De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 3 september 2007.

Dossiermaandag, 3 september 2007

Er is nog hoop, behalve voor Tom Egbers


Economiemaandag, 3 september 2007

Doorstart Nagelhout hangt op bankbeslag

Bakhuizen - Een mogelijke doorstart van Staalbouw Nagelhout wordt bemoeilijkt door een bankbeslag op de machines van het bedrijf. Volgens curator T. Detmar kunnen medewerkers van Nagelhout die het bedrijf willen overnemen, het nog niet eens worden over de overnamesom van deze machines.

Hoofdartikelmaandag, 3 september 2007

Privacy, overheid...

Het lijkt een afgezaagd onderwerp te worden: bescherming van de privacy. De instantie die in ons land de rechten op dit punt bewaakt, wordt niet moe om te waarschuwen. De politiek lijkt niet echt geďnteresseerd en blijft steken in de houding: waarom zou het erg zijn als de overheid in mijn privégegevens kijkt als ik niets te verbergen hebt?

Regiomaandag, 3 september 2007

‘24uurCultuur is voor herhaling vatbaar’

Sneek - Het Martiniplein in Sneek, tijdelijk omgetoverd tot festivalterrein, is rond een uur of zes zaterdagmiddag niet echt vol. Een kleine tweehonderd man heeft zich verzameld rond het grote podium waar drie deejay’s het publiek vermaken. Is Sneek na twintig uur cultuur, cultuurmoe?

Regiomaandag, 3 september 2007

In de voetsporen van Robert Kennedy

Wouterswoude - 50 procent op conditie en 50 procent op wilskracht. Zo heeft Sietse Wijma (43) uit Wouterswoude van vrijdag op zaterdag de Kennedymars gelopen, een wandeltocht van tachtig kilometer. ,,Je wordt gedragen door het publiek. Maar of ik nog een keer zo’n tocht loop? Dat moet je nú niet vragen.”

Regiomaandag, 3 september 2007

Toekomst afslag op spel

Harlingen - De gemeente Harlingen wacht in spanning de fusiebesprekingen tussen de visafslag van Urk en die van Harlingen af. In het gunstigste geval neemt Harlingen afslagactiviteiten van Urk over. In het ongunstigste geval wordt er na 2009 niet meer geveild in Harlingen en gaan er veertig arbeidsplaatsen verloren in de gemeente.

Regiomaandag, 3 september 2007

Mestvergister op boerenerf wordt lastiger

Leeuwarden - Boeren krijgen het een stuk lastiger om een mestvergistingsinstallatie op hun erf te bouwen. De lucratieve neventak waarmee energie wordt opgewekt, is in sommige gevallen een industriële activiteit en geen agrarische, oordeelde de Raad van State onlangs. De FNP is bang dat plannen voor nieuwe vergisters nu spaak lopen.

Regiomaandag, 3 september 2007

Geen tekort aan docenten op moment

Leeuwarden - De tekorten aan leraren in het basis- en voortgezet zijn opgelost, blijkt uit de HBO-monitor die vandaag is verschenen. Voor even maar, want het ministerie van Onderwijs verwacht over een paar jaar weer grote problemen. In Fryslân gaat de komende jaren naar schatting 10 tot 20 procent van de docenten met vervroegd pensioen.

Geloof & Kerkmaandag, 3 september 2007

‘Muziek in de kerk’ is succes

Utrecht - ‘Er zit muziek in de kerk.’ Met deze oneliner én met bijbehorende materialen, lanceert de Protestantse Kerk in Nederland voor het eerst een landelijk thema waar gemeenten zich op hun startzondag mee kunnen presenteren, zowel naar binnen als naar buiten. Op de radio en tv zijn de komende dagen spotjes te horen ,,als steuntje in de rug voor gemeenten”.

Geloof & Kerkmaandag, 3 september 2007

‘Je geloof is niet afhankelijk van de kerk’

Leeuwarden - De categorie van de dertigers is een verloren generatie voor de kerk, zo wordt vaak gezegd. In het Friesch Dagblad een serie interviews met dertigers. Over hoe ze geloven en daar invulling aan geven. Vandaag: Syanna Cuperus (36) uit Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 3 september 2007

Nieuw beeld van doperse vrouwen

Amsterdam - Op een internationaal congres aan de VU is de afgelopen dagen het beeld van doperse vrouwen vanuit een ander perspectief bestudeerd, namelijk vanuit het gezichtspunt van de vrouwen zelf. Dat leverde een ‘rijke oogst’ op, zei VU-hoogleraar doopsgezinde geschiedenis dr. Piet Visser zaterdag aan het slot van het congres ‘Mythe en werkelijkheid van doperse vrouwen, circa 1525-1900’.

Sportmaandag, 3 september 2007

Geen zoete wraak, maar wel zoute haring

Oudwoude - Bij WTOC zullen velen stiekem gegniffeld hebben, omdat de ploeg een seizoen lang een klasse hoger uitkwam dan grote broer Kollum. Met een spandoek ‘Nooit meer Kollum’ strooiden supporters tijdens hun promotiewedstrijd extra zout in de wonden. Kollum, de ploeg van trainer Atze van der Wijk, vocht zich echter terug, maar verzuimde zaterdag om op gepaste wijze revanche te nemen.

Sportmaandag, 3 september 2007

Het begin van het einde voor Wit Zwart Sneek

Harlingen - Het vlaggenschip van WZS trapte gistermiddag bij Robur in Harlingen af voor de eerste competitiewedstrijd van het laatste seizoen. Medio 2008 fuseert de club - die eind dit jaar haar 75-jarig bestaan viert - met Sneek en die op handen zijnde fusie werpt nu al zijn schaduw vooruit. De aftakeling is begonnen. In meerdere opzichten. Het begin van het einde voor WZS.

Sportmaandag, 3 september 2007

Trio Van der Meer in de fleur

Pingjum - Het partuur van Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar liet zich gisteren in de vrije formatiepartij van Pingjum de kaas niet van het brood eten en pakte overtuigend de winst. Het leverde het trio een ‘tsjil tsiis’ op. Dat was meegenomen, maar na een kortstondig dipje van twee weken zit trio Van der Meer weer in de fleur.

Sportmaandag, 3 september 2007

Westra wint in achtertuin

Gytsjerk - Wat is er mooier voor een wielrenner dan de ‘eigen’ omloop te winnen, met andere woorden, in de eigen achtertuin en voor het massaal opgekomen thuispubliek? Lieuwe Westra uit Műnein smaakte dat genoegen door zaterdag op majestueuze wijze de Ronde van Trynwâlden op zijn naam te schrijven.

Sportmaandag, 3 september 2007

Van der Pal is niet te remmen in triatlon

Drachten - Daar waar de VDM-triatlon van Drachten op de olympisch afstand zich zaterdagmiddag leek toe te spitsen op de tweestrijd tussen de latere winnaar Johan Neevel (Wezep) en Sjaco Kramer (Drachten) kwam de verrassing uit het achterland. Die heette Stefan van der Pal. De 26-jarige Leeuwarder pakte achter de ongenaakbare Neevel de Friese titel en onttroonde daarmee Kramer. Van der Pal is niet af te remmen en droomt graag van de triatlon op Hawaď, de meest prestieuze triatlon ter wereld.

Sportmaandag, 3 september 2007

Fryslân staat in skeelerland weer op de kaart

Sneek - De loftuitingen volgen zich in rap tempo op, zaterdag in Sneek. Skeeleren moest weer gaan leven in de provincie, zo klonk het in koor. En de sport leeft weer, zo mag geconcludeerd worden na een World on Wheels-race op het gloednieuwe sportcomplex Schuttersveld. Fryslân staat weer op de kaart.

Sportmaandag, 3 september 2007

Ons kent ons, ook in een echte stadsderby

Leeuwarden - Streekderby’s, stadsderby’s en wat al niet meer; wedstrijden tussen plaatsgenoten staan over het algemeen bol van rivaliteit. Soms gezond, soms niet. Het duel in de eerste klasse E tussen Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit’34 was er zaterdag in de seizoensouverture voor beide clubs één uit die laatste categorie.

Sportmaandag, 3 september 2007

Hamburger verdient ticket voor de Spelen

München - Het ging niet zonder slag of stoot, maar Sjoerd Hamburger heeft zich zaterdagochtend in München weten te plaatsen voor de Olympische Spelen van Peking. De skiffeur uit Oldeberkoop eindigde bij de wereldkampioenschappen roeien als vierde in de B-finale, hetgeen voldoende is voor een deelnamebewijs aan de Spelen. Hamburger had reeds een nominatie op zak, dankzij een finaleplek bij de WB-finale in Luzern.

Sportmaandag, 3 september 2007

Afonso Alves houdt gemoederen nog bezig

Heerenveen - Bij sc Heerenveen is opgelucht gereageerd, dat Afonso Alves behouden gebleven is voor de Friese club. Vrijdagavond haakte AZ, dat naar verluidt zestien miljoen euro voor de Braziliaan op het kleed wilde leggen, definitief af, omdat Heerenveen vasthield aan een verkoopprijs van twintig miljoen. En er meldde zich ook nog een buitenlandse club voor de aanvaller, maar de koop ging niet door.

Sportmaandag, 3 september 2007

Seizoenstart is niet des Heerenveens

Heerenveen - Na drie wedstrijden wacht sc Heerenveen nog steeds op de eerste seizoenzege. De Friezen slaagden er zaterdagavond voor eigen publiek niet in Sparta te verslaan en bleven net als in de ouverture tegen Willem II steken op een gelijkspel. Een tegenvaller, bekende trainer Gertjan Verbeek, en niet des Heerenveens.

Weermaandag, 3 september 2007

Enkel buitje

Vandaag is er ruimte voor zon en nog enkele buien bij temperaturen rond 18 graden. Morgen hebben we ook een enkel buitje, maar de zon komt geregeld tevoorschijn. Het kwik schommelt rond 16 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties