De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 30 november 2002.

Achtergrondzaterdag, 30 november 2002

Je zult er maar wonen

Quote van de week: ,,Eigenlijk is ieder voorstel van B en W een voorstel van de coalitiepartijen.’’

Analysezaterdag, 30 november 2002

Het onvermijdelijke eigenbelang

Zondag overleed John Rawls (1921), die wordt beschouwd als de grootste politieke filosoof van de vorige eeuw. Hij maakte naam met zijn denken over wat een rechtvaardige samenleving is. De beste combinatie van individuele vrijheid en gelijke kansen voor iedereen, zei hij, bereik je door de maatschappij zó in te richten als je zou willen dat-ie was als je nog niet wist welke rol je daarin zou krijgen: rijk of arm, ziek of gezond, intelligent of dom. In dat geval kiest iedereen de vorm die het meest fair is. In dat geval wel ja – in de praktijk handelt het gros van de mensen vanuit een specifiek eigenbelang.

Bijschriftzaterdag, 30 november 2002

Advent

Zondag is de eerste zondag van de Adventstijd. In de Adventstijd worden we ons opnieuw bewust van onze hoop en verwachting.

Cultuurzaterdag, 30 november 2002

‘Coopmanshűs geen etalage’

Franeker – De Stichting Vrienden van museum ’t Coopmanshűs in Franeker is boos op het lokale CDA. De grootste raadsfractie keert zich tegen de toekomstplannen van het museumbestuur en vindt dat het museum drastisch moet inkrimpen. De stichting verwijt de partij dat ze van het museum een ,,veredelde etalage’’ wil maken.

Cultuurzaterdag, 30 november 2002

Jorwert speelt 125 jaar toneel

Jorwert - Met subsidie van de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente konden boerenarbeiders in Jorwert vroeger naar de voorstellingen van toneelvereniging De Harmonie. De kerkvoogdij trakteerde de arbeiders op koffie, koek en twee borrels.

Economiezaterdag, 30 november 2002

Qprijs wil openheid in prijzen melkquotum

Kantens – De prijsvorming voor melkquota speelt zich te veel achter een ,,grijs doek’’ af. Dat zegt Jan Schouten uit Kantens, een van de initiatiefnemers achter Qprijs, een informatiebank voor koop- en leaseprijzen van melk.

Hoofdartikelzaterdag, 30 november 2002

Het spreken van de kerken…

Demissionair minister Donner van Justitie heeft zich nadrukkelijk tot de kerken gewend met een oproep om als kerken mee te doen aan het publieke debat. De minister legde een zekere klem in zijn oproep: het is nu de tijd voor de kerken om mee te doen aan dat debat, of de kerken dienen voortaan te zwijgen. Donner sprak zijn woorden als minister, maar in zijn betoog klonk de betrokkenheid bij het onderwerp mee; hij was actief in zijn kerk.

Regiozaterdag, 30 november 2002

Friese scholen helpen leerling niet hogerop

Leeuwarden – Basisscholen in Fryslân halen niet het beste uit hun leerlingen. Kinderen van laaggeschoolde ouders worden niet genoeg gestimuleerd om zelf een hoger opleidingsniveau te bereiken. Leerkrachten zijn vaak gefrustreerd en gedemotiveerd door de lage verwachtingen die ouders hebben over de vervolgopleiding van hun kind.

Regiozaterdag, 30 november 2002

Europees geld voor Lauwersland

Anjum - Vijf projecten in Noordoost-Fryslân en Noordwest-Groningen maken grote kans op Europese subsidie. De Leader Actie Groep (LAG) van Lauwersland heeft afgelopen week vijf initiatieven uit de regio goedgekeurd voor financiële steun. Daarmee ligt het voor de hand dat Brussel gaat meefinancieren in de projecten.

Regiozaterdag, 30 november 2002

‘Der is al sa’n soad ferlern gongen’

Easterein - Is het Komelkershúske in Easterein het wel of niet waard om aangewezen te worden als Rijksmonument? Met deze vraag worstelt momenteel de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Wordt het pand aan de Tsjerkebuorren niet erkend als monument, dan is de kans groot dat het onder de slopershamer valt.

Regiozaterdag, 30 november 2002

Contouren oude borg terug

Grootegast - Het voormalige borgterrein Rikkerda ten noorden van Grootegast en ten oosten van Lutjegast moet weer zichtbaar worden voor publiek. De gedempte grachten moeten weer hergraven worden en de boomsingels in ere hersteld.

Regiozaterdag, 30 november 2002

‘Wijk Zuiderburen mist voorzieningen’

Leeuwarden – De wijk Zuiderburen in Leeuwarden ontbeert belangrijke voorzieningen zoals openbaar vervoer, huisarts, tandarts, apotheek en winkels. Dat stelt de SP in een brief aan B en W van Leeuwarden.

Regiozaterdag, 30 november 2002

Inspectie sleept school voor de rechter

Drachten – Schoolkamp, ouderavond, huisbezoek, proefwerken nakijken, vakbladen lezen: leerkrachten in het basisonderwijs besteden ook buiten het lesrooster nogal wat tijd aan het werk.

Regiozaterdag, 30 november 2002

Friese alliantie tegen ‘natuursentiment’

Roodkerk - De overheid moet rationeler te werk gaan bij het bedenken van wetgeving die de natuur moet beschermen. De besluitvorming over natuurbescherming wordt nu teveel beheerst door emoties. Dat is slecht voor de natuur.

Regiozaterdag, 30 november 2002

Groeistop voor kleinere dorpen Noordwesthoek

Leeuwarden – Nieuwe woningen, bedrijven en voorzieningen in Noordwest-Fryslân moeten in de toekomst (2010-2030) worden geconcentreerd in Leeuwarden, Harlingen, Franeker en Burgum. Daarbuiten mag slechts beperkt uitgebreid worden. Concentratie is nodig om de kwaliteit van het landschap te behouden en rust en ruimte te waarborgen.

Regiozaterdag, 30 november 2002

Vuurwerkopslag komt definitief naar de Kollumerwaard

Munnekezijl – De oude kruitfabriek in de Kollumerwaard wordt één van de twee vuurwerkopslagplaatsen in Nederland.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 november 2002

‘Christendom is Indonesië vreemd’

Amsterdam - Bijna vijf eeuwen nadat de eerste katholieke Europeaan de eilandengroep betrad, is het christendom in Indonesië volgens theoloog Ebenheser Trimargono Meytras nog altijd iets vreemds.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 november 2002

Cake voor bouwers van ‘fermanje’

Buitenpost – 24 jonge mensen uit acht verschillende landen die naar Fryslân komen om een kerk te bouwen. In Buitenpost weten ze het nog als de dag van gisteren.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 november 2002

Reorganisatie bij uitgeverij ‘Elisabethbode’

Ruurlo - Uitgeverij EB Media te Ruurlo gaat in januari volgend jaar reorganiseren om de dit jaar opgelopen verliezen op te vangen. De gemaakte kosten zijn volgens de uitgeverij zo toegenomen dat ingrijpen in met name de personeelskosten onvermijdelijk is.

Sportzaterdag, 30 november 2002

Cambuur na rust passievol naar remise

Leeuwarden – Cambuur behaalde vrijdagavond tegen Helmond Sport een zwaarbevochten puntje. Het was voor de Leeuwarders het eerste gelijke spel in deze competitie. Domineerden en scoorden de bezoekers voor rust, Cambuur trok na rust passievol de zaak in evenwicht. Jan Bruin, wie anders, tekende voor de gelijkmaker via een strafschop.

Sportzaterdag, 30 november 2002

De Haan ziet het weer dit keer als voordeel

Heerenveen – SC Heerenveen zal zondag in de uitwedstrijd tegen Groningen wederom vol aan de bak moeten. De belangen zijn deze keer wel erg groot. Trainer Foppe de Haan weet wat hen te doen staan. ,,Winnen; dat is duidelijk. Het wordt een hectisch duel. Als we winnen, doen we goede zaken.”

Sportzaterdag, 30 november 2002

Sander van Gessel: ‘We hebben allebei de punten hard nodig’

Groningen – In het Oosterpark strijden zondag FC Groningen en SC Heerenveen om de titel ‘Trots van het Noorden’. De noordelijke derby is dit seizoen vanwege de slechte seizoenstart en de bescheiden positie die beide ploegen innemen op de ranglijst, meer beladen dan andere jaren. Dat onderkent ook de 26-jarige Sander van Gessel die ruim een jaar onder contract stond bij de Friese ploeg, maar begin vorig seizoen terugkeerde naar zijn oude liefde.

Sportzaterdag, 30 november 2002

Flyers onderuit in Nijmegen

Nijmegen – Formido Flyers is de bonusronde slecht begonnen. In Nijmegen liepen de Friese ijshockeyers vrijdag tegen een 4-0 nederlaag aan. Heerenveen had wel pech want de ploeg van Dave Hysrky telde toch 38 schoten op het vijandelijke doel. De laatste drie goals van Nijmegen vielen uit powerplaysituaties.

Weerzaterdag, 30 november 2002

Af en toe zon

Vanmiddag is het meest droog met lokaal wat zon bij 8 graden. Vanavond en vannacht volgt er lichte regen bij 6 graden. Morgen is er eerst mist en lichte regen, later wordt het droog en met af en toe zon wordt het 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties