De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 31 maart 2003.

Bijschriftmaandag, 31 maart 2003

Dienen

In deze veertig dagen op weg naar Goede Vrijdag en Pasen volgen we Jezus op zijn weg naar het Kruis.

Cultuurmaandag, 31 maart 2003

Jazzimprovisatie bij Lenteconcert

Het lenteconcert, zaterdagavond gegeven door het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor, was tevens het afscheidsconcert van dirigent Bert Duijst, die na 25 jaar een punt zette achter zijn dirigentschap van dit koor. Dit afscheid ging niet alleen gepaard met waarderende woorden en bloemen. Burgemeester drs W. J. Plomp van gemeente Zwartewaterland was naar Drachten gekomen om Duijst voor aanvang van het programma uit naam van de koningin de versierselen op te spelden die behoren bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Cultuurmaandag, 31 maart 2003

Reis door de tijd met Fries Symfonie Orkest

Het Fries Symfonie Orkest (FSO) maakt van haar concerten altijd iets bijzonders. Het orkest biedt regelmatig een programma aan waarbij de aandacht op kinderen wordt gericht. Het concert van het Fries Symfonie Orkest in De Lawei te Drachten onder leiding van Peter Liebregt was weer een heel spektakel en daarnaast ook nog educatief voor de jonge bezoekers.

Hoofdartikelmaandag, 31 maart 2003

Wie de grond heeft…

Nieuwe woningen zijn te duur. Tenminste: ze kosten meer dan ze kwalitatief gezien waard zijn. Dat komt voornamelijk door de grondprijs: die is zo hoog dat de huizenprijzen hoog worden opgeschroefd. Dat betoogde Jan Bits, de noordelijke woordvoerder van de overkoepelende organisatie van bouwers BouwNed, onlangs in deze krant.

Regiomaandag, 31 maart 2003

Veel scholieren zijn onzeker

Leeuwarden – Vijftien procent van de Friese leerlingen van veertien, vijftien en zestien jaar kampt met psychosociale problemen. Ze zijn ontevreden over hun uiterlijk, voelen zich niet fit of hebben faalangst. GGD Fryslân vindt dat scholen hun lessen moeten aanpassen om de negatieve gevoelens van hun leerlingen bespreekbaar te maken.

Regiomaandag, 31 maart 2003

Al zeven dassen doodgereden in Gaasterlân-Sleat

Oudemirdum – Er zijn dit jaar al zeven dassen doodgereden in de bossen van Gaasterlân-Sleat. Volgens Staatsbosbeheerboswachter G. Hylkema is dit een ,,verontrustend’’ hoog aantal. Hij roept automobilisten op voorzichtiger te rijden en pleit voor een vijfde dassentunnel.

Regiomaandag, 31 maart 2003

Fryslân: slechts lichte stijging van WAO’ers

Leeuwarden – Fryslân kent tussen november 2000 tot november 2002 de minste stijging in het aantal arbeidsongeschikten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, gebaseerd op het aantal verstrekte uitkeringen.

Regiomaandag, 31 maart 2003

Drie Friezen komen om het leven in het verkeer

Joure/Westerland – Bij verkeersongevallen zijn het afgelopen weekeinde drie Friezen om het leven gekomen.

Regiomaandag, 31 maart 2003

Azc Sint Anne opent de deuren

Sint Annaparochie – De gemeente het Bildt heeft er een dorp bij. Die woorden sprak burgemeester Van der Werff zaterdag uit bij de opening van het asielzoekerscentrum (azc) in zijn gemeente. Het centrum zit net buiten Sint Annaparochie, op het terrein van een voormalige boomgaard. Het ‘dorp’ heeft momenteel ruim driehonderd inwoners met 26 nationaliteiten; de komende tijd wordt het inwonertal aangevuld tot driehonderdvijftig.

Regiomaandag, 31 maart 2003

Leren om schoonheid te beoordelen

Bears – Plechtig stapt het paard rond. Om hem heen zestien vrouwen en één man, allen gewapend met een schrijfmap en pen. Ze bekijken het paard van alle kanten en zetten nu en dan een aantekening op papier.

Regiomaandag, 31 maart 2003

Nieuwe AWBZ: meer vrijheid en verwarring

Leeuwarden – Verwarring en oneerlijke situaties. Daar dreigen patiënten in Nederland mee geconfronteerd te worden, nu morgen de vernieuwde wet Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in werking treedt. Dat vrezen patiëntenorganisaties.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2003

SoW-gemor duurt voort

Nijkerk - Alle gereformeerde neuzen hadden zaterdagmiddag om vier uur dezelfde kant op moeten staan. Maar helaas: de beraadsdag waarop bezwaren tegen de fusie met hervormden en lutheranen aan de orde kwam, bracht de voor- en tegenstanders van bepaalde regelingen nauwelijks dichter bij elkaar.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2003

Irak moet hulp krijgen bij verlaging schuld

Utrecht - Na de oorlog moet schuldkwijtschelding voor Irak hoog op de agenda van de wereldgemeenschap staan. Dat zei ‘anders-globaliste’ de Engelse wetenschapster en schrijfster Noreena Hertz op de manifestatie van Jubilee Nederland, zaterdag in Utrecht.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2003

Een zintuigenstrelende viering

Leeuwarden - Geblinddoekte jonge mensen lopen voor het podium en de preekstoel. Om hen heen zingen een koor en een cantorij het lied ‘Myn God, węr sil ik hinne gean’ van de reformator Menno Simonsz. En een brassband laat de koperen klanken tot hoog in de monumentale kerk klinken. Zo wordt in Leeuwarden het 25-jarig bestaan van het Lieteboek foar de Tsjerken gevierd.

Sportmaandag, 31 maart 2003

Roodzwarte doelpalen bij Oudega - Woudsend

De in roodzwarte Woudsend-kleuren geverfde doelpalen gaven zaterdagmiddag de meeste kleur aan de beladen wedstrijd in de zesde klasse tussen Oudega (W.) en Woudsend. Oudega had van de KNVB drie punten in mindering gekregen omdat de club het eerdere thuisduel tegen Woudsend onterecht had afgelast. De reden daarvoor was dat het eerste team kampte met veel blessures. De in eerste instantie reglementaire zege op Oudega (0-3) werd teruggedraaid en dus moet het duel alsnog gespeeld worden. Het maakte geen verschil, getuige de 0-3 zege voor Woudsend.

Sportmaandag, 31 maart 2003

Volleybalsters Sneek liggen mooi op schema

Sneek – De volleybalsters van Essent Sneek hebben zaterdagavond in de eigen Sneker Sporthal een 2-0 voorsprong genomen in de play out serie tegen VVC. Daarmee ligt de ploeg van trainstercoach Tjitske Ringnalda mooi op schema op weg naar behoud van het eredivisieschap. Daartoe zal Sneek in de best-of-five-serie tegen de ploeg uit Vught nog één wedstrijd moeten winnen om de eerste hindernis met succes te nemen.

Sportmaandag, 31 maart 2003

Harkemase Boys draait tegen ASV Dronten warm voor finale van het seizoen

Harkema – Harkemase Boys draaide zaterdag op eigen veld onder een heerlijk voorjaarszonnetje tegen hekkensluiter ASV Dronten warm voor de grote finale van het seizoen. Met nog zes wedstrijden te gaan heeft de formatie van trainer Sjoerd Jan Eppinga alles nog in eigen hand. In Harkema laten ze zich in elk geval niet gek maken en een varkentje als Dronten werd als tussendoortje dankbaar gewassen.

Sportmaandag, 31 maart 2003

Broekster Boys erg gelukkig

Leeuwarden – Een liesblessure hield Blauw Wit’34-doelman Rob van der Kooi zaterdag langs de kant. Hij zag dat zijn vervanger Ronald van der Molen een minuut voor rust en een minuut na rust zijn verder goede optreden met twee zwakke momenten verknalde. Hij trapte de bal beide keren half weg en Broekster Boys profiteerde met twee treffers.

Sportmaandag, 31 maart 2003

Kootstertille ‘steelt’ een puntje

Kootstertille - Doelman Johannes van der Meer baalde het meest van de tegentreffer van Kootstertille in de slotfase. De keeper van Buitenpost werd uiteindelijk dan toch na 540 minuten gepasseerd door de meest productieve ploeg van de vierde klasse.

Sportmaandag, 31 maart 2003

Dames Heerenveense Boys zijn gevoel met competitie helemaal kwijt

Heerenveen – Zo lekker het bij de dames van Heerenveense Boys ging in het begin van dit seizoen, zo moeizaam gaat het met ze de laatste weken. Speelsters presteren wisselend goed en dan weer slecht of zijn al een tijdlang uit vorm. ,,Het loopt niet hč’’, zegt aanvalster Dimitra Theocharis die zich zaterdag in de derby tegen RFW als een van de weinigen in positieve zin onderscheidde.

Sportmaandag, 31 maart 2003

FK blijft judo in de breedte

Leeuwarden – Met ruim zeshonderd deelnemers werd het Fries kampioenschap judo zaterdag een toernooi in de breedte. In Leeuwarden werd tegelijk duidelijk dat judo in Fryslân nog zit te wachten op een opvolger van Edwin Steringa.

Sportmaandag, 31 maart 2003

Friese amazones niet voorin bij NK dressuur

Ermelo - De Friese ruiters en amazones hebben tijdens het NK dressuur geen prijzen in de wacht gesleept. In de klasse M en Z raakten ze ver achterop.

Weermaandag, 31 maart 2003

Wind en regen

Vannacht krijgen we opklaringen en het kan koud worden met minima tussen nul en 3 graden en lokaal een graadje vorst. Morgen begint de dag met zon bij 12 ŕ 13 graden. In de loop van de middag krijgen we veel wind en regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties