De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 30 april 2009.

Economiedonderdag, 30 april 2009

Minder rompslomp nodig voor bijbaantje scholier

Den Haag - Bedrijven kunnen straks eenvoudiger een bijbaan geven aan bijvoorbeeld studenten en scholieren. Ondernemers hoeven vanaf 2011 geen belasting en sociale premies meer in te houden voor personeel dat weinig werkt.

Economiedonderdag, 30 april 2009

Bedrijven moeten nu al nadenken over pandemie

Utrecht - Werkgevers doen er goed aan nu al te denken over de gevolgen van een eventuele pandemie voor hun bedrijfsvoering en een bedrijfscontinuďteitsplan te maken. Dat adviseert de Arbo Unie, een van de grootste arbodiensten van Nederland.

Economiedonderdag, 30 april 2009

Bedrijvenexpo in Wâlterswâld duurt langer

Leeuwarden - De bedrijvenexpo Driezum/Wâlterswâld moet dit jaar met een extra openingsdag meer bezoekers trekken. Volgens mede-organisator Oene van der Meulen worden op de beurs vierduizend bezoekers verwacht. Bij de vorige editie drie jaar geleden trok de beurs 3500 mensen. De vijfde editie is gisteren geopend en duurt tot en met zaterdag. Vandaag en morgen is de beurs open van 14.00 uur tot 21.00 uur. Zaterdag kunnen mensen van 11.00 uur tot 16.00 uur terecht. Op de beurs presenteren 53 bedrijven uit de regio zich. Traditioneel wordt de expo gehouden in de schoolvakantie. ,,Dan kunnen we gebruik maken van de sportzaal in de Nije Warf.” Bij de zaal is ook een tent geplaatst voor de standhouders.

Hoofdartikeldonderdag, 30 april 2009

De partijen...

Politieke partijen moeten zich beter politiek profileren en niet op voorhand het politieke midden opzoeken. En het invoeren van een donateurschap moet de betrokkenheid van burgers met partijen groter maken. Dat vindt althans de Raad voor het openbaar bestuur (Rob). Partijen gaan te snel in het midden zitten om zo alvast het compromis op te zoeken. De ideologische profilering schiet te kort, zo schrijft de Raad in het rapport met de titel Democratie vereist partijdigheid. Dat tekort is een reden dat weinig mensen zich nog aangetrokken voelen tot een lidmaatschap van een politieke partij.

Regiodonderdag, 30 april 2009

Veertien jaar aandacht voor probleemdorp

Leeuwarden - Achterstandsregio’s moeten extra aandacht krijgen van de provincie en de Friese gemeenten. Fryslân krijgt als het aan het CDA ligt aandachtsgebieden waar veertien jaar achtereen gestapelde problematiek als leerachterstanden, slechte huisvesting en werkloosheid wordt aangepakt.

Regiodonderdag, 30 april 2009

Bij koninklijk bezoek heb je het niet over de kosten

Franeker/Makkum - Het bezoek van koningin Beatrix en de koninklijke familie aan Franeker en Makkum in 2008 was alle inspanningen dubbel en dwars waard. Dat vinden de burgemeesters, organiserende comités en ondernemers een jaar na dato. Een harde analyse van kosten en baten is in Franekeradeel en Wűnseradiel echter niet gemaakt, omdat de opbrengsten niet in euro’s uit te drukken zijn.

Regiodonderdag, 30 april 2009

Vrije vestiging winkels in centrum van Damwâld

Damwâld - Bewoners in het centrum van Damwâld mogen vanaf nu zonder ingewikkelde procedure een winkel of kantoor beginnen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Regiodonderdag, 30 april 2009

‘Burgum’ en ‘Kollum’ blij met visie Achtkarspelen

Burgum/Kollum - Tytsjerksteradiel en Kollumerland zijn blij met de toekomstvisie die het college van B en W van Achtkarspelen heeft gepresenteerd. Achtkarspelen is volgens het college het beste af als de gemeente intensief gaat samenwerken - en mogelijk op termijn fuseren - met Tytsjerksteradiel en Kollumerland.

Regiodonderdag, 30 april 2009

Straatfestival mikt op 100.000 kijkers

Leeuwarden - Het Fries Straatfestival moet binnen drie jaar een dubbel aantal bezoekers naar de binnenstad van Leeuwarden trekken. Het festival wordt daartoe vanaf dit jaar over drie of zelfs vier dagen uitgesmeerd. Met behulp van subsidie is het budget voor het festival verdrievoudigd.

Regiodonderdag, 30 april 2009

‘Dood Bikker is opluchting voor slachtoffers en familie’

Leeuwarden - Het is een opluchting voor nabestaanden en slachtoffers die nog in leven zijn. Dat zegt Jack Kooistra uit Leeuwarden, voormalig nazi-jager en journalist van het Friesch Dagblad, in reactie op het overlijden van de oud-SS’er Herbertus Bikker.

Regiodonderdag, 30 april 2009

Actie voor kopen hotel Egbertsduin gaat definitief door

Schiermonnikoog - De groep eilanders en andere Schiermonnikoogliefhebbers die zorghotel Egbertsduin willen overnemen van Philadelphia, zien voldoende kansen om de benodigde 3,3 miljoen euro inderdaad binnen te halen.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 april 2009

Hervormd-gereformeerden blikken vijf jaar na dato terug op fusie en kerkscheuring

Leeuwarden - Dat de breuk tussen de Protestantse Kerk en de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) hersteld wordt, is voorlopig niet aan de orde. Vereniging met de PKN is volgens de voorzitter van de synode van de HHK een utopie. Dat zegt ds. D. Heemskerk in het boek Helen en delen. Door Lodewijk Born.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 april 2009

Kerkelijk werkers: nog steeds geen duidelijkheid

Winterswijk - De Vereniging van kerkelijk werkers betreurt het dat er voorlopig nog veel onduidelijk blijft over de positie van kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland. Dat laat de vereniging weten in een persbericht.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 april 2009

‘De mogelijkheid tot bekering moet altijd open blijven’

De kerkvader Augustinus is populair. Geregeld verschijnen er boeken over de kerkvader. Zoals van Klaas van der Zwaag, die een boeiende studie schreef over Augustinus’ leven, zijn werk en zijn invloed. Catherinus Elsinga probeert in een drieluik over Van der Zwaags studie aan te tonen waarom Augustinus zo actueel is. Vandaag: Augustinus’ strijd tegen de donatisten en pelagianen.

Sportdonderdag, 30 april 2009

Het kan niet op voor SC Joure

Joure - Na het bekend worden van de leegloop bij SC Joure, heeft de selectie de rug gerecht. Dat leidde tot mooie prestaties. Eerst was daar de handhaving in de hoofdklasse C en gisteravond bereikte de ploeg van trainer Wieb Rodenhuis de halve finale van het districtsbekertoernooi. Het kan niet op voor Joure.

Sportdonderdag, 30 april 2009

Forse bekerzege voor Harkemase Boys

Harkema Net als SC Joure heeft ook Harkemase Boys zich gisteravond geplaatst voor de halve finale van de noordelijke districtsbeker. De kersverse kampioen van de zaterdaghoofdklasse C had op eigen veld geen kind aan het twee klassen lager spelende Grijpskerk. Dat werd met maar liefst 8-0 verslagen. Dennis Loer scoorde namens de thuisploeg tweemaal. Harkemase Boys neemt het in de halve finale nu op tegen eersteklasser ACV uit Assen.

Sportdonderdag, 30 april 2009

‘Avanti moet nú echt richting het hoogste niveau’

Stiens - Na het kampioenschap van vorig seizoen hadden de zaalvoetballers van Avanti eigenlijk al voor het eerst in haar geschiedenis het hoogste competitieniveau bereikt. Eigenlijk, want er werd bovenop de eredivisie opeens een topdivisie ingevoerd. Morgen kunnen de Stiensers alsnog promoveren. Topschutter Tim Hof weet zeker dat Avanti er klaar voor is.

Sportdonderdag, 30 april 2009

Boete voor SC Cambuur, puntenaftrek Eindhoven

Leeuwarden - De licentiecommissie van de KNVB heeft SC Cambuur gisteren een boete van 10.000 euro gegeven. De club had niet voldaan aan de verplichting om tijdig een financieel plan van aanpak voor te leggen aan de commissie. Dat is nodig, omdat Cambuur door eerder financiële problemen nog onder een vorm van toezicht staat van de KNVB. Het was niet de enige straf die werd uitgedeeld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties