De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van maandag, 30 oktober 2006.

Cultuurmaandag, 30 oktober 2006

Reisopera brengt een fascinerende ‘Manon’

In 1919, slechts zeven jaar na de dood van de componist Jules Massenet, waren in Frankrijk al meer dan duizend voorstellingen van zijn opera Manon gegeven. Dat deze opera zo populair geworden is, mocht de Nationale Reisopera zaterdagavond demonstreren in De Harmonie te Leeuwarden. Men deed dat dan ook in een verbluffende en fascinerende productie, zelden zo schilderend en kleurend vertoond.

Cultuurmaandag, 30 oktober 2006

Popfestival met Friese roots

Zea, Persil en The Suicidal Birds. Dat zijn Nederlandse, en deels zelfs Friese bands, waar menigeen nog nooit van gehoord zal hebben. Toch zijn dit succesvolle acts, met name in het buitenland en dan vooral in Engeland. In de zeventien tours die deze bands in Engeland hebben gedaan hebben ze heel wat Engelse collega’s ontmoet. Zo is het idee geboren voor het Hit the north-festival; georganiseerd door de bands zelfs.

Cultuurmaandag, 30 oktober 2006

‘Pluk’, een onderhoudend feestje

De voorstelling Pluk redt de dieren begon gistermiddag al direct bij binnenkomst in de foyer van de Leeuwarder Harmonie. Jonge maar ook oudere bezoekers kregen door enkele acteurs een vel papier in de handen gedrukt met het verzoek een tekening van een dier te maken. Iedereen werd meteen aan het werk gezet en men tekende en kleurde dat het een lieve lust was.

Dossiermaandag, 30 oktober 2006

De potentie van de winstwaarschuwing


Dossiermaandag, 30 oktober 2006

Odense is een club om rekening mee te houden

Odense - Odense Boldklub heeft gistermiddag in de Deense SAS Liga een overwinning behaald in de aanloop naar het UEFA Cupduel tegen SC Heerenveen, aanstaande donderdag. In het eigen Fionia Park werd gistermiddag Bröndby in de generale met 1-0 verslagen, waarmee Odense zich als nummer vier op de ranglijst in de subtop handhaafde.

Economiemaandag, 30 oktober 2006

‘Tovenaars’ in woningen presenteren hun waar

Drachten – Het champagneglas wordt alvast geheven. Met de insteek ‘Wonen is een feest’ is gisteren voor de eerste keer de woonbeurs in het Fries congrescentrum in Drachten geopend.

Economiemaandag, 30 oktober 2006

Verzet tegen failliet houtbedrijf Algera

Leeuwarden – Eigenaar K. Algera tekent verzet aan tegen het deze week onverwacht uitgesproken faillissement van zijn houtconstructiebedrijf in Sint Nicolaasga. Volgens curator R. Goudberg is het faillissement uitgesproken doordat het bedrijf een schuld had van vierduizend euro. ,,Er waren twee schuldeisers, het minimale aantal waaraan moet worden voldaan.”

Economiemaandag, 30 oktober 2006

Faillissement voor Kamstra in Buitenpost

Leeuwarden - Installatiebedrijf Kamstra Buitenpost is door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Het faillissement is onder andere een gevolg van uitblijvende betalingen van het loon aan het personeel. Over de schuldenlast is nog niets bekend. Volgende week hebben bonden en curator een gesprek over de verdere procedure.

Hoofdartikelmaandag, 30 oktober 2006

Canon, geschiedenis...

De canon van de vaderlandse geschiedenis is een interessant project. Direct na verschijning van de vijftig ‘vensters’ brak de discussie los. Allerlei instanties, groepen, deskundigen en anderen hadden commentaar. De een mist dit en de ander wil graag het ene venster voor het andere inwisselen. Rooms-Katholieken kwamen al snel met een aanvulling op de onderwerpen zoals die nu in de canon zijn opgenomen; gisteren kwam de Nederlands Katholieke Schoolraad met een voorstel van aanvulling. Het gaat daarbij om specifiek katholieke onderwerpen, variërend van de Zeven Werken van Barmhartigheid tot de levensverhalen van Edith Stein en Don Bosco. De reden om te pleiten voor een aanvulling is de overtuiging dat iedere rooms-katholiek op de hoogte zou moeten zijn van de genoemde onderwerpen. Het onderwijs is de aangewezen plek waar de kennis van deze onderwerpen kan worden overgedragen. De NKSR voegt er bij monde van secretaris Marleen Barth nog iets aan toe. Docenten op katholieke scholen die nog weet hebben van de genoemde en andere, specifiek rooms-katholieke onderwerpen, vloeien weg uit het onderwijs. De jongere generaties leerkrachten hebben veel minder kennis van belangrijke historische rooms-katholieke gebeurtenissen en er is (daarom) een zekere schroom om zaken betreffende het geloof aan de orde te stellen. Als er niets gebeurt, verdwijnt een waardevolle dimensie van de samenleving.

Regiomaandag, 30 oktober 2006

Het Deense Ribe is meer dan Legoland

Lego, voluit ‘leg godt’ (speel goed). Zo noemde de Deense timmerman Ole Kirk Kristiansen het speelgoed dat hij sinds 1932 van afvalhout ging fabriceren. Zijn werkplaats stond in Billund, een plaatsje in de Zuid-Deense provincie Ribe.

Regiomaandag, 30 oktober 2006

Dales krijgt zijn dienstauto terug

Leeuwarden - De auto van burgemeester Dales is terecht. Een 15-jarige Leeuwarder stal de BMW 525 donderdagavond, terwijl die geparkeerd stond voor het stadhuis. Dales was zijn wagen twee dagen lang kwijt. De politie heeft de dader inmiddels aangehouden en meegenomen daar het bureau. Daar heeft hij de diefstal bekend.

Regiomaandag, 30 oktober 2006

Dales krijgt zijn dienstauto terug

Leeuwarden - De auto van burgemeester Dales is terecht. Een 15-jarige Leeuwarder stal de BMW 525 donderdagavond, terwijl die geparkeerd stond voor het stadhuis. Dales was zijn wagen twee dagen lang kwijt. De politie heeft de dader inmiddels aangehouden en meegenomen daar het bureau. Daar heeft hij de diefstal bekend.

Regiomaandag, 30 oktober 2006

Kruistocht tegen vervreemding

Leeuwarden - Waarom lukt het de Ieren, Britten en Denen om hun landschap mooi te houden? En waarom wordt Nederland elke dag een stukje lelijker? Omdat niemand zijn verantwoordelijkheid als fatsoenlijk burger oppakt, vindt plattelandsvernieuwer Willem Foorthuis.

Regiomaandag, 30 oktober 2006

KFPS-leden macht kwijt

Wolvega - Het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek heeft een nieuwe structuur. Niet langer beslissen de leden op een algemene ledenvergadering over de bestuursvoorstellen, voortaan is er een ledenraad. De ledenraad, die nog moet worden samengesteld, bestaat uit maximaal 39 personen, die per regio worden aangewezen.

Regiomaandag, 30 oktober 2006

Echtpaar zet VVV in Zuidwesthoek voort

Workum - De VVV in Zuidwest-Fryslân gaat verder zonder agentschappen. De nieuwe eigenaren van regio-VVV Friese Kust, Ernst en Nina Mulderij uit Workum, willen de VVV-kantoren in Workum, Lemmer, Stavoren, Hindeloopen, Makkum en Harlingen openhouden. De agentschappen in Balk, Echtenerbrug, Koudum, Sloten en Oudemirdum verdwijnen.

Regiomaandag, 30 oktober 2006

Moet Delphion na anderhalf jaar al weg?

MARTIN DE VRIES

Regiomaandag, 30 oktober 2006

Eerst oude afspraken nakomen

Leeuwarden - De komende kabinetsperiode moet de positie van het Fries worden versterkt door het nakomen van oude afspraken met het Rijk. Dat is belangrijker dan het smeden van nieuwe plannen, vinden Friese (aspirant-)Kamerleden van CDA, PvdA, VVD en GroenLinks.

Geloof & Kerkmaandag, 30 oktober 2006

Benedictus gaat stap verder dan zijn voorganger

Paus Benedictus was ongekend duidelijk en hard in zijn oordeel: kindermisbruik is altijd een misdaad, ,,maar als het religieuzen zijn, dienaren van de kerk, die zich daaraan schuldig maken komt het dubbel hard aan. De kerk moet er dan alles aan doen om gerechtigheid te laten geschieden en zich daarnaast vooral om het lot van de slachtoffertjes te bekommeren. Het is niet voldoende om een actief pedofiele priester uit de kerk te zetten en het daarbij te laten.”

Geloof & Kerkmaandag, 30 oktober 2006

Jaarlijkse Oogstviering Talant trekt ruim 200 bezoekers

Beetsterzwaag - Manden en kisten vol pompoenen, vijgen, druiven, ananas en allerlei andere vruchten liggen uitgestald in Het Trefpunt op locatie De Wissel van Talant in Beetsterzwaag. Het podium is omgetoverd tot een Israëlisch tempelplein, waar markt wordt gehouden, ter gelegenheid van het jaarlijkse Oogstfeest.

Sportmaandag, 30 oktober 2006

Jan Werle gedeeld winnaar Hoogeveen

Hoogeveen - Jan Werle heeft in Hoogeveen de Open Groep van het Essent-toernooi gedeeltelijk op zijn naam geschreven. De geboren Leeuwarder moest de titel delen met de Bulgaar Ivan Cheparinov na een knappe inhaalreeks. ,,Ik stapte dit toernooi niet in met de gedachte kampioen te worden.”

Sportmaandag, 30 oktober 2006

Rudie van der Lelie wint Strontraceloop

Workum - Rudie van der Lelie heeft zaterdag voor de vijfde keer de 15 kilometer lange Strontraceloop als winnaar afgesloten. Het record van 1995, waarin de Jubbegaster 46 minuten en 53 seconden over het parcours deed, bleef echter fier overeind staan. Maaike Hornstra kroonde zich tot beste vrouw.

Sportmaandag, 30 oktober 2006

De ‘tweede tak’ van een kaatsdorp

Tzummarum - Het dorp werd na de Romeinse tijd gesticht op de strandwal die ten noorden van Westergo onstond. Als het ware ‘uit de klei getrokken’. Het karakteristieke ‘bouhoekedorp’ ligt ook aan de basis van ons volksvoedsel nummer een, de aardappel. Vanuit Franeker werden de eerste aardappelen uit deze regio naar Amsterdam verscheept. De bewoners van het aloude dorp hebben steeds nieuw elan aan hun gemeenschap gegeven.

Sportmaandag, 30 oktober 2006

Vadeko Flyers schiet vooral met losse flodders

Heerenveen - ,,We hebben meer kansen gemist, dan zij hebben gekregen”, rekende Flyer Casey Bartzen voor na afloop van de nederlaag tegen Amsterdam. Vadeko Flyers deed in het eerste echte thuisduel dit seizoen zeker niet onder voor Tijgers. Qua schotenverhouding was de Friese ploeg zelfs veruit de betere. Ze kregen echter een lesje in effectiviteit van de ploeg uit de hoofdstad.

Sportmaandag, 30 oktober 2006

Bianca Duursma verrast zichzelf

Assen - Op de deelnemerslijst staat Bianca Broers, maar officieel is het natuurlijk Bianca Broers-Duursma. En vastgespeld aan startnummer 276 is het gewoon Bianca Duursma. De 33-jarige Lemster verraste zaterdagmiddag in en rond Assen iedereen en zichzelf. Ze werd ‘zomaar even’ de nieuwe nationaal kampioene wintertriatlon.

Sportmaandag, 30 oktober 2006

De Haan komt met een nieuw project

Heerenveen - Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje heeft zaterdagavond voorafgaande aan de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Ajax zijn nieuwe voetbalproject gepresenteerd. Dat project bestaat uit twee dvd’s en een vakboek over zijn visie op coachen, het formeren van een team en het geven van gerichte trainingen.

Sportmaandag, 30 oktober 2006

Ajax maatje te groot voor Heerenveen

Heerenveen - De verhoudingen tussen SC Heerenveen en Ajax lijken weer genormaliseerd. Van de afgelopen vijf confrontaties in het Abe-Lenstrastadion werden er maar liefst vier door de Friezen gewonnen. Onder trainer Henk ten Cate lijkt Ajax weer wat van haar glans terug te krijgen, want Heerenveen werd zaterdag probleemloos afgeserveerd.

Weermaandag, 30 oktober 2006

Stevige wind

Vandaag waait er een matige tot vrij krachtig toenemende wind uit het zuidwesten, bij zee later krachtig, 6 Bft. Er zijn enkele opklaringen en later neemt de kans op een buitje toe. Het wordt 15 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties