De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 oktober 2008.

Cultuurvrijdag, 3 oktober 2008

Weinig vloeken in bekroonde kinderboeken

Leeuwarden - In de boeken die dit jaar zijn bekroond met de Gouden en Zilveren Griffels bevatten weinig grove taal. Dat heeft de Bond tegen het vloeken gisteren gemeld. De Bond onderzocht, net als voorgaande jaren, of er in de bekroonde boeken en het kinderboekenweekgeschenk veel wordt gevloekt. ,,Op het taalgebruik in het met een Gouden Griffel bekroonde boek Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten is vrijwel niets aan te merken”, aldus de Bond. Ook het kinderboekenweekgeschenk Vlammen van Hans Hagen bevat ,,relatief weinig grove woorden”.

Cultuurvrijdag, 3 oktober 2008

Friese versie ‘Oom Wanja’ Tsjechov in Heerenveen

Heerenveen - In Heerenveen wordt volgend jaar een grote, Friestalige theatervoorstelling gespeeld: Omke Wanja van Anton Tsjechov. Het stuk zal, in een regie van Wouter Daane, worden gespeeld door toneelverenigingen uit de gemeente Heerenveen en andere geďnteresseerden. De productie is een initiatief van de toneelverenigingen, Keunstwurk en het Posthuis Theater.

Cultuurvrijdag, 3 oktober 2008

40 spelers voor iepenloftspul Metslawier

Metslawier - Voor het iepenloftspul dat in 2010 in Metslawier wordt opgevoerd hebben zich veertig acteurs gemeld. Met dit aantal hoopt de iepenloftspulcommissie de hoofdrollen te kunnen verdelen, meldt de commissie. De audities hiervoor zijn deze en volgende maand.

Cultuurvrijdag, 3 oktober 2008

Fries Museum zoekt Next Mata Hari

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden zoekt Leeuwarder meisjes die mee willen doen aan de verkiezing ‘Leeuwardens Next Mata Hari 2008’. Deze verkiezing is onderdeel van de Mata Hari-dag op 23 oktober.

Cultuurvrijdag, 3 oktober 2008

Meer dan ton verkocht bij Sutelaksje

Leeuwarden - De Sutelaksje heeft de eerste euroton aan boeken verkocht. Deze week is die grens gepasseerd; de teller staat nu op 106700 euro.

Economievrijdag, 3 oktober 2008

Grote order uit buitenland voor Spaans Babcock

Balk - Spaans Babcock in Balk heeft een grote order binnengehaald. Het bedrijf, gespecialiseerd in het maken van producten voor rioolwaterzuiveringsinstallaties, gaat 68 oppervlaktebeluchters op vier verschillende waterzuiveringsinstallaties leveren in het Midden-Oosten. Met de order is een bedrag van een miljoen euro gemoeid. De levering vindt in februari volgend jaar plaats. De opdrachtgever is de National Organization for Portable Water and Sanitary Drainage in Egypte. De installaties reinigen 150.000 kubieke meter rioolwater per dag.

Economievrijdag, 3 oktober 2008

Personeel in glasfabriek legt werk neer

Oosterwolde - Personeel van glasfabriek AGC (het voormalige Glaverbel) in Oosterwolde heeft gisterochtend het werk tijdelijk stilgelegd. De werknemers zijn het niet eens met de plannen van de directie om glasbewerkers in Oosterwolde en Tiel minder gunstige arbeidsvoorwaarden op te leggen. Bij AGC Oosterwolde werken honderd mensen. Volgens FNV Bondgenoten wil de directie de cao opsplitsen. Werknemers die het glas bewerken in Oosterwolde en Tiel zouden er in loon en arbeidsvoorwaarden op achteruit gaan.

Economievrijdag, 3 oktober 2008

Nieuw pand van Hoogstra Dokkum officieel geopend

Dokkum – Hoogstra Autoschadespecialist in Dokkum heeft gisteravond het nieuwe bedrijfspand aan de Hogedijken officieel geopend. Eigenaar Edwin Hoogstra mocht zo’n 250 relaties, familie en personeel begroeten. Morgen houdt het bedrijf open huis. Het bedrijf beschikt over tweeduizend vierkante meter vloeroppervlak. Op de werkvloer is plaats voor ruim twintig schadewerkplekken. Hoogstra heeft vijftien personeelsleden in dienst en werkt al drie maanden op de nieuwe locatie.

Hoofdartikelvrijdag, 3 oktober 2008

Veiligheid, regels...

Nu de kredietcrisis in volle hevigheid woedt, wordt van verschillende kanten geroepen om het invoeren van regels die in de toekomst moeten voorkomen dat er opnieuw zo’n financiële ramp plaatsvindt. De bange burger wil zekerheden en ‘daadkrachtige’ volksvertegenwoordigers willen maar al te graag de kiezer tegemoet komen. Ze eisen op hoge toon nieuwe wetgeving, betere regels en strenger toezicht. De gang van zaken lijkt op de nasleep van eerdere ingrijpende traumatische gebeurtenissen zoals de vuurwerkbrand in Enschede en de vliegramp in de Bijlmer.

Regiovrijdag, 3 oktober 2008

B en W zeggen nee tegen Zuidwesthoek

Balk - Gaasterlân-Sleat wendt zich af van de Zuidwesthoek en wil verder met de gemeenten Skarsterlân en Lemsterland. De nieuwe fusiegemeente in de Zuidwesthoek zal daardoor uit hooguit vijf gemeenten bestaan. De raad moet nog wel akkoord gaan met het collegevoorstel.

Regiovrijdag, 3 oktober 2008

14.000 Friezen afhankelijk van slaappil

Leeuwarden - In Fryslân gebruiken 14.000 mensen hun slaapmiddel langer dan een maand. Dat maakt ze een chronische gebruiker, en dat betekent in de praktijk dat ze niet meer zonder kunnen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. Zorgverzekeraar De Friesland begint een campagne om mensen op hun afhankelijkheid te wijzen.

Regiovrijdag, 3 oktober 2008

Geldproblemen Caparis vallen mee

Drachten - Caparis verwacht 2008 af te sluiten met een tekort 300.000 euro op de begroting. Dat is een stuk positiever dan het aanvankelijk geschatte verlies van negen ton. In 2009 denkt het sociaal-werkbedrijf weer zwarte cijfers te kunnen laten zien.

Regiovrijdag, 3 oktober 2008

‘Krimp? Stimuleer mensen om meer kinderen te krijgen’

Ferwert - Een goede manier om krimp tegen te gaan is mensen stimuleren om meer kinderen te krijgen. In de zaal werd wat lacherig gedaan over deze uitspraak, maar burgemeester Van den Berg van Ferwerderadiel meende wel wat hij zei op het symposium over krimp in Sint Annaparochie, afgelopen woensdag.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 oktober 2008

Na de preek ben je een ander mens

Leeuwarden - Preken is getuigen van wat je zelf meemaakt, stelt dr. Rinse Reeling Brouwer, docent dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit. ,,Zoals de rechter aan getuigen in de rechtszaal zou vragen: wat heb jíj nu gezien? Het spirituele aspect van de prediking komt mee in het getuigenis.” Door Maaike Ymkje de Jong.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 oktober 2008

Orgel uit Warns is hersteld

Warns - Het orgel uit de Johannes de Dooperkerk in Warns klinkt na een jaar van restauratie als vanouds. ,,Alsof het gisteren is opgeleverd”, zegt orgeldeskundige Stef Tuinstra uit Groningen die de restauratie van het orgel uit 1917 begeleidde. Vrijdag, zaterdag en zondag viert de Protestantse Gemeente in wording van Warns-Skarl-Laaxum dat ze het orgel weer zonder mankementen kan gebruiken.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 oktober 2008

‘Vriendschap tussen mens en dier zegenen’

Delft - Een lange rij dierenliefhebbers die hun hond, kat, hamster of zelfs hun vis willen laten zegenen. Dat ziet stadsdiaken Hans van Bemmel van de Maria van Jessekerk in Delft het liefst tijdens Werelddierendag.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 oktober 2008

PThU: studiedag en boek tijdens Calvijnjaar

Kampen - De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) houdt 27 april 2009 volgend jaar een grote studiedag in de Bovenkerk in Kampen in het kader van het Calvijnjaar. Tijdens deze dag wordt stil gestaan bij het beeld dat mensen tegenwoordig van de reformator Johannes Calvijn (1509-1564) hebben. Daarnaast zal een bundel gepresenteerd worden over Calvijn met bijdragen van een kleine twintig stafleden van de PThU, onder redactie van Bert de Leede, Rinse Reeling Brouwer en Klaas Spronk.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 oktober 2008

Herfstexcursie Alde Fryske Tsjerken langs drie kerken

Drachten - Stichting Alde Fryske Tsjerken houdt zaterdag een herfstexcursie langs drie kerken. De protestantse kerk van Kollum, voorheen de Sint Martinuskerk, de Oosterkerk van Kollum en de Sint Maartenkerk in Westergeest zetten van twaalf tot vijf uur hun deuren open.

Sportvrijdag, 3 oktober 2008

Heerenveen probleemloos naar poulefase

Heerenveen - Voor de vierde keer in vijf seizoenen heeft sc Heerenveen zich gisteravond geplaatst voor de poulefase van het UEFA Cuptoernooi. Net als twee jaar geleden vormde Vitória FC geen enkele belemmering. Na een half uur spelen was het Friese collectief al in veilige haven.

Sportvrijdag, 3 oktober 2008

Aspirant-vader met boost aan adrenaline in het lijf

Heerenveen - Neen, bepaald saai en onuitgesproken voltrekt z’n leventje zich deze treurige nazomer niet. De ene dag kom je thuis van een mislukt Olympisch avontuur in Peking en de andere neem je Heerenveen als aspirant vader én als veredelde rechtsback aan de hand naar nieuwe Europese belevenissen. Het is het verhaal van Roy Beerens in een notendop.

Sportvrijdag, 3 oktober 2008

Plezier straalt er weer van af bij de Cambuurselectie

Leeuwarden - Ook al ging het vorige week zowel goed als fout, bij SC Cambuur-Leeuwarden is de rust rond de club teruggekeerd. Een stoďcijnse Stanley Menzo weet dat er tijd nodig is om zijn stempel op het spel van Cambuur te drukken. De midweekse bekerzege tegen Zwolle bij het debuut van de Amsterdammer was daarbij welkom. Het verlies bij Go Ahead Eagles drie dagen later was een duidelijk signaal dat de patiënt nog niet hersteld is.

Sportvrijdag, 3 oktober 2008

Fries gehalte ligt hoog in schaatsploegen van DSB

Alkmaar - Bij zowel de langebaanploegen als de marathonteams is Fryslân goed vertegenwoordigd bij DSB. Gisteren werden de teams gepresenteerd in Alkmaar, maar het gesprek ging vooral over randzaken.

Sportvrijdag, 3 oktober 2008

Een sprinter en een allrounder: het is de ideale mix

Heerenveen - Zaterdag is in Amsterdam de eerste schaatsmarathon van het seizoen. De te kloppen mannen dit seizoen zijn Arjan Stroetinga uit Waskemeer en Bob de Vries uit Oosterwolde. Stroetinga (27) won vorig seizoen tien wedstrijden en werd Nederlands kampioen op kunstijs én natuurijs. De Vries (23) was zes keer de snelste en won twee competities. Nauwelijks te overtreffen erelijsten zijn het, maar beide schaatsers uit het team BAM doen het dit seizoen niet voor minder.

Sportvrijdag, 3 oktober 2008

Kaatsbond balanceert tussen idealisme en realisme

Franeker - Een halvering van het wedstrijdprogramma, het omarmen van wilde partijen en kaatswedstrijden tussen commerciële teams die een dorp, stad of regio vertegenwoordigen. Niets lijkt de kaatsbond te dol in de strijd om te overleven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties