De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 30 november 2009.

Cultuurmaandag, 30 november 2009

Vertaalster Tryntsje van der Zee (69) overleden

Leeuwarden - Tryntsje van der Zee, vertaalster van talloze toneelstukken naar het Fries, is zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Tryater-voorzitter Bearn Bilker vanochtend bekendgemaakt. Van der Zee was ernstig ziek.

Cultuurmaandag, 30 november 2009

Fryske Music Night feest van herkenning

De tribunes zaten minder vol dan vorig jaar, maar de stemming was er niet minder om. De vierde editie van de Fryske Music Night was opnieuw een feest van herkenning. Herkenning van Friese klassiekers zoals Anneke Douma met Bonkefeart, of - speciaal voor de Liwwadders - volkszanger Ricky met zijn hitje Genot, en natuurlijk De Kast (In nije dei) en Twarres (Wer bisto?). Maar de hoogtepunten zijn toch altijd de Friese uitvoeringen van bekende Nederlandse nummers door bekende Nederlandse artiesten.

Cultuurmaandag, 30 november 2009

Cabaretier Ronald Smink hoort er nu al helemaal bij

Het is wat, als je vrienden geen moeite hebben om in een discotheek te worden toegelaten, maar jou wordt die toegang even later geweigerd. Het is wat, als je vader aan de kant van het voetbalveld staat te schreeuwen dat je er niets van kunt terwijl hij andere talentvolle leeftijdgenootjes tegelijkertijd de hemel in prijst. Het is wat, dat het je maar niet wil lukken om een vriendinnetje te krijgen of om leuk gevonden te worden op een feestje. Kortom: het is allemaal nogal wat om er niet bij te horen, een slungelige jonge vent te zijn in de grote stad Groningen. Je kunt dan afglijden tot de krochten van een zwerversbestaan of je maakt er, zoals cabaretier Ronald Smink, een prachtige theatervoorstelling van met de titel Bor Knok, koffers vol absurdistisch materiaal.

Hoofdartikelmaandag, 30 november 2009

De verrassing in Zwitserland...

Het was een complete verrassing voor de Zwitserse politieke en maatschappelijke elite: de meerderheid van de Zwitsers wil geen nieuwe minaretten - de torens van moskeën - in hun land. De Zwitsers konden hun mening geven via een referendum, een veelgebruikt democratisch instrument in het land. De meerderheid is niet groot - ruim 57 procent - maar de werking van de uitslag van het bindend referendum is er niet minder groot door. De bouw van nieuwe minaretten is niet meer aan de orde.

Regiomaandag, 30 november 2009

Friese brassbands veroveren alle titels op NBK Groningen

Groningen - De beste brassbands van Nederland komen uit Fryslân. In alle vijf divisies van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Martiniplaza in Groningen zijn de hoofdprijzen afgelopen weekeinde naar Friese bands gegaan. In de kampioensdivisie was het hele erepodium voor het eerst in jaren een en al pompeblęden.

Regiomaandag, 30 november 2009

Friese brassbands veroveren alle titels op NBK Groningen

Groningen - De beste brassbands van Nederland komen uit Fryslân. In alle vijf divisies van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Martiniplaza in Groningen zijn de hoofdprijzen afgelopen weekeinde naar Friese bands gegaan. In de kampioensdivisie was het hele erepodium voor het eerst in jaren een en al pompeblęden.

Regiomaandag, 30 november 2009

Wrevel over riante toelage politietop

Leeuwarden - Nederlandse Politiecommissarissen krijgen boven op hun salaris opvallend hoge vergoedingen voor onder meer het draaien van piketdiensten, de huur van hun woningen en voor representatiekosten. Toch dienen politiechefs ook nog stapels bonnetjes in. Dat heeft RTL Nieuws onthuld.

Regiomaandag, 30 november 2009

‘Volksvertegenwoordiger moet respect terugwinnen’

Akkrum - Politici laten zich door angst verleiden tot populisme, en verspelen daarmee krediet. Tijd voor herbezinning, vindt PvdA-nestor Bert Versteeg.

Regiomaandag, 30 november 2009

Van de goede Dongeradichter...eh, de Sint

Dokkum - Voor Mark Spijkers - beter bekend als de Dongeradichter - was het zaterdag een dag van dienstbaarheid. De gemeentedichter zat achterin boekwinkel Schaaf in Dokkum om daar de klanten te helpen bij het schrijven van een sinterklaasgedicht. Of liever, om daar het gedicht voor ze te schrijven.

Geloof & Kerkmaandag, 30 november 2009

Praat eens over de buurt in de kerk

Hans van Ark en Nynke Dijkstra-Algra houden tachtig bijeenkomsten waarop ze een map vol kansrijke missionaire modellen voor PKN-gemeenten presenteren. De komende maanden beschrijft Nynke Dijkstra-Algra in het Friesch Dagblad een aantal van deze modellen. Vandaag: de gemeente vanuit het buurtonderzoek (model 5).

Geloof & Kerkmaandag, 30 november 2009

Katholiek Blauwhuis viert restauratie als nieuw begin

Blauwhuis - Onder het motto ‘successen moet je vieren’ is gisteren de Sint Vituskerk in Blauwhuis na een flinke restauratie weer ingewijd. Het was voor de gemeenschap een ijkpunt: de afsluiting van de restauratie wordt in Blauwhuis gezien als een opstap naar een nieuwe periode in de parochie.

Sportmaandag, 30 november 2009

Heerenveen in linker rijtje na benauwde zege

Heerenveen - Voor het eerst dit seizoen bezet sc Heerenveen weer een plaats in het zogenaamde linker rijtje; bij de eerste negen clubs op de ranglijst in de eredivisie. Dat was het resultaat van de overwinning tegen hekkensluiter RKC Waalwijk, die zaterdagavond nogal wat haken en ogen kende.

Sportmaandag, 30 november 2009

Vandenbussche is gewoon wereldkeeper

Heerenveen - Viktor Elm leek de man van de wedstrijd te gaan worden aan de kant van sc Heerenveen in het duel tegen RKC Waalwijk. Totdat de 24-jarige Zweedse middenvelder na een klein uur spelen een strafschop en de kans op zijn en Heerenveens derde treffer miste. Toen Elm korte tijd later met een lichte blessure (knie) naar de kant moest, nam doelman Brian Vandenbussche de hoofdrol over.

Sportmaandag, 30 november 2009

Van der Heide niet tegen Telstar, Türk in terug in de basis bij Cambuur

Leeuwarden - Ogzuhan Türk is vanavond bij SC Cambuur de vervanger van Sandor van der Heide in de thuiswedstrijd tegen Telstar. De aanvoerder uit Sneek ontbreekt, doordat hij na het met 1-0 verloren uitduel met FC Zwolle last heeft gekregen van zijn knie. Zelf wijt hij dat aan het kunstgras.

Sportmaandag, 30 november 2009

Indoor Burgum: Van ‘Sinterklaasconcours’ tot populair evenement

Grote gekleurde vlaggen sieren het terrein rond manege De Mennoruif. De parkeerplaats is door de stortbuien van vrijdag veranderd in een modderpoel, waardoor bezoekers met een golfkar naar de ingang worden gebracht. De organisatie van Indoor Burgum heeft aan alles gedacht.

Sportmaandag, 30 november 2009

‘Pas als de stenen uit de lucht vallen, wordt ’t hier afgelast’

Wind, kou en regen. Het zaterdagamateurvoetbal werd geteisterd door het slechte weer. En toch moesten de heren voetballers hier en daar wel op komen draven. Ook zo genoten?

Sportmaandag, 30 november 2009

Narrow escape voor ONS Sneek

Sneek - ONS Sneek hield zaterdag voor de zesde keer in successie de punten in eigen huis. Maar het was een narrow escape voor de ploeg van trainer Fred de Boer, die pas ver in blessuretijd en onder erbarmelijke omstandigheden afrekende met het stug verdedigende Viboa.

Sportmaandag, 30 november 2009

Bergum treft Frisia recht in het hart

Leeuwarden - De competitie is pas halverwege en meer dan drie punten waren het niet. Toch vierde Bergum gistermiddag de overwinning op LAC Frisia 1883 alsof zojuist terugkeer naar de eerste klasse was veiliggesteld. Klaas de Boer was de gevierde man; de captain van de Burgumers tekende kort voor de pauze uit een fraaie vrije trap voor de enige treffer van de wedstrijd.

Sportmaandag, 30 november 2009

Sterk kv Drachten gaat voor titel

Drachten - Toegegeven, de zaalcompetitie in het korfbal is nog maar net begonnen. Maar wie Drachten zaterdag thuis bezig zag tegen De Hoeve, wist genoeg: deze ploeg heeft alles in huis om de degradatie naar de overgangsklasse te wreken. De Hoeve werd van het veld geblazen en nu al rest maar één conclusie: de titel is het doel.

Sportmaandag, 30 november 2009

FTTC 2 promoveert naar landelijke divisie

Franeker - Het tweede team van FTTC is zaterdagavond kampioen geworden in de noordelijke eerste divisie. De derby tegen Ready (Leeuwarden) was met 8-2 een prooi voor de club uit Franeker. FTTC 2 heeft het kampioenschap mede te danken aan het eerste team, dat in Klazienaveen koploper DTK’70 op een gelijkspel hield. Fryslân heeft daardoor voor het eerst in twee jaar weer een club die op landelijk niveau (derde divisie) actief is.

Sportmaandag, 30 november 2009

Aris doet wat het moet doen; ook onder grote druk

Leeuwarden - Een wedstrijd met een minimale zege tot gevolg staat in het basketbal vrijwel altijd garant voor een spectaculaire en meeslepende pot. Als er dan ook nog eens goed gespeeld wordt, zoals dat zaterdag gebeurde in het treffen tussen De Friesland Aris en Nijmegen, is het sowieso genieten voor de liefhebber. En ook de kroon op het Friese werk ontbrak deze keer niet in het Kalverdijkje. Mede dankzij een knotsgekke slotfase.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties