thús

Regiowoensdag, 3 september 2003

‘Ploeg ruïneert eeuwenoude bodemschatten’

Leeuwarden – De archeologische schatten van Fryslân worden in hoog tempo geruïneerd door de moderne agrarische bodembewerking. De overheid is praktisch machteloos tegenover die ontwikkeling, concluderen Gedeputeerde Staten in de Deelnota Archeologie 2004-2007 die zij vanochtend hebben gepresenteerd.

Regiowoensdag, 3 september 2003

Fryslân gaat weer voor zichzelf

Leeuwarden – De provincie laat onderzoek doen naar de mogelijkheden van een nieuw Fries Bureau voor Toerisme. Fryslân ziet, na het faillissement van het Noordelijk Bureau voor Toerisme, geen heil meer in toeristische promotie van Noord-Nederland als geheel. Dat hebben Gedeputeerde Staten gisteren besloten.

Regiowoensdag, 3 september 2003

Sneek doet aangifte tegen wijkbestuur

Sneek – De gemeente Sneek doet aangifte bij de politie tegen het bestuur van wijkvereniging Lemmerweg-Oost in Sneek. Hiermee hoopt de gemeente de financiële wanorde rond de vereniging versneld op te lossen.

Regiowoensdag, 3 september 2003

Wethouder Lolkema onder vuur in Joure

Joure - Wethouder Lolkema van de gemeente Skarsterlân heeft gisteravond zware kritiek over zich heen gekregen van alle politieke partijen, inclusief zijn eigen CDA. Tijdens de commissie wonen en werken uitten de fracties hun ongenoegen met het voorstel om de Vegelinsweg en Oenemaweg in Terkaple te versmallen terwijl de gemeenteraad eerder had afgesproken geen wegen in de gemeente meer te versmallen. Ook stak het de commissieleden dat projecten die onder Lolkema’s hoede staan, te vaak duurder uitvallen.

Regiowoensdag, 3 september 2003

Fries Museum wordt groot, hoog gebouw op het Zaailand

Leeuwarden – De nieuwbouw van het Fries Museum wordt een gebouw met vier verdiepingen, dat een prominente plek krijgt op het Zaailand. Dat blijkt uit de eerste schetsen van het ontwerp, die gisteren zijn gepresenteerd.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 september 2003

‘Bezwaarden houden bezit’

Amsterdam - De verenigde Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is geen voortzetting van de bestaande Nederlandse Hervormde Kerk (NHK). Plaatselijke Hervormde Gemeenten kunnen daarom straks weigeren mee te gaan naar de verenigde kerk, zonder dat ze daarbij hun gebouw en andere bezittingen kwijtraken.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 september 2003

‘Ambassadrice’ in Bhutan

Burgum - Op haar veertiende droomde Selma Zijlstra er al van: als ze klaar was met haar studie aan het gymnasium wilde ze een lange reis maken, liefst naar een Aziatisch land. Zondag is het zover. Dan vertrekt ze met Stichting Oikos naar Bhutan. Een half jaar draait ze mee in een uitwisselingsproject.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 september 2003

Kerkinactie zamelt oude guldens in voor projecten

Leeuwarden – Kerkinactie houdt dit najaar een grote inzamelingsactie van oude guldens.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 september 2003

Muziekpresentatie van Drachtster kerken

Drachten – De Drachtster kerken presenteren zich komende zaterdag op muzikale wijze aan het publiek in het centrum van Drachten. ,,Op diverse locaties kunnen mensen kennismaken met verschillende muziekstijlen die normaal alleen binnen de kerkmuren te horen zijn’’, aldus de werkgroep ‘Er is hoop’.

Sportwoensdag, 3 september 2003

Paralympics gloren voor zitvolleybalsters


Sportwoensdag, 3 september 2003

Gouden denksportmedaille Hein de Vries

Manchester – Hein de Vries uit Drachten heeft in Manchester de gouden denksportmedaille gewonnen op het onderdeel Fries dammen. Op de zevende zogenaamde Mind Sport Olympiad won hij het onderdeel voor David Kotin uit Engeland en Mustafa Durdyev uit Turkmenistan. Het Fries dammen was voor de eerste maal onderdeel van het internationale denksportevenement. De Vries is voorzitter van de Dambond Fries Spel en speelt bij damclub Wirdum.

Sportwoensdag, 3 september 2003

Nieuwe doelman futsalteam Heerenveen

Heerenveen – Heerenveen neemt met Jaap Klijnsma als nieuwe doelman deel aan de competitie, die het futsalteam woensdagavond begint met een thuiswedstrijd tegen Kleurrijk Arnhem. Vlak voor de voorbereiding haakte doelman Willem Visscher af omdat hij futsal niet langer kan combineren met werk. Klijnsma keepte vorig seizoen voor het derde futsalteam van Heerenveen. Andere nieuwe spelers zijn Marcel Schütz (Friesland College), Arnaud Donker (Leekster Eagles 2) en Steven Kooistra (ONT). Behalve de gestopte Visscher is ook Johan Volbeda (Avanti) vertrokken. Heerenveen, dat middels een 3-2 zege op Lutjebroek inmiddels de tweede ronde van beker bereikte, tracht dit seizoen met trainer Erik Donker promotie naar de eredivisie - de hoogst mogelijke futsalklasse - te bewerkstelligen. De vorige drie seizoenen mislukte dat steeds op het nippertje.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties