De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 30 maart 2009.

Cultuurmaandag, 30 maart 2009

Mark Spijkers gastdichter op Dichtjournaal.nl

Dokkum - Mark Spijkers, stads- en streekdichter van de gemeente Dongeradeel, is de komende maand gastdichter op de website Dichtjournaal.nl. Hij zal hier, in dichtvorm, zijn kritische blik op het nieuws geven. Dichtjournaal is een website die nieuws uit binnen- en buitenland in rijmvorm brengt.

Cultuurmaandag, 30 maart 2009

Spiritualiteit van Cisterciënzers in museum Aduard

Aduard - Het kloostermuseum Aduard besteedt de komende maanden aandacht aan het spirituele leven van de kloosterorde Cisterciënzer in Aduard. De nieuwe jaartentoonstelling, die zaterdag opent, brengt in beeld dat de kern van het leven van de monniken die ooit in Aduard woonden, een leven uit liefde is. Op Arbeit en Minne worden onder andere middeleeuwse beelden getoond.

Cultuurmaandag, 30 maart 2009

Theater Sneek verwelkomt 10.000ste bezoeker

Sneek - Theater Sneek heeft zaterdag zijn tienduizendste bezoeker verwelkomd. De heer Jansen uit Pingjum werd door directeur Ben van der Knaap verrast met een boeket bloemen en een tas met presentjes. Dat gebeurde tijdens de voorstelling van drievoudig wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou, de jazzband Ocobar en zangeres Fay Lovsky.

Hoofdartikelmaandag, 30 maart 2009

‘Ik doe wat ik wil’...

Het is van de meest gebruikte gemeenplaatsen: ‘daar beslis ik zelf over.’ We accepteren geen gezag meer van overheden, van sociale groepen, van kerken of van familie: we gaan over ons eigen leven.

Regiomaandag, 30 maart 2009

Rund verjaagt teken uit natuurgebied

Leeuwarden - De overlast van teken, en daarmee de kans op de ziekte van Lyme, kan worden verminderd door runderen in natuurgebieden te laten grazen. Het onderzoek is belangrijk omdat de laatste jaren de kans op een besmette tekenbeet schrikbarend is gestegen.

Regiomaandag, 30 maart 2009

Geen gezellige bezoekjes maar gewoon zaken doen

Leeuwarden - Een nieuwe stedenband, zoals vroeger met het Russische Orjol, zal Leeuwarden waarschijnlijk niet meer aangaan. De stedelijke contacten van de toekomst zijn voor de Friese hoofdstad in de eerste plaats praktisch: geen gezellige bezoekjes, maar zaken doen tot wederzijds nut.

Regiomaandag, 30 maart 2009

‘Crisistijd, alle huizenkopers wachten af’

Burgum - De NVM hield zaterdag haar halfjaarlijkse Open Huizen Dag. In Fryslân waren 1290 van de naar schatting 11.500 te koop staande woningen zonder afspraak te bezichtigen. Het Friesch Dagblad nam een kijkje in Burgum. ,,Eén kijker, dat is in deze tijd al heel wat.”

Regiomaandag, 30 maart 2009

Vrijwilliger als Arie vind je echt niet meer

Harlingen - De Stedelijke Muziekvereniging Harlingen huldigde zaterdag haar ‘beroepsvrijwilliger’ Arie Oldenburg (80).

Geloof & Kerkmaandag, 30 maart 2009

Christen moet auto delen via ‘Church Wheels’

Nijkerk - Christenen zouden veel gemakkelijker samen een auto moeten delen. Dat vind ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de synode van de Protestantse Kerk. Hij pleitte zaterdag op een klimaatconferentie in Nijkerk dat er ‘Church Wheels’ komt.

Geloof & Kerkmaandag, 30 maart 2009

Beetje aan het milieu doen is niet genoeg

Nijkerk - Af en toe een beetje bezig zijn met het milieu als christen is niet genoeg meer. Het moet anders. Dat stelde Arnold van Heusden van de Evangelische Alliantie op de netwerkdag van de Raad van Kerken en CEN over klimaatverandering.

Geloof & Kerkmaandag, 30 maart 2009

‘Dit gemeenschapsgevoel reikt verder dan zes keer musical’

Oosterwolde - Wordt bij de bakker normaal gesproken over het weer gepraat, de laatste weken ging het gesprek in Oosterwolde over de musical Mozes. Het gonsde in het dorp, vertelt voorzitter Dirk Jan van der Zee van de musicalcommissie. Gisteren werd de musical voor het laatst uitgevoerd.

Geloof & Kerkmaandag, 30 maart 2009

Geslaagde thuiswedstrijd voor Matthijn Buwalda

Drachten - Een groot feest was het eerste gezamenlijke concert van de gospelzangers Kees Kraayenoord, Matthijn Buwalda en Andre van Zyl vrijdagavond in Drachten. Zo’n 1200 mensen - van jong tot oud - bezochten het eerste concert van de Hooggeëerd Publiek-tour in de Bethelkerk. Aanleiding voor de tour was de tweede cd van de in Drachten geboren Buwalda Hooggeëerd publiek.

Sportmaandag, 30 maart 2009

Hartstikkene jammer

Stoppen met werken op je vijfenzestigste. Je moet het maar durven aankondigen in de week dat uitgerekend dit onderwerp de Nederlandse politiek tot ontploffing bracht. Maar Foppe de Haan is er de man niet naar om zich iets van de politiek aan te trekken. Als er iemand wars is van politieke spelletjes, dan is hij het wel. De Haan trekt altijd zijn eigen plan en laat zich niet van de wijs brengen door de waan van de dag. Visie, heet zoiets. Jan Peter Balkenende krijgt bij De Haan geen voet tussen de deur, zelfs geen grote teen. Hij doet gewoon of hij niet thuis is, denk ik. Laat maar bellen. En trouwens, op het moment dat hij gaat stoppen, aan het eind van het seizoen, is hij al zesenzestig. Als Agnes Jongerius dat maar goed vindt!

Sportmaandag, 30 maart 2009

Hamburger: Mooiste zege ooit, geen moment gezellig

Londen - Het universiteitsteam van Oxford, met Sjoerd Hamburger uit Oldeberkoop aan boord, heeft gisteren de befaamde Boat Race gewonnen. In de jaarlijkse ‘roeivete’ op de Theems tegen Cambridge was de titelverdediger duidelijk beter. Voor Oxford was het de 75e zege in totaal en de vierde triomf in de laatste vijf jaar. Voor Cambridge staat de teller op 79 overwinningen.

Sportmaandag, 30 maart 2009

Klassieke troeven melden zich op Drafbaan Wolvega

Wolvega - Over vier maanden wordt op Duindigt de Dravers Derby verreden. De driejarigen die in deze belangrijkste koers van het jaar een hoofdrol vervullen, zo leert de ervaring, komen eind maart uit de winterrust. Dat was zaterdag in Wolvega goed te merken. De ene na de andere klassieke troef diende zich op overtuigende wijze aan.

Sportmaandag, 30 maart 2009

Ronde van Wymbrits mist echte toppers aan de start

Sneek - De Ronde van Wymbrits leverde vorig jaar verrassend snelle tijden op. Later kwam evenwel de aap uit de mouw toen bleek dat het parcours zeker 500 meter tekort was geweest. Gisteren bleven snelle tijden uit. Dat kwam mede door het ontbreken van namen van de echte toppers op de startlijst in Sneek. Winnaar werd Gerrit Duits in de nu wel exacte 21 kilometer en 95 meter, die de wedstrijd lang was.

Sportmaandag, 30 maart 2009

Albert Schurer doet zichzelf weer eens versteld staan

Veendam - Albert Schurer weet sinds zaterdag dat hij nog steeds met de besten mee kan. In de Omloop van de Veenkoloniën fietste de inmiddels 35-jarige Bakkevener in het shirt van wielervereniging De Kannibaal uit Peize naar de derde plaats in de tweede wedstrijd in de noordelijke clubcompetitie.

Sportmaandag, 30 maart 2009

Voetbal als inspiratie voor een beter Zuid-Afrika

Leeuwarden - Een druilerige zaterdagmiddag. Slagregens teisteren het hoofdveld van eersteklasser Blauw Wit'34 en het is koud op het Wiarda-complex. Geen weer voor een Zuid-Afrikaan. Toch zitten juist uit dat land twee trainers op de tribune. Ze trotseren de typisch Nederlandse omstandigheden voor een jeugdwedstrijdje. Muts op, dikke jas aan. Maar genieten doen ze bij Blauw Wit'34. Daar lopen ze stage. Om het voetbal in eigen land te verbeteren, maar dat niet alleen: ook de maatschappij.

Sportmaandag, 30 maart 2009

Ternaard en Holwerd in hetzelfde schuitje

Ternaard - Het is al lang niet meer ‘fjoer en wetter’ tussen Ternaard en Holwerd. De beide vierdeklassers lijken in competitieverband bijna gebroederlijk op te trekken. Het draait stroef, er is een waslijst aan blessures en bovenal heeft de één geen geheim voor de ander.

Sportmaandag, 30 maart 2009

‘Derdesetsyndroom’ blijft VC Leeuwarden nekken

Leeuwarden - Er lijkt zaterdag weer eens geen vuiltje aan de lucht te zijn voor de heren van VC Leeuwarden. De volleyballers pakken in de tweede divisie A tegen ANO op overtuigende wijze de eerste twee sets en stevenen af op een eenvoudige zege. Lijken en stevenen zijn echter niet altijd afdoende. En bij de in degradatienood verkerende Leeuwarders al helemáál niet. Het ‘derdesetsyndroom’ waart nog altijd rond in het Kalverdijkje.

Sportmaandag, 30 maart 2009

DFD blijft overgangsklasser

Drachten - In een meer spannend dan fraaie wedstrijd is DFD er zaterdag in Drachten in geslaagd het verblijf in de overgangsklasse met een seizoen te verlengen. De verliezer in de beslissingswedstrijd heette Oerterp. Die club mag in de eerste klasse proberen het verloren gegane terrein terug te winnen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties