De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 30 oktober 2010.

Cultuurzaterdag, 30 oktober 2010

Kunstenares Merel Visser naar biënnale in Florence

Sneek - Merel Visser (1976) uit Sneek is uitgenodigd om volgend jaar te exposeren op de kunstbiënnale in Florence. Dat heeft de kunstenares gisteren gemeld. De achtste editie van de biënnale vindt plaats van 3 tot en met 11 december 2011 in het Fortezzo di Basso in de Italiaanse stad.

Hoofdartikelzaterdag, 30 oktober 2010

De treurnis in het hbo...

Een van de goede dingen in het regeerakkoord is de verhoging van het aantal contacturen, zeg maar: lessen, in het hoger beroepsonderwijs. Er zijn hbo-opleidingen - en overigens ook studies in het wetenschappelijk onderwijs - waar de studenten slechts acht uren per week een docent zien. Overigens zijn die acht uren soms een luxe. Er wil nog weleens een docent uitvallen, ook voor langere tijd. De resterende tijd moeten ze indelen om aan hun studie-inspanning te voldoen. In veel gevallen is daarbij groepswerk verplicht. Studenten moeten met elkaar de stof door en opdrachten maken. De groepsdwang is groot: niet het individu in het groepje kan een cijfer halen, maar het groepje. En als een van de studenten zich niet houdt aan de afspraken, dan is dat een zorg voor de andere leden van het studiegroepje. Het komt nogal eens voor dat een groepje de benodigde punten niet haalt omdat een deelnemer het vertikt om zich aan de afspraken te houden. Ondanks alle inspanningen van de andere leden van het studiegroepje. De studiebegeleider heeft een taakopvatting die zich beperkt tot het wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de studenten. In andere woorden: los het zelf maar op. Frustratie, schooluitval en andere negatieve effecten bij studenten zijn het gevolg.

Regiozaterdag, 30 oktober 2010

14 gemeenten willen extra bijstandsgeld

Leeuwarden - Veertien Friese gemeenten hebben geld gevraagd van de Toetsingscommissie Wet werk en bijstand om de tekorten op de bijstandsbegroting terug te dringen. Of hun verzoek gehonoreerd wordt, is voor de meeste gemeenten nog de vraag. Ook in 2010 komen veel gemeenten in het rood.

Regiozaterdag, 30 oktober 2010

SP beschuldigt raadslid van ‘pure zeteldiefstal’

Leeuwarden - De SP in Leeuwarden is verbijsterd over het vertrek van fractievoorzitter Hendrika Zoodsma. Volgens lokaal SP-voorzitter Dick Faber is er sprake van ,,kiezersbedrog” en ,,pure zeteldiefstal”.

Regiozaterdag, 30 oktober 2010

ME aanwezig op rustige Junokade

Leeuwarden - De Mobiele Eenheid en de politie waren gisteravond nadrukkelijk aanwezig op de Junokade in Leeuwarden. Jongeren die elkaar met hun snelle auto’s op de kade wilden ontmoeten, werden staande gehouden en gecontroleerd. De controle volgde na een week vol rumoer over de Junokade.

Regiozaterdag, 30 oktober 2010

Knuffelkippetje verbaast de gevestigde kippenfokkers

Dokkum - Bij veel ervaren sierkippenfokkers viel gisteren de mond open van verbazing op de kleindierenshow in sporthal De Trimmer in Dokkum. Op de jaarlijkse Frieslandshow werden voor het eerst Seramakippen geshowd. Dit uit Maleisië afkomstige hoender is met een gewicht van amper drie ons niet alleen de kleinste kippensoort ter wereld, het is waarschijnlijk ook de vriendelijkste soort. ,,Het is een echte knuffelkip”, zegt fokker Klaas Dillema uit Walterswâld.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 oktober 2010

Klooster nieuwe stijl voor moderne christelijke bezinning

Wirdum - De Stichting Nijkleaster wil een nieuw klooster (Nijkleaster) vormen in de omgeving van Jorwert als onderdeel van de protestantse kerkelijke gemeente Westerwert. Sietske Visser en Hinne Wagenaar zijn de geestelijke vaders van het idee. Na twee jaar denken en vergaderen is morgen de presentatie van de plannen en start van de fondsenwerving.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 oktober 2010

Bethelkerk gaat nu anderen helpen met groeien

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten is al jarenlang de snelst groeiende kerk van Nederland. Een voorbeeldgemeente, die door sommigen met argusogen wordt bekeken, maar ook vaak wordt gevraagd om hulp. In het visieplan voor de komende vijf jaar gaat de Bethel andere kerken helpen met groeien en veranderen. Ds. Orlando Bottenbley legt de opzet uit.

Sportzaterdag, 30 oktober 2010

Cambuur sluit roerige week goed af

Leeuwarden - SC Cambuur heeft gisteren eindelijk weer eens drie punten mogen bijschrijven. Na een rumoerige week, met daarin het afscheid van trainer Stanley Menzo en de soap rondom de begeerde Henk de Jong, lieten de Leeuwarders tegen Telstar op het veld zien dat alle heisa niet verlammend had gewerkt.

Sportzaterdag, 30 oktober 2010

Dost: misschien ben ik soms wel wat te makkelijk

Heerenveen - Op het kunstgras van sportcomplex Skoatterwâld rost een goedlachse Bas Dost uitgelaten de ene na de andere voorzet tegen de touwen. Er is geen spoor van onvrede of gebrek aan vertrouwen bij de spits van sc Heerenveen. Ontspannen blikt hij vooruit op het competitieduel met Excelsior, dat vanavond op het Kralingse kunstgras in Rotterdam wordt afgewerkt. ,,Ik ben kunstgras gewend van mijn periode bij Heracles. Maar ik heb liever echt gras, dat heeft gewoon meer.”

Sportzaterdag, 30 oktober 2010

Kleinere selectie bespreekbaar voor Jans

Heerenveen Een kleinere spelersgroep bij sc Heerenveen is bespreekbaar voor Ron Jans. Dat zei de trainer gisteren, in een reactie op de eerder bekend gemaakte financiële problemen. ,,Heerenveen blijft ook in de toekomst beschikken over een brede selectie”, aldus Jans. ,,Alleen is de samenstelling dan misschien wat anders. Er zitten nu spelers op bank of tribune die eigenlijk horen te spelen. Voor hen kunnen we ook een aantal talenten bij de groep halen.” Voor de wedstrijd van het weekeinde bij Excelsior handhaaft Jans zijn opstelling. Dat betekent dat Bas Dost opnieuw in de spits staat. Opstelling sc Heerenveen: Stuhr-Ellegaard, Koning, Breuer, Jong-A-Pin; Elm, Väyrynen, Grindheim; Beerens, Dost, Assaidi.

Sportzaterdag, 30 oktober 2010

Van der Werf uit kernploeg Matchracen

Den Haag Brechtje van der Werf maakt niet langer deel uit van de kernploeg bij het olympische matchracen in de nieuwe Elliot-klasse. De zeilster uit Sneek is het niet eens met de selectiemethode voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. ,,Het refereert te veel aan het Yngling-project en daar heb ik slechte ervaringen mee. Ik heb een jaar geleden al aangegeven dat ik dat niet meer wilde. Ik geloof er niet in dat één persoon alles beslist.” De coach die het Matchrace-team zou leiden, Maurice Paardenkoper stapte gisteren uit het zeilproject. Renee Groeneveld, die recentelijk het KNWV-beleid en Paardenkooper openlijk afviel, is lid gebleven van de kernploeg. Technisch directeur van de zeilbond KNWU, Hans Bouscholte, maakte gisteren bekend dat de omvangrijke Laser-kernploeg is flink uitgedund. Roelof Bouwmeester (Warten) zit nog wel in het team.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties