De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 30 juli 2005.

Economiezaterdag, 30 juli 2005

Faillissement

Van Elteren kost vijftien mensen hun baan Leeuwarden - Transportbedrijf van Elteren uit Lemmer is failliet. Het faillissement is deze week door de rechtbank van Leeuwarden uitgesproken.

Economiezaterdag, 30 juli 2005

MiedemaHout ontslaat twaalf medewerkers

Leeuwarden – Houtbedrijf MiedemaHout uit Leeuwarden ontslaat twaalf van de

Economiezaterdag, 30 juli 2005

Slinkse methoden

Alle bedrijven hebben waarschijnlijk wel eens te maken gehad met verkopers die met slinkse methoden advertenties proberen te slijten. Een kleine bloemlezing.

Economiezaterdag, 30 juli 2005

Voorkom fraude

Bedrijven en organisaties kunnen zelf veel doen om acquisitiefraude te voorkomen.

Economiezaterdag, 30 juli 2005

Steunpunt is ‘excuus-Truus’

Overheid passief bij fraude met advertenties Leeuwarden – Overheid en bedrijfsleven treden laks op tegen advertentiefraude, ondanks de schade en de overlast die malafide uitgevers en websitebeheerders veroorzaken. Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) is de excuus-Truus, waarachter de betrokkenen zich lijken te verschuilen.

Economiezaterdag, 30 juli 2005

Groeiende schade internetreclame

Bedrijven lijden onder verkopers nepadvertenties

Hoofdartikelzaterdag, 30 juli 2005

De pijlpunt…

Er worden heel wat spannende verhalen verteld over archeologische vondsten uit de lange periode waarin de bijbel is ontstaan.

Regiozaterdag, 30 juli 2005

One big happy family in Fryslân

Damwoude – De loods op het bedrijfsterrein van Hekstra’s rietdekkerbedrijf in Damwoude heeft voor één dag niets weg van een opslagplaats. Kleurrijke banieren zijn aan het plafond gespannen, een lange tafel staat vol met beleg en brood voor de lunch en er klinkt muziek van Amerikaanse popsterren. Het is feest vandaag. ,,One big happy family”, roept Fran (Froukje) Hekstra (69) uit het Amerikaanse Grand Rapids. Samen met haar 72-jarige man Fred (Feije) is ze met 28 familieleden (vier zonen, veertien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen) naar Freds geboortedorp Damwoude gereisd ter ere van hun vijftigjarig huwelijk in november. Behalve een reünie met familie is het een eerste kennismaking met het echte ‘Holland’ voor de kleinkinderen. ,,Het is alsof we in een film zitten”, zegt Liz van vijftien. ,,De huizen en tuinen zijn heel klein en kinderen zijn heel vrij. Je kunt zó op de fiets naar het dorp.” Nederlands kennen ze niet, al zijn zij en haar neven en nichten opgegroeid in een ware Nederlandse enclave op het platteland van de staat Michigan. ,,Alleen oudere mensen spreken Nederlands bij ons. Daarom vind ik de taal ouderwets.” Precies die Hollandse situatie zorgde ervoor dat Fran en haar ouders, die in Smilde woonden, het er in 1952 zo naar hun zin hadden. Datzelfde geldt voor Fred die in z’n eentje op achttienjarige leeftijd voor het avontuur naar het Grote Merengebied emigreerde. Bij zijn oom vond hij werk als bouwvakker. Vlak voor hij in militaire dienst ging en naar Korea en Japan werd uitgezonden, startte een intense correspondentie tussen Fran en Fred. Zij trouwden in 1955. ,,Ik vind het prachtig op de ‘âlde grűn’ terug te zijn. We zijn helemaal Amerikaans geworden, maar hier kom ik vandaan”, glundert Fred. De zeventiger oogt zeer fit. Sinds zijn pensionering ruim tien jaar terug houdt hij zich vooral bezig met de import van Friese paarden uit Fryslân naar de States. ,,Het is prachtige business.” Laura (15) vindt het geweldig in Fryslân. ,,Ik wil hier naartoe verhuizen. Kinderen van mijn leeftijd mogen hier naar de kroeg.” Fran, die door alle kleinkinderen met beppe wordt aangesproken, relativeert het optimisme van haar kleindochter. ,,Als je op vakantie bent, zie je alleen de zonnige kant. Het echte leven is anders.” Het 28-koppige Amerikaanse deel van de familie maakte deze week uitstapjes met twintig Friese familieleden. Heel bijzonder was de kerkdienst in de christelijk gereformeerde kerk van Broeksterwoude. In de VS gaan ze naar dezelfde, alom vertegenwoordigde kerk. Fran: ,,Lopend gingen we naar de kerk. De dominee deed de preek deels in het Engels en Nederlands. Naderhand kregen we bloemen. Dat was emotioneel.”

Regiozaterdag, 30 juli 2005

SKS-vloot in orde na aanpassingen

Grou – Enkele SKS-schippers hebben vrijdagmiddag hun schepen nog moeten aanpassen om vandaag mee te mogen doen aan de zestigste editie van Fryslâns oudste skűsjekampioenschap. Dat zei voorzitter Jack Cramer van de Sintrale Kommisje Skűtsjesilen (SKS) vrijdagavond in de Bierhalle in Grou. De skűtsjes voldeden niet helemaal aan de originaliteitseisen. Na de aanpassingen, zijn alle schepen goed gekeurd, aldus Cramer. In de Bierhalle werd traditioneel de nieuwe com-petitie geopend. De nieuwe burgemeester van Boarnsterhim, Schadd-De Boer, verwelkomde de skűtsjefami-lie. Daarna volgde de loting voor de wedstrijden bij De Veenhoop (maandag) en Earne-wâld (dinsdag). De schipper die bij De Veenhoop als eerste mag star-ten, is een dag la-ter de laatste. De startvolgorde van de twee dagen is omgekeerd. Van-wege het smalle wedstrijdwater moeten de veertien SKS-schepen vanaf de wal starten. Vanmiddag om tien minuten over twee gaan de SKS-schepen los op de Wijde Ee en het Pikmeer bij Grou hun elfdaag-se wedstrijdenreeks. De schippers trokken gisteravond een nummer uit de pet van Fokke Wiekstra, die speciaal voor de loting van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek naar Grou was overgebracht. Nieuwe schipper in de vloot dit jaar is Albert Visser aan het helmhout van het Dracht-ster skűtsje de Twee Gebroeders. Hij volgt zijn neef, Douwe Visser Azn, op die naar Grou is overge-stapt, nadat Berend Mink ophield. Volgorde start bij De Veen-hoop: 1 Langweer; 2 Leeuwarden; 3 Heerenveen; 4 Stavoren; 5 Hui-zum; 6 Lemmer; 7 Joure; 8 Woud-send; 9 Sneek; 10 Drachten; 11 d’-Halve Maen; 12 Earnewâld; 13 Bolsward; 14 Grou.

Regiozaterdag, 30 juli 2005

Gedwongen vertrek Deinum wekt verbazing

Leeuwarden – Het gedwongen, plotselinge vertrek van H. Deinum als woondivisie-directeur van Corporatieholding Friesland (CHF), heeft in de provincie verbazing gewekt en is aanleiding voor zorgen. De Raad van Commissarissen maakte zijn ontslag vrijdag bekend. Bij CHF heerst al enkele maanden een crisis; in februari vertrokken al twee directeuren.

Sportzaterdag, 30 juli 2005

Problemen Flyers en hoofdsponsor over contract zijn opgelost


Sportzaterdag, 30 juli 2005

Organisatie Driesum-Wouterswoude komt paarden tegemoet

Driesum - Organisatie-voorzitter Lieuwe Annema wil het wel bekennen. Met zijn honderd vrijwilligers geniet hij er nog het meest van dat Driesum en Wouterswoude voor één dag volledig op zijn kop staat. Met vijftig man hebben ze vier weken hard gewerkt om de tien hindernissen over een lengte van dertien kilometer op te bouwen. Het betekent een wedstrijd voor honderd aanspanningen met pony’s en paarden.

Sportzaterdag, 30 juli 2005

Ljeppers stuwen elkaar naar grote hoogte

Buitenpost – De fierljeppers maken er dit seizoen in alle categorieën een ongekend spannende competitie van en gisteravond was het in Buitenpost niet anders. Niet dat het pompeblędenshirt van de leiders in het klassement van het Frysk Ljeppers Boun ook maar heel even in gevaar kwam, maar de deelnemers zorgden er wel voor dat ze elkaar tot het uiterste dreven.

Weerzaterdag, 30 juli 2005

Het weer

Frankrijk werd gisteren geteisterd door noodweer. Hagelstenen zo groot als mandarijnen, zwaar onweer, veel wind en regen waren voor de Franse weerdienst reden tot een weeralarm. Diverse berekeningen voorspelden dat het slechte weer een route deels over ons land zou kiezen. Met het te perse gaan van deze krant, was daar echter nog geen duidelijkheid over, maar zeker is wel dat het hooguit een klein staartje zal zijn en dat vooral onze oosterburen er mee te maken hebben. Daar zal vandaag heel veel regen gaan vallen, lokaal meer dan 80 millimeter. De regen die hier vandaag valt, hoort bij een andere storing, ook wel een actieve, maar in Duitsland gaat het er nog net even heftiger aan toe. De verwachting tot morgenavond: vandaag komt het tot diverse pittige buien met kans op onweer, hagel en zware windstoten. Lokaal kan meer dan 20 mm water vallen. Later wordt het wat droger maar met 17 (Wadden) tot 19 graden is het koel. Er waait een matige, in het Waddengebied vrij krachtige west tot zuidwestenwind. Vannacht is het eerst droog en koelt het af naar circa 13 graden. Morgen is het bijna guur. Er waait een (vrij) krachtige en in het kustgebied soms harde zuidwestenwind, er is veel bewolking en het komt tot talrijke buien. Daarbij is kans op onweer en met gemiddeld 17 graden is het ronduit koel. De vooruitzichten: na het weekend valt er maandag nog een plaatselijk spetterbuitje, maar is de zon af en toe van de partij bij 18 graden. Dinsdag is er nog wat meer zon, blijft het droog en is het vrij rustig weer bij 20 ŕ 22 graden. Woensdag wordt het nog iets warmer, maar kan er later op de dag wel een enkele bui vallen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties