De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van donderdag, 30 oktober 2008.

Cultuurdonderdag, 30 oktober 2008

Friese bedrijven in race voor FD Gazellen Award

Leeuwarden - Waterketenbedrijf Aquario uit Sneek en E kwadraat advies uit Leeuwarden zijn genomineerd voor de FD Gazellen Award 2008. FD Gazellen is een initiatief van het Financieele Dagblad in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en MKB Nederland, en wordt mede mogelijk gemaakt door ABN Amro, Unit4Agresso, BDO Accountants & Adviseurs en Graydon Nederland. Bedrijven die een omzetgroei van meer dan 20 procent weten te realiseren over drie jaar komen in aanmerking. Dit jaar zijn er zevenhonderd bedrijven geselecteerd. Op 4 november worden in Groningen de Awards uitgereikt voor Noord-Nederland.

Cultuurdonderdag, 30 oktober 2008

Burgum brengt iepenloftspul ‘Levi’ in jubileumjaar

Burgum - Burgum speelt volgend jaar tijdens zijn jubileumjaar het iepenloftspul Levi, gebaseerd op Salomon Levi, een joodse koopman die eind achttiende eeuw in de omgeving van Kollumerzwaag en Zwaagwesteinde werkzaam was. Het stuk verhaalt over de periode toen Levi op de Westreender heide woonde, tot zijn dood in 1789 op het schavot in Leeuwarden.

Cultuurdonderdag, 30 oktober 2008

Een toneelsoap over verslaving? Die bouw je stapje voor stapje op

Leeuwarden Hoe betrek je middelbare scholieren beter bij het vak drama? De Britse dramadocent Dorothy Heathcote (82) weet het. Je moet van onderaf te werk gaan, vanuit de ideeën van de leerlingen. Een stuk van Shakespeare opdringen heeft geen zin.

Cultuurdonderdag, 30 oktober 2008

‘Eintsje Libben’ genomineerd voor Toneel Publieksprijs

Leeuwarden - De voorstelling Eintsje Libben van Tryater is genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2008-2009. Dat heeft het Bureau Promotie Podiumkunsten bekendgemaakt. Tijdens vijf speelavonden van Eintsje Libben draait een Nederlandse boventiteling mee. Tryater wil hiermee het stuk voor een groter publiek toegankelijk maken.

Hoofdartikeldonderdag, 30 oktober 2008

Coffeeshops

Na de Marrokkanentop moet er een Marihuanatop komen zodat grensgemeenten met de minister om tafel gaan om te praten over de aanpak van softdrugs, vindt de Maastrichtse burgemeester Leers. Een dergelijke top is een goed idee. Leers wordt op zijn wenken bediend; de top komt er.

Regiodonderdag, 30 oktober 2008

Friese taal vraagt om geld, recht en professionaliteit

Leeuwarden - Willen we het Fries voor de toekomst behouden en versterken, dan moeten we vier belangrijke stappen zetten: het Fries in de Grondwet en een speciale taalwet verankeren, een serieus budget van enkele miljoenen euro’s per jaar extra vrijmaken, een professionele organisatie opzetten en die dan met duidelijke taken en bevoegdheden aan het werk zetten. Dat taalcentrum zou dan vooral ondersteunend, adviserend en prikkelend moeten werken, en vooral niet als overheidsorgaan dictaten moeten opleggen. Wales kan wat dat betreft als voorbeeld dienen.

Regiodonderdag, 30 oktober 2008

Een toneelsoap over verslaving? Die bouw je stapje voor stapje op

Leeuwarden Hoe betrek je middelbare scholieren beter bij het vak drama? De Britse dramadocent Dorothy Heathcote (82) weet het. Je moet van onderaf te werk gaan, vanuit de ideeën van de leerlingen. Een stuk van Shakespeare opdringen heeft geen zin.

Regiodonderdag, 30 oktober 2008

Skarsterlân stemt in met hotelplan bij Langweer

Joure - Bij de Langwarder Wielen en de A7 tussen Joure en Sneek komt een luxe hotel met appartementen, twee restaurants, conferentiezalen, gezondheidsruimten en recreatievoorzieningen. De gemeenteraad van Skarsterlân ging gisteravond akkoord met het plan, dat door de initiatiefnemers als Landschapspark Langwarder Wielen is ingediend.

Regiodonderdag, 30 oktober 2008

Nieuwe raad gaat over naam en hoofdplaats

Sneek - Het debat over de nieuwe hoofdplaats, de burgemeester, de plaats van het gemeentehuis en de naam van de nieuwe gemeente in Zuidwest-Fryslân moet nu niet gevoerd worden. Dat zijn in principe allemaal zaken voor de nieuwe gemeenteraad, die als alles volgens de planning verloopt op 1 januari 2011 wordt geïnstalleerd. Dat zeggen zowel gedeputeerde Galema van de provincie als een woordvoerder van de gemeente Sneek.

Regiodonderdag, 30 oktober 2008

Veel kritiek op camera’s in de natuur

Holwerd - Natuurbeschermingsorganisaties staan gereserveerd tegenover de plaatsing van webcams in natuurgebieden. De manier waarop de afgelopen maanden is geëxperimenteerd op Ameland en Schiermonnikoog met de natuurwebcams is nog geen succes.

Sportdonderdag, 30 oktober 2008

Beima naar KrolStonE

Hurdegaryp Marcel Beima uit Hurdegaryp fietst volgend seizoen in dienst van KrolStonE. De 24-jarige Fries reed de afgelopen twee seizoenen voor de continentale ploegen van Time en Rabobank. Ook liep hij in 2007 een tijdlang stage bij Pro Tour Team van T-Mobile. Beima kende afgelopen seizoen door blessures en pech een matig seizoen. In 2007 werd hij in Maastricht nog tweede op de NK weg bij de elite zonder contract en won hij de klassiekers Rund um Duren en de Friesche Wouden klassieker. Dit jaar won hij twee etappes in de Spaanse etappekoers Volta Ciclista International a Lleida.

Sportdonderdag, 30 oktober 2008

Eerste zege voor Bob de Vries

Eindhoven - Bob de Vries stak sinds de openingsdag van het marathonseizoen in een supervorm. Toch kwam de houder van de KNSB- en de Essent Cup nog niet aan winnen toe. Twee keer eindigde de maranthonschaatser uit Haule als tweede achter ploeg- en provinciegenoot Arjan Stroetinga uit Oldeberkoop. In Eindhoven slaagde De Vries er gisteren in zijn topvorm te verzilveren. De Friese rijder won de achtste wedstrijd van het seizoen vóór Stroetinga en Karlo Timmerman.

Sportdonderdag, 30 oktober 2008

Gymnastiekbond verkiest Heerenveen en Den Bosch

Beekbergen - Gymnastiekbond KNGU wil de komende vier jaar verder met twee topsportcentra en één daarvan is Sportstad Heerenveen. Daar moet het nationale mannen- en vrouwenturnen zich gaan concentreren. De andere locatie wordt Den Bosch, zo blijkt uit een beleidsplan dat gisteren werd gepresenteerd en dat vandaag toegelicht zal worden door de KNGU. De bondsvergadering moet de plannen op 13 december nog wel goedkeuren.

Sportdonderdag, 30 oktober 2008

Ontluisterende nederlaag voor sc Heerenveen

Heerenveen - Om de spelersgroep mentale rust te gunnen in drukke voetbaltijden sloot Heerenveen-trainer Trond Sollied dinsdag de trainingsdeuren voor pers en publiek. Het gaf de Noor bovendien de gelegenheid eens hard met de vuisten op tafel te slaan. Het effect? Nul.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties