De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 30 november 2004.

Achtergronddinsdag, 30 november 2004

Ziekteverzuim als epidemie

Ziekteverzuim is veel meer een sociaal probleem dan een echt medisch probleem. Dat stelde emeritus-hoogleraar prof. dr Doeke Post tijdens het symposium D iagnose van een samenleving: de epidemie van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, georganiseerd door de Stichting Project Leefbaar Friesland in samenwerking met VU podium. De epidemie van verzuim en arbeidsongeschiktheid kan alleen dan tot staan worden gebracht als we in de samenleving de discussie op gang brengen over de zin van werken, als we gaan praten over de werkelijke oorzaken van de epidemie, zo stelde Post.

Bijschriftdinsdag, 30 november 2004

Magnificat

‘Mijn ziel maakt groot de Here’

Cultuurdinsdag, 30 november 2004

Schoonheidsfoutjes in S(w)ing

Lang en intensief is er gerepeteerd om de theaterproductie S(w)ing tot een succes te maken, een productie ontstaan door de samenwerking van het Fries Jeugd Orkest, het Fries Jongerenkoor en de dansgroep Dance Explosion respectievelijk onder leiding van Theo Brouwer, Saskia Heeringa en choreograaf Raymond Guzman.

Cultuurdinsdag, 30 november 2004

Mislukt sociaal en politiek statement bij Rast Theater

De problematiek van de allochtone gastarbeider is in de loop der jaren in de media en diverse televisieprogramma’s uitvoerig naar voren gekomen. Wat dreef hen om vrouw en kind te verlaten om vies werk te verrichten waar wij Nederlanders onder meer te beroerd voor waren? Wat ging er in hen om op het moment dat ze Nederland betraden met schoenen die eerder nog op Turkse bodem herinneringen achterlieten?

Cultuurdinsdag, 30 november 2004

Mozart, Bach en Haydn bij Oratorium Bolsward

De Oratoriumvereniging Bolsward heeft een goede naam voor wat betreft hun jaarlijkse uitvoeringen. Ze worden gekenmerkt door accuratesse en muzikaliteit. Het programma van het najaarsconcert dat gistermiddag in de Martinikerk te Bolsward plaatsvond kan wederom als geslaagd de analen van dit bijna zestig jaar bestaande koor ingaan.

Dossierdinsdag, 30 november 2004

Leuk hebbedingetje, maar niet meer dan dat

Met het jaar 2005 in aantocht zijn her en der nieuwe agenda’s en diverse kalenders verkrijgbaar, zoals de Mannen in Oranje scheurkalender 2005 . Een kalender waarbij op verschillende manieren voetballers worden belicht die zich international mogen noemen en waarin ook een plaatsje is ingeruimd voor verhaaltjes over bondscoaches en over bepaalde interlands die het Nederlands elftal ooit afwerkte.

Dossierdinsdag, 30 november 2004

Het goed verstopte jongetje in de analyticus

In het dit voorjaar verschenen Alle ballen op Heintje, jeugdherinneringen doet Hugo Borst verslag van zijn vriendschap met Heintje, de Zwarte Parel van de Kralingse voetbalclub WIA. Die was zo goed was dat iedereen de bal naar hem moest schieten, dan zorgde hij voor de doelpunten.

Economiedinsdag, 30 november 2004

Vrijspraak Wildeboer om hygiënegeschil

Hengelo - Inzake een langslepende hygiënegeschil met de Voedsel en Warenautoriteit (Keuringsdienst van Waren) is A. Wildeboer, eigenaar van slachterij Friesland Vlees, door het Leeuwarder Gerechtshof gisteren vrijgesproken. Ruim drie jaar geleden is Wildeboer beboet door de Keuringsdienst voor Waren die ten onrechte een keuring uitvoerde op een locatie in Hollandscheveld waar ze niet bevoegd waren. De slachter stelt dat zijn bedrijf imagoschade heeft opgelopen door het geschil.

Economiedinsdag, 30 november 2004

Miljoenenomzet na reis Baltische staten

Meppel - De exportreis naar Letland, Estland en Litouwen van dit voorjaar heeft voor de deelnemende noordelijke bedrijven tot dusver 1,6 miljoen euro extra omzet opgeleverd. Daarbovenop geven zij voor 2005 nog eens een prognose van 3,6 miljoen. Dat meldt de Kamer van Koophandel. Zowel in mei als in juni bezocht een groep ondernemers de Baltische landen. In totaal maakten 24 bedrijven uit Groningen, Fryslân en Drenthe van deze mogelijkheid gebruik.

Hoofdartikeldinsdag, 30 november 2004

Het boek van een Kamerlid…

We moesten ons vooral erg zorgen maken over het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. En terecht. Na de geuite bedreigingen was het Kamerlid haar leven niet meer veilig en ze moest onderduiken. De confrontatie met een reële doodsbedreiging is vreselijk. Naarmate de duur van haar afwezigheid in de Kamer langer werd, kwam er een nieuw aspect aan de zorgen. Sommigen suggereerden dat Ayaan Hirsi Ali wellicht niet mócht terugkomen in de Kamer en dat het haar onmogelijk wordt gemaakt haar parlementaire werk te doen. In een interview in NRC Handelsblad zegt ze gisteren echter dat haar het werken in de Kamer helemaal niet onmogelijk wordt gemaakt. Maar ze heeft er voor gekozen om ‘ergens’ te verblijven, vrijwel volledig afgeschermd van familie, vrienden, collega’s. Ze ‘geeft er de voorkeur aan’ te werken aan een boek, dat handelt over de Verlichting, specifiek toegesneden op de weg die de islam moet gaan: van de religie naar de Rede. Want dat is haar missie: het voeren van een ideologische strijd tegen de islam. Die moet ‘mensvriendelijk’ worden via de revolutie van de Rede.

Regiodinsdag, 30 november 2004

Veel zeer onder het oppervlak

Leeuwarden - Hoe leeft ‘het volk’ verder na Van Gogh, Awa, Uden en Fetter? Het precieze antwoord daarop blijft misschien wel voor altijd onduidelijk of op zijn minst abstract. Na een debat gisteravond is het wel iets helderder geworden wát er leeft onder veel mensen na de gebeurtenissen van de bijna voorbije herfst. En dat iedereen vooral moeten blijven praten met elkaar. In Theater Romein in Leeuwarden waren ongeveer driehonderd inwoners bijeen uitnodiging van burgemeester en wethouders. Geen incrowd of vaste circuitjes, maar een afspiegeling van de stad: de pas afgestudeerde allochtone jongen, blanke vijftigers uit een gegoede nieuwbouwwijk, een homoseksuele allochtoon, een ‘rode’ vrouw die parallellen legt tussen haar eigen emancipatie twintig jaar geleden en die van de allochtone vrouw, een werkloze Marokkaanse vader met eveneens werkloze kinderen van in de dertig die zijn buurman het woord liet voeren wegens een taalbarrière, allochtone jongeren uit de voormalige probleembuurt Heechterp, de blanke student die in zijn eigen kroegen en sportschool ‘hen’ nergens tegenkomt terwijl hij wel wil kennismaken, Cambuuraanhangers, tweede generatie allochtone vrouwen, een Lekkumse die vindt dat iedereen alles véél te serieus neemt, Leeuwarder pur sang Auke de Sloper en natuurlijk ook vertegenwoordigers van organisaties zoals Kleurrijk Beraad en de Raad van Kerken.

Regiodinsdag, 30 november 2004

‘Eigen boom’ goed terug te vinden

Buitenpost – Bij de aanplant van een nieuw bos worden zo veel bomen geplant dat uiteindelijk maar 10 procent groot hoeft te worden om tot een volwaardig bos uit te kunnen groeien. De rest legt in de loop van de tijd het loodje in ‘de strijd tussen de sterksten’.

Regiodinsdag, 30 november 2004

Nog eens 27 hengsten naar de tweede ronde

Ermelo - Van de 27 jonge Friese hengsten die op de tweede keuringsdag, gisteren, zijn aangewezen voor de tweede bezichtiging op 21 januari in Leeuwarden komen er zes uit Fryslân en één uit de Noordoostpolder, eigendom van Fries-om-utens D. Hoekstra. Het afgelopen weekeinde werden al achttien hengsten aangewezen voor de tweede bezichtiging.

Regiodinsdag, 30 november 2004

Toch uitzicht op rioolbijdrage van Wetterskip

Leeuwarden – Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân heeft toch een manier gevonden om een financiële bijdrage te leveren aan de sanering van de afvalwaterverwerking in het buitengebied.

Regiodinsdag, 30 november 2004

Een glimlach op die gezichtjes

Leeuwarden – Jaren geleden werd hij met ontferming bewogen door wat hij in Sint Petersburg zag. Op een Discovery-reis van Agapè werd Tjitse Walinga uit Scharnegoutum geconfronteerd met het leed van de Petersburgse straatkinderen.

Regiodinsdag, 30 november 2004

Steeds meer vrouwen in de WAO

Leeuwarden – Steeds meer vrouwen worden arbeidsongeschikt. Deels komt dat doordat steeds meer vrouwen aan het werk gaan. Het kortdurende ziekteverzuim neemt weer toe, het lange ziekteverzuim neemt af.

Regiodinsdag, 30 november 2004

Robot doet voortaan domme werk

Hurdegaryp – De medewerkers van Apotheek Hardegarijp hebben sinds de zomer meer tijd voor hun klanten. Een robot heeft het meeste magazijnwerk overgenomen. Zaterdag was het open dag.

Regiodinsdag, 30 november 2004

‘Overheid steunt mkb te weinig’

Hurdegaryp – Zijn speciaalzaak voor gazon-, tuin- en parkmachines draait nog prima, hij zit midden in een ambitieuze uitbreiding en hij geeft werk aan een team van twintig medewerkers. Je zou zeggen dat Hooghiemstra Hardegarijp bv een gewaardeerd bedrijf is binnen de gemeente Tytsjerksteradiel, maar zo voelt bedrijfsleider Willem Hooghiemstra het niet.

Regiodinsdag, 30 november 2004

De briesende sfinxen die nooit briesen

Steggerda – De deur achter je dichttrekken in de zomer, twee dagen voor je van vakantie terugkomt de thermostaat vast omhoog laten zetten en een schoorsteen die eigenlijk overbodig is. Dat zijn een paar opvallende bevindingen uit een onderzoek naar energieverbruik in vier zonnewoningen in Steggerda. De bewoners werkten twintig maanden mee aan een onderzoek naar het verschil tussen de theorie en de praktijk van wonen in een energiezuinig huis.

Regiodinsdag, 30 november 2004

Weerribben is de mooiste plek

Ossenzijl/Moddergat - De Weerribben is de mooiste plek van Nederland. Met een miniem verschil van slechts 1300 stemmen versloeg het nationaal park in de kop van Overijssel Moddergat. ,,It is jammer dat wy it net wurden binne’’, zegt Folkert Elzinga van Dorpsbelang Paesens-Moddergat. ,,Mar twadde is ek moai.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 30 november 2004

Ledenregistratie kost 2,3 miljoen

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat 2,3 miljoen euro uittrekken voor een compleet nieuw systeem voor landelijke ledenregistratie (LLR). Die wordt gebaseerd op internet-technologie ( web-based ). Plaatselijke gemeenten kunnen straks via de computer inloggen op een landelijke computer.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 november 2004

230 Mensen bellen met ‘luisterlijn’ kerken

Den Haag - In vier dagen tijd hebben 230 mensen gebeld naar de speciale Luisterlijn die de Raad van Kerken had geopend in de nasleep van de moord op Theo van Gogh. Bezorgdheid scoorde het hoogst onder de bellers, zowel christenen, als moslims en niet-gelovigen. Boosheid was er ook, zowel tegen de overheid, de media, de kerken als tegen moslims.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 november 2004

Baptisten stellen ‘scheidsgerecht’ in voor geschillen

Leeuwarden – De Unie van Baptistengemeenten in Nederland heeft een Scheidsgerecht ingesteld. Dit nieuwe driekoppige college wordt belast met de beslechting van geschillen in de Uniegemeenschap. Dat meldt het ledenorgaan De Christen .

Sportdinsdag, 30 november 2004

De ‘Bad Blue Boys van Dinamo Zagreb deinzen nergens voor terug

Zagreb – SC Heerenveen zal donderdagavond in de derde wedstrijd van het UEFA Cuptoernooi tegen Dinamo Zagreb kennis maken met de ‘Bad Blue Boys’, één van de meest fanatieke supportersgroepen in Europa.

Sportdinsdag, 30 november 2004

Heerenveen 2 verliest in Utrecht

Utrecht – Het beloftenteam van Sportclub Heerenveen heeft maandagavond een 3-1 nederlaag geleden tegen FC Utrecht 2. De zege van de Domstedelingen was verdiend, omdat de thuisclub meer energie in de wedstrijd durfde te stoppen.

Sportdinsdag, 30 november 2004

Jong Cambuur te sterk voor FC Groningen

Leeuwarden – De beloften van Cambuur Leeuwarden hebben zich maandagavond redelijk gemakkelijk kunnen ontdoen van Jong Groningen: 3-1.

Sportdinsdag, 30 november 2004

Bij de Leij uitgeschakeld op WK snooker

Veldhoven – Gerrit bij de Leij uit Appelscha is op het WK snooker voor amateurs in Veldhoven kansloos voor de eindronde. De Fries haalde maandag in zijn partij tegen Richy McDonald nog wel een 3-0 achterstand op, maar moest in de slotframe de zege toch aan de Schot laten. In het damestoernooi werd nationale kampioene Saskia Smits eveneens uitgeschakeld. Smits verloor gisteren met 0-3 van de Belgische Wendy Jans.

Sportdinsdag, 30 november 2004

Yntema op herhaling in Sinterklaasloop

Bolsward - Hella Yntema heeft maandagavond haar zege van de 7800 meter lange Sinterklaasloop in haar eigen woonplaats Bolsward geprolongeerd. De atlete van het Leeuwarder Lionitas bleek een maatje te groot voor de rest, van wie Nelien Zeldenrust (Woudsend) de tweede plaats voor zich opeiste.

Weerdinsdag, 30 november 2004

Winterse neerslag

Morgen is er kans op winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw met regen of motregen. Vannacht is er kans op mist bij minima rond -1 graad. In de ochtend lokaal kans op gladheid. Morgen wordt het maximaal zo’n 3 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties