De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 december 2011.

Cultuurvrijdag, 30 december 2011

Theaterworkshops in Pingjum

Pingjum | In Pingjum worden vanaf volgende maand twee theatercursussen gegeven, een voor volwassenen en een voor kinderen. Deze worden gegeven door Gerda Holzhaus. Holzhaus is regisseur en werkte eerder vanuit haar stichting Theamus in Amsterdam aan succesvolle muziektheaterproducties. Sinds een paar jaar woont en werkt ze in Pingjum waar ze met haar man minitheater Nieuw Atlantis op Zolder runt. De cursus voor volwassenen begint op dinsdagavond 24 januari, die voor kinderen op woensdagmiddag 25 januari.

Economievrijdag, 30 december 2011

Boeren dagen TenneT voor rechter om grondvergoeding

Leeuwarden | LTO Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) stappen naar de rechter omdat ze willen dat netbeheerder TenneT voortaan meer betaalt voor het gebruik van hun grond voor de aanleg van leidingen.

Economievrijdag, 30 december 2011

Installatiebedrijf Damstra neemt collega Sangers over

Driezum | Installatiebedrijf Sangers uit Oudwoude verdwijnt na ruim honderd jaar. Damstra Installatietechniek uit Driezum lijft het bedrijf van Jan Sangers uit 1908 in en daarmee verdwijnt de naam.

Hoofdartikelvrijdag, 30 december 2011

De brandweer en het vertrouwen

De nieuwe indeling van uitrukgebieden voor brandweerkorpsen in Noord-Nederland heeft tot opschudding geleid. Zo bleek het korps van Kollum er bij toeval achter te komen dat er een fors deel van het werkterrein is overgegaan naar het korps Grijpskerk. Ook burgemeester Bearn Bilker was daar niet van op de hoogte gesteld. Hij is niet te spreken over de manier waarop de nieuwe werkwijze tot stand is gekomen. Hij wees er in deze krant op dat hij in een commissie zit die op diplomatieke wijze een advies formuleert voor een Friese norm voor aanrijtijden. Hij vindt het absurd dat hij in dat kader ook niet officieel over de gewijzigde situatie is geïnformeerd.

Regiovrijdag, 30 december 2011

799 bruinvissen op Nederlandse stranden

Terschelling | Op de Nederlandse stranden zijn dit jaar 799 dode bruinvissen aangespoeld. Het gemiddelde van de voorgaande jaren ligt rond de vierhonderd. Het grootste aantal strandingen was in de maanden augustus en september.

Regiovrijdag, 30 december 2011

Leeuwen van Pantera blijven voorlopig in Nijeberkoop

Nijeberkoop | Roofdierenopvang Pantera in Nijeberkoop heeft de verhuisplannen momenteel op een laag pitje staan. Arno van der Valk van Pantera: ,,Wij hebben wel wat locaties op het oog, maar doen daar voorlopig even niets aan. Wij moeten ons nu richten op ons werk: het opvangen van roofdieren.”

Regiovrijdag, 30 december 2011

Grote hennepkwekerij in boerderij Hurdegaryp

Hurdegaryp | In Hurdegaryp is gistermiddag een grote, professionele hennepkwekerij met zo’n drieduizend plantjes opgerold. De hennepkwekerij bevond zich in een leegstaande boerderij aan de Rijksstraatweg en bestond uit meerdere kweek- en droogruimtes. De hennepplanten hadden een straatwaarde van ongeveer 100.000 euro. Ook trof de politie in de droogruimtes tientallen kilo’s gedroogde hennep aan. Deze handel is volgens de politie minstens 500.000 euro waard.

Regiovrijdag, 30 december 2011

Boekendagen succesformule Lichtpunt

Kollumerzwaag | ,,We verkopen alleen kwaliteit. Er zit echt mooi spul tussen.” Sjoerd Visser, een van de leiders van het Lichtpunt in Kollumerzwaag is tevreden met de boeken die in uitverkoop liggen. Tijdens de Boeiende Boekendagen van woensdag en gisteren worden tweedehands boeken verkocht voor een spotprijsje.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 december 2011

Glossy ‘Apokalyps’ over bijbelboek Openbaring

Zoetermeer | Na Calvijn, Arminius en Antoine komt er opnieuw een themaglossy uit bij Uitgeverij Boekencentrum. Dit keer staat een bijbelboek centraal: Apokalyps oftewel Openbaring. Marc Mulders (1958), Nederlands schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier, is de geestelijk vader van de ‘Openbaring-glossy’.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 december 2011

Oud en nieuw

Deze periode worden we overspoeld met lijstjes en overzichten. We zien het Jaaroverzicht van het NOS Journaal, waardoor we een ‘O ja-ervaring’ ondergaan. Iets dergelijks gebeurt als we luisteren naar de muziek van de Top2000 op Radio, de Top Serious Request of de christelijke top 100 lijstjesvariant van Xnoizz Radio.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 december 2011

Augustinus ging voor levensvernieuwing

Studie als geestelijke oefening, gericht op de verandering van het léven. Welke docent zou er niet jaloers op zijn als hij dat effect in het leven van zijn student zag? Voor kerkvader Augustinus was levensvernieuwing het doel van onderwijs. En vooral: intieme kennis van God.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 december 2011

Spiegel voor gereformeerden en evangelischen

‘Voordat we benadrukken dat we evangelisch respectievelijk gereformeerd zijn, zijn we in de eerste plaats christen’. Die zin zet de toon voor het boek Gereformeerden en evangelischen.

Sportvrijdag, 30 december 2011

Vertrek Wau levert Cambuur minder op dan gedacht

Leeuwarden | De club wilde het vandaag eigenlijk pas officieel bekend maken, maar gisteren lekte het nieuws al uit: de uitgerangeerde rechtsback Nuelson Wau (31) vertrekt bij SC Cambuur en de vorig seizoen nog in Leeuwarden spelende Dennis van der Wal komt voor hem in de plaats. Een grootverdiener weg, een speler op amateurbasis ervoor terug. ,,Maar”, erkende algemeen directeur Gerald van den Belt gisteravond, ,,een heel groot financieel voordeel levert dat niet op voor ons.”

Sportvrijdag, 30 december 2011

De Vries en Oenema op koers voor WK

De mannen hebben in Hein Otterspeer vandaag voor dag twee van het NK sprint een verrassende klassementsleider, de vrouwen in Margot Boer niet. In de slipstream van beiden liggen de Friese toppers ook op koers voor een WK-ticket.

Sportvrijdag, 30 december 2011

In schaduw van de top leert De Jong steeds weer bij

De titel, een kwalificatie voor worldcupwedstrijden, plaatsing voor het WK sprint; logische doelen voor kanshebbers op het NK sprint in Heerenveen. Maar voor talenten die net komen kijken in het topschaatsen tellen op een nationaal titeltoernooi andere zaken. Ervaring opdoen, progressie boeken; dat soort dingen. Zoals voor Letitia de Jong uit Feanwâlden, pas 18 jaar en rijdster van Jong Oranje.

Sportvrijdag, 30 december 2011

Glitter en glamour tijdens kunstschaatstoernooi

Het is kerstvakantie. Een drukte van jewelste op de ijsbaan in Leeuwarden. Op de buitenbaan rijden recreanten hun rondjes op het ietwat belabberde ijs. Veel kinderen, veel kabaal. Zo veel, dat het bijna de muziek overstemt die bedoeld is voor de dames op het middenterrein. Daar is het één en al glitter en glamour. Meisjes in schitterende pakjes, strak in de make-up en met fluorescerende schaatsen. Kunstschaatssters.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties