De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 mei 2003.

Achtergrondvrijdag, 30 mei 2003

‘Aanbesteding openbaar vervoer is niet mislukt’

Leeuwarden - Het proces van openbare aanbesteding is goed voor het openbaar vervoer. De overheid krijgt op deze wijze de meeste waar voor haar geld en daardoor ook de reiziger. Dat zegt Henk Donker (51) uit Joure, die deze week afscheid neemt als directeur van NoordNed Personenvervoer. Hij begint een eigen zaak. Een interview over zijn ‘tropenjaren’ bij de regionale vervoerder.

Hoofdartikelvrijdag, 30 mei 2003

Het nieuwe kabinet…

Na ruim een jaar hebben wij eindelijk weer een missionair kabinet. Zo een waarvan mag worden verwacht dat het een redelijke tijd - in elk geval flink meer dan 87 dagen - aan het bewind blijft. Het is dus wellicht tijd om na één van de woeligste jaren uit onze parlementaire geschiedenis eens te proberen de balans op te maken.

Regiovrijdag, 30 mei 2003

KNMI: maximaal vier keer per eeuw Elfstedentocht

Leeuwarden/De Bilt - Een Elfstedentocht zal in de 21ste eeuw nog zeldzamer zijn dan hij de vorige eeuw al was. Als het een beetje tegenzit, wordt de tocht der tochten tot 2099 slechts vier keer gehouden.

Regiovrijdag, 30 mei 2003

Langzamer maaien voor de grutto

Aldeboarn – Gerrit Hofstra uit Aldeboarn mag zich de eerste skriezeboer van Fryslân noemen. Woensdag onthulde gedeputeerde Anita Andriessen bij zijn bedrijf aan de Fjûrlânswei een informatiepaneel over de eerste gruttoboerderij van Noord-Nederland. Een maand geleden opende minister Veerman de eerste gruttoboerderij in Uithoorn.

Regiovrijdag, 30 mei 2003

Onderzoek naar waterpeil in veengebied

Leeuwarden – De provincie Fryslân gaat samen met het ministerie van LNV een onderzoek doen naar de problemen in het veenweidegebied. De landbouw is gebaat bij een lage grondwaterstand die tegelijkertijd het veen doet inklinken.

Regiovrijdag, 30 mei 2003

Toch geen zetel in Senaat voor FNP’er

Den Haag – FNP’er Hindrik ten Hoeve uit Stiens komt niet in de Eerste Kamer voor de Onafhankelijke Senaatsfractie. Lijstaanvoerder Zinken van de Partij Nieuw Limburg uit die provincie is in de Senaat gekozen. Ten Hoeve had wel meer stemmen, maar die hadden samen minder gewicht dan het aantal stemmen voor Zinken. Bij de Eerste Kamerverkiezingen bepaalt het inwonertal van de provincie waar een stem wordt uitgebracht de zwaarte van die stem.

Regiovrijdag, 30 mei 2003

Enumatil wil graag rondweg

Enumatil - Een dorpshuis en een rondweg om het dorp. Dat zijn de twee belangrijkste wensen die de circa 350 inwoners van Enumatil uiten in hun woensdagavond gepresenteerde dorpsvisie. In kerkelijk centrum het Bolwerk kreeg wethouder Plandsoen van Leek het eerste exemplaar van de dorpsvisie waaraan twee jaar lang is gewerkt.Enumatil staat in de regio niet bekend vanwege zijn gemeenschapszin, vertelt Gineke Damsma, een van de vrijwilligers die heeft meegeholpen aan de Dorpsvisie. Van oudsher is de bevolking verdeeld over drie partijen: de gereformeerd synodalen, de gereformeerden (vrijgemaakt) en de niet-kerkelijken. Gezamenlijk doen de drie partijen nauwelijks iets. Zelfs een dorpsfeest is niet van de grond te krijgen. Eenmaal in de twee jaar wordt met moeite een zeskamp gehouden. Het maken van de Dorpsvisie was daarom al een bijzonderheid, aldus Damsma.

Regiovrijdag, 30 mei 2003

Bezoekerscentrum van de baan

Lauwersoog – Het Nationaal Park Lauwersmeergebied krijgt vooralsnog geen bezoekerscentrum. De betrokken overheden willen niet garant staan voor de financiële bijdrage die hun is toebedeeld. De overheden moeten bezuinigen en hebben de eerder berekende bedragen in de huidige omstandigheden niet over voor de aanleg van een bezoekerscentrum.

Regiovrijdag, 30 mei 2003

‘Ik fiets ’m liever tien keer, ik loop niet weer’

Franeker – Ze ogen vrolijk, de ongeveer zevenhonderd deelnemers aan de zevenenvijftigste Elfstedenwandeltocht. Nauwelijks strompelend, maar juist nog fit stappend, wandelt de ene na de andere sporthal de Trije in Franeker binnen, waar de derde dag van de tocht eindigt. Deze derde dag is in alle vroegte in Workum begonnen. Met 135,5 kilometer in de benen melden de deelnemers zich af om weer huiswaarts te vertrekken en op te laden voor het volgende traject, van Franeker naar Dokkum, dat vandaag gelopen wordt. De afstanden liegen er niet om: 49,5 km, 44,5 km, 41,5 km, 42 km en 27 km. Vandaag is de eendaagse tocht, voor wandelaars die de vijf dagen toch iets te hoog gegrepen vinden. Dik negenhonderd wandelaars doen hieraan mee.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 mei 2003

‘Fulltime voorganger noodzaak’

Leeuwarden – Pinkster- en evangeliegemeenten zijn het meest gebaat bij een fulltime voorganger. Wanneer toch gekozen wordt voor een parttime predikant, wordt daar vroeg of laat de tol voor betaald. Gemeenten zouden bovendien altijd advies aan het landelijk kerkgenootschap moeten vragen voordat zij een voorganger beroepen.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 mei 2003

Opnieuw beraadsdag voor gereformeerden

Leeuwarden – Er komt opnieuw een beraadsdag voor Gereformeerde Kerken die zich zorgen maken over het Samen-op-Wegproces. De dag wordt gehouden op 30 augustus in Giessenburg.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 mei 2003

Website voor ‘Friese’ Russisch-orthodoxen

Hemelum – Het Russisch-orthodox klooster van de H. Nikolaas van Myra in Hemelum heeft sinds vorige week een eigen website: www.kloosterhemelum.nl.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 mei 2003

Wijnjewoude jubileert met pinksterfeest

Leeuwarden – Het jaarlijkse pinksterfeest in de bossen bij Wijnjewoude vindt dit jaar voor het 25ste keer plaats. Tijdens de bijeenkomsten in het pinksterweekeind zal verschillende malen bij dat jubileum stilgestaan worden.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Polet van Geleen naar Flyers

Heerenveen – De van oorsprong Canadese ijshockeyer Lamonte Polet speelt volgend seizoen voor Formido Flyers uit Heerenveen. De aanvaller van Geleen, vorig seizoen nog goed voor 25 doelpunten, was na het rampseizoen bij de Limburgers toe aan een nieuwe uitdaging.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Oerterp overweegt stappen tegen KNKV

Ureterp – Korfbalvereniging Oerterp legt zich niet neer bij de uitleg van het korfbalverbond KNKV om de B-junioren van Dalto en niet die van Oerterp zaterdag af te vaardigen naar de finale om het Nederlands kampioenschap.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Edwin Steringa krijgt sportwisselprijs 2002

Leeuwarden – Judoka Edwin Steringa uit Twijzel krijgt de provinciale sportwisselprijs 2002. Op een nog te bepalen datum reikt gedeputeerde Jan Ploeg (Zorg en Welzijn) de prijs aan Steringa uit.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Oege de Jong verrast op routine

Joure – Oege de Jong uit Steggerda werd donderdag op de grasbaanraces van Joure de verrassende winnaar in shorttrackklasse. Terwijl iedereen rekening hield met de dubbelslag van thuisrijder Wybe Valkema, pakte de inmiddels 49-jarige Oege de Jong op routine al in de tweede bocht de winst. De vijftien jaar jongere Wybe Valkema deed er nog alles aan om na zijn overwinning in de 125cc in de finale van de shorttrackers opnieuw als eerste te finishen, maar verslikte zich nog in de laatste bocht.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Frans Helfrich (83): ‘Sjoch dat is myn heit, dat sjoch ik sa’

Franeker - De Permanente Commissie pakte woensdagmiddag in Franeker uit met liefst drie exposities rond het 150 jarige bestaan van de PC. In ’t Coopmanhûs met Frjentsjer en de PC , in het Kaatsmuseum onder de titel Keninklik Spul en in de Martinikerk met Bylden fan de PC.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Cambuur praat eerst met Dick de Boer

Leeuwarden – Dick de Boer is een van de kandidaten om de zondag ontslagen Rob McDonald op te volgen als hoofdtrainer van Cambuur Leeuwarden.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Groote: Cambuur moet op waardige wijze afsluiten

Leeuwarden – Cambuur-interim-trainer Johan Groote, na het ontslag van Rob McDonald heeft donderdag de selectie opgeroepen vrijdagavond op een waardige wijze afscheid te nemen van de in zijn ogen superprof Johan Abma (veertien seizoenen bij Cambuur) en het tweetal Kenan Durmusoglu en Robert Loontjens. ,,Wie geen zin heeft om zich daarvoor in te zetten, moet mij maar bellen’’, aldus Groote.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Ook laatste kans is niet besteed aan Heerenveen

Amsterdam – Foppe de Haan zei het treffend. SC Heerenveen was dit seizoen als een renner die halverwege de beklimming van een berg het peloton moet laten gaan, op het vlakke weer aansluiting vindt, maar bij de eerste de beste serieuze col opnieuw afhaakt. In de laatste van 34 etappes zag Heerenveen donderdag geen kans om van het klassement nog wat te maken.

Sportvrijdag, 30 mei 2003

Niet in UEFA-cup toernooi maar of dat nou zo verschrikkelijk erg is?

Heerenveen - Uiteindelijk krijgt aan het einde van de rit elke club in de eredivisie de plek die het verdient. Heerenveen eindigde dit seizoen op de zevende plaats (net zoals in de seizoenen ’95/’96, ’96/’97 en ’98/’99) en speelt volgend seizoen dus niet in de strijd om de UEFA-cup. Maar hoe erg is dat eigenlijk, want wees eerlijk: wie weet zich nog de naam te herinneren van de tegenstander waartegen Heerenveen dit seizoen Europees in het strijdperk kwam?

Weervrijdag, 30 mei 2003

Perioden met zon

Vanmiddag blijft het zwoel weer met zon. Vanavond en vannacht is het droog met wat meer bewolking en minimumtemperaturen rond 16 graden. Morgen schijnt de zon volop en het wordt rond 24 graden, bij een zwakke tot matige noordoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties