De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 maart 2012.

Achtergrondvrijdag, 30 maart 2012

Christelijke partijen gebruikten macht voor hun zuil

In de eerste helft van de twintigste eeuw baseerden de christelijke partijen in de Tweede Kamer zich op het Woord van God. Tegenwoordig doen alleen de kleine christelijke partijen dat nog, stelt prof. dr. Eginhard Meijering.

Cultuurvrijdag, 30 maart 2012

Expositie in Bolsward verlengd en vernieuwd

Bolsward | De kunstexpositie over Titus Brandsma in het Titus Brandsma Museum in Bolsward, is in een vernieuwde opzet langer te zien. Rode draad blijft de verbeelding van kunstenaars over de persoon Titus Brandsma, maar er zijn werken van nieuwe kunstenaars toegevoegd.

Cultuurvrijdag, 30 maart 2012

Subsidie voor kennismaking met textiele ambachten

Leeuwarden | Studio Claudia Jongstra uit Spannum krijgt 35.000 euro om jongeren kennis te laten maken met textiele ambachten als spinnen, weven, verven, kammen en viltmaken. Dat heeft het prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân gisteren gemeld. De bijdrage komt uit het Dames Tiemersma Fonds, een fonds op naam dat zich richt op de ontwikkeling van talent in de muziek en textiele vormgeving.

Cultuurvrijdag, 30 maart 2012

Tentoonstelling ‘Fisk & Frij’ in Jopie Huisman Museum

Workum | In het Jopie Huisman Museum in Workum is vandaag de themaexpositie Fisk & Frij. Van Jopie Huisman tot Jan Mankes geopend. De expositie, die duurt tot en met 30 december, toont werken van de bekende Workumer schilder en andere Friese kunstenaars die allemaal te maken hebben met de visserij.

Economievrijdag, 30 maart 2012

Kabelaar Verkley verwacht snel uit problemen te komen

Drachten | De Verkley Groep in Drachten en een bewindvoerder zijn in gesprek met investeerders om het kabel- en telecombedrijf overeind te houden. Door een begrotingsgat van vijf miljoen euro vorig jaar, een oude schuldenlast en het stilvallen van grondwerk door de vorst kon het bedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen.

Economievrijdag, 30 maart 2012

Duurzaam tuincentrum zorgt voor prijsvoordeel

Driezum | Consumenten kunnen geld besparen door meer in de regio geproduceerde spullen te kopen. Dat is een belangrijke insteek van Romkje de Hoop en haar man, eigenaars van een kwekerij van tuinplanten en bomen in Driezum.

Hoofdartikelvrijdag, 30 maart 2012

Verwijtbaar handelen in het ziekenhuis

Het is een triest beeld dat de onderzoekscommissie-Lemstra schetst van de gang van zaken rond de uitbraak van de multiresistente Klebsiella-bacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis in 2010 en 2011. De commissie verwijt microbiologen, adviseurs infectiepreventie, artsen op de intensive care, chirurgen en internisten, raad van bestuur en raad van toezicht van het ziekenhuis dat ze zwaar tekortgeschoten zijn. Hun handelen was ernstig verwijtbaar.

Regiovrijdag, 30 maart 2012

Nog altijd geen andere plek voor GGZ-cliënten

Sint Nicolaasga | ,,De GGZ komt zijn beloftes niet na.” Peter Rietman, voorzitter van de naastenraad van de cliënten van revalidatiecentrum Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga en vader van een van de bewoners baalt van de zorgorganisatie. ,,Er is veel onduidelijkheid.”

Regiovrijdag, 30 maart 2012

Helemaal voorover buigen op fiets om iets te kunnen zien

Kollum | ,,Waarom staat dat paaltje midden op het fietspad?” Nynke de Boer (14) vertelt enthousiast over haar eigen onderzoek. Ze maakte deze week met klasgenoot Eva een overzicht van gevaarlijke plaatsen op fietspaden in de buurt van Kollum. ,,We hebben veel paaltjes gevonden die ongelukken kunnen verzoorzaken. Die kunnen er veel beter weg.”

Regiovrijdag, 30 maart 2012

Kort geding over doorgaan voetbalwedstrijd Cambuur

Leeuwarden | De rechter beslist vanavond of de politiebonden zondagochtend in Leeuwarden een actiebijeenkomst mogen houden. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden vraagt in een kort geding een verbod op de bijeenkomst, omdat later op de dag SC Cambuur tegen FC Zwolle voetbalt. Dat is een risicowedstrijd.

Regiovrijdag, 30 maart 2012

Digitale sekslijsten smaden tienermeisjes

Leeuwarden | Diverse politiekorpsen in het land, waaronder het Friese, roepen meisjes op aangifte te doen als ze op een zogenoemde bangalijst (banga is straattaal voor slet) staan. Deze lijsten circuleren op internet en bevatten namen van meisjes die, volgens de opstellers, makkelijk te porren zouden zijn voor seks. In veel gevallen zijn de lijsten verzonnen.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2012

Opstel universiteitstijd in Kampen

Kampen | In het kader van het afscheid van de universiteitslocatie in Kampen van de Protestantse Theologische Universiteit (PTHU) is een literaire wedstrijd uitgeschreven. Gevraagd wordt om ‘uw mooiste, meest ontroerende, meest verdrongen, meest gekoesterde, meest verschrikkelijke herinnering aan uw tijd in Kampen’ op te schrijven in een verhaal van maximaal tweeduizend woorden. Het geldt de hele periode, ook uit de tijd dat de universiteit nog onder de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) viel. Insturen moet voor 9 april naar communcatie@pthu.nl. Inzenders maken kans dat hun verhaal wordt opgenomen in een essaybundel die op vrijdag 11 mei - wanneer afscheid wordt genomen van de Kamper locatie - wordt aangeboden.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2012

Friese aanpak kerkbehoud boeit Vlamingen

Brugge | De Stichting Alde Fryske Tsjerken werkt volgens een concept dat wellicht ook voor de Belgische provincie West-Vlaanderen aantrekkelijk kan zijn. Een lezing van directeur Gerhard Bakker in Brugge leverde veel positieve reacties op van kerkbestuurders en ambtenaren.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2012

Christelijke media zijn middel voor goed burgerschap

Utrecht | Kerkmensen in Nederland hebben er voor gezorgd dat de christelijke media in Nederland zijn gemarginaliseerd.

Sportvrijdag, 30 maart 2012

Weening op het podium in criterium Den Boer

Ten Boer | Wielrenner Andries Weening uit Harkema is gisteravond als derde geëindigd in het criterium van Ten Boer. De winst ging na tachtig kilometer naar Wouter Haan uit Bedum. Haan prolongeerde daarmee zijn succes in Ten Boer, want vorig jaar schreef hij die koers ook al op zijn naam. Berden de Vries uit Gieterveen werd tweede. Jan Bos (Bontebok) kwam als zesde over de meet. Sierd Steigenga (Exmorra) werd negende in het eerste noordelijke criterium van dit jaar.

Sportvrijdag, 30 maart 2012

Weer komt Westra slechts paar tellen tekort voor de zege

De Panne | Secondenwerk en Lieuwe Westra; tot nu toe gaat het dit seizoen nog niet bijster goed samen. Net als eerder dit seizoen in Parijs - Nice eindigde de wielrenner uit Tijnje als verliezer in een secondenspel om de eindzege. Ditmaal gebeurde dat in de Driedaagse De Panne. Net als vorig jaar werd de tweede plaats in de eindrangschikkin zijn deel. ,,Ik stuit hier altijd op iemand die een supertijdrit rijdt”, concludeerde Westra gisteravond.

Sportvrijdag, 30 maart 2012

Van Basten ‘debuteert’ op 6 juli bij Heerenveen

Heerenveen | Marco van Basten zit op vrijdag 6 juli voor het eerst op de bank als trainer van sc Heerenveen. De club speelt dan als voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen het regioteam Gaasterlân/Sleat, traditiegetrouw de eerste oefenpartner.

Sportvrijdag, 30 maart 2012

Voorjaar of niet, in Thialf gaat het over WK ijshockey

De zomertijd is ingegaan, de terrasjes zaten alweer vol, het kwik stijgt en over de Elfstedentocht praat allang niemand meer. En toch is Thialf de komende week nog eenmaal in de ban van winterse pret. In Heerenveen wordt het WK ijshockey (onder 18) gehouden. Dat is bijzonder. En niet omdat het voorjaar is.

Sportvrijdag, 30 maart 2012

Van der Meulen c.s. dit jaar in actie voor KiKa

Leeuwarden | Het partuur Johan van der Meulen, Karel Nijman en Folkert van der Wei kaatst dit seizoen als FryKa-kaatsformatie voor KiKa (KinderenKankervrij). Het drietal wil de kaatsbekendheid gebruiken om jonge patiënten te helpen en gaan een vast bedrag van hoofdsponsor Frythermo overmaken naar KiKa. Bij wedstrijden komen stands en daarnaast draagt het partuur het KiKa-logo op haar trainingskleding. Het logo komt mogelijk zelfs op de mouw van het wedstrijdtenue.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties