De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 3 oktober 2009.

Cultuurzaterdag, 3 oktober 2009

Fries Mannen Ensemble komt met cd

Sneek - Het Fries Mannen Ensemble brengt nog voordat het zijn eenjarig bestaan kan vieren, een cd uit. Op het album staan zowel geestelijke als licht klassieke liederen, waaronder Gabriëlla’s Song (uit de film As it is in heaven). De cd wordt op 1 november gepresenteerd tijdens een concert in Sneek, zo heeft het ensemble bekendgemaakt.

Cultuurzaterdag, 3 oktober 2009

Karin Idzenga regisseert ‘Dronrijp’

Dronrijp - Het Iepenloftspul Dronryp komt volgend jaar met het stuk That’s alright momma geschreven en geregisseerd door Karin Idzenga. Volgens het bestuur is That’s alright momma een ,,swingende en hilarische voorstelling” met snelle dialogen en muziek van Elvis Presley.

Cultuurzaterdag, 3 oktober 2009

Friese kunst in Antwerpen

Leeuwarden - In Antwerpen is vanaf vandaag een expositie te zien met werk van Friese en Groningse kunstenaars. Onder de naam 4 groten uit het noorden toont Art Mix Gallery schilderijen van de figuratieve kunstenaars Pieter Pander, Jan van der Kooi, Matthijs Röling en Pieter Knorr.

Cultuurzaterdag, 3 oktober 2009

Ruim 15.000 bezoekers Frysk Lânbou Museum

Earnewâld - Het Frysk Lânbou Museum in Earnewâld heeft in zes maanden tijd ruim vijftienduizend bezoekers getrokken. Dat heeft directeur Henk Dijkstra gisteren gemeld. Het museum opende begin april zijn deuren. Het was met 3400 bezoekers in het openingsweekend het populairste Friese museum tijdens het National Museumweekend.

Cultuurzaterdag, 3 oktober 2009

Gemeente vult tekorten poppodium Iduna aan

Drachten - De gemeente Smallingerland schiet poppodium Iduna in Drachten, dat al een aantal jaren kampt met tekorten, te hulp. Dat blijkt uit de besluitenlijst van het college van B en W die deze week is gepubliceerd. Over 2008 wordt een tekort van 11.200 euro aangevuld door de gemeente. Voor dit jaar staat de gemeente garant voor een maximum van twaalfduizend euro.

Economiezaterdag, 3 oktober 2009

Strop dreigt voor boeren met een gunstige lening

Den Haag - LTO Nederland en Natuurlijk Platteland Nederland (NPN) hebben een brandbrief geschreven aan minister Cramer (VROM) over de zogeheten groenfinanciering. Leningen die boeren onder de huidige subsidieregeling met korting konden afsluiten, dreigen door de banken niet verlengd te worden omdat er nieuwe regels aankomen. Het gaat om zo’n tachtig miljoen euro aan leningen die banken door de onzekerheid over de subsidies niet willen verlengen.

Economiezaterdag, 3 oktober 2009

Oranjewoud neemt ingenieursbureau in Frankrijk over

Gouda - Ingenieursbureau Oranjewoud heeft het Franse advies- en ingenieursbureau Antea SA overgenomen. Dit maakte het bedrijf gisteravond bekend. Antea is met circa vierhonderd medewerkers een belangrijke speler in Frankrijk.

Economiezaterdag, 3 oktober 2009

Jongeren denken positief over biologisch eten

Wageningen - Jongeren tussen de 12 en 25 jaar staan positief tegenover biologische voeding. Zij associëren ‘biologisch’ met vers, diervriendelijk en gezond. Verkoopkanalen waar jongeren veel gebruik van maken zoals kantines en stations kunnen nieuwe afzetkanalen zijn voor biologisch voedsel. Dit blijkt uit onderzoek van het Landbouw-Economisch Instituut (LEI).

Hoofdartikelzaterdag, 3 oktober 2009

Bezinning op bezit...

De economische crisis is aanleiding en reden voor bezinning. Economen, politici en anderen hebben ertoe opgeroepen. Daarbij wordt niet alleen gedoeld op de bankiers, maar op iedereen die in het financiële systeem zit. Mensen met een hypotheek, een koopsompolis, een spaarcent en veel bezittingen zouden zich aangesproken moeten voelen.

Regiozaterdag, 3 oktober 2009

De stille kracht van de overblijfouders op school

Heerenveen - Ze zijn een stille kracht in de maatschappij: vrijwilligers die tussen de middag op school eten met kinderen van werkende ouders. De behoefte aan tussenschoolse opvang blijft groeien - en daarmee neemt het potentieel aan overblijfouders af. Een Fries congres aanstaande woensdag moet het belang van dit vrijwilligerswerk onderstrepen.

Regiozaterdag, 3 oktober 2009

De helft minder regen dan gebruikelijk

Leeuwarden - Er is in de afgelopen maanden veel minder neerslag gevallen dan normaal. Ook september maakte geen einde aan de droogte. Gemiddeld over de provincie Fryslân viel zo’n dertig millimeter regen, nog niet de helft van wat normaal in september valt.

Regiozaterdag, 3 oktober 2009

Een weekendje weg met grimmige lading

Leeuwarden - ,,Nieuw bij de politie Fryslân: het weekendarrangement”, begint een zalvende stem. ,,Uw bezoek wordt nu standaard verlengd tot maandagochtend. Geniet van de ruime kamers, het fraaie uitzicht en comfortabele bedden.”

Regiozaterdag, 3 oktober 2009

De Fries heeft een voetafdruk van 4,4 hectare

Leeuwarden - De ecologische voetafdruk van de gemiddelde Fries is 4,4 hectare. Daarmee zitten de Friezen onder het landelijk gemiddelde van 4,7 hectare. Mondiaal valt de Fries in de middenmoot. De Amerikanen leven het milieu-onvriendelijkst.

Regiozaterdag, 3 oktober 2009

Kabinet stemt in met fusie in Zuidwesthoek

Sneek - De fusie tussen de gemeenten Sneek, Wymbritseradiel, Nijefurd, Wűnseradiel en Bolsward kan zo goed als zeker doorgaan. Het kabinet besloot gisteren akkoord te gaan met het fusievoorstel, dat op 1 januari 2011 tot een gemeente van tachtigduizend inwoners moet leiden.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 oktober 2009

Vergadering in Wjelsryp? Die moet wachten tot ‘na Mozes’

Wjelsryp - Iedereen in het dorp heeft ’t erover, zegt Geertje Deinum. Het is Mozes voor en na in Wjelsryp. ,,Alle vergaderingen moeten wachten tot na Mozes.” Lang hoeft het dorp nu niet meer in spanning te zitten: morgen wordt de musical Mozes in het dorpshuis voor zo’n driehonderd mensen opgevoerd.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 oktober 2009

Strijd tussen ‘klassieke’ en ‘randstadchristenen’

Ede - Een van de oorzaken van spanningen die zich voordoen in de communicatie van orthodox christelijke organisaties, is de strijd die in deze organisaties woedt tussen ,,randstadchristenen” en ,,klassieke christenen”. Dat stelt de nieuwe lector aan de Christelijke Hogeschool Ede Jan van der Stoep.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 oktober 2009

Tot rust gekomen in de Drachtster Oasekerk

Drachten - De Protestantse Kerk in Nederland verloor vorig jaar opnieuw tienduizenden leden. Wie zijn de mensen achter die cijfers? Een serie portretten van vertrekkers, maar ook van nieuwkomers binnen de PKN. Vandaag deel 6: Bert Haan (41) trouwt binnenkort in de protestantse wijkgemeente de Oase.

Sportzaterdag, 3 oktober 2009

Henrico Drost: VVV lijkt wel wat op Heerenveen

Leeuwarden - Henrico Drost is dit seizoen door sc Heerenveen verhuurd aan VVV. Zijn contract loopt na dit seizoen af en hij verwacht ook niet meer terug te komen in Fryslân. ,,Je wordt niet voor niets verhuurd.”

Sportzaterdag, 3 oktober 2009

Drachtster Boys brengt blessures in kaart

Drachten - Zaterdag eersteklasser Drachtster Boys is een van de amateurclubs die meewerken aan een groot project van de voetbalbond KNVB en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) om blessures in het voetbal te onderzoeken. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de ontstaanswijze van kwetsuren en blessurepreventie.

Sportzaterdag, 3 oktober 2009

Cambuur zwoegt naar overwinning

Leeuwarden - Cambuur is er gisteravond in geslaagd de nare smaak van de laatste twee duels te weg te spoelen. Tegen Eindhoven was het wederom niet best wat de ploeg van Stanley Menzo liet zien, maar de zege werd ditmaal niet uit handen gegeven. De club naderde koploper Go Ahead Eagles tot op een punt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties