De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 november 2007.

Cultuurvrijdag, 30 november 2007

Musical over Leeuwarder buurthuis

Leeuwarden - Ze hebben hard gewerkt, de bewoners van de Leeuwarder wijk Tjerk Hiddes. Hier en daar is misschien al sprake van plankenkoorts, want vanavond staan zij in Tryater met de buurtmusical Earpelsoep achter de grananiums. Maar liefst vijftig volwassenen én vijftig schoolkinderen werken mee aan het stuk dat in ‘onvervalst Liwwadders’ wordt opgevoerd.

Economievrijdag, 30 november 2007

Grote voorraad appels en peren

Zoetermeer - De voorraad appels en peren bij de Nederlandse fruittelers is dit jaar groot. Volgens cijfers van het Productschap Tuinbouw was de voorraad appels begin deze maand 278.000 ton. Vorig jaar was dat nog 260.000 ton. De grotere voorraad is volgens een woordvoerder vooral het gevolg van goede groeiomstandigheden. ,,Het areaal is namelijk dit jaar net iets minder dan vorig jaar.” Het areaal waarop appels worden geteeld, ligt dit jaar rond de 9500 hectare.

Economievrijdag, 30 november 2007

3 procent van bieten zit nog in de grond

Leeuwarden/Bergen op Zoom - In Fryslân hebben loonwerkers en akkerbouwers de oogst van suikerbieten bijna achter de rug. Volgens onderzoeksinstituut voor de suikerbietenteelt IRS zit er in heel Fryslân nog 3 procent van de bieten in de grond. Begin vorige week was dat in het Noorden van de provincie nog 15 procent. In het zuiden was dat toen 9 procent. In de Noordoostpolder is de te rooien hoeveelheid in een week afgenomen van 20 naar 9 procent van het areaal.

Economievrijdag, 30 november 2007

Tadema neemt Abma Bouw over

Leeuwarden - Tadema Bedrijven neemt alle activiteiten van Abma Afbouw uit Exmorra over. Onder Tadema Bouwbedrijf maakt Abma Bouw een doorstart onder de naam Abma Tadema Bouwbedrijf. De acttien medewerkers van het onlangs failliet verklaarde bouwbedrijf blijven vooralsnog werken vanuit de huidige locatie in Exmorra.

Economievrijdag, 30 november 2007

‘Biologisch eten niet met luchttransport’

Utrecht - Soil Association, de Engelse zusterorganisatie van Biologica voor de biologische landbouw, wil beperkingen stellen aan het luchttransport van biologische producten. Het luchttransport moet fors worden verminderd omdat het tegenstrijdig is met de missie van de sector. Schoon produceren is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is de wijze waarop de producten bij de consument komen.

Hoofdartikelvrijdag, 30 november 2007

Leerlingen, scholen...

De Kamer heeft het niet voor elkaar gekregen, de docenten niet, maar de leerlingen wel: de kwaliteit en de organisatie van het onderwijs worden samenlevingsbreed besproken. En de discussie wordt niet vervuild door strategische of verhullende opmerkingen.

Regiovrijdag, 30 november 2007

Frysk Festival zoekt straks de dorpen op

Leeuwarden - Met speciale arrangementen wil de organisatie van het Frysk Festival cultuurliefhebbers uit Nederland, België en Duitsland naar de provincie trekken.

Regiovrijdag, 30 november 2007

Scholieren zien af van demonstratie

Leeuwarden - De organisatoren van de scholierenactie die vanochtend op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden zou plaatsvinden, hebben de betoging gistermiddag afgelast. De leerlingenraden van osg Piter Jelles en het chr. gymnasium Beyers Naudé deden dit vanwege berichten dat scholieren de actie wilden aangrijpen om relletjes te schoppen.

Regiovrijdag, 30 november 2007

Houten bruggen duurder

Sneek - De bouw van twee grote houten bruggen over de A7 in Sneek kost 1,5 tot 2 miljoen euro meer dan verwacht. Of beide bruggen wel gebouwd worden is daarom onzeker geworden en wordt pas in de zomer duidelijk. Dat maakte gedeputeerde Adema vanochtend bekend op een bijeenkomst in Sneek.

Regiovrijdag, 30 november 2007

Gewonden bij grote brand Heerenveen

Heerenveen - Bij een grote brand in het centrum van Heerenveen zijn vanmorgen drie mensen gewond geraakt. Twee van hen sprongen vanaf de eerste verdieping uit het raam toen zij ontdekten dat hun woning boven een kledingzaak aan de Dracht in brand stond. De derde was een omstander. Het is de zoveelste brand in het centrum van Heerenveen in korte tijd.

Regiovrijdag, 30 november 2007

‘CU-gedoe schaadt christelijke politiek’

De onderhandelaars Piet Adema en Albert Oostland hadden moeten vasthouden aan de kandidatuur van Sicco Boorsma voor het gedeputeerdeschap. Gedeputeerde Adema erkent de in het rapport geconstateerde fouten en tekortkomingen bij de coalitievorming. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van Adema en Boorsma. ,,Achteraf bezien hadden we in de gesprekken met de informateur, het CDA en de PvdA moeten vasthouden aan de kandidatuur van Boorsma.” In een persoonlijk gesprek zijn gemaakte fouten uitgesproken en beleden. Boorsma zegt desgevraagd Statenlid te blijven.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 november 2007

Gilmann-orgel uit Paesens na 23 jaar weer in vorm

Paesens - Na 23 jaar klinken de tonen van het authentieke Gilmann-orgel weer in de hervormde kerk in Paesens. Een jaar lang nam orgelbouwer Bakker & Timmenga het historische orgel onder handen. Vandaag wordt het orgel feestelijk in gebruik genomen.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 november 2007

‘God huilt, maar wij blijven oordelen’

Amersfoort - Aids, ach ja, aids; wat moeten we er nog mee? 33 miljoen geïnfecteerden? Sorry, maar dat soort getalletjes gaan het voorstellingsvermogen ver te boven en bovendien: het is al zo uitgekauwd. Maar, werpt de Zuid-Afrikaanse Logy Murray tegen, bekijk die statistieken nu eens door Gods ogen. ,,Het is iets waar Hij om huilt.”

Sportvrijdag, 30 november 2007

De grondlegger van het ‘wilde’ hardfietsen

Sneek - Willem Visser is postuum geëerd met de Gonnie Brouwer Waarderingsprijs. Voor de vorige week dinsdag op 74-jarige leeftijd overleden Sneker bestond het leven uit het leveren van sportieve prestaties. Ook hij was organisator, initiator en trainer. Volgens de jury met vertegenwoordigers van de Friese sportpers was Visser ,,veeleisend, voor zichzelf en zijn omgeving. Allround, zowel als sporter, trainer, organisator en initiator. Motiverend voor zijn pupillen en dienstbaar aan de maatschappij.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties