De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 30 juni 2008.

Cultuurmaandag, 30 juni 2008

Snakkerbuorrer ‘Lok’ smakket nei mear

Snakkerbuorren stiet sűnt ôfrűne wykein ek op de kaart fan iepenloftspullen yn Fryslân. Yn it doarpke dat flak tsjin de Dokkumer Ie oan leit, tusken Lekkum en de Ljouwerter Vrijheidswijk, waard trije kear it iepenloftspul Lok opfierd. De premięre freedtejűn wie leaflik en soms oandwaanlik.

Cultuurmaandag, 30 juni 2008

Fraai orgelspel verdringt Abba

Waar de belangstelling voor de eerste orgelconcerten van deze zomer onder het EK-voetbal te lijden zal hebben gehad daar moest Vincent van Laar het zaterdagavond in Franeker opnemen tegen een andere ‘concurrent’: uitgerekend naast de Martinikerk was kermis. Klanken van Frans Bauer, Olivia Newton-John en Abba waren in de kerk voorafgaand aan het concert duidelijk hoorbaar.

Hoofdartikelmaandag, 30 juni 2008

Omroepsalarissen...

Het lijkt erop dat minister Plasterk gaat ingrijpen in de salarisstructuur van presentatoren bij de publieke omroep. Al langer ergert het velen dat sommige sterren op de publieke zenders veel meer verdienen dan de zogeheten Balkenende-norm, het bedrag (€170.000 euro) dat de minister-president van Nederland verdient.

Regiomaandag, 30 juni 2008

Een tempel voor bezinning en cultuur in Goënga

Goënga - ‘Twa hűndert fyftich jier haw ik hjir stien, mei hert en siel haw ik myn dingen dien. Ik tocht myn jubileum sil net ien űntkomme. Ynstee fan feest komt no dit tryst beslút.’ Aan het woord is hier de hervormde kerk van Goënga, in een fragment uit een gedicht van Hindrik van der Meer. De Friese componist en muzikant deed deze Aldjiersprakkesaasjes fan de Goaďingeaster Tsjerke rond de jaarwisseling in de bus bij alle inwoners van het dorp, maar ook bij de rentmeesters van de grotere kerkgemeente van de Legean.

Regiomaandag, 30 juni 2008

Staten willen graag Friese domeinnaam

Leeuwarden - Een meerderheid van Provinciale Staten wil graag mogelijk maken dat bedrijven en instellingen een internetadres kunnen kopen dat eindigt op .frl. Dat blijkt uit een rondgang langs Statenfracties. Naar schatting kost invoering 60.000 euro.

Regiomaandag, 30 juni 2008

Vakantiewerk: macht ligt bij de jongeren

Leeuwarden - Friese bedrijven hebben grote moeite vakantiekrachten te vinden. Scholieren en studenten stellen steeds hogere eisen aan hun vakantiebaantje en beslissen bovendien vaak op het laatste moment waar ze willen werken. Dat terwijl de vraag naar vakantiewerkers toeneemt en honderden vacatures onvervuld blijven.

Regiomaandag, 30 juni 2008

Opstoppingen op de weg door bezoekers TT

Leeuwarden - De schoolvakanties in het Noorden zijn gisteren begonnen, maar het waren vooral bezoekers van de Dutch TT, het motorsportevenement in Assen, die voor drukte op de wegen zorgden. Op veel plaatsen stond het vast. De uittocht van Friese vakantiegangers komt pas op gang bij het begin van de bouwvak, in het weekeinde van 12 en 13 juli.

Regiomaandag, 30 juni 2008

Molens opgeknapt in Dokkum en Anjum

Dokkum - De molens Zeldenrust in Dokkum en De Eendracht in Anjum worden binnenkort gerestaureerd. Het ministerie van OC&W heeft 270.000 euro aan subsidie beschikbaar gesteld om de achterstand in onderhoud bij de beide rijksmonumenten weg te werken. In totaal is er voor tachtig molens in Nederland subsidie voor restauratie toegekend. Al met al zijn er 450 molens die dringend aan een opknapbeurt toe zijn.

Regiomaandag, 30 juni 2008

‘Vroeger was men maar verlegen met ons’

RUURD WALINGA

Regiomaandag, 30 juni 2008

Oude werf Wildschut bezorgt Gaastmeer faam

Gaastmeer - ,,Sjoch dat is it skűtsje węr’t ús pake op fearn hat.’’ Tjeerd Kuiper uit Gaastmeer legt aan zijn uit Tolbert afkomstige vriendin Jeanet Haanstra uit wat een skűtsje is. Het betreffende vaartuig is de Hoop op Zegen, die precies honderd jaar geleden gebouwd werd op de werf Wildschut in Gaastmeer. Rondom het jarige skűtsje liggen nog vijf platbodems die van dezelfde helling gleden en ter gelegenheid van de reünie even terug zijn in hun ‘geboorteplaats’.

Regiomaandag, 30 juni 2008

Zonneboten aan elkaar gewaagd

Wedstrijdleider Jan Kooistra feliciteert bestuurder Mark Meijerman van het winnende schip in de Solar Challenge: de van de TU Delft. Foto: Marchje Andringa

Geloof & Kerkmaandag, 30 juni 2008

Voor vijftig cent kleding bij De Ark in Dokkum

Dokkum - Het Zorgteam van de Pinkstergemeente De Ark in Dokkum houdt woensdagmiddag een kledingverkoop. ,,We doen dat vier keer per jaar, altijd een week nadat de kinderbijslag is binnengekomen. Zo hebben ouders weer wat geld om iets te kopen”, aldus Ben Buwalda, voorganger van de Pinkstergemeente.

Geloof & Kerkmaandag, 30 juni 2008

Ophouden met blindstaren op verleden

Groningen - Zolang een gemeente terugkijkt (‘Toen we nog groot waren en de kerk nog vol zat’), heeft ze een pessimistische kijk. ,,Dan ben je als gemeente niet aantrekkelijk”, zegt ds. Susanne Freytag van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Groningen. ,,Een gemeente moet leren inzien wat ze als iets eigens te bieden heeft. Als kleine gemeente met 230 leden is dat voor ons liturgie en kerkmuziek.”

Sportmaandag, 30 juni 2008

Arum gedreven winnaar op schooljongensbond

Dronrijp - In 1984 won Arum voor het laatst de schooljongensbond, toen met Johan Okkinga in het partuur. Nu was hij weer van de partij, als coach en zag z’n helden winnen. ,,In freselijke dei”, moest hij bekennen. ,,oan ’e kant sitte is ’t alderminste.” Toch kwam zijn partuur niet echt in gevaar: ze kregen in de vijf keer dat ze aan de bak moesten nooit meer tegen dan drie eersten. En zo stonden Jan Schurer, Kevin Jaarsma en Jan Bauke Tolsma aan het eind van het NK in Dronrijp lachend in de kransen. Finalist Wommels werd hardhandig afgestraft met een spel.

Sportmaandag, 30 juni 2008

Tweede zege trio Minnesma

Harlingen - Aangemoedigd door de verhalen van Johannes Brandsma en Piet Jetze Faber vervolgt Simon Minnesma (35) volgend seizoen zijn kaatsloopbaan in België. De opslager uit Dronrijp doet dat in de wetenschap dat hij in het Friese spel het maximale uit zijn mogelijkheden heeft gehaald.

Sportmaandag, 30 juni 2008

Thuiswedstrijd is nu wél prooi voor Van der Pal

Stiens - Klein beginnen en groot eindigen. Dat is het motto van de organisatie van de tweede triatlon van Stiens. Door de hevige concurrentie ontbraken de nationale toppers zaterdag in Fryslân, maar met ruim 230 deelnemers is er geen onvertogen woord te horen in het water en op de weg. Voor Stefan van der Pal is het na zijn tweede plaats in de eerste editie nu wél raak. Hij wint de kwart-triatlon. En daar is hij maar wat blij mee.

Sportmaandag, 30 juni 2008

Steven de Jong naast én op drafbaan succesvol

Wolvega - Filmproducent en regisseur Steven de Jong was afgelopen zaterdag met zijn crew hard aan het werk op de Drafbaan van Wolvega. De Jong en zijn gevolg maakten opnames voor de in november op Omrop Fryslân uit te zenden tv-serie Bit. Na de zevende koers werden de werkzaamheden even stilgelegd. De Jong mocht zich toen melden bij de Victory Lane, als winnende eigenaar.

Sportmaandag, 30 juni 2008

Klavertje drie is trekpleister

Dokkum - Het CH Dokkum staat eigenlijk in het teken van de aanspanningen, veel meer dan het zuiver hippische gebeuren in casu de springrubrieken. Die waren er wel, ze waren ook sterk bezet, maar de meeste aandacht ging toch uit naar de echte tuigrubrieken. Met als hoogtepunt het nationale kampioenschap tuigpaarden klavertje drie.

Sportmaandag, 30 juni 2008

De Vries boekt unieke zege in Zwitserland

St. Moritz - Elma de Vries blijft vriend en vijand verbazen. De vijfvoudig nationaal skeelermarathonkampioen uit Haule pakte in Wolvega al een knappe podiumplek tijdens de derde etappe om de World Inline Cup en in Engadin pakte ze zaterdagavond een bijzondere overwinning. De eerste van een Nederlander ooit in de World Inline Cup.

Sportmaandag, 30 juni 2008

Steigenga blij met zege in Jistrumer Omnium

Jistrum - Sierd Steigenga is op dreef. Dinsdag schreef de wielrenner uit Exmorra het criterium van Nijeveen op zijn naam, zaterdag was hij de sterkste in het wieleromnium van Jistrum. Steigenga werd derde in de korte tijdrit en zegevierde in het criterium.

Sportmaandag, 30 juni 2008

Weening: benen om kampioen te worden

Ootmarsum - Pieter Weening sprong gisteren voor de laatste ronde van het NK wielrennen in Ootmarsum weg uit de kopgroep, maar de voorsprong van de Harekiet bleek niet toereikend. De Rabobank-renner zag ploeggenoot Lars Boom uiteindelijk winnen en eindigde zelf op een anonieme 42e plaats. Weening was blij voor Boom, maar: ,,Ik had de benen om kampioen te worden.”

Sportmaandag, 30 juni 2008

Scherjon smaakmaker ljeppen in Buitenpost

Buitenpost - Jacob Scherjon was zaterdagavond in Buitenpost de smaakmaker bij het fierljeppen. Waar de Burgumer tot tweemaal toe de beste seizoensprestatie bij de junioren scherper stelde (18,34 meter en 18,55 meter) bleven de topklassers steken in goede bedoelingen. Henk Schievink zette in zijn eerste sprong meteen de winnende afstand van 18,81 meter neer. En waar de wedstrijd in It Heidenskip vorige week nog afsloot met vuurwerk, doofde de avond in Buitenpost als een nachtkaars.

Sportmaandag, 30 juni 2008

Lang leve de Vorentscheidung

Als wedstrijdaffiche had Duitsland - Spanje niet de uitstraling van Italië - Frankrijk. Zo’n mooie, beladen finale als twee jaar geleden die van het WK mochten we niet verwachten. Toen bestreden Italië, hét Europese land van de voetbalbeleving, en Frankrijk, het land van de verfijnde voetballers, elkaar. Toen zou de absolute grootmeester van het voetbal, Zinedine Zidane, afscheid nemen van het voetbal. Door deze Europese WK-finale zou en passant de misplaatste Europees kampioen Griekenland van twee jaar eerder vast officieus onttroond worden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties