De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 30 januari 2012.

Cultuurmaandag, 30 januari 2012

Slagwerker Klaas Schippers wint solistenconcours

Garyp | Slagwerker Klaas Schippers heeft zaterdag het solistenconcours gewonnen, georganiseerd door de Federatie van Muziekverenigingen en Drumbands in Tytsjerksteradiel. Hij kreeg voor zijn optreden in de 2e divisie 88 punten, goed voor de hoogste score van het concours. Het concours zaterdag in dorpshuis It Geahűs in Garyp, werd voor de 38ste keer gehouden. Acht van de elf bij de federatie aangesloten verenigingen, waren vertegenwoordigd. In totaal deden er 25 solisten mee.

Cultuurmaandag, 30 januari 2012

Friese klarinettiste naar finale van Prinses Christina Concours

Groningen | Klarinettist Astrid den Daas (18) uit Oudeschoot is de enige Fries die door is naar de landelijke finale van het Prinses Christina Concours, een landelijk muziekconcours voor jonge muzikanten. Den Daas won gisteravond een eerste prijs in de Regio Noord-finale van het concours. Samen met cellist Alexander Brychta (14) uit Groningen, klarinettist Gerbrich Meijer (14) uit Winsum en hoornist Rinske van Oosterhout (17) uit Vaassen vertegenwoordigt zij het Noorden tijdens de finale op 31 maart in Den Haag.

Cultuurmaandag, 30 januari 2012

Peter Visser winnaar compositieprijsvraag

Leeuwarden | Componist Peter Visser uit Voorburg is afgelopen weekeinde uitgeroepen tot winnaar van de compositieprijsvraag van het Obe Postma Selskip. Voor de prijs waren zes mensen genomineerd. Veertien componisten hebben meegedaan. Het is de bedoeling dat de winnende compositie op basis van de werken Jűn, Al myn libbens freugden en Ôfskie worden uitgevoerd. De uitvoering is op 12 mei in de kerk in Cornwerd. De Friese dichter Obe Postma leefde van 1868 tot 1963.

Economiemaandag, 30 januari 2012

Atsma wil deal: asbest eraf, zonnepanelen op staldaken

Oudeschip | Staatssecretaris Atsma (Milieu) gaat de vervanging van asbestdaken door zonnepanelen stimuleren. Dat kondigde hij vanochtend aan in het Groningse Oudeschip, waar hij het Landbouwactieplan Hogeland in ontvangst nam.

Hoofdartikelmaandag, 30 januari 2012

Keuzes van het kabinet en rotte plekken

Er is veel te zeggen over de keuzes van het kabinet. Over de invoering van de dierenpolitie, bijvoorbeeld. Die is een wrange uiting van prioriteiten: mensenhandel - vooral van vrouwen - kan onvoldoende worden bestreden door gebrek aan politiemensen. Bovendien kan de dierenpolitie bijdragen aan een uiterst dubieuze houding van mensen ten opzichte van de natuur, van dieren in het bijzonder. Een ander voorbeeld van keuzes die opvallen in het kabinetsbeleid is de invoering van het boerkaverbod. Er zijn enkele honderden vrouwen in ons land die gelaatsbedekkende kleding dragen. Het is duidelijk een maatregel tegen de islam; maatschappelijk gezien verdient de maatregel nauwelijks of geen prioriteit.

Regiomaandag, 30 januari 2012

Lessen over onze voorvaderen op de Friese sleutelsite

Arkum | ,,Prachtich no, allinnich sa’n kaart al. Dęr kinst tiden nei sjen.” - ,,Man, ik fyn kaarten altiten sa moai.” Jan Wyger Aarts en Jan Klaren uit Parrega staan met hun neus op de hoogte- en bodemkaarten van Fryslân van verschillende periodes in de geschiedenis, die in Arkum aan de buitenwand van de keet van de archeologen hangen.

Regiomaandag, 30 januari 2012

Dansen op Adele in een gezellig, lief wereldje

Leeuwarden | Ze moet haar aandacht verdelen over voetbal, paardrijden gitaarspelen en jazzdans, maar dat laatste vindt Roos (9) uit Burdaard wel érg leuk. ,,Ik wil er nog heel lang mee doorgaan”, zegt de danseres van vereniging Turnlust Hallum zaterdag op het Fries Kampioenschap Jazzdans in sporthal Kalverdijkje in Leeuwarden.

Regiomaandag, 30 januari 2012

Bankpassen geblokkeerd

Leeuwarden | Dit weekend hebben zich tientallen nieuwe slachtoffers van de skimmers in de Leeuwarder binnenstad gemeld bij hun bank. Vrijdag werd duidelijk dat de pinautomaat van een winkel aan de Voorstreek maandenlang is gesaboteerd. Oplichters konden bankpassen kopiëren en zo veel mensen geld afhandig maken.

Regiomaandag, 30 januari 2012

Grote kans dat schaatsen ervan komt in Fryslân

Leeuwarden | Aan het eind van de week kan in Fryslân geschaatst worden op ijsbanen en mogelijk ook op ondiepe sloten en vaarten. Dat zegt voorzitter Jan Oostenbrug van de Friesche IJsbond. Hij baseert zich op het huidige weerbeeld en de voorspellingen voor de rest van de week.

Geloof & Kerkmaandag, 30 januari 2012

Internetversie Studiebijbel vernieuwd

Leeuwarden | De internetversie van de Studiebijbel is vernieuwd. Stichting Centrum voor Bijbelonderzoek biedt daarom de mogelijkheid om twee maanden gratis kennis te maken met de internetversie. De Studiebijbel bevat naast verschillende Bijbelvertalingen een uitgebreide verklaring van de tekst en achtergrondstudies. Er kunnen nu onder meer ook illustraties worden toegevoegd aan de commentaren. Info: www.studiebijbel.nl.

Geloof & Kerkmaandag, 30 januari 2012

Schaijk-Reek parochie van het jaar

Hilversum | De Parochie Heilige Antonius Abt uit Schaijk-Reek is parochie van het jaar geworden. De parochie uit het bisdom Breda verdiende de uitverkiezing omdat de Brabanders erin geslaagd zijn het geloof van de kerk naar de samenleving te brengen. Ze doen dat door een zogenoemde ‘geloofsmissie’, die negen dagen achter elkaar duurt, en die voor alle doelgroepen in het dorp bedoeld is. De jaarlijkse verkiezing is door de omroep RKK.

Geloof & Kerkmaandag, 30 januari 2012

Pastoor De Kruijf stopt vanwege celibaat

Den Bosch | Pastoor-deken Rudy de Kruijf uit Wijchen heeft aan het bisdom Den Bosch laten weten niet verder te willen gaan als priester. Hij wil de celibataire levensstaat niet langer als leidraad nemen voor zijn leven. De Kruijf vroeg in november aan de bisschop om een tijd van bezinning om persoonlijke redenen. Hij was naar eigen zeggen ,,zoekende naar zijn plek in de kerk.’’ De bisschop gaf hem die ruimte en onthief hem van zijn taken in Wijchen. De pastoor-deken koos voor het priesterschap in 1998 en werkte sindsdien in verschillende parochies in het bisdom.

Geloof & Kerkmaandag, 30 januari 2012

‘Kerkdienst’ verdwijnt in de jeugdcultuur 3.0

Ze ziet dat jongeren vaak in verschillende werelden leven. Compartimenten, noemt ze het. „En tussen die compartimenten hebben ze schotten gezet”, aldus Sabine van der Heijden.

Geloof & Kerkmaandag, 30 januari 2012

Door de crisis komt er meer op het bord van diakenen

Veenendaal | Door de economische crisis komt er steeds meer terecht op het bord van diakenen. Het diaconaat wordt belangrijker in een maatschappij waarin de overheid zich terugtrekt, aldus prof. dr. Teus Hofman zaterdag op de landelijke diakenendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Hij noemde in het bijzonder de zorg voor ouderen.

Geloof & Kerkmaandag, 30 januari 2012

Bernard Smilde geprezen in Grote Kerk

Leeuwarden l In een volle Grote Kerk te Leeuwarden zijn zaterdag drie boeken aangeboden aan dr. Bernard Smilde, ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag. Dr. J.D.Th. Wassenaar bood een verzamelbundel aan met artikelen over de bonte verscheidenheid aan werkzaamheden van ds. Smilde: Dr. Bernard Smilde - Tűzenpoat en trochsetter. Een boek onder redactie van Wassenaar en Jan Breimer.

Sportmaandag, 30 januari 2012

Bouwmeester komt net tekort voor het goud

Miami | Zeilster Marrit Bouwmeester uit Warten heeft bij de wereldbekerwedstrijden zeilen in Miami in de olympische Laser Radial klasse de zilveren medaille gewonnen. De Friese wereldkampioene, die in de medalrace (dubbele punten) als negende eindigde, kwam acht punten tekort op de Chinese Lijia Xu.

Sportmaandag, 30 januari 2012

De Oldehove is bijna zeker van de ereklasse

Leeuwarden | De dammers van De Oldehove zijn nog één punt verwijderd van de ereklasse. In Leeuwarden won de ploeg zaterdag nipt van de nummer voorlaatst Westerhaar 2 (11-9), waardoor De Oldehove met nog twee duels te gaan vier punten voorsprong heeft op de achtervolgers. In de ereklasse liep Damcombinatie Fryslân tegen een ontluisterende 3-17 nederlaag aan tegen Westerhaar 1. Daardoor is de ploeg al definitief veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie.

Sportmaandag, 30 januari 2012

Heerenveen laatste op NK ijshockey voor vrouwen

Heerenveen | Het eerste Nederlands kampioenschap ijshockey voor vrouwen is een prooi geworden voor het team van Zuid-Nederland uit Geleen, voor Tilburg en Groningen. De organiserende vereniging uit Heerenveen eindigde in een deelnemersveld van vier op een vierde plaats. ,,Dat valt altijd tegen, maar we hebben heel veel plezier gehad”, aldus Mandy Gooijer. ,,Het was een succes en is zeker voor herhaling vatbaar. Maar dan moet een andere baan het maar organiseren.”

Sportmaandag, 30 januari 2012

Aris gaat, met de borst vooruit, onderuit

Groningen | Lasaulec Aris is zaterdagavond in de noordelijke derby in Groningen strijdend ten onder gegaan (80-73). De Leeuwarder basketballers hielden vrijwel de hele wedstrijd gelijke tred met de titelkandidaat, maar moesten in de laatste minuten alsnog het hoofd buigen. Het derde verlies op rij was om die reden zuur, maar bood tegelijkertijd wel uitzicht op betere tijden.

Sportmaandag, 30 januari 2012

Sliedrecht geeft Sneek een lesje in topvolleybal

Sneek | De term ‘scorebordjournalistiek’ betekent meestal dat een uitslag niet alles hoeft te zeggen over het wedstrijdverloop. Zaterdagavond in Sneek was dat echter wel zo. ,,De cijfers zeggen genoeg”, concludeerde trainster Petra Groenland, na de 0-3 nederlaag van VC Sneek tegen Sliedrecht Sport.

Sportmaandag, 30 januari 2012

Harkemase Boys werkt aan zelfvertrouwen

Rijssen - Oebele Schokker had vrijdag een goed gevoel over het duel van Harkemase Boys tegen Excelsior’31. ‘Morgen de punten ophalen’, schreef hij op Facebook. De zege kwam er; dat was goed drie punten, maar vooral ook voor het zelfvertrouwen.

Sportmaandag, 30 januari 2012

Fries juniorensucces bij World Cup in Collalbo

Collalbo | Schaatsster Antoinette de Jong (16) heeft twee medailles gepakt bij de World Cup voor junioren in het Italiaanse Collalbo. De Rottumse won goud op de 1000 meter (1.19,97) en brons op de 1500 meter. Letitia de Jong (Feanwâlden) pakte drie keer zilver; op de 500 meter (twee keer) en 1000 meter.

Sportmaandag, 30 januari 2012

Heerenveen warmt zich op voor drukke week

Met drie wedstrijden in zeven dagen tijd begon sc Heerenveen zaterdag een drukke week met een makkie. Utrecht betekende met 2-0 een prettig opwarmertje voor het bekerduel van morgenavond tegen Vitesse.

Sportmaandag, 30 januari 2012

Was ik maar een...

Ambities. Wie heeft ze niet? Ik heb ze ook. Door de jaren heen kun je er steeds meer afvinken of juist uit je hoofd zetten. Velen bleken niet realistisch, voor anderen kwam ik tekort en sommigen kan ik nog steeds waarmaken. En dan is er altijd nog die ene waarvan je inmiddels weet: daarvoor is het te laat. De ‘Was-ik-maar...-ambitie’. Jep. Ik heb ’m.

Sportmaandag, 30 januari 2012

‘In mijn stoutste dromen denk ik aan de dubbel voor Heerenveen’

Voor het eerst dit seizoen heeft Heerenveen een stek veroverd in de top vijf van de eredivisie. De ploeg staat op gelijke hoogte met Ajax en Feyenoord en de achterstand op koploper PSV bedraagt zeven punten. Er is dus van alles nog mogelijk. Maar kan Heerenveen ook een gooi doen naar de landstitel?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties