De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van woensdag, 31 december 2008.

Cultuurwoensdag, 31 december 2008

Levend carillon luidt einde in

Blauwhuis - De Kulturele Ried van Wymbritseradiel heeft gisteren zijn laatste voorstelling gehouden in de oude samenstelling. Vanaf morgen gaat de Ried als een zelfstandige stichting verder. Jaarlijks sluist de politiek ruim vijftienduizend euro naar de stichting voor het organiseren van diverse voorstellingen en activiteiten die de ontwikkeling van kunst en cultuur ondersteunt en activeert.

Economiewoensdag, 31 december 2008

Philips doet mogelijk mee aan regeling werktijdverkorting

Drachten - Technologieconcern Philips overweegt voor productiewerknemers in Nederland aanspraak te maken op de regeling voor werktijdverkorting. Dat zegt woordvoerder Piet Fortuin van het CNV. Het bedrijf zelf wilde niet reageren. De bonden CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten verklaarden onlangs met Philips te hebben gesproken over een eventuele inzet van de maatregel.

Economiewoensdag, 31 december 2008

Veel pootaardappelen zijn in klasse verlaagd

Leeuwarden - Ongeveer een vijfde deel van de pootaardappelen is in klasse verlaagd. Dat blijkt uit de controles die aardappelkeuringsorganisatie NAK dit najaar heeft uitgevoerd. De NAK heeft de controle van pootaardappelen nagenoeg afgerond. Ruim 98 procent van de partijen pootaardappelen is onderzocht, meldt de organisatie. Het voorlopige verlagingspercentage is 20,2 procent.

Economiewoensdag, 31 december 2008

137 bedrijven doen mee met korter werken

Leeuwarden - 137 bedrijven hebben van minister Donner van Sociale Zaken toestemming gekregen om mee te doen aan de regeling voor werktijdverkorting. Veel aanvragen voor de regeling zijn afgewezen omdat ze niet voldoen aan de criteria.

Economiewoensdag, 31 december 2008

Oranjewoud koopt Duitse maker van kunstgrasvelden

Heerenveen - Het ingenieurs- en adviesbureau Oranjewoud wil een belang van 85 procent nemen in Gebrüder Becker Sportanlage, een Duitse producent van kunstgrasvelden.

Hoofdartikelwoensdag, 31 december 2008

Een harde aanpak...

Gezagsdragers en ordehandhavers maken zich op voor een moeilijke nacht. ‘Nooit meer dezelfde ellende als die van vorig jaar’ lijkt de leidende gedachte te zijn achter de uitvoerige voorzorgsmaatregelen die getroffen zijn om de rust te bewaren bij de jaarwisseling. Maandenlang al zijn burgemeesters, korpschefs en justitie aan het overleggen over extra beveiliging voor hulpverleningsdiensten, harde aanpak bij vernielingen en geweld en snelrecht voor betrapte raddraaiers, vuurwerkvandalen, brandstichters en al wie zich nog meer gedraagt als gespuis.

Regiowoensdag, 31 december 2008

Wachtruimtes Friese ziekenhuizen vol gewonde schaatsers

Leeuwarden - Voor de meeste schaatsliefhebbers waren de afgelopen dagen een feest, maar voor sommigen verliep de kennismaking met het natuurijs niet bijster voorspoedig. Dat was te merken in de Friese ziekenhuizen waar verplegers het druk hadden met het behandelen van ongelukkig gevallen schaatsers.

Regiowoensdag, 31 december 2008

Na huisgeweld tijd niet welkom in eigen woning

Leeuwarden - Burgemeesters mogen vanaf 1 januari een huisverbod opleggen aan iemand die zich schuldig maakt, of dreigt te maken, aan huiselijk geweld. Tien dagen mag zo iemand zijn of haar woning niet meer in. Door politiek, hulpverleners en politie in Fryslân is uitgekeken naar de nieuwe maatregel.

Regiowoensdag, 31 december 2008

Friezen gaan voor sier met zoveel mogelijk kruit

Leeuwarden - De Puma, Lizard en Crocodile: geen exotische diersoorten, maar de laatste vuurwerktrends. Fryslân gaat voor siervuurwerk.

Regiowoensdag, 31 december 2008

Al het afval voor Harlinger oven via water

Sneek - Al het afval dat in de nieuw te bouwen afvaloven in Harlingen verbrand gaat worden, moet over het water ernaartoe vervoerd worden. Vervoer per binnenvaartschip is veel goedkoper en efficiënter dan over de weg.

Regiowoensdag, 31 december 2008

Rally door Afrika in ’n oude auto, voor de kick en een goed doel

Dwars door Mauritanië gaan ze, in de Budapest to Bamako Rally 2009. Onder escorte van duizend lokale militairen doorkruisen Amarja Niehof en Nynke Doorenbos het land, waar terreurdreiging de bekende Dakar Rally deed verhuizen naar Zuid-Amerika.

Geloof & Kerkwoensdag, 31 december 2008

‘Kunst stimuleert praten over het geloof’

Kampen - De laatste jaren verschijnt er steeds meer catechetisch materiaal waarin beeldende kunst gebruikt wordt. Welke rol speelt kunst in het leerproces? Geertje C. de Vries (1969) promoveerde onlangs op dit vraagstuk met haar proefschrift Leren zien - leren geloven.

Geloof & Kerkwoensdag, 31 december 2008

Eten uit blik, met 40.000 jongeren

Brussel - Veertigduizend jongeren zijn sinds maandag in Brussel bijeen voor de jaarlijkse Europese jongerenontmoeting van Taizé. Dorine Wijmenga doet verslag van haar ervaringen.

Geloof & Kerkwoensdag, 31 december 2008

Waakzame aandacht

‘Waakzame aandacht’ was voor mij een appellerend woord in de kersttoespraak van koningin Beatrix. De rol en de positie van ouderen waren hoofdthema’s in haar toespraak vorige week.

Sportwoensdag, 31 december 2008

‘In de hele koran komt geen ene voetbal voor’

Het even originele als simpele idee voor een uniek nummer van Hard Gras wordt door de redactie, Henk Spaan, Hugo Borst en Matthijs van Nieuwkerk, in het voorwoord als volgt geformuleerd: ‘Zet een autochtone journalist tegenover een Marokkaanse voetballer en er rolt een standaardverhaal uit waarin de woorden ‘ramadan’ en ‘voorbeeldfunctie’ een hoofdrol spelen. Wij wilden wel eens onderzoeken of er uit de ontmoeting tussen Marokkaans-Nederlandse schrijvers en voetballers authentiekere verhalen zouden ontstaan.’

Sportwoensdag, 31 december 2008

Leslie Koen zegeviert op kortebaan in Steggerda

Steggerda - Ze kent de schaatsster alleen uit geschiedenisboeken. Maar de grote wisselbokaal die Leslie Koen gisteravond in Steggerda uitgereikt kreeg door oud-topschaatsster Sophie Westenbroek, deed de winnares van de eerste kortebaanwedstrijd van dit seizoen voor vrouwen misschien nog wel meer dan de 100 euro in een envelop.

Sportwoensdag, 31 december 2008

Vink winnaar van ijsprimeur in Aldtsjerk

Aldtsjerk - Niet Nijelamer, Ulesprong, Steggerda of Haulerwijk, maar Aldtsjerk had gistermiddag de primeur van de eerste kortebaanwedstrijd op natuurijs. De overwinning op de splinternieuwe ijsbaan ging naar sprintkanon Cees Vink uit het Zuid-Hollandse Langerak.

Sportwoensdag, 31 december 2008

Mooie toekomst voor drafbaan Wolvega

Wolvega - Op de Drafbaan van Wolvega is gistermiddag de laatste drafmeeting van 2008 verreden. Een aantal paarden greep die gelegenheid aan om drie royaal gedoteerde Stakeskoersen het seizoen lucratief af te sluiten. Zo pakte Ylena Beemd op de valreep een eerste prijs mee van bijna 4.000 euro.

Sportwoensdag, 31 december 2008

Groningse Schaakfestival is helemaal in harmonie

Groningen - Het imposante decor van het 45e Groningse Schaakfestival doet recht aan de gewenste uitstraling. Profschakers en amateurs, oud en jong; ze bedachten hun zetten tot gisteren in het Harmoniecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen. Het resultaat? Tilburger Robin Swinkels als winnaar in de A-categorie, een druktemaker uit Zambia die wel degelijk kan schaken en de potentiële jongste grootmeester ooit in Nederland.

Sportwoensdag, 31 december 2008

Leonie Smit wint zonder slag of stoot

Nijelamer/Haulerwijk - De kortebaanwedstrijd voor vrouwen in Nijelamer eindigde gisteren in een anticlimax. Een blessure van Leslie Koen hielp Leonie Smit zonder slag of stoot aan de zege. In Haulerwijk werd bijna historie geschreven met een Duitse schaatser als winnaar van een kortebaanwedstrijd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties