De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 30 juli 2009.

Cultuurdonderdag, 30 juli 2009

Tiende album voor Urkse Zangschool Geke’s Tiental

Emmeloord - Stichting Zangschool Geke’s Tiental brengt in september haar tiende cd uit. Dat heeft een woordvoerder van de Urkse zangschool laten weten. Geef ze een kans heet het album dat is opgedragen aan wijlen Majoor Bosschardt. De cd wordt 26 september gepresenteerd in Theater ’t Voorhuys in Emmeloord.

Cultuurdonderdag, 30 juli 2009

Studenten Orkest Mira zoekt nieuwe dirigent

Groningen - Het Groninger Studenten Orkest Mira is op zoek naar een nieuwe dirigent. Arnaud Oosterbaan (1981) stopt per januari met de leiding van het amateursymfonieorkest, omdat hij zijn horizon verder wil verbreden. Hij dirigeerde het orkest vijf jaar.

Cultuurdonderdag, 30 juli 2009

Nieuw openlucht dancefestival bij het Tsjūkemar

Leeuwarden - Fryslān is een nieuw openlucht dancefestival rijker. Op 22 augustus vindt op de Ulesprong aan de Tsjūkemar de eerste editie plaats van het Beachrockers Festival. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 30 juli 2009

Nederland grootste fietsproducent in Europa

Den Haag - In de Europese Unie is in 2008 voor 1,9 miljard euro aan fietsen geproduceerd. Ruim 30 procent daarvan was van Nederlandse herkomst. Daarmee is ons land in waarde gemeten de grootste fietsenproducent in Europa. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Economiedonderdag, 30 juli 2009

Avebe wil meer arbeidsuren voor zelfde loon

Veendam - Het aardappelzetmeelconcern Avebe gaat haar personeel vragen meer te werken voor hetzelfde loon. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen als gevolg van de recessie. In totaal heeft Avebe circa 950 werknemers in Nederland, die allemaal onder de regeling vallen.

Economiedonderdag, 30 juli 2009

AFM legt boete op aan Heerenveens houtplantagefonds

Amsterdam - De Autoriteit Financiėle Markten (AFM) heeft een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd aan teakhoutplantage Wood Care Robinia Plantage uit Heerenveen.

Hoofdartikeldonderdag, 30 juli 2009

Tbs-behandeling...

De man die verdacht wordt van het plaatsen van pinnen in zelfgegraven kuilen bij Helden kan voor drie jaar de cel ingaan. Als de rechter vindt dat hij schuldig is althans. Dit had een hele andere straf kunnen zijn als de man had meegewerkt aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dan had het Openbaar Ministerie (OM) wellicht een lagere straf geėist, maar wel met tbs-behandeling erna.

Regiodonderdag, 30 juli 2009

Bolsward vindt de vlaagjes het beste

Lemmer - Pieter Meeter van Bolsward boekte gisteren zijn tweede zege in zijn skūtsjeschipperscarričre.

Regiodonderdag, 30 juli 2009

‘Biebel’ binnenkort te krijgen

Oldeberkoop - De Bijbel is er in vele talen, maar nog niet in het Stellingwerfs. Jammer, vindt Stellingwerfs Eigen.

Regiodonderdag, 30 juli 2009

Rouvoet stopt definitief met Wyldemerk

Harich - Campus Wyldemerk in Harich hoeft definitief niet te rekenen op extra geld van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin. De campus, die 24-uursopvang biedt aan 43 jongeren met gedragsproblemen, kondigde eerder aan dicht te moeten als de minister niet meer geld in het project wil steken.

Regiodonderdag, 30 juli 2009

Gesloten postkantoren overvalt veel Friezen; waar nu heen?

Leeuwarden - Haar mond valt open van verbazing. Karien, een Zuid-Afrikaanse die sinds tweeėnhalf jaar in Leeuwarden woont, wil een pakketje versturen op het hoofdpostkantoor aan het Oldehoofsterkerkhof. Dat is twee weken geleden echter definitief gesloten. Een kleine kilometer verderop bij supermarkt Super de Boer aan het Hoeksterpad kan ze terecht. ,,Gelukkig heb ik de tijd.”

Regiodonderdag, 30 juli 2009

Drijfhout wil na brand door met timmerfabriek

Idskenhuizen - Het levenswerk van vader en zoon Drijfhout uit Idskenhuizen is vanochtend vroeg in vlammen opgegaan. Twee grote loodsen van Drijfhout’s Timmerfabriek met daarin machines en hout voor het maken van deuren, kozijnen en trappen gingen verloren. Het kantoor en de belendende woningen zijn gespaard gebleven.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 juli 2009

Doopperikelen


Geloof & Kerkdonderdag, 30 juli 2009

Via Google de kerkbanken weer vol

Colorado Springs - Het kerkbezoek vergroten door de inzet van Google? Het is iets wat steeds meer Amerikaanse kerken ontdekken. De wereldwijde zoekmachine op internet wijst via Google AdWords belangstellenden op hśn kerk en dat werpt zijn vruchten af. En het mooie: het kost amper wat.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 juli 2009

48 procent van Friezen is ‘kerks’

Voorburg/Leeuwarden - 13 procent van de Friezen gaat minstens een keer per week naar de kerk, maar ook 72 procent zelden of nooit. 48 procent noemt zich nog kerkelijk. De aanhang van de Protestantse Kerk in Nederland is in de provincie het hoogst van Nederland: 13 procent. Friezen blijken bovendien uit te blinken in vrijwilligerswerk.

Sportdonderdag, 30 juli 2009

Opmars Bouwmeester bij WK

Karatsu De Nederlandse zeilsters spelen nog geen hoofdrol bij het wereldkampioenschap zeilen in de Laser Radial in het Japanse Karatsu. Na vier races is Marit Bouwmeester uit Warten geklommen naar een dertiende plaats met 22 punten. In de derde en vierde race boekte de Friezin met een derde en vijfde plaats prima resultaten. Claire Blom, de andere Nederlandse deelneemster, staat na twee dagen 23e met 30 punten. De Chinese Xu Lijia en de Amerikaanse Olympisch kampioen Anna Tunnicliffe voeren het klassement aan met beiden negen punten.

Sportdonderdag, 30 juli 2009

Aris haalt topschutter in huis

Leeuwarden Friesland Aris heeft zich versterkt met Craig Moore. De 22-jarige Amerikaan is afkomstig van Northwestern University, dat uitkomt in de sterke Big Ten Conference. Moore (1,91 meter) is een rasschutter en scoorde gemiddeld 14,3 punten per wedstrijd. Tijdens zijn vierjarige collegeperiode schoot hij maar liefst 320 driepunters raak, waarvan 110 in zijn laatste studiejaar. De shooting guard deed dit tegen een schotpercentage van boven de veertig. Moore is de opvolger van Matt Bauscher die naar Groningen vertrok.

Sportdonderdag, 30 juli 2009

Vitesse huurt Jong-A-Pin

Arnhem Vitesse huurt verdediger Calvin Jong-A-Pin voor een seizoen van SC Heerenveen. De voetbalclub uit Arnhem heeft dat gisteren bekendgemaakt. Vitesse heeft daarnaast ook een optie tot koop bedongen. Jong-A-Pin, die enkele weken geleden nog een aanbieding van het Heracles Almelo van zijn ex-trainer Gertjan Verbeek afsloeg, heeft bij Heerenveen nog een contract tot medio 2011. Hij kwam sinds het seizoen 2006-2007 uit voor de Friezen. Daarvoor voetbalde de 23-jarige speler voor FC Volendam.

Sportdonderdag, 30 juli 2009

156e PC in cijfers

Eerste omloop: 1. Hindrik Tolsma (Goutum), Michel van der Veen (Franeker) en Johannes Boersma (Winsum) - 2. Martijn Olijnsma (Hijum), Hylke Bruinsma (Minnertsga) en Douwe Groenendijk (Heerenveen) 5-5 en 6-4; 3. Wilco Rinia (Makkum), Karel Nijman (Leeuwarden) en Gert-Jan Meekma (Witmarsum) - 4. Site Ferwerda (Stiens), Gerrit Meijer (Hurdegaryp) en Rudolf Soepboer (Holwerd) 4-5 en 6-6; 5. Jochum Bouma (Easterlittens), Jan Willem van Beem (Dronrijp) en Pier Piersma Easterlittens) - 6. Marten van der Leest (Dronrijp), Pieter Jan Plat (St.-Annaparochie) en Feiko Broersma (Easterlittens) 0-5 en 6-6; 7. Dirk-Yde Sjaarda (Easterein), Erik Haitsma (Wommels) en Tjibbe Hansma (Mūnein) - 8. Arnold Zijlstra (Tzummarum), René Anema (Balk), Frederik van der Meij (Berlikum) 5-2 en 6-4; 9. Jelte-Pieter Dijkstra (Easterein), Hans Wassenaar (Tzummarum) en Lennart Adema (Makkum) - 10. Gert-Anne van der Bos (Holwerd), Folkert van der Wei (Witmarsum) en Daniėl Iseger (Goutum) 0-5 en 2-6; 11. Rutmer van der Meer (St.-Jacobiparochie), Renze Pieter Hiemstra (St.-Jacobiparochie) en Taeke Triemstra (St.-Jacobiparochie) - 12. Robert Rinia (Arum), Siebe Greidanus (Wjelsryp) en Aloys Freitag (Makkum) 5-2 en 6-2; 13. Pieter van Althuis (Peins), Jacob-Klaas Haitsma (Wommels) en Gerrit Flisijn (Easterein) - 14. Jan Dirk de Groot (Buitenpost), Herman Sprik (Witmarsum) en Alle Jan Anema (Heerenveen)3-5 en 4-6; 15. Gerben Hein Wytsma (Lioessens), Jacob Zaagemans (Workum) en Peter de Boer (Franeker) - 16. Johan van der Meulen (Damwoude), Jaocb Wassenaar (St.-Annaparochie) en Marten Feenstra (Berlikum) 5-3 en 6-6.

Sportdonderdag, 30 juli 2009

Gemengde gevoelens bij scheidende kaatsers

Franeker - Er waren gisteren bij de 156e PC vijf kaatsers, die voor het laatst aantraden op het Sjūkelān. Een onverdeeld genoegen werd het niet voor de meesten van hen. Voor vier van de vijf eindigde het PC-gevoel al na de eerste omloop. De onbekendste van de vijf, Gerben Hein Wijtsma (Lioessens), kon het afscheid met twee omlopen nog het langst uitstellen. De zes debutanten deden het wat dat betreft beter.

Sportdonderdag, 30 juli 2009

Verrassende finalist, zelfs voor eersteklas partuur


Sportdonderdag, 30 juli 2009

‘Wy wienen hjoed foar it earst echt alle trije goed’

Franeker - Met een naar later bleek koninklijke zitbal maakte Gert-Anne van der Bos gisteren een einde aan een lange PC-dag. 58 jaar na Hiele de Haan ging de koningsbal weer eens naar een Holwerder. Een 20-jarig supertalent dat vooral niet te veel nadenkt over zijn opslag en altijd wil winnen. Wat goed is komt snel. ,,Je dreame der fan kening fan de PC te wurden, mar twa jier ferlyn begūn ik krekt yn ’e twadde klasse. Net eltsenien stiet der fuortendaliks. Hjoed hat it sa wźze moatten. Ik besef it noch net iens.” En die koningsbal? ,,Yn de finale fielde ik my net hiel sterk, hie te folle būten, mar ik tink dat dy lźste bal de trochslach joech.”

Sportdonderdag, 30 juli 2009

Eerste klas PC voor trio Van der Bos

Franeker - Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniėl Iseger schreven gisteren in Franeker de 156e PC op hun naam. Helemaal als een verrassing kwam dat niet, want het trio gold op voorhand als het te kloppen partuur. Met uitzondering van de halve finale werd het een groot vertoon van macht van het winnende trio, dat kon terugkijken op een eerste klas PC.

Sportdonderdag, 30 juli 2009

Favorieten maken status waar

Franeker - Ze kaatsten dit seizoen al tien finales en wonnen er zes. Dat ze favoriet waren voor de PC was duidelijk. Die status maakten ze waar, met overtuiging. Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniėl Iseger bekroonden gisteren hun dominante positie in het kaatsen met de winst op het Sjūkelān in Franeker. Van der Bos bevestigde en passant zijn status als gearriveerd kaatser. Hij is pas twintig jaar, maar op zijn derde PC al koning. Zijn venijnige opslag dreef gisteren menig perkspeler tot wanhoop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties