De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 31 januari 2006.

Bijschriftdinsdag, 31 januari 2006

Krans

Paulus kijkt terug op zijn leven

Dossierdinsdag, 31 januari 2006

De hyperactieve sportbeleving van Dolf Jansen


Dossierdinsdag, 31 januari 2006

Waarom een goede prof soms even ziek moet zijn


Economiedinsdag, 31 januari 2006

Exportplatform

Marum – De noordelijke Kamers van Koophandel hebben gisteren het startschot gegeven voor het Exportplatform Noord, een samenwerkingsverband tussen de Friese Exportclub, de Exportclub Groningen, de Drentse Exportclub, het WTC, Syntens, DAGIN, de NOM en Fenedex.

Economiedinsdag, 31 januari 2006

Melkquota

Den Haag – Bij aankoop van melkquota hoeft de boer niet meer in alle gevallen de grond over te dragen. Dat heeft minister Veerman van Landbouw besloten. Ook mag vanaf nu meer dan 75.000 kilogram per heffingsperiode worden gehuurd. Daarnaast heeft Veerman besloten dat iedere melkveehouder 0,5 procent extra quotum krijgt in de volgende heffingsperiode. Deze periode loopt vanaf 1 april van dit jaar.

Economiedinsdag, 31 januari 2006

Telers poters bundelen krachten

Sint Annaparochie - Telers van pootaardappelen in Noordwest Europa willen de komende jaren samen de afzet opzetten. Dit om een hogere prijs voor hun product te genereren.

Hoofdartikeldinsdag, 31 januari 2006

Bijleren, straffen…

De vakbonden hebben geruime tijd geleden een nieuw toverwoord ontdekt: bijscholen. Het begrip is zelfs ingebracht in cao-onderhandelingen. Meer bijscholing werd min of meer als voorwaarde gebruikt voor verminderde salariseisen. De oud-vakbondsman D. Terpstra sprak vorige week vanuit de HBO-raad dat bijscholing een element moet worden in het complexe vraagstuk van versoepeling van het ontslagrecht. In feite komt zijn voorstel neer op het bestraffen van de werkgever als die zijn personeel niet laat bijscholen. Volgens hem helpt de maatregel van scholing om de arbeidsmarkt dynamischer te maken en de kenniseconomie te ontwikkelen. Overigens zijn de ideeën van Terpstra niet nieuw; enkele maanden geleden kwamen de Kamerleden Verburg (CDA) en Noorman (PvdA) met een motie waarin de werkgever wordt verplicht extra ontslagvergoeding te laten betalen als hij de ontslagen werknemer eerder geen scholing heeft aangeboden.

Regiodinsdag, 31 januari 2006

Omrop wil meer rijksgeld

Leeuwarden – Omrop Fryslân wil z’n jaaromzet verhogen van 13 naar 29 miljoen euro. De rijksoverheid moet dat streven subsidiëren om de positie van het Fries als minderheidstaal veilig te stellen, vindt het provinciebestuur. Gedeputeerde Mulder geeft vandaag een toelichting in de Eerste Kamer.

Regiodinsdag, 31 januari 2006

Gratis bus prikkelt de verbeelding

Woudsend – De FNP had gisteravond drie mensen uitgenodigd om over een onderwerp te discussiëren waarover ook de partij zelf nog niet is uitgepraat: het openbaar vervoer. Oud-PPR-staatssecretaris (1973-1977) Michel van Hulten (75) brak een lans voor gratis openbaar vervoer naar Belgisch model, dat stapsgewijs zou moeten worden ingevoerd. Gedeputeerde Ton Baas legde uit wat het nieuwe Provinciale Verkeers- en Vervoersplan (PVVP) inhoudt, en directeur Anne Hettinga van Arriva sprak over de mogelijkheden om met projectontwikkelaars op zoek te gaan naar winstgevende randprojecten, om zo geld vrij te maken voor onrendabel openbaar vervoer.

Regiodinsdag, 31 januari 2006

Klas 5 bedenkt drank- en drugsbeleid

Oosterwolde – Op 7 februari staat Michelle Latumalea (17) met haar havo 5-klasgenoten voor de gemeenteraad van Ooststellingwerf om hun eigen voorstel te presenteren. De leerlingen van het Stellingwerf College hebben een echte beleidsnotitie gemaakt om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. Straks moet de raad beslissen wat er met het voorstel gebeurt. ,,Dat is wel spannend”, geeft Michelle toe. Maar onervaren is ze inmiddels niet meer. ,,Vrijdag waren we al voor de radio en later ook op tv bij Omrop Fryslân.”

Regiodinsdag, 31 januari 2006

Eastermar wordt ’n echt watersportdorp

Eastermar – Nog een paar maandjes en dan kan Eastermar zich met recht een watersportdorp noemen. Momenteel wordt druk gewerkt aan de aanleg van twee havens in het dorp.

Regiodinsdag, 31 januari 2006

Referendum telt alleen bij hoge opkomst

Leeuwarden – Leeuwarders mogen hun mening geven over de meer dan honderd miljoen euro kostende plannen voor het Zaailand. Maar alleen als 30 procent van de kiesgerechtigden één van de drie voorstellen steunt, doet het referendum ertoe. Anders zet de raad haar zin door: een meerderheid van de fracties is voor.

Regiodinsdag, 31 januari 2006

Platteland gaat ten onder aan verstedelijking

Leeuwarden – Plattelandsgebieden dreigen hun karakter te verliezen door verstedelijking en toerisme. Om te voorkomen dat karakteristiek landschap ten onder gaat aan woningbouw en toeristische activiteiten, moeten er betere afspraken worden gemaakt. Ook moet het platteland worden gecompenseerd voor verloren gegaan landschap.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 januari 2006

Ee en Oosterbierum winnen Clubstriid

Leeuwarden – De jaarlijkse Clubstriid van de Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland (FCJF) heeft Ee (12-16 jaar) en Oosterbierum (8-12 jaar) als winnaars opgeleverd.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 januari 2006

‘Huis van Gebed’ in Ternaard

Ternaard - De Grutte Tsjerke in Ternaard zal vanaf woensdag 1 februari elke twee weken op de woensdagavond als ‘Huis van Gebed’ functioneren. Dat heeft de Protestantse Gemeente bekendgemaakt.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 januari 2006

Kerk vraagt vergeving aan kerkleden

Wolvega – De Gereformeerde Kerk van Wolvega houdt volgende week zondag (12 februari) een verzoeningsdienst waarin spijt wordt betuigd voor woorden en daden waarmee de kerkgemeenschap haar eigen leden heeft gekwetst.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 januari 2006

De weg terug na een celstraf

Leeuwarden – Na jaren gevangenschap is het niet eenvoudig om terug te keren in de maatschappij. De christelijke stichting Exodus wil ex-gedetineerden helpen bij hun ‘weg terug’. Bij het 25-jarig bestaan van de stichting, dat in november gevierd is, verscheen een boekje met verhalen van betrokkenen.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

In het spoor van de hazewindhonden van het ijs

Leeuwarden – Genetisch is bepaald dat Noord-Amerikanen en Aziaten het beste de kunst van de shorttracksport beheersen. Recentelijk nog werd Daan Breeuwsma (18) uit Aldeboarn tijdens een internationale meeting door een Chinees met twee handjes op de rug (!) in de bocht gepasseerd. Om gek van te worden! Zo niet voor de vice-Nederlands kampioen bij de A-junioren. ,,Gewoan trochsette, dan komst fansels boppe driuwen.’’

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Lijdensweg eindigt voor Elma de Vries in zege

Techendorf - Elma de Vries verwenste zaterdag 200 kilometer lang haar nieuwe schaatsschoenen die een verschrikkelijke pijn veroorzaakten, maar ze won uiteindelijk wel de 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht. De marathonschaatsster uit Haule moest meteen na haar lijdensweg van 200 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee ondersteund worden om op een bankje te kunnen genieten van haar eerste grote overwinning op natuurijs.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Ook Mark Tuitert wil een andere koers varen

Utrecht – Erben Wennemars omschrijft hij als zijn beste vriend, Jac Orie als de coach met wie hij ook na dit seizoen graag verder wil. Zie daar het dilemma van Mark Tuitert. Toen Orie anderhalve week geleden de samenwerking met Wennemars opzegde, moest Tuitert even slikken. Zijn beste vriend en zijn coach hadden andere ideeën over de toekomst en Tuitert zat tussen twee vuren. Ondanks dat hij na een tot nu toe matig seizoen gisteren in Utrecht voor het eerst in zijn loopbaan een nationale allroundtitel won, wil de schaatser uit Holten het roer omgooien. Radicaal. Net als zijn vriend Wennemars, maar dan wél met behoud van zijn coach.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Wieteke Cramer pakt eindelijk titel

Utrecht – Een cérémonie protocollaire? Wieteke Cramer is er bekend mee. Bij officiële prijsuitreikingen stond ze na grote wedstrijden bij de senioren al vaak op het podium. Nooit echter was bij een titeltoernooi de hoogste trede van het ereschavot voor haar weggelegd. Tot ze dit weekeinde met overmacht (lees: vier afstandszeges) het NK allround won.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

VC Sneek weet eindelijk weer wat winnen is

Sneek - Drie volleybalsters van VC Sneek speelden zaterdagavond in het thuisduel met VVC uit Vught een trauma van zich af. Vorig seizoen degradeerden spelverdeelster Eline Kieftenbeld, libero Sanna Grijpma en midspeelster Sanne Brandma met Volco uit Ommen uit de eredivisie nadat ze de play-outs tegen VVC hadden verloren. Met Sneek verloren ze eerder dit seizoen in Vught met 3-1 en nu werd er dan eindelijk gewonnen; overigens pas na een uiterste krachtsinspanning in vijf sets nadat de eerste twee sets waren verloren.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Arnold Bruggink breekt de ban

Roosendaal - SC Heerenveen boekte zaterdagavond - na twee verliespartijen - haar eerste zege na de winterstop bij RBC Roosendaal. Op zich niet zo bijzonder, al had de ploeg nogal wat kansen nodig om het karwei te klaren tegen de hekkensluiter. Het was uiteindelijk Arnold Bruggink die de ban brak en het eerste doelpunt van 2006 voor zijn rekening nam.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Verbeek gunt Samaras toptransfer

Roosendaal – Het nieuws dat Georgios Samaras zaterdag alsnog was verkocht aan Manchester City kwam voor niemand bij de selectie van SC Heerenveen als een verrassing. Om vier uur werd trainer Gertjan Verbeek vanuit Manchester op de hoogte gesteld door directielid Yme Kuiper, die samen met Henk Hoekstra was afgereisd om de transfer af te ronden. Anderhalf uur voor de wedstrijd werd ook de spelersgroep ingelicht.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Samaras vertrekt toch naar Manchester City

Manchester - Georgios Samaras vertrekt met onmiddellijke ingang naar Manchester City. De Engelse club betaalt 7,5 miljoen euro voor de Griekse spits van Heerenveen. De Friese club incasseerde in de winterstop ook al negen miljoen euro voor de naar Ajax vertrokken Klaas Jan Huntelaar.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Vijfde Spelen voor Rintje Ritsma, alsnog kans op goud

Utrecht – Als één van de grootste schaatsers ooit de boeken in, maar óók als de schaatser wiens imposante loopbaan een gouden Olympische medaille ontbeerde. Dat leek tot dit weekeinde het lot van Rintje Ritsma. Dat kan het na 16 februari nog steeds zijn, maar na het NK allround in Utrecht weet de 35-jarige Lemster dat hij in de herfst van zijn carrière alsnog een nieuwe gooi mag doen naar de mooiste kleur eremetaal die er bestaat. Voor de vijfde keer mag Ritsma naar de Spelen, iets wat nog geen enkele andere Nederlander presteerde.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Bertjan van der Veen rekent af met het verleden

Techendorf - Acht keer stond Bertjan van der Veen op het erepodium na een wedstrijd over 200 kilometer en steeds weer greep de Jouster naast de hoofdprijs. Zaterdag liet hij zich in de Alternatieve Elfstedentocht niet nog een keer verrassen. In de sprint om de zege liet Van der Veen zijn medevluchters Andres Landman en Bas van Hest achter zich.

Sportdinsdag, 31 januari 2006

Cambuur Leeuwarden speelt benefietduel

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden speelt op 28 februari, vanwege een inhaalprogramma, de uitgestelde benefietwedstrijd tegen de Molukse Profs.

Weerdinsdag, 31 januari 2006

Bewolkt en zacht


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties