De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 30 september 2008.

Cultuurdinsdag, 30 september 2008

Provincie doet zo’n 250 kunstwerken van de hand

Leeuwarden - De provincie Fryslân wil zo’n 250 kunstwerken van de hand doen. Het gaat voornamelijk om werken die in het provinciaal depot liggen, terwijl deze in musea, bedrijven of bij particulieren een betere plek zouden hebben. Zo heeft de provincie van bepaalde kunstenaars slechts één werk in bezit. Die werken komen beter tot hun recht in een museum dat al meerdere kunstwerken van deze kunstenaar heeft. In totaal heeft de provincie 866 kunstwerken in haar collectie. Met de grootschalige opruiming wil de provincie de kwaliteit van de kunstcollectie verbeteren.

Cultuurdinsdag, 30 september 2008

Fries lied klinkt vanaf Groninger Martinitoren

Groningen - Sinds gisteren klinkt vanaf de Martinitoren in Groningen een Fries lied. Het gaat om De wiete wyn hellet oan van de Friese band Pilatus Pas. Met dit nummer won de groep eerder dit jaar het Friese songfestival Liet 2008. Volgens zanger Jelte Posthumus, die in Groningen woont, kwam het initiatief hiervoor van stadsbeiaardier Auke de Boer. Het lied klinkt eens in het uur door de Groninger binnenstad.

Cultuurdinsdag, 30 september 2008

Drie boeken in race voor Anton Wachterprijs

Harlingen - Voor de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs zijn dit jaar drie boeken genomineerd. Het gaat om Ziekzoekers van Anne-Gine Goemans, Begeerte heeft ons aangeraakt van Bert Natter en Drie van Maarten Schinkel. De literaire vakjury maakte deze keuze uit ruim honderd inzendingen. De winnaar wordt uiterlijk 8 oktober bekend gemaakt.

Economiedinsdag, 30 september 2008

Biowebwinkel Fryslân realiseert forse groei

Leeuwarden – Webwinkel www.vaneigenerffryslan.nl heeft het afgelopen jaar een forse omzetgroei gerealiseerd. Drie jaar na de opening zijn er ongeveer vierhonderd klanten die geregeld biologische producten via de internetwinkel kopen. De omzet is dit jaar al met 70 procent gegroeid. De omzet is in het Noorden dit jaar sneller gestegen dan de landelijke omzet. Volgens Iris van de Graaf van de stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf komt dit omdat in deze regio er sprake is van een relatief jonge coöperatie. De omzet in de Zuidwesthoek groeide in 2007 met 84 procent.

Hoofdartikeldinsdag, 30 september 2008

In de Haagse stolp...

En intussen gaat de gewone Haagse politiek door. In de kaasstolp blijkt Rita Verdonk toch niet zo recht door zee als gedacht. Ze was niet alleen vergeten dat ze lid was van de PSP en ook van de PPR, ze had het ook ontkend. Uiteindelijk moest ze haar ‘zonde’ toegeven.

Regiodinsdag, 30 september 2008

Rijk wil geld steken in camera op auto

Dokkum - Minister Ter Horst steunt de harde aanpak van overlast tijdens Oud en Nieuw, zoals die in Noordoost-Fryslân wordt voorgesteld. De minister wil eventueel geld steken in het plan om cameralieden mee te sturen op auto’s van hulpdiensten.

Regiodinsdag, 30 september 2008

‘De Friezen zullen kijken of ik wel sociaal genoeg ben’

Leeuwarden - Hij kan er zelfs nog grapjes overmaken. De hele week had Wouter Bos nagedacht waarover hij het zou hebben bij zijn bezoek aan zijn achterban in Leeuwarden. ,,Friezen zijn echte sociaal-democraten, dus die gaan kijken of ik wel sociaal genoeg ben. Dus ik dacht in het weekeinde: laat ik eens een bank nationaliseren”, zo begon de PvdA-voorman, weer even in de rol van partijleider, gisteren een debat in congrescentrum Post Plaza in Leeuwarden.

Regiodinsdag, 30 september 2008

Pleidooi voor drijvend podium

Sneek - Er moet een drijvend podium komen voor concerten en theatervoorstellingen in de Friese meren. Daarvoor pleit de Hiswa, de brancheorganisatie voor de watersportsector. Recreatieondernemers reageren positief op het pleidooi.

Regiodinsdag, 30 september 2008

Geluidwal Winsum moet weg

Wommels - Burgemeester en wethouders van Littenseradiel gaan bekijken of er toch mogelijkheden zijn om de geluidwal bij Winsum te verwijderen of eventueel te verlagen. Dat gebeurt op verzoek van de gemeenteraad.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 september 2008

De kerk moet een vindplaats worden van spiritualiteit

Leuven - Preken hebben vaak een sterk rationele of een doorgeslagen praktisch karakter, stelt dr. Jos Douma, gereformeerd-vrijgemaakt predikant in Haarlem. Reden om te komen tot ,,een eigentijdse evangelisch-protestantse orde voor predikers’’. Die zou een bijdrage kunnen leveren aan ,,een spirituele verdieping van de prediking in de kerken’’. Door Hanneke Goudappel.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 september 2008

Beeld van 2000 jaar gelovig Nederland

Leeuwarden/Zwolle - ‘Nederland is historisch gezien een mengeling van religieuze stromingen, na 1960 nog sterker dan ervoor’. Dat schrijft prof. dr. James Kennedy in het eerste nummer van de verzamelreeks Geloof in Nederland die vanaf dinsdag in de boekwinkel ligt. In 35 delen wordt tweeduizend jaar geloven in Nederland beschreven door historici van naam.

Sportdinsdag, 30 september 2008

Van der Galien schittert met ‘tweedehandsjes’

Joure - De Kermiskoersen, gistermiddag in Joure, werden bezocht door zo’n 2500 bezoekers. Zij waren getuige van een topmeeting. Man van de Dag werd Sjoerd van der Galien. De in Appelscha woonachtige hobbyist won de twee hoofdnummers met dravers die jaren geleden al waren afgeschreven door de topstallen.

Sportdinsdag, 30 september 2008

Snel scoren in het mooiste theater van Fryslân

Snel scoren is de wens van iedere trainer. Een vroegere openingstreffer geeft de ploeg rust en vertrouwen en zo verhoogt de snelle goal de kans op een positief resultaat. Aan snel scoren kleeft echter ook een nadeel. De tegenstander is wakker geschud, belust op revanche en heeft, in de jacht op eerherstel, zeeën van tijd.

Sportdinsdag, 30 september 2008

Reserves van Heerenveen troeven beter Vitesse af

Heerenveen - Jong Heerenveen heeft gisteravond het thuisduel tegen Vitesse met 3-1 gewonnen. De Arnhemse beloften waren de betere ploeg, maar de thuisclub sprong iets zorgvuldiger met de mogelijkheden om. Bovendien stak doelman Agil Etemadi in een uitstekende vorm. Paulo Henrique scoorde voor rust twee keer en Donovan Deekman tekende zes minuten voor tijd voor 3-0. Heerenveen-huurling Niklas Tarvajärvi deed vervolgens nog wel wat terug voor de gasten.

Sportdinsdag, 30 september 2008

Heerenveen op woensdag 12 november in KNVB beker

Leeuwarden De duels van sc Heerenveen en SC Cambuur-Leeuwarden in de derde ronde van de KNVB beker zijn vastgesteld op woensdag 12 november. Heerenveen trapt in eigen huis om acht uur af tegen de Rijswijkse formatie Haaglandia, terwijl Cambuur op hetzelfde tijdstip in Rotterdam bij Sparta begint. Diezelfde avond wordt ook het duel van hoofdklasser HHC Hardenberg tegen Feyenoord gespeeld. De topper AZ - PSV is de enige wedstrijd op donderdag 12 november.

Sportdinsdag, 30 september 2008

Yildirim traint mee met FC Zwolle

Zwolle Ugur Yildirim is terug in Nederland. Na een mislukt jaar in Turkije traint de 26-jarige oud-aanvaller van sc Heerenveen mee met de selectie van FC Zwolle. De aanvaller heeft een turbulent jaar achter de rug met contractontbindingen bij Gaziantepspor en Sivasspor. Beide clubs kwamen hun betalingsverplichtingen niet na. Voorlopig heeft Yildirim nog geen nieuwe werkgever gevonden.

Sportdinsdag, 30 september 2008

Flyers-doelman Maghielse stopt

Heerenveen Martijn Maghielse stopt met keepen bij de Heerenveen Flyers. De doeman kan topijshockey niet langer combineren met zijn studie. Maghielse zou bij Heerenveen Flyers de rol vervullen als tweede doelman, achter een nog aan te trekken eerste goalie. Maghielse’s rol wordt nu overgenomen door jeugdinternational Sjoerd Idzenga, die terug is gekomen op zijn besluit om naar Nijmegen te vertrekken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties