De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 31 januari 2005.

Bijschriftmaandag, 31 januari 2005

Vervolgden

Een blinde kan het zien aankomen. Hongeren en dorsten naar de gerechtigheid.

Cultuurmaandag, 31 januari 2005

Muziek Bachvereniging van hoog niveau

In de antieke oudheid gold Orpheus als de dichter en musicus bij uitstek. Wie werd niet geraakt door het verhaal van de man die zijn geliefde over grenzen van de dood trouw bleef? Wie kende niet de magische kracht van zijn spel en zangkunst? Hij kon er wilde dieren mee temmen, maar ook de goden vermurwen en het bittere gemoed van mensen weer mild stemmen. Het is daarom evident, dat de schitterende verhalen die ontstonden tot de verbeelding spraken en nog spreken van kunstenaars, zoals dichters, schilders, musici en cineasten. En of het nu de Renaissance of de Romantiek betreft, steeds weer weet Orpheus en zijn mythe kunstenaars te inspireren en tot nieuwe gedachten aan te zetten.

Cultuurmaandag, 31 januari 2005

‘Waking Ned’: grut spektakel

Al moai wat jierren spilet toanielferiening It Moat Kinne fan Broeksterwâld/De Falom opfallende stikken, dęr’t it trochsneed Fryske amateurselskip net oan tinkt. Ek dit jier is de kar wer fallen op in stik, dat in pear jier lyn yn Wergea yn de iepen loft brocht waard. It is it Ierske Waking Ned (in gaadlike Fryske titel waard net fűn), in humorstik dat in soad fan spilers en dekôrbouwers ferget.

Cultuurmaandag, 31 januari 2005

Uitslag Bouma-solistenconcours

Sumar - Korien van der Burg is zaterdag winnares geworden van het 31ste Bouma-solistenconcours. Zij speelde in de eerste divisie en kreeg een eerste prijs met lof met een puntentotaal van 93.

Cultuurmaandag, 31 januari 2005

Dirigent Harm van der Meer uit IJlst krijgt lintje

Lemmer - Dirigint Harm van der Meer uit IJlst is zaterdag benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nasau. Dat gebeurde tijdens het jubileumconcert van het Lemster mannenkoor waarvan Van der Meer meer dan 29 jaar dirigent is. Hij is verder dirigent van het Interkerkelijk Mannenkoor Drachten. Hij kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Bosma van Lemsterland.

Dossiermaandag, 31 januari 2005

FC Hämeenlinna


Dossiermaandag, 31 januari 2005

Krav Maga


Economiemaandag, 31 januari 2005

Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst begint met kliklijn

Den Haag – De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SOID) gaat samenwerken met de ‘kliklijn’ Meld misdaad anoniem , om fraudegevallen in het bedrijfsleven beter aan te kunnen pakken. Dat maakte de SIOD vandaag bekend.

Economiemaandag, 31 januari 2005

Hofstra neemt HBD over

Drachten/Odoorn – Hofstra Vastgoed uit Odoorn neemt de failliete HBD Bouwgroep uit Drachten over. Van de bijna zeventig personeelsleden van HBD gaan waarschijnlijk ruim twintig mee met de overname. HBD kan vandaag al verder gaan met de projecten die stil kwamen te liggen bij het faillissement van de bouwgroep, vorige week donderdag.

Hoofdartikelmaandag, 31 januari 2005

Irak en de verkiezingen

Het is niet gemakkelijk voor te stellen hoe het moet zijn geweest om in Irak te stemmen. De intimidatie en de dreiging vooraf met aanslagen en moord, zijn voor kiezers in een ‘oude’ democratie volstrekt onbekend. De situatie in Irak was zo dreigend, dat tientallen buitenlandse waarnemers hun werk niet durfden te doen, uit vrees voor ontvoering of erger. Toch zijn de verkiezingen in Irak een succes: zeker de helft van het aantal kiesgerechtigden doopte de vinger in de inkt. Het aantal kiezers had aanzienlijk groter kunnen zijn als de soennieten echt hadden meegedaan. Hun leider had aangedrongen op uitstel van de verkiezingen en vervolgens bleef het merendeel van deze bevolkingsgroep thuis.

Regiomaandag, 31 januari 2005

Het is weer rustig in hartje Damwoude

Damwoude – Het samenscholingsverbod in Damwoude heeft effect gehad. Bewoners melden dat de rust is weergekeerd. Het verbod wordt vandaag opgeheven. Jongeren krijgen een eigen zeecontainer bij de sportvelden om te voorkomen dat omwonenden van de Voorstraat en Hoofdstraat weer met overlast worden geconfronteerd.

Regiomaandag, 31 januari 2005

Stoomtrein krijgt voorrang

Sneek – Het vervoersbedrijf dat de treindienst tussen Leeuwarden en Stavoren wil gaan uitvoeren, zal zijn dienstregeling moeten aanpassen aan die van de toeristische stoomtrein, die Stichting Stoomtrein Fryslân tussen Sneek en Stavoren wil laten rijden. Dat staat volgens bestuurder M. Kooijmans van die stichting in de voorwaarden voor de openbare aanbesteding van de spoorlijn. ,,Een nieuwe vervoerder kan de concessie niet krijgen als hij geen rekening houdt met onze plannen. Wij hebben de eerste rechten”, zegt Kooijmans. Hij maakte dit zaterdag bekend bij de opening van het Nationaal Modelspoormuseum in Sneek. Speciaal voor die gelegenheid reed er de hele dag een stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij door de Zuidwesthoek. Vanaf volgend jaar heeft Fryslân zelf zo’n toeristische treinroute, kondigde Kooijmans aan, mits er dit jaar zes miljoen euro aan sponsor- en subsidiegeld wordt opgehaald. ,,De plannen zijn nu helemaal klaar, dit jaar moeten we de financiering rondkrijgen, dan kunnen we volgend jaar rijden.”

Regiomaandag, 31 januari 2005

Voor je het weet dans je in een musical

Franeker – Het is meer dan een kwart eeuw geleden dat jazzdans een hype werd, maar aan populariteit heeft de dans nog nauwelijks ingeboet. Zaterdag deden er 137 deelnemers mee aan de Friese kampioenschappen in Franeker, en dat waren er meer dan ooit. ,,Dansen is een sport die je tot je tachtigste kunt blijven doen. Het is puur vertalen van muziek in beweging”, zegt Marianna Dijkstra van de jazzcommissie van de turnunie KNGU.

Regiomaandag, 31 januari 2005

‘Paardenfluisteraar’ krijgt sceptici stil

Harich – Een tuigpaard, een fjord en twee Friezen. Het maakte niet uit wat voor paard bij Pieter Baalbergen de bak werd ingestuurd, hij was ze zaterdag in Manege Gaasterland bijna allemaal de baas. De ‘paardenfluisteraar’ had alleen moeite met een jonge KWPN’er, maar voor de rest nam hij probleemloos de rol van de leider van de kudde, de alpha-man, op zich. Daarmee kreeg hij zelfs de sceptische toeschouwers stil.

Regiomaandag, 31 januari 2005

De Klinze wil uitbreiden

Aldtsjerk – Landgoed De Klinze in Aldtsjerk, tot nu toe een hotel-restaurant, een beautycentrum en een stalhouderij, wil uitgroeien tot het recreatief-toeristsich centrum van de Trynwâlden. Eigenaar G. Snijders wil daarvoor onder meer het hotel vergroten en het bijbehorende park uitbreiden in noodoostelijke richting.

Geloof & Kerkmaandag, 31 januari 2005

Een boekje open over ons bijbelgebruik

Leeuwarden - In het boek Wij hebben gehoord dat God met u is onderzoekt de protestantse predikant dr Rein Bos hoe het Oude Testament in de prediking beter tot zijn recht kan komen. Dr Wessel ten Boom las het werk, en is er blij mee. ‘Want zo gemakkelijk is het toch niet om op de preekstoel Mozes en de profeten in oprechte samenklank te brengen met Christus, het Nieuwe Testament en de gemeente.’

Geloof & Kerkmaandag, 31 januari 2005

Competitie voor het goede doel

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond in Fryslân de jaarlijkse Clubstriid van de Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland plaats. Op vrijdagavond waren 1200 jongeren (12-16 jaar) en zaterdag 450 (8-12 jaar) in actie. Een verslag van clubleider Willem Jan Westerbeek over de Clubstriid in Britsum.

Geloof & Kerkmaandag, 31 januari 2005

Gereformeerd Urk definitief bij de PKN

Urk – De Gereformeerde Kerk op Urk sluit zich definitief aan bij de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dat heeft de kerkenraad vrijdagavond besloten.

Geloof & Kerkmaandag, 31 januari 2005

Oranje Fonds steunt stichting Exodus

Leeuwarden – De stichting Exodus Nederland, die (ex-)gevangenen helpt bij hun resocialisatie, krijgt 270.000 euro subsidie van het Oranje Fonds. Het geld is bedoeld voor de verdere professionalisering van het vrijwilligerswerk en voor de uitvoering van een opleidingsplan voor alle betaalde medewerkers.

Sportmaandag, 31 januari 2005

Heerenveen komt bij NAC met schrik vrij

Breda – Om de crux van een ‘middagje’ NAC te verwoorden, moest Arnold Bruggink diep in z’n gedachten graven. Tenslotte kwam de aanvaller uit op een oude wijsheid, met copyright van Louis van Gaal. ,,We hebben de mogelijkheden tot kansen verprutst.’’

Sportmaandag, 31 januari 2005

Woon!Aris kan Landstede geen pijn doen

Zwolle – Woon!Aris heeft zaterdag in Zwolle een terechte nederlaag geleden tegen Landstede. De Leeuwarder basketballers speelden niet slecht, maar verzwakt door de blessures van Lamont Randolph, Erik Schuur en Evert-Jan Siderius kon het team van Tom Simpson niet genoeg brengen om aanspraak te mogen maken op de punten.

Sportmaandag, 31 januari 2005

‘Zoiets kan toch alleen maar in Friesland’

Heerenveen - ‘Olé, olé, Feenstra olé’. Een bomvolle Thialf hal verwelkomt de helden van weleer op dezelfde manier als in de periode einde jaren zeventig tot halverwege de jaren tachtig. De lichten zijn gedimd, het kolkt, mensen reageren uitgelaten en kijken vol verwachting richting de kleedkamers. Daar komen ze, de mannen die Fryslân voor een lange periode op hun kop hebben gezet.

Sportmaandag, 31 januari 2005

Peter Baars neemt revanche

Techendorf - Zes Friezen zaten zaterdag in een kopgroep van dertien man. Maar na 100 kilometer schaatsen tijdens het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) op de Oostenrijkse Weissensee was Peter Baars de beste. Hij nam revanche voor het NK op kunstijs, waar hij zilver won achter Bertjan van der Veen. Baars was hem op natuurijs dit keer wel te snel af.

Sportmaandag, 31 januari 2005

Sneek kan in Weert geen potten breken

Weert – De volleybalsters van VC Sneek konden zaterdag in de uitwedstrijd tegen Weert geen potten breken. Na de hoopgevende optredens van de afgelopen weken tegen Martinus en AMVJ konden de vrouwen van trainer-coach Olof van der Meulen die lijn niet doortrekken tegen Weert. En dat was een gevoelige streep door de rekening, omdat de Sneker ploeg zich in deze fase van de competitie in veiligheid moet zien te spelen.

Weermaandag, 31 januari 2005

Zacht

Het is zacht en wisselvallig weer met vanmiddag regen en een temperatuur van 7 ŕ 8 graden. Morgen krijgen we enkele buitjes, maar de zon komt ook tevoorschijn en het wordt 6 graden bij een matige tot krachtige noordwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties