De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 3 september 2008.

Cultuurwoensdag, 3 september 2008

Schouwburgen lanceren online opera-encyclopedie

Leeuwarden - De Harmonie in Leeuwarden, Stadsschouwburg Groningen en Odeon de Spiegel theaters in Zwolle hebben een uitgebreide online opera-encyclopedie gelanceerd. Met de website www.operaraaktje.nl hopen zij meer mensen enthousiast te maken voor opera.

Cultuurwoensdag, 3 september 2008

Muziekconcours op Schiermonnikoog nu al volgeboekt

Schiermonnikoog - Het jaarlijkse muziek- en zangconcours op Schiermonnikoog is nu al volgeboekt voor muziekverenigingen. Er hebben zich inmiddels 29 fanfares, harmonies en brassbands aangemeld voor het uitstapje naar het Waddeneiland. Slechts enkele koren hebben reeds geboekt.

Cultuurwoensdag, 3 september 2008

Cantatrix brengt ‘professionele’ cd uit

Veenwouden - De cd Contrasts die vocaal ensemble Cantatrix dit voorjaar met Aliud records opnam wordt tot grote verrassing van het amateurgezelschap uitgegeven onder het label ‘professional’. Tevens wordt de cd wereldwijd gedistribueerd. Dat heeft het koor bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 3 september 2008

ICT-opleider opent bedrijf in Leeuwarden

Leeuwarden - IDée ICT opleidingsgroep opent maandag een vestiging in Leeuwarden. In het Crystalic-gebouw in Leeuwarden zal de ICT-opleider maatwerktrainingen, opleidingen en bedrijfstrainingen verzorgen. Directeur Frans Boermans verwacht voor Fryslân een forse groei in ICT-opleidingen. ,,Een opleider met specialistische kennis van ICT mag hier absoluut niet ontbreken. De afgelopen jaren hebben we een aantal tijdelijke locaties gebruikt. Nu kiezen we bewust voor een pand met uitstraling dat past bij onze aanpak en imago.”

Economiewoensdag, 3 september 2008

Afvlakking in groei treft kleine bedrijven

Leeuwarden – De lagere economische groei zal de komende maanden grote gevolgen hebben voor de eigenaren van kleine bedrijven. Die hebben in het algemeen minder deskundigheid in huis om goed om te gaan met een terugval in de economie. Dat zegt Robert Blom van onderzoeksbureau Graydon. ,,Ook hebben ze minder reserves om moeilijke tijden te overbruggen. En dit zal volgend jaar leiden tot meer faillissementen”, aldus Blom.

Economiewoensdag, 3 september 2008

Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Heerenveen/Eindhoven - De omzet van Bussenfabrikant Berkhof in Heerenveen is in de eerste helft van dit jaar fors afgenomen. De bussendivisie van moederbedrijf behaalde een omzet van 347 miljoen euro. Vorig jaar was dat 387 miljoen euro. Ook de winst van het moederbedrijf daalde, evenals de winst.

Hoofdartikelwoensdag, 3 september 2008

Macht en invloed

Volgens minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet er bij defensie in Nederland een schepje bovenop. Dat versterkt onze internationale positie. Politieke macht is immers pas geloofwaardig als deze wordt geruggensteund door militaire macht, zei hij maandag bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden. Daar heeft hij gelijk in. Landen met een groot leger hebben meer invloed dan andere landen. Om de Verenigde Staten kan niemand heen omdat het een economische en ook een militaire supermacht is. Maar Duitsland en Japan, die tot de grootste economieën ter wereld behoren, tellen militair nauwelijks mee en kunnen daarom hun economische kracht niet omzetten in politieke pasmunt. Het is de vraag of een land dat wil. Verhagen heeft die ambitie duidelijk wel.

Regiowoensdag, 3 september 2008

‘Wel altijd alleen, maar daardoor ook nooit ruzie’

Leeuwarden - Leve de concurrentie op het spoor! Als de Nederlandse Spoorwegen nog alle lijnen in handen hadden gehad, dan was machinist Hielke Hoekstra (63) uit Menaldum, vast na veertig dienstjaren met pensioen gestuurd. Nu had hij een mooi drukmiddel als de baas weer eens voorzichtig over afzwaaien begon: ,,Als ik weg moet, dan begin ik morgen bij Arriva!”

Regiowoensdag, 3 september 2008

Goed doel oké als het maar dicht bij huis is

Leeuwarden - Het wordt moeilijk voor organisaties om vrijwilligers en donateurs te vinden. Toch is er in Fryslân nog genoeg animo om wat voor een ander te betekenen. Mits het goede doel dichtbij is.

Regiowoensdag, 3 september 2008

Rustige zomer voor strandwacht

Vlieland - De reddingsbrigades aan de waddenkust hadden het rustig de afgelopen zomer. Grote reddingsacties waren er niet, vermissingen evenmin. Dat staat in schril contrast met het seizoen voor de strandwachten aan de kusten van Noord- en Zuid-Holland. De drukte daar was ,,uitzonderlijk”.

Regiowoensdag, 3 september 2008

Kwaliteit van verpleeghuis te vergelijken

Leeuwarden - De prestaties van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg zijn sinds gisteren op de website www.kiesbeter.nl met elkaar te vergelijken. Van 1200 locaties is te zien hoeveel sterren deze scoren op bijvoorbeeld het voorkomen van doorligwonden of het verhinderen van valpartijen van de cliënten. De verschillen binnen Fryslân zijn groot.

Regiowoensdag, 3 september 2008

Provincie denkt aan een FOM naast NOM

Leeuwarden - De provincie Fryslân broedt op de oprichting van een Friese Ontwikkelingsmaatschappij. Zo’n organisatie is nodig om onderwijs en bedrijfsleven de gelegenheid te geven meer zelf te doen aan fondsenwerving voor projecten. Dat zei gedeputeerde Galema vanochtend bij de presentatie van de provinciebegroting voor 2009.

Sportwoensdag, 3 september 2008

Loper Van der Ley wint in Ten Boer

Ten Boer Jacob van der Ley is goed hersteld van de inspanningen van Sneek-Bolsward-Sneek. Dat bewees de Leeuwarder door de tien kilometer lange minimarathon van Ten Boer op zijn naam te schrijven. Hij liep de afstand in 38 minuten en 12 seconden.

Sportwoensdag, 3 september 2008

Aris wint oefenduel van Penta

Drachten De basketballers van Aris Friesland hebben de eerste zege van het seizoen te pakken. In Drachten won het team van de nieuwe trainer Pete Miller met ruim verschil van Drachten (50-90). Penta speelde in de landelijke eerste divisie, Aris in de eredivisie.

Sportwoensdag, 3 september 2008

Westra derde in zwarte klassieker

Merksem Wielrenner Lieuwe Westra uit Műnein is gisteren als derde geëindigd in de Schaal J.C. Sels. Deze klassieker over een kleine tweehonderd kilometer door België en Nederland met de eindstreep in Merksem werd gewonnen door de Italiaan Elia Rigotto. Hij versloeg in de eindsprint de Sloween Kristjan Fajt.

Sportwoensdag, 3 september 2008

Weening niet naar WK wielrennen

Nieuwegein Bondscoach Egon van Kessel heeft Pieter Weening uit Harkema niet opgenomen in de selectie voor de wereldkampioenschappen op de weg in het Italiaanse Varese bekendgemaakt.

Sportwoensdag, 3 september 2008

Heerenveen contracteert Poldervaart

Heerenveen Bij het sluiten van de transfermarkt heeft sc Heerenveen op de valreep nog een nieuwe speler aangetrokken, de twintigjarige Michel Poldervaart. De vleugelaanvaller tekent in het Abe Lenstrastadion een overeenkomst voor twee seizoenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties